Les 2 Schepping

Les 2 Schepping

Thema 1 Les 2 Gods Schepping

Voor de schepping 1,2,3

Doel: Je kunt vertellen wat er gezegd wordt over de aarde voordat God met de schepping begon.

Vóór het begin

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water. Genesis 1:1-2

 

Gespreksvragen:

  • Hoe zou de wereld, het heelal er uit hebben gezien voordat God de aarde schiep?

  • Lees de tekst nog een keer. God schiep de hemel en aarde. Hoe zag de aarde er uit?

  • Teken op een A4tje de aarde volgens de tekst hierboven.

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water. Genesis 1:1-2

 

Gespreksvragen: 

  • Hoe zou de wereld, het heelal er uit hebben gezien voordat God de aarde schiep?

  • Lees de tekst nog een keer. God schiep de hemel en aarde. Hoe zag de aarde er uit?

  • Teken op een A4tje de aarde volgens de tekst hierboven.
Oergeschiedenis

Genesis 1 -11 is eigenlijk één groot verhaal. De thema’s uit Genesis 1, 2 en 3 komen weer terug in de andere oerverhalen. Zo lees je in hoofdstuk 1 over de oerzee en in hoofdstuk 6 lees je over de zondvloed. De vloed die de hele aarde bedekte met water. Je leest  eerst over de zondeval van Eva en Adam en later over de moord van Kaïn op Abel als gevolg daarvan. Deze geschiedenissen hebben zich allemaal afgespeeld voor Abraham, die rond 2000 voor Christus leefde.

Het enige dat wij vanuit Genesis 1 zeker weten is dat de schepping het begin is geweest van de aankleding van de aarde. voor de Schepping van God was er geen leven mogelijk op aarde. God ging een wereld scheppen voor de mens, als kroon van Zijn schepping. 

Voordat de aarde geschikt was voor de mens, bracht God de eerste drie-dagen scheiding aan: het was donker en het licht komt erbij, van de oerzee maakte Hij, op de tweede dag de dampkring en een dag later liet Hij het overtollig water wegvloeien en ontstond er land. 

In het begin was er een chaotische, onbewoonbare wereld, die bedreigend was voor de mens en waar allerlei machten streden om de macht. Scheppen is het bestrijden van de chaos en het creëren van een ordelijke bewoonbare wereld. 
 

Omgekeerde Schepping!

De aarde was woest en doods
Ik zag de aarde,
ze was woest en doods.
Ik keek op naar de hemel,
er was geen licht.
Ik zag de bergen, ze beefden,
de heuvels, ze huiverden.
Ik keek, er waren geen mensen,
alle vogels waren uit de lucht verdwenen.
Ik keek, elke boomgaard was een woestijn,
alle steden waren verwoest –door Zijn brandende toorn (Jer.4,23-26).

Zo zag de wereld eruit zonder God en als God zich niet had bemoeid met deze wereld. De aanwezigheid van God is bepalend voor de leefbaarheid op aarde, dat laat Jeremia ons zien. Zo heeft God een leefbare wereld geschapen, en een wereld die ook bewoonbaar is. Zo zweefde de geest van God over de wateren.

Oervloed

Hier moet je niet alleen  denken aan een wereld onder water maar ook aan een wereld zonder hemel. Want op de tweede en derde dag maakt God scheiding tussen het horizontale en het verticale water. Dan pas is er leven mogelijk op aarde. De aarde is na de tweede dag ook de enige planeet waar leven mogelijk is. Op de andere planeten zul je direct verbranden. Op de derde dag begrenst God het water. Zo ontstaat er land. Water is noodzakelijk voor het leven op aarde, maar het water blijft ook een vijand van de mens. Denk aan de zondvloed (Gen. 6), maar ook aan alle overstromingen die nog steeds plaatsvinden op deze aarde.
 

Duisternis 

Naast het water is ook de duisternis bedreigend! Je bent bang in het donker! Wat gebeuren er niet voor nare dingen in het donker. In de duisternis gaan mensen slapen. Dat de duisternis bedreigend is zien we ook tijdens de drie dagen duisternis in Egypte. In die tijd zag je echt geen hand voor ogen. Stel je voor: drie dagen geen sprankje licht!
 

Vanaf het begin is de schepping een op water en duisternis gewonnen wereld. Water en duisternis verdwijnen niet maar krijgen een plaats in deze schepping. Hen wordt een grens gesteld en daardoor verandert hun karakter wel, maar nooit verliezen ze hun dubbele gezicht. De grens die hun gesteld wordt, biedt de noodzakelijke ruimte voor de mens om te leven. Zonder deze grens en zonder de macht van God die deze grens oplegt, is leven onmogelijk. Denk maar aan de zondvloed. 

‘In het begin maakte God de hemel en de aarde’ is de aanhef boven het scheppingsverhaal En dit verhaal wordt afgerond met ‘Op de zevende dag had God zijn werk voltooid’. Zo heeft God in zeven dagen deze aarde geschapen. God gaat orde scheppen in de chaos. Want de chaosmachten waren er al: ‘de aarde was leeg en verlaten. Overal was water, en alles was donker. En er waaide een hevige wind over de aarde’ (1,2).  

God gaat orde aanbrengen in de chaos. Hij gaat er voor zorgen dat de aarde leefbaar wordt voor de mensen. Dat de aarde functioneert volgen zijn bedoeling: Zo zeg de schrijver: ‘God zag dat het goed was’. Goed is voor God als het beantwoordt aan het doel/functie. Hoe we weten dat dat er mee wordt bedoeld? Dat lezen we in Genesis 2 als iets nog niet goed functioneert. Zo staat er: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper voor hem maken die bij hem past’ (2,18). Hieruit kunnen we concluderen dat goed betekent dat het functioneert volgens de bedoeling van God.  
God wil de mensen een thuis geven en zo gaat God er voor zorgen dat de schepping geschikt is voor de mens. 
Eerste dag de tijd, tweede dag het weer en op de derde dag voedsel. Zo werd het licht, kwamen er planten en dieren voor ons om te eten en voor dit alles zijn ook de seizoenen van essentieel belang. Al deze dingen heeft een mens nodig om te kunnen leven op deze aarde. 
Zo functioneert het licht: zon maan en sterren geven het ritme van de dag en de nacht aan. Voor Israël waren het geen objecten, ze hadden geen idee wat dat was. Zij noemden het licht en dat is het enige wat ze weten! Zo zijn er de planten en dieren voor voedsel en als werkkrachten. En als laatste werden de mensen geschapen om te wonen op een aarde waar orde was en alles functioneerde volgens de bedoeling van God. 

Scheppingsdagen 1,2,3

In de vorige opdracht heb je een schema gemaakt met de zeven scheppingsdagen. Gebruik dit schema voor deze opdracht.

Ook als je de structuur van het scheppingsverhaal bekijkt, zie je dat de zeven dagen zijn ingedeeld in tweemaal drie werkdagen, die parallel aan elkaar lopen, met de afsluiting op de zevende werkdag: de rustdag. Dan zie je dat dag 4,5 en 6 inhoud geeft aan wat op de eerste dagen tot stand is gebracht. Eerst moet er principieel orde op zaken worden gesteld. De fundamenten voor een goede schepping moeten worden gelegd (dag 1-3a). Daarna komt de tijd van aankleding, versiering en opschoning (dag 3b,4,5 en 6) De ‘werkweek’ van God wordt niet afgesloten. Na alle andere dagen horen we dat bekende refrein: ‘het was avond en het werd morgen’. Maar dag zeven heeft een open einde. ‘al de levende wezens, die op de zesde dag gemaakt en geschapen zijn, worden betrokken bij het ophouden om te werken.

De Schepping 1,2,3

Renault: Créateur d'automobiles

Createur

God is de ‘Créateur’ van deze geweldige wereld. Zoals je in de modellen van bijv. Renault ziet wie de ontwerper is, zo zie je in de hele schepping de samenhang die God erin gelegd heeft. In de dieren zie je bijvoorbeeld ook eigenschappen (genetisch materiaal) die de Schepper ook heeft gebruikt voor de schepping van de mens.

Rust

God rust, dat wil niet zeggen dat Hij gaat slapen maar dat Hij gaat regeren. Hij is de Koning van de hemel en de aarde. Dit is naar de bedoeling van Psalm 132: ‘De HEER heeft Sion verkozen en als woonplaats begeerd: ‘Dit is, voor altijd, mijn rustplaats, hier verlang ik te wonen’. Rust is het doel van de Schepping, op dag acht rust /regeert Hij, op dag negen ook… Zo heeft God in zeven dagen de aarde functioneel gemaakt. Hij heeft orde aangebracht en van deze aarde een thuis gemaakt.

Het getal zeven

Opdracht met de hele klas

De docent verdeelt de taken:

1 persoon leest in een rustig tempo Genesis 1:1-2:4 hardop voor.

Telkens wanneer er klinkt: “En God zag dat het (zeer) goed was” roept de hele klas
luid “Amen!”.
1 persoon turft op het bord het aantal keren.

Telkens wanneer er vormen van het werkwoord “scheppen” klinken, roept de klas luid “Halleluja!” (dus bijvoorbeeld “schiep”, “geschapen”. Maar niet: “maken”, “gemaakt”).

Hoe vaak klonken beide uitspraken?

 

Rustdag

God heeft de wereld in 7 dagen gemaakt. Op de 7e dag rust Hij. Hij gaat genieten van alles wat Hij gemaakt heeft. Nu het werk af is.

Adam en Eva zijn op de 6e dag geschapen. Hun eerste levensdag mogen zij dus uitrusten. Dus voordat ze aan het werk gaan. God zegt eigenlijk: beginnen jullie maar met genieten van alles wat ik gemaakt heb. Dat werk, dat komt wel.

Sterker nog: God zegt hiermee eigenlijk: IK doe al het werk. Jij hoeft je geen zorgen te maken als je op MIJN wereld woont. Ik zorg voor je. Je maakt me blij als je van Mijn schepping geniet.

  • Het arrangement Les 2 Schepping is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    hans meijer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-04-03 14:23:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Digitale methode voor Godsdienst. (z.d.).

    Les 2 Schepping

    https://maken.wikiwijs.nl/80047/Les_2_Schepping

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.