Nederland en WOI vmbo-kgt34

Nederland en WOI vmbo-kgt34

Intro

Zo'n 100 jaar geleden was heel Europa verdeeld in twee kampen die met elkaar in oorlog raakten. Heel Europa? Nee, het lukte Nederland om neutraal te blijven. Dat ging wel met moeite en het kleine landje kreeg veel meer met de Eerste Wereldoorlog te maken dan het lief was.

In Nederland is de Tweede Wereldoolog veel bekender dan de Eerste Wereldoorlog. Weet jij hoe dit kan? Praat hierover met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Nederland en WOI vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:28:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is Nederland en WOI. Europa was verdeeld in twee militaire bondgenootschappen, de Centrale Mogendheden en de Triple Entente. Nederland zat er met België en Luxemburg tussenin en wilden alle drie neutraal blijven. Dit lukte echter alleen Nederland, al had het niet veel gescheeld. Het Schlieffenplan was de Fransen in de rug aanvallen vanuit België, Luxenburg en Nederland (Limburg) maar later werd Nederland toch gespaard. Doordat België wel met de oorlog te maken kreeg, vluchtten veel Belgen naar Nederland. Om deze vluchtelingen te versperren, werd er schikkeldraad gespannen op de grens (de Draad of Dodendraad). Daarnaast was er, door 'ongelukjes', alsnog oorlogsschade in Nederland. De grootste schade was aan de economie doordat handel verminderde. Hierdoor gingen veel producten op de bon om om te gaan met de schaarste. Aan het einde van de oorlog vlucht de keizer van Duitsland naar Nederland en woont daar, na zijn troonafstand, met zijn vrouw tot aan zijn dood.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, centrale mogendheden, draad of dodendraad, geschiedenis, nederland en de eerste wereldoorlog, neutraal/neutraliteit, schlieffenplan, stercollectie, triple entente, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open