Energiecrisis vmbo-kgt34

Energiecrisis vmbo-kgt34

Intro

In 1973 werd Nederland geconfronteerd met een olie-embargo. Benzine ging op de bon en op zondag mocht er niet meer gereden worden. Hoe kwam Nederland die boycot te boven en wat deed ons land tegen de olie-afhankelijkheid?

Om te weten hoe we eigenlijk aan olie komen, kijk je eerst even naar de volgende video. Daarna ga je aan de slag met deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Energiecrisis vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-23 14:15:00
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Cultureel-mentale ontwikkelingen. Het onderwerp van de les is Energiecrisis. Aardolie is onmisbaar voor een breed scala aan producten. Aardolie wordt ook wel het zwarte goud genoemd en is de populairste energiebron ter wereld. Vijf multinationals beheersen de oliemarkt, maar zijn afhankelijk van de olielanden die de olie produceren. De OPEC, bestaande uit verschillende olielanden, is verantwoordelijk voor 85% van de wereldwijde aardolieproductie. In 1973 kondigde de OPEC een drastische prijsverhoging aan, wat leidde tot een oliecrisis en een olie-embargo tegen Nederland en andere westerse landen. Als gevolg hiervan namen regeringen belangrijke lessen ter harte, zoals het verminderen van afhankelijkheid van de OPEC-landen, zuiniger omgaan met energie en het zoeken naar alternatieve energiebronnen zoals biomassa, kern-, wind- en zonne-energie. Deze maatregelen hebben geleid tot een afname van de afhankelijkheid van olie en de opkomst van alternatieve energiebronnen. Begrippen die verder in deze les naar voren komen zijn: benzinebon, autoloze zondag en Club van Rome.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
alternatieve energiebronnen, arrangeerbaar, club van rome, energiecrisis, geschiedenis, olie-embargo, opec-landen, stercollectie, vmbo-kgt34, zwarte goud

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open