Algemeen
Instructie
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Boeken
Boekenoverzicht
boeken:
De Renner - Tim krabbé
Latino King - Bibbi Dumon Tak
Het gouden ei - Tim Krabbé
de passievrucht - Karel Glastra van Loon
De Hellaasheid der Dingen - Dimitri verhulst
Oeroeg - Hella S. Haasse
Boek 1
“Mijn leven was een doorlopende recordverbetering!”
Ronde van Vlaanderen 1976. De Ronde van Vlaanderen is na Parijs-Roubaix de belangrijkste klassieker. In 1976 waren de twee sterkste renners in zulke wedstrijden de Belgen Freddy Maertens en Roger De Vlaeminck; geen van beide had ooit e Ronde van Vlaanderen gewonnen. Na 160 Kilometer ontstond er een kopgroep van vijf; Walter Planckaert, Moser, Demeyer, meartens en De Vlaeminck. Het was nog honderd kilometer naar de streep – vijfennegentig kilometer werkten de vluchters goed samen. Tegen het eind probeerde Moser verschillende keren te ontsnappen, maar hij werd steeds teruggepakt. Toen hij de vijf kilometer voor het einde nog een keer probeerde sprongen zoals steeds Demyer en Planckeart mee, maar nu liet De Vlaeminck, met Maertens aan zijn wiel, een gaatje vallen.
Maertens en De Vlaeminck waren grote rivalen.
‘dat is De Vlaeminck zijn schuld, ‘dach Maertens, geheel terecht, ‘dan moet hij zelf dat gaatje ook maar weer dicht rijden.’
Hij wachtte af. Het gat werd groter en groter.
‘Hij wil winnen, dus zal hij dat gat wel dicht rijden,’
Dacht Maertens.
‘Hij wil winnen, dus zal hij dat gat wel dicht rijden,’
dacht De Vlaeminck.
Beiden wisten ze dat wie het gat inderdaad zou dicht rijden, zichzelf met die krachtsinspanning zou benadelen en de rivaal bevoordelen. Waar het dus op aankwam was: het geduld bewaren.
Beide renners wisten hun geduld te bewaren, Bravo!
Walter Planckaert won de Ronde van Vlaanderen 1976.
Het boek De Renner gaat over Tim Krabbe, die ook schrijver van het boek is.
Tim Krabbe was vroeger een beroemde wielrenner die in totaal wel meer dan zeshonderd wielerwedstrijden heeft gereden. In dit boek bespreekt hij zijn zeshonderdnegende wedstrijd, dat was een zware klimkoers door Zuid-Frankrijk. Het boek gaat vooral over zijn zeshonderdnegende wedstijd maar er wordt ook soms terug gekeken naar zijn vorige wedstrijden en andere klassieke wedstrijden uit de wieler sport.
De pers over De Renner:
‘Het is aan de ene kant een literair meesterwerk dat om die reden over honderd jaar nog gelezen zal worden, en aan de andere kant is het het beste sportboek in de Nederlandse taal.’
- Nico. Zoals je al kan lezen op de kaft van het boek kan lezen is het een geweldig boek om te lezen. Maar om eerlijk te zijn, dit is een boek voor de doorgewinterde wielrenner die geen genoeg van zijn sport kan hebben. Het is tot nu toe een van de mooist geschreven boeken die ik ooit heb gelezen. Zoals Nico Scheepmaker al zei: “het is aan de ene kant een literair meesterwerk dat om die reden over honderd jaar nog gelezen zal worden.” De zinsopbouw is geweldig en de woordenschat is heel wijd, maar het boek gaat iets teveel over wielrennen. Maar wat verwacht je ook van een boek de De Renner heet.
Ik vond het zelf een heel moeilijk boek om te lezen omdat de schrijver telkens terug gaat naar andere wedstrijden die hij ooit heeft gereden en dat maakt de tekst soms heel verwarrend. Verder worden er ook nog woorden in gebruikt uit de wielersport en dat maakt het soms ook heel verwarrend.
Maar het lijkt mij wel een leuk boek voor de mensen die dol zijn op wielrennen want er wordt ook veel gepraat over de geschiedenis van de fiets wereld maar voor mij was het een beetje te veel.
Boek 2
Latino King –Jury rapport:
Eisen:
1. Passende titel
2. Verassend einde
3. Inlevend hoofdpersoon
4. Goede sfeer
5. Verhaallijn moet kloppen
1. Passende titel:
Latino King... mysterieuze titel.
Als je het voor het eerst leest bedenk je meteen wat het zou betekenen.
Daarom is het ook een passende titel, als je het boek leest vraag je jezelf ook telkens af hoe het nou nog goed kan komen. Dit boek zet je heel erg aan het denken en de titel ook, ongeveer halverwege in het boek wordt de titel duidelijk. Het gaat over de groep die hem helpt, de Latino King. Dit klinkt helaas minder filosofische dan mijn rede maar het is alsnog een passende titel.
2. Verrassend einde:
Hier kun je heel erg omheen gaan praten maar het einde is best wel voorspellend, eind goed al goed. In dit boek gaat het meer om de reis dan om de bestemming. Want de reis is alle moeite waard en misschien telt dat ook wel mee aan een goed eind. Want natuurlijk er gebeuren wel een aantal dingen die je niet had kunnen voorspellen maar aan het einde is bijna alles goed, hij heeft een baan (die niet met drugs te maken heeft) en hij heeft een PTSD (wat dan weer wat minder is).
Maar ik vind dat de reis het einde wel goed maakt.
3. Inlevend hoofdpersoon
Dit criteria vind ik persoonlijk een van de belangrijkste dingen dat een boek kan hebben, een hoofdpersoon waar je je goed kan inleven. Bij Latino King is dat voor mij zeker het geval. Een jongen van onder de 20, verder snap k wel het idee dat hij snel geld wil verdienen en dat dat kan door middel van het verkopen van drugs. En tevens ook heel verstandig dat hij het zelf niet doet omdat hij weet wat het met mensen kan doen.
4. Goede sfeer:
Tijdens het lezen van een boek is ook een van de belangrijkste dingen dat je goed de omgeving kan voorstellen. Dit boek heeft dit magnifiek gedaan. Bij iedere nieuwe plek krijg je een gedetailleerde beschrijving, dit vind ik persoonlijk heel fijn om te lezen want dan kun je jezelf beter voorstellen hoe het is en dus ook beter inleven. De sfeer in het boek was soms echt levens echt.
5. Verhaallijn moet kloppen:
En dan het belangrijkste van een heel boek, de verhaallijn. Naast dat een boek leuk is om te lezen moet het ook kloppen. Bij Latino King hebben ze dit goed gedaan, alles is een opeenvolging van gebeurtenissen en klopt perfect in elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is het begin van het boek, hier wordt in uitgelegd wat er vroeger was gebeurt en hoe het kwam dat hij uiteindelijk in de drugs handel kwam. Ik ben niet echt de grootste lees fan maar ik vond het begin echt fijn lezen.
Is dit het beste boek van Nederland?
Nee. Dit klinkt miss als een kort antwoord maar het is niet het beste boek van Nederland. Aan de andere kant het is zeker niet een slecht boek, het is tevens een van de leukste boeken die ik ooit heb gelezen, er zit veel variatie in en spanning. Het zet je ook flink aan het denken en dat vind ik wel fijn aan een boek. Maar het einde was wel een beetje voorspelbaar en de titel pasten niet zo zeer bij het boek.
Als ik het een punt zou moeten geven wordt het een 8,5
Boek 3
Boekverslag 3: Het gouden ei – Tim Krabbé
Jury rapport:
1. Passende titel
2. Verrassend einde
3. Inlevend hoofdpersoon
4. Goede sfeer
5. Verhaallijn moet kloppen
1. Passende titel
Het gouden ei is alweer een heel mysterieuze titel. Wat zou het toch betekenen. Als je voor het eerst het boek in je handen hebt ben je ook best benieuwd waar dat over gaat. In het begin van het boekje (want het is niet het langste boek) kom je al meteen te weten wat de titel betekent, blijkbaar is het een droom van lex. Waarin hij in een capsule (een gouden ei) door de ruimte heen vliegt maar hij zit opgesloten in deze capsule. Dit legt wel uit waar het idee van het gouden ei vandaan komt maar nog steeds niet waarom het een passende titel is. pas wat later in het boekje krijg je te horen waarom het boek zo heet. Namelijk aan het einde van het boek komt hij er achter waarom Saskia dood is gegaan. En om hier achter te komen moest Lex hetzelfde ondergaan als Saskia heeft gedaan. Hij werd toen levend begraven, dit lijkt heel erg op zijn droom. Namelijk in een capsule opgesloten zitten en eeuwig door het lege heen zweven tot de dag dat je dood gaat.
2. Verrassend einde
Meestal als je begint aan een boek bedenk je meteen hoe het zal eindigen. Ik heb hetzelfde gedaan met dit boek. het was niet echt wat ik gedacht had. Ik had mijzelf voorgesteld dat ze weggelopen was en dat hij haar later terug zou vinden, nee dus. Het einde is zeer verassend voor wat voor boek het is. Naast dat het een verrassend einde is, is het ook een heel spannend einde. Door de opbouw van de tekst ben je ook heel erg benieuwd hoe het boek zal eindigen. Dit heeft de schrijver heel goed gedaan.
3. Inlevend hoofdpersoon
Het beste aan een boek is wanneer je er helemaal in zit en dat kun je doen op meerdere manieren, een van de beste manieren is wanneer je helemaal inleeft met de hoofdpersoon. In het gouden ei hebben ze dit niet gedaan door middel van het voorstellen van een persoon maar voornamelijk door de acties die de personages ondergaan. Zo wordt Lex (hoofdpersoon) ook niet echt voorgesteld maar leer je hem kennen door het lezen van het boek, dit maakt het ook extra leuk om door te blijven lezen.
4. Goede sfeer
Na het lezen van dit boek heb je niet echt een sfeer beleeft. Het boek trekt je zo erg in de woorden dat je amper kan letten op de sfeer. Om eerlijk te zin vind ik dat er ook niet echt een sfeer zit aan het boek. het is een zeer kort boek dus zit je wel meteen helemaal in het boek, maar zo snel ben je er ook weer uit.
5. Verhaallijn moet kloppen
De verhaallijn van het boek is een apart verhaal, het is namelijk in een niet-zo normale volgorde. Het begint met “de ontvoering” maar daar wordt niet alles in uitgelegd dus heb je een aantal vragen. Daarna gaan ze kijken wat er dus was gebeurt en uiteindelijk heb je alle puzzelstukjes om de ontvoering compleet te maken. Het maakt geen gebruik van flashbacks maar praat wel over het verleden. Dit doen ze op een manier die niet echt lijkt op en flashback dus ik ga er maar van uit dat het net iets anders is.
Is het gouden ei het beste boek van Nederland?
Het gouden ei is een van de makkelijkste boek qua lezen, het is niet makkelijk en er worden weinig moeilijke woorden in gebruikt. Het is ook al een vrij oud boek maar dat zou niet echt mee moeten tellen. Zolang het maar een goed boek is, en dat is het ook wel. Het is dus zeer makkelijk om te lezen en je zit er na 1 minuutje lezen al helemaal in. Verder is het einde ook nog is heel er verrassend en heb je na het lezen ook een voldaan gevoel. Dit kwam bij mij omdat je tijdens het lezen zo graag wil weten wat er nou gebeurt is met Saskia. Het is overduidelijk een goed boek maar het is ook weer iets te kort. Je bent er na een weekje goed lezen al helemaal doorheen, ik was er zelf ook al na 1 week al helemaal doorheen en ik ben niet eens een goede lezer.
Dus ik zou zeggen 7/10
Boek 4
Boekverslag 4: De passievrucht – Karel Glastra van Loon
Opdracht lezenvoordelijst.nl :
De omslag 1: dit is een van de Nederlandse omslagen waarin je een baby ziet gefotografeerd. In het boek gaat over Armin Minderhout die, na een vruchtbaarheidsonderzoek te horen krijgt dat hij al z’n hele leven onvruchtbaar is. dit zou niet zo’n groot probleem zijn als hij niet al een kind had. Op dit boek staat dus een baby. En in het boek gaat Armin uitzoeken wie nou de vader van zijn zoon is. het plaatje past er dus wel een beetje bij allen het punt dat zijn zoon al 13 jaar is maakt het een klein beetje ongeloofwaardig. Verder zijn de kleuren op het boek zelf ook niet echt in de vrolijkste kleuren en dat staat ook symbool voor het verhaal want het is niet het vrolijkste verhaal. Verder is de rest zwart voor de mysterie van het verhaal.
De omslag 2: Laat ik zeggen dat omslag 1 een gevolg is van dit boek. Het laat ook deels het onderwerp zien. Hij heeft dus een kind maar het is niet van hem, dus wie heeft het met zijn overleden vrouw gedaan (toen ze nog leefde natuurlijk). Het is alweer een foto die een paas vragen op roept en zo staat het ook heel goed voor het boek. Want in het boek is er ook 1 hoofd vraag, van wie is zijn kind. De achtergrond is weer donker gelaten dus spreekt het de mysterie van het verhaal aan. Verder is de titel in het fel wit gezet zodat het opvalt.
De omslag 3: dit is een van de “speciaalste” omslagen. Het is een poppen hoofdje die in het zwart wit staat gedrukt op een ander boek. Bij mij roept dit heel veel vragen op. Zeker waarom er op de omslag van het boek nog een keer het boek staat. Verder denk ik weer dat de pop een kind moet voorstellen waar dus de vraag van is; van wie is het kind. En dan ook weer de zwarte achterkant en dat maakt het dan weer mysterieuze. Verder staat de titel er kleiner op dan de schrijver zijn naam, ik vind dit altijd heel apart en de schrijver zijn naam staat ook nog is in een opvallende kleur.
De omslag 4: Dit is de Franse versie van het boek, je kunt dit ook meteen zien door de titel “Le Fruit de la passion”. Verder ziet de voorkant er ook een stuk vrolijker uit dan de andere. Er staat een jonge op het strand samen met zijn bootje. Ik denk dat de jongen Bo moet zijn. Bo is de “zoon” van Armin. Het strand moet het deel uit het boek voorstellen waar Armin en Bo samen met elkaar naar Ameland gaan om even te relaxen. Tijdens het lopen vind Bo een groepje jongeren van zijn leeftijd waaronder een meisje dat hij wel leuk vind. Later op die avond verteld zijn vader in een dronken bui dat hij niet de echte vader is van Bo. Verder staat de titel en schrijver in een apart hokje, dit geeft de omslag een beetje stijl.
De omslag 5: Di is de Deense versie van het verhaal. Het is een zeer normale omslag, ik denk dat als je naar de bibliotheek gaat je ongeveer 100 boeken kunt vinden met een zelfde voorkant. Alweer het zwarten er in en dit keer een foto van (ik denk) Bo. Waar hij naar kijkt kan je helaas niet zien op deze foto want het is tevens een hele wazige foto. De Titel plus schrijver staat netjes op ongeveer het midden van het boek en met een duidelijk lettertype. De naam en de titel worden netjes verdeeld door een verschil in kleuren.
De omslag 6: En nu de laatste, de Engelse. Het gene wat mij meteen opvalt aan dit boek in vergelijking met de andere boeken is de titel. Tot nu toe heeft iedere titel iets te maken gehad met passievrucht. Naast dat de titel anders is dan de andere is het ook zeer spijtig dat de titel meteen zo veel verraad. Ik weet niet of dat dit komt omdat ik het boek dus al een keer heb gelezen maar zo kun je meteen al raden dat de “dader” die Monika zwanger heeft gemaakt uiteindelijk de vader blijkt te zijn. Dit zegt dus ook meteen dat Bo niet de zoon van Armin kan zijn maar een half broer. Verder zie je alweer het strand op de foto met de voeten van Armin en Bo terwijl ze op een bankje zitten. Ik vind persoonlijk dit een van de mooiste plaatjes. Want het maakt het aanzicht tussen vader en zoon (eigenlijk half broertjes) duidelijk.
De beste omslag foto:
Ik ga persoonlijk voor de Engelse versie, dus omslag 6. Dit geeft de ruste van het stuk in Ameland dat uiteindelijk een doorslaggevend stuk blijkt te zijn. Het laat ook goed Armin en Bo samen zien. Het enige wat dus jammer is aan deze omslag is de titel, die naar mijn smaak iets te veel weggeeft over het verhaal.
Tips:
Als tip voor de schrijver zou ik dus zeggen dat ze een passende titel kunnen gebruiken. Dat hebben ze goed gedaan bij omslag 1 tot 5 maar 6 is echt iets te. Verder kunnen ze dus ook niet echt de schrijver centraal zetten. Maar dat is meer mijn mening.
Noud den Brok H4B
Boek 5
Boek verslag 5: De Helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst
Het boek over Belgen
“Meneer, dit is een hospitaal. Ziet u ons hier sigarettenautomaten plaatsen?'
Trut. Geit. Er stonden wel cola-automaten in de gangen. Was dat geen vergif misschien?
Aan de hoofdingang stond gelukkig een kankerpatiënt, die hebben meestal sigaretten bij de hand.”
De Helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst is een komische boek over een “normaal” Belgisch gezin uit Reetvegerdam.
Dimitri Verhulst is een schrijver uit Vlaanderen, dit boek lijkt autobiografisch omdat de hoofdpersoon in dit boek ook Dimitri heet, maar dat is het helemaal niet. Het verhaal is overigens wel gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, maar Dimitri heeft er veel aan toe gevoegd om het een interessanter verhaal te maken. Elk hoofdstuk is een afgerond verhaal en niet extreem lang, dit maakt het een makkelijk te lezen boek. Hoe meer je richting het eind van het boek komt hoe logischer het boek wordt. Bepaalde gebeurtenissen blijven in het begin erg vaag maar worden verder in het boek verklaard. Dat maakt het heel erg leuk en zorgt ervoor dat je door wil lezen. Wat wel weer een nadeel is, is dat het boek in het Vlaams is geschreven. Er zitten regelmatig woorden tussen die we in Nederland helemaal niet kennen. Gelukkig staat er achter in het boek een woorden lijst. De Vlaamse taal went snel en wordt daarna eigenlijk wel grappig.
Al met al vond ik het een erg interessant boek om te lezen, niet zo zeer omdat er speciale historische gebeurtenissen in zitten, maar omdat je leest hoe een ander denkt. Iemand die in een totaal andere leef omgeving als een doorsnee mens is groot gebracht, houd er ook interessante denkgewoontes op na. Dit boek is leuk voor zowel jongens als meisjes. Het is totaal niet moeilijk en ontzettend grappig. De schrijver heeft een goed gevoel voor humor. Het is zeker een leuk boek voor jongvolwassenen. Deze zijn vaak wel geïnteresseerd in alcohol gebruik en kunnen de grove taal wel waarderen. De Helaasheid der dingen is een boek op niveau 3 en totaal niet lastig. Er zit natuurlijk wel een soort complot in, maar deze is niet te moeilijk om te begrijpen. Bepaalde dingen hebben wel een dubbele betekenis maar als je deze niet ziet is dat geen probleem want je zult het boek alsnog snappen. Voor ik ging lezen wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten (naakte mannen op de kaft) het enige wat ik wist is dat het grappig zou zijn, en dat was het zeker. Toch heeft het boek me ook verrast omdat het eigenlijk ook best een beetje een verdrietig en zwaar verhaal is, maar door de humor valt het enorm mee.
Noud den Brok H4B
Boek 6
Boekverslag 6: oeroeg – Hella S. Haasse
Tabel A
Woord
|
Betekenis
|
djongos (p. 13)
|
huisbediende
|
katjang (p.13)
|
Ondeugende knaap
|
kampong (p. 18)
|
Dorp
|
mandoer (p. 20)
|
Leider van de werkploeg
|
desa (p. 28)
|
gebied
|
topi (p. 31)
|
hoed
|
Tabel B
Term
|
Toelichting
|
HIS, mulo, AMS (p.59)
|
De HIS was de Hollandse Inlandse School,
Mulo is een afkorting voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs.
En AMS Algemene Middelbare School.
|
NIAS en gouvernementsdienst (p. 76/77)
|
NIAS is de school waar de oeroeg gaat
|
het koloniale denken (p. 97)
|
Hoe de koloniale mensen denken en hun idealen
|
politionele actie (p. 98)
|
Actie op politiek gebied
|
Tabel C
Stelling
|
Eens
|
Oneens
|
Omdat...
|
Als er volgend jaar een uitgave van Oeroeg verschijnt in modern taalgebruik, wordt de novelle makkelijker.
|
X
|
|
Het taalbebruik is vooor deze tijd wel een beetje achterhaald en er zijn sommige woorden die we tegenwoordig niet meer gebruiken.
|
Als er volgend jaar een uitgave van Oeroeg verschijnt in modern taalgebruik, wordt de novelle leuker.
|
|
X
|
Het blijft een boek en dat vind ik persoonlijk dus minder leuk.
|
Als er volgend jaar een uitgave van Oeroeg verschijnt in modern taalgebruik, wordt de novelle beter.
|
|
X
|
Het blijft hetzelfde boek en het taalgebruik maakte het ook wel weer interessant om te lezen
|
Noud den Brok H4B
Boek 7
Boekverslag 7: Het Bami-schandaal – P.F. Thomése
Jury rapport:
1. Passende titel
2. Verrassend einde
3. Inlevend hoofdpersoon
4. Goede sfeer
5. Verhaallijn moet kloppen
1. Passende titel
Voor een passende titel kun je altijd terecht bij P.F Thomése. Bij deze titel verwerkt hij zijn humor in een titel die de stemming van het boek meteen aangeeft. Je kunt de titel in twee delen opsplitsen; Bami en Schandaal. Het bami gedeelde verwijst voor een deel naar de plaats waar het verhaal zich afspeelt, China namelijk. Bami gaat ook over het feit dat ze daar op zoek gaan naar een lekkere bami.
2. Verrassend einde
Het einde is niet echt verassend, het bouwt zich er wel mooi naar toe maar het is deels voorspelbaar. Natuurlijk zitten er wel een aantal verassende gebeurtenissen in maar het is daarom ook meer een boek dat je leest voor je plezier dan dat er ook echt een diep plot achter zit.
3. Inlevend hoofdpersoon
Hoewel ik me niet echt in het hoofdpersoon kan inleven, aangezien ik een kind van 16 ben en hij een man van rond de 40, heb ik me wel zeer vermaakt. De hoofdpersonage is maakt een interessante ontwikkeling mee en beleeft ook nog eens een heel leuk avontuur. Dus het weegt mekaar af.
4. Goede sfeer
De sfeer in het boek is wel heel goed gezet. Je krijgt meteen het gevoel dat de personages van het boek een echt avontuur gaan beleven. Ik had niet de sfeer door van de plekken waar ze waren maar wel van de sfeer tussen de mensen.
5. Verhaallijn moet kloppen
De verhaallijn klopte. Het was een doorlopend verhaal met hier een daar wat flashbacks naar vroeger.
Is het Het Bamischandaal het beste boek van Nederland?
Het komt in de beurt, het boek zit boordevol avontuur en grappige gebuertenissen. de schrijfstijl is ook heel goed. het trekt je echt in het verhaal. helaas zit er niet veel diepte in het boek, dat zou iets kunnen zijn waar ze beter aan hadden moeten werken.
Dus ik zou zeggen 8/10
Boek 8
Boekverslag 8: De Laatkomer- Dimitri Verhulst
Jury rapport:
1. Passende titel
2. Goede Schrijfstijl
3. Inlevend hoofdpersoon
4. Goede sfeer
5. Verhaallijn moet kloppen
- Passende titel
Deze titel vind ik niet echt goed bij het verhaal als geheel passen. Het is een titel die niet al teveel zegt dus je moet goed het boeken gelezen hebben wil je weten waar de titel nou echt op slaat. De titel is dus De Laatkomer, dit verwijst naar het leven van de hoofdpersoon Désiré, die heel zijn leven heeft “vergooid” als bibliothecaris. Nu probeert hij op late leeftijd zijn leven nog om de draaien.
- Goede schrijfstijl
De boeken van Dimitri Verhulst hebben altijd een serieuze kant, dit komt vaak niet compleet naar boven door zijn humor. Het zijn meestal dus lach boeken met een serieuze twist. Zijn platte, Belgse praat komt ook vaak naar voren wat het lezen van het boek weer een eigen draai er aan geeft.
- Inlevend hoofdpersoon
Ja, een inlevend hoofdpersoon heeft dit boek best wel. Vooral de beslissingen zie hij maakt gedurende het boek. Dit is dan wel meer verschillend per persoon.
- Goede sfeer
De sfeer binnen het boek is zeer goed. Je hebt zelfs bijna het gevoel dat je in een huis zit voor demente, zeker als je dit boek tijdens school uren leest. Hoewel het switchen van de flashbacks soms wel snel gaat hou dat het tempo er juist wel goed in.
- Verhaallijn moet kloppen
De verhaal lijn bestaat uit een verhaal dat maar door gaat. En dan de afwisseling van flashbacks. Er zitten vele flashbacks maar de schrijver weet er een goed compact geheel van te maken. Hoewel ze soms wel snel wisselen
Is het De Laatkomer het beste boek van Nederland?
Nope, het is natuurlijk een leuk boek en redelijk amuserend. Het hoofd ook zo zijn fouten voor mij. Als je het vergelijkt met het eerdere boek van Dimitri dan mist het iets. De Helaasheid der dingen was echt een perfect boek. Dus dit valt nu een beetje tegen.
Dus ik zou zeggen 5.7/10
Boek 9
Boekverslag 9: J. Kessels: the novel – P.F. Thomése
Jury rapport:
1. Passende titel
2. Goede Schrijfstijl
3. Inlevend hoofdpersoon
4. Goede sfeer
5. Verhaallijn moet kloppen
- Passende titel
De titel is kort en krachtig: J.Kessel; the novel. De J. Kessel uit de titel is het hoofdpersonage uit het boek. En dan is dit dus zijn Novel. Best simpel. Ik vind het persoonlijk een pakkende titel.
- Goede schrijfstijl
Bij P.F. Thomése staat vermaak altijd gerand. Zijn schrijfstijl is een van de beste die ik heb gelezen. Hij combineert de humor van hem feilloos met een literatuur woordenschat.
- Inlevend hoofdpersoon
Net zoals het vorige boek is het niet echt een inlevend hoofdpersoon voor mij, dit ligt vooral aan het leeftijdsverschil. Dit maakt het boek dan wel weer interessant voor mij, het is een soort tijdmachine naar de toekomst. Want ik zit dan in het hoofd van een 40 jarige man.
- Goede sfeer
De sfeer in het boek is ook zeker goed. het boek trekt je in de leuke avonturen van de hoofdpersonage.
- Verhaallijn moet kloppen
Dit is een boek met vooral veel flashbacks er in. Zelfs verwijzingen die het soms moeilijk maken om te lezen, zeker als je het niet in een keer leest.
Is het J. Kessel: The Novel het beste boek van Nederland?
Het verdient zeker een kans. Alles in dit boek is richting of bijna perfect. Ik het echt genoten tijdens het lezen van dit boek
Dus ik zou zeggen 9/10
Boek 10
Boekverslag 10: De Aanslag
Jury rapport:
1. Passende titel
2. Goede Schrijfstijl
3. Inlevend hoofdpersoon
4. Goede sfeer
5. Verhaallijn moet kloppen
- Passende titel
De titel past goed bij het boek, het boek begint namelijk met een aanslag. De aanslag is de moord op de NSB’er. Dit is het begin van het boek en hieruit word dan weer verder gewerkt.
- Goede Schrijfstijl
Harry Mulisch schrijft veelal met herkenbare situatiemetaforen, veel gedachtegangen en een behoorlijke hoeveelheid stereotypes wat betreft zijn personages, maar maakt gebruik van gemakkelijk leesbare taal en een literaire kern die verpakt is in herkenbaarheid en vlotte vaart, waardoor het boek voor een breed lezerspubliek toegankelijk is.
- Inlevend Hoofdpersonage
Het boek ging over een heel ander tijdperk. Maar ondanks dit kon ik me nog redelijk in zijn voeten verplaatsten. Hij was ook een jongen van rond mijn leeftijd. Daardoor was het lezen van dit boek een stuk gemakkelijker.
- Goede sfeer
De sfeer in het boek was heel goed gelegd. Het voelde net alsof je je in het boek zat.
- Verhaallijn moet kloppen.
Bij de verhaallijn zit het helemaal goed.
Is het De Aanslag het beste boek van Nederland?
Ik vind het persoonlijk en niet zon leuk boek. Dit komt vooral door de moeilijkheid en het onderwerp. Maar ik kan wel inzien dat gevorderde lezers zeer kunnen genieten van dit boek.
Dus ik zou zeggen 8/10
Overige opdrachten
Boek 1: Titel - De Renner
Autheur - Tim Krabbe