Algemeen
Instructie
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 5 nog vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Neem allereerst de boeken uit havo 4 over. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling. Je krijgt een totaalscore over het leeslogboek havo 5 en over het leesdossier havo 4.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Boeken
Boekenoverzicht
Alle boeken die ik gelezen heb. Volgorde klopt niet helemaal:
Komt een een vrouw bij de dokter - Kluun 1/5 (Niveau 1)
Boy7 - Mirjam Mous 3/5 (Niveau 2)
Het gouden Ei -Tim Krabbé 4/5 (Niveau 3)
Twee Koffers Vol - Carl Friedman 2/5 (Niveau 3)
Alles wat er was - Hanna Bervoets4/5 (Niveau 4)
Het behouden huis - W.F. Hermans 4/5 (Niveau 4)
Bot - Charles Den Tex3/5 (Niveau ??)
J. Kessels The novel - P.F. Thomése 3/5 (Niveau 3)
de nacht der girondijen - Jacques Presser 2/5 (Niveau ??)
Boek 1 - Bot
Bot - Charles Den Tex
Beste Uitgeverij BoekenOpDoeken,
Deze brief is geschreven naar aanleiding van een boek dan potentieel door jullie uitgegeven kan worden. Mijn naam is Meneer Schrijver en ik graag een boek willen publiceren onder jullie uitgeverij.
Mijn boek is gepland om uitgegeven te worden onder de naam Bot. De naam bot is een referentie naar de term gebruikt voor een programma die meerdere opdrachten uit kan voeren zonder menselijke interventie
Het boek gaat over een jonge ICT protegé genaamd bas die een informatie systeem had gemaakt voor het bedrijf willHold, maar heeft nog geen cent van zijn beloofde bedrag ontvangen. Op een dag ontmoette bas tijdens een cursus Olga een werknemer Willem Hartma, de directeur van WillHold. Wat bas niet weet is dat Willem dood is en dat Olga de nieuwe directeur is.
Als nieuwe directeur heeft Olga het bedrijf overgenomen, maar ook andere machten en krachten van oud-directeur Willem Hartma. Hierbij ondervind ze veel tegenwerking met onder andere de voorzitter van RVC, De Blister. Vertrouwen in de voorzitter heeft zij niet,, het is een aperte man die Olga later dwingt tot verschillende seksuele handelingen. Daarentegen wilt olga toch weten wie er echter het corrupte systeem zitten. Maar wat ze probeert niemand kan er in.
Bas is een vreemde persoon met een Chinese Online-vriendin genaamd T-Li die in zoetermeer woont. Zij is geïnteresseerd in seks maar wilt geen relatie met bas. Bas heeft vaak problemen met zijn ouders die elkaar niet mogen. Om rust te creëren heeft bas zijn moeder op een vakantie in Italië gestuurd. in het systeem dat bas heeft gebouwd had hij geen backdoor geprogrammeerd dus daarom het systeem niet kan activeren, daavoor had hij Willems laptop nodig die verdwenen is.
Olga gaat met goede bedoelingen opzoek naar Bas, de maker van het systeem. Het is haar opgemerkt dat er veel betalingen werden gedaan aan de blister en zet ze daarbij stop. Dat vindt de grote baas niet zo leuk, die probeert haar uit het bedrijf te spelen.
Het boek speelt zich af in de moderne tijd van de 21ste eeuw en gaat over hoe de tijdperk van communicatie en informatie kan zorgen voor corporale corruptie.
Het boek is bedoeld voor jong volwassenen die geïnteresseerd zijn in ICT of ander informatie technieken, want in dit verhaal word er veel verwezen naar termen die veel te maken met programmeren en eventueel internet spraak wat misschien voor de gemiddelde lezer niet te begrijpen valt.
Hierbij hoop ik dat we tot een overeenkomst kunnen komen over het uitgeven van het boek en eventuele veranderingen die er gemaakt moeten worden. Bij dezen wacht ik af op uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Schrijver Persoon
Boek 2 - Het Behouden Huis
A
- Heb je wel eens first person shooter gespeeld, zoals Call of Duty of Battlefield? Zo ja, als je een missie afgerond hebt en daarbij tientallen vijanden hebt gedood, wat voel je dan meer: spijt, trots of opluchting? Licht je keuze toe.
Als je nog nooit een dergelijke game hebt gespeelt, kun je deze opdracht gewoon proberente maken, maar hij is dan wel iets lastiger.
Ja, ik ben bekend met de FPS Genre in video games. Ja, ik heb ooit Call of Duty gespeeld maar ik ben meer bekend met Team Based shooters Zoals Overwatch.
Hoe ik me voel? Door de Competetive Nature van spellen zoals Overwatch en Call of Duty, zie ik het niet als doden van je vijanden, maar het verslaan van je tegenstanders zoals je in voetbal doet.
- Bron 1 leidt je naar een stuk uit Call of Duty 5. Bekijk dit fragment, en beantwoord daarna de volgende vragen.
a. Sergeant Reznov vertelt je allerlei gruwelijke dingen over de Duitsers, met name over Generaal Heinrich Hamsell. Waarom doet hij dat, denk je?
Om jou, de speler, een achtergrond te geven over waar, wanneer, waarom en wie het spel gaat. Zo krijg je een echt gevoel van immersie, het gevoel dat je het echt mee maakt.
b. Als je aan het begin wakker wordt, zie je hoe een Duitse soldaat een aantal van jouw medesoldaten, die gewond op de grond liggen, dood schiet. Waarom zouden de makers van het spel deze missie zo laten beginnen, denk je?
Ze doen het om je een gevoel te geven over wie de slechteriken zijn en wat ze met jouw “Maten” doen/ gedaan hebben. Ook help het om een beetje haat voor ze te krijgen want zo krijg je het gevoel van voldaanheid. Echter dit is alleen van toepassing op de singleplayer campaign mode en niet op de Competetive multiplayer
c. Wat doet het met je dat het spel first person is, dus vanuit het ik-perspectief?
Je ziet het spel echt door de ogen van de hoofdpersoon, in vele gevallen is er geen hoofdpersoon met een verhaal. In zulke gevallen ben jij het en jij maakt je eigen verhaal.
B
- Het behouden huis is ook een first person-verhaal. Je kijkt immers mee met de ik-figuur. Ook hij overleeft het aan het einde van het verhaal. Voelde je als lezer aan het einde van het verhaal hetzelfde als wat je voelt aan het eind van een geslaagde missie in een first person shooter? Zo ja: hoe komt dat, denk je? Zo nee: wat is het verschil?
Ik voelde me niet zoals een einde van een missie van een FPS. Er wordt wel gezegd “Dit gebeurt er met mij” en “ik heb dit gedaan”. Het voelt eerder als een TPS(Third Person shooter) zoals Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, want in het boek is er al een karakter bepaald en een verhaal vastgesteld. Het voelt meer als het “bekijken” van iemands belevenis van buiten af. Precies zoals Metal Gear Solid V.
- In zowel Het behouden huis als het fragment uit Call of Duty komen Duitse officieren voor. Wat is het verschil in de manier waarop ze geportretteerd worden?
In CoD worden de Duitsers ge portretteert als Hersenloze zombies met de opdracht iedereen te vermoorden, maar in het boek zie je de Duitsers meer als gewoon mensen die gewoon doen wat hun opgedragen staat.
- Er is ook een overeenkomst: In Call of Duty zegt sergeant Reznov tegen je dat Generaal Hamsell 'a creature of habit' is, een 'man met vaste gewoontes'. In Het behouden huis is de Duitse kolonel dat ook. Op p. 37 vertelt hij dat hij zich al 40 jaar elke morgen om 7.00 uur scheert, oorlog of niet en legt hij uit waarom. Lees deze bladzijde opnieuw. Maakt deze eigenschap de kolonel tot een sympathiekere figuur? Waarom wel/niet?
Ja, het geeft hem wat meer karakter, want zo krijg je het gevoel dat het ook een mens is en geen hersenloze zombie die maar iets doet wanneer het verhaal zegt dat het moet.
- Zowel in Call of Duty 5 als Het behouden huis is sprake van een ik-perspectief. Toch is er een verschil. Wie is de 'ik' in Call of Duty eigenlijk? Wie is de ik in Het behouden huis? Wat is het gevolg van dat verschil, denk je?
In het behouden huis is ‘ik’ niet jij, de lezer, maar Meneer zonder naam. En in CoD is ‘ik’ echt jij, de speler, jij maakt je verhaal en jij beleeft jouw verhaal. En niet dit is iemands verhaal en jou wordt verteld wat hij doet.
C
- Games als Call of Duty zijn ongelooflijk populair. Het deel Black Ops 2 uit 2012 bracht binnen vijftien dagen 1 miljard dollar op. Het behouden huis zal in de 62 jaren tussen 1951 en 2013 oneindig veel minder hebben opgeleverd. Zouden schrijvers zich niet veel beter kunnen richten op games? Stel dat Hermans die mogelijkheid had gehad: was Het behouden huis om te zetten geweest naar een first person shooter? Geef antwoord in minimaal 300 woorden. Besteed daarbij aandacht aan:
a. wat zonder meer uit de novelle overgenomen kan worden in zo'n game;
Uit het boek kan je gemakkelijk het thema overnemen en karakters.
b. wat er verloren zou gaan uit het boek;
Het aantrekkelijke van een “Open” FPS is dat jij kan doen wat je wilt, dus om echt een spel te maken gebaseerd op het boek, zou je veel karakteristieken van de hoofdpersoon moeten verwijderen
c. de vraag of de game misschien juist het verhaal zou verrijken.
Baseer je tekst op je antwoorden op A- en B-vragen.
Je kan het verhaal erg simpel verrijken door de karakters gezichten te geven en ook om in de game meerdere eindes en gebeurtenissen geven op basis van de acties van de speler.
- Uit Hermans' beroemde roman De donkere kamer van Damokles is de volgende uitspraak: 'Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.' Wat zou Hermans vinden van games als Call of Duty?
Ik denk dat Hermans het spel zou loven over het feit dat er vaak aangemoedigd wordt om kansen te nemen die niet altijd even veilig zijn. En als je dood gaat respawn je toch.
Boek 3 - J Kessels The novel
Op scholieren.com staan twee boekverslagen over J. Kessels: the novel. Het eerste is geschreven door een leerling die het boek geweldig grappig vond. Het andere boekverslag is geschreven door een docent. Hij vond er niet zo veel aan. In deze opdracht ga je je verdiepen in de humor (of juist het ontbreken ervan) in J. Kessels: the novel.
A
- Vind jij J. Kessels: the novel een grappig boek? Licht je antwoord toe.
Het is zeker een grappig boek, de situaties waarbij Thomése en Kessels werkelijk hilarisch. Je hebt Thomése die zich in de problemen werkt en Kessels die hem altijd redt.
- Lees beide boekverslagen op scholieren.com (bron 1 en 2). Noteer kort, maar volledig (ongeveer 100 woorden) wat hun mening is over de humor in J. Kessels.
N van der Giessen is erg positief over het boek. N (Het geslacht is nu niet duidelijk dus ik noem ze bij de voorletter) Was volgens zijn ‘betekenis/mening’ was N Van begin tot einde gefascineerd. N was ook niet duidelijk waar het verhaal wilde gaan.
Kees van der Pol was constant een beetje sceptisch over de humor van het boek. Hij (Mannelijk neem ik aan) was niet erg positief over de seksuele getinte grappen
- Denk jij dat N. van der Giessen (de schrijver van bron 2) een jongen of een meisje is? Leg je antwoord uit.
Ik denk dat het een jongen is, want de humor dat hier gebruikt wordt is de typische humor geschreven en bedoeld voor een man
- Met wie ben jij het het meest eens? Waarom?
Ik ben het meest eens met N, want hij kon zich wel erg vermaken door het boek.
B
Je besteedt aandacht aan de volgende onderdelen:
a. een korte samenvatting van het verhaal (zodat je publiek weet waar je het over hebt);
Het boek gaat over Bertje, Thomése en Kessels. Zij gaan op een soort avontuur om de zwager van Bertje op te sporen. Tijdens deze tocht maakten ze verschillende dingen mee, van hoeren tot een dooie pooier in de achterbak.
b. je mening over (het ontbreken van) humor in de roman;
Ik vind de humor in het boek geweldig, het is ongelofelijk droog en de situaties waar ze in komen waren geweldig want Thomése moest constant gered worden door Kessels.
c. de vraag of J. Kessels typische jongenshumor is of ook voor meisje interessant is;
Ik zeg niet graag dat er een verschil hoort te zijn tussen jongens en meisjes humor. Ik denk dat het boek meer gericht naar jongenshumor wegens de hoeveelheid hoeren en seksuele grappen.
d. drie fragmenten waarmee je je mening ondersteunt;
Het moment dat Kessels en Thomése de Turkse Pooier in de kofferbak vinden.
Toen Thomése een hoer had die hem “zoog” en dat hij allerlei flashbacks kreeg
De flashback die hiervoor genoemd werd, zijn traumatische beleving in die snackbar
Boek 4 - De nacht der girondijnen
Een jonge doctorandus in de geschiedenis, Jacques Suasso Henriques, hij heeft de week om zijn ervaringen op te schrijven.Hij zit in een straf barak en heeft nu nog maar een weet de tijd om te vertellen hoe hij daar terecht is gekomen. Hij was niet als jood opgepakt gedeporteerd, maar als vrijwillige medewerker in dienst van de Duitsers. Hij wilt de komende dagen uitleggen en vertellen hoe hij in deze situatie terecht is gekomen.
Het verhaal speelt zich voor het merendeel af in de strafbarakken van Westerbork. Het kan zijn dat het zich even ergens anders afspeelt tijdens de herinneringen van Jacques. Te tijd dat het verhaal zich afspeelt kan tussen de periodes zijn van september tot 16 maart (de tijden waar hij zijn verhalen verteld ) en 16 tot 22 maart (De laatste week voor hij naar Duitsland gaat). Het verhaal wordt constant vanuit het Ik-Perspectief verteld.
Het thema van het boek is zeker het besef van Jacques. Hoe hij beseft dat hij eigenlijk joods is, maar hij zich niet zo voelt.
De motieven van het verhaal zijn: Oorlog, waarbij je constant herinnert wordt dat het oorlog is; Jodenvervolging, aangezien de hoofdpersoon zelf joods is en het verhaal over zijn besef, dat hij joods is, gaat.
Jacques Suasso Henriques: is 27 jaar oud. Jacques wil zo weinig mogelijk aan zijn Joodse achtergrond herinnerd worden. Zijn Joodse naam Jacob gebruikt hij niet meer. (hij wordt in het boek vaak Suasso genoemd)
Siegfried Israël Cohn: is een Duitse Jood, die zijn volk verraadt om zijn zoon Georg te redden. Hij is bevelhebber in concentratiekampen. Hij lijkt een beul, maar in feite is hij doodsbang voor de Duitsers.
Jeremia Hirsch: is het tegenovergestelde van Cohn. Hij was een Joodse godsdienstleraar.
Mijn mening over het boek is dat het, voor een kort boek, een redelijk uitgebreide boek is. Het verhaal gaat voor het aantal pagina’s best veel vertelt over het verhaal en de personages. Vaak met langere boeken heb je dat het een gebeurtenis erg langzaam vertelt wordt en dat er vaak informatie hebt die er niet toe doen. Daarom, omdat dit een kort boek was, was het verhaal erg duidelijk. Maar het verhaal kan verwarrend zijn, omdat het verhaal verteld wordt vanuit herinneringen en flashbacks.
Als je een liefhebber bent van oorlogsverhalen en hoe de joden leefden, is dit een goed boek. Het is kort maar je kan er langer over doen dan je verwacht.
Overige opdrachten