Zodra je op die pagina bent klik je rechtsbovening op instellingen --> instellingen office 365 --> software
Zodra je bij software bent kun je deze downloaden. Download de programma's van Microsoft office die je nodig hebt.
Beveilig je pc
Zonder beveiligingsprogramma's is er een grote kans voor virussen op je laptop. Download daarom een aantal programma's die je pc beschermen of koop via Slim.nl met studentenkorting een antivirusprogramma.
Intranet
Wat vind je allemaal op Intranet?
Allereerst vind je op de startpagina al het nieuws over Zone.college. Voor je eigen locatie klik je boven in op de plaatsnaam van je school.
Ook roosterwijzigingen, lokaalwijzigingen en ander belangrijk nieuws is te vinden op de startpagina van Intranet. Houdt deze dus in de gaten.
In de linkerkolom zie je een aantal zaken die voor jou van toepassing zijn. Hieronder zijn ze stap voor stap uitgelegd.
ELO
Dit is je elektronische leeromgeving. Hieronder vind je Cum Laude. Cum Laude zul je veel gaan gebruiken komende jaren. Je vindt er alles wat voor jou van toepassing is:
Je cijfers worden er in bijgehouden
Je slaat je documenten er op
Tijdelijke documenten waar je nog mee aan het werk bent
Afgeronde documenten die je via Cum Laude inlevert bij je docent
Je vindt er je lesmateriaal
Je vindt er de opdrachten die je moet doen voor alle vakken
Voor een handleiding van Cum Laude ga je naar Cum Laude. Klik op 'Informatiebronnen'. Daar vind je de handleiding.
Google
Met het zoekprogramma van google kun je gemakkelijk informatie vinden op internet. Je kunt ook Ecosia gebruiken als zoekmachine.
Magister
Rooster
Log in op Magister met je leerlingnummer en wachtwoord.
Op Magister staat je rooster. Hier staan ook roosterwijzigingen op vermeld. Houdt Magister dus goed in de gaten.
Magister op je mobiel
Je kunt Magister ook op je mobiel zien. Meta (de Magister App) is beschikbaar voor IPhone en Android.
1. Log in op Magister en kijk onder instellingen of je mobiele nummer en e-mailadres goed zijn.
2. Download de app "Meta" van Schoolmaster op je mobiel en start de app.
3. Zoek Zone college (eigen locatie) op en selecteer deze.
4. Log in met je leerling code en wachtwoord.
Office 365
Dit is je schoolmail. Kijk hier regelmatig op. Je docent zal alle belangrijke informatie naar je toe sturen via de schoolmail. Vergeet dus niet te kijken!
Weet je van jezelf dat je dit gaat vergeten, zorg dan dat je schoolmail automatisch wordt verstuurd naar je eigen email account. Hoe je dat moet doen kun je vinden op internet (afhankelijk van je eigen mailprogramma).
Printers
Klik op ICT instructies. Hier kun je een handleiding vinden over het gebruik van printers op school.
Wachtwoord wijzigen
Hier kun je je wachtwoord wijzigen.
Zone.college
Dit is de website van Zone.college. Hier vind je oa informatie over alle opleidingen die Zone.college biedt.
Het maken van verslagen
Je ontkomt er niet aan, tijdens je opleiding zul je meerdere verslagen moeten schrijven. Om dit voor jezelf gemakkelijk te maken leren we je hier hoe je een automatsiche inhoudsopgave maakt, hoe je een verslag van paginanummering voorziet, hoe je afbeeldingen in je verslag neerzet en op de juiste manier verwerkt en hoe je bijlagen opneemt in je verslag.
Tip: Hoe krijg je een hoofdstuk in één keer naar de volgende pagina: ga op de regel staan die je op een nieuwe pagina wilt hebben. Druk CTRL en Enter tegelijk in.
Opdracht 1
Open een Word document. Schrijf het volgende uit.
- kies een diersoort
- omschrijf dit diersoort kort
- huisvesting diersoort naar keuze
- voeding diersoort naar keuze
- gedrag diersoort naar keuze
Maak nu bij dit (minimaal) zes pagina's tellende document een automatische inhoudsopgave. Vergeet niet om je titelpagina, voorwoord, inleiding en bronvermelding toe te voegen. Het gaat niet om de inhoud van het verslag, maar zorg dat je verschillende hoofdstukken en paragrafen hebt, zodat je een goede inhoudsopgave kunt maken.
Laat het eindproduct controleren door je docent.
Tip: met CTRL + Enter kun je naar de volgende pagina gaan zonder dat de informatie daaronder verspringt.
Paginanummering toevoegen
Aan je verslag voeg je ook paginanummering toe. Open onderstaand document, hierin staat stapsgewijs hoe je dit aanpakt.
Voeg paginanummers toe aan het document. Zorg ervoor dat de titelpagina geen paginanummer heeft.
Laat het eindproduct controleren door je docent.
Afbeeldingen in een verslag
In het vorige document (paginanummering toevoegen) zie je hoe je afbeeldingen op een juiste manier in je verslag verwerkt.
Regel 1:
Verwijs altijd naar je afbeelding in de tekst.
Voorbeeld: Er is onderzoek gedaan naar het gedrag van twee gorilla's in de Apenheul. Een weergave van de resultaten is te vinden in afbeelding 1.
Regel 2:
Onder de afbeelding zet je altijd om welke afbeelding het gaat (zie afbeelding 2 hieronder). Daarbij omschrijf je wat de lezer kan vinden op de afbeelding. Het nummeren van de afbeelding gaat op volgorde waarop de afbeelding in het verslag komt te staan.
Afbeelding 2: een van de twee onderzochte gorilla's.
Regel 3:
Een afbeelding moet toegevoegde waarde hebben voor het verslag. Er zitten geen afbeeldingen in het verslag voor 'de leuk'.
Tip: Om gemakkelijk met je afbeelding te kunnen schuiven zet je deze op 'contour' of bijv. 'achter tekst'. Op deze manier kun je de afbeelding daar neerzetten waar jij het wilt hebben.
1. Klik op je afbeelding
2. Ga naar 'Opmaak'
3. Ga naar 'Tekstterugloop' en maak een keuze.
Opdracht 3
Gebruik het document uit opdracht 1 en 2.
Voeg een afbeelding toe van de huisvesting van je gekozen diersoort. Geef deze afbeelding een zinvolle plaats in je verslag en verwijs er op de juiste manier naar in je tekst. Vergeet niet om de afbeelding een onderschrift te geven.
Laat het eindproduct zien aan je docent.
Plagiaat
Plagiaat
Je mag nooit zomaar een stuk tekst, een afbeelding of andere informatie van het internet halen en deze in je eigen verslag verwerken. Dit is plagiaat. Dat betekent dat je doet alsof jij het zelf hebt gemaakt/bedacht/ontworpen. En dat is duidelijk niet zo.
Haal daarom nooit zomaar informatie van internet. Als je tekst wilt gebruiken die op het internet staat, neem dan alleen dat over dat voor jou van toepassing is. En, zet dit in je eigen woorden in je verslag.
De tekst hierboven heb ik gebaseerd op tekst van wikipedia (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Plagiaat). Zoals je ziet lijkt de tekst wel op elkaar, maar is het niet letterlijk overgenomen. Dit mag dus wel.
Om te voorkomen dat je plagiaat pleegt, schrijf je nog aan het eind van je verslag waar je informatie vandaan hebt gehaald. Dit doe ik ook. Zie onderaan deze pagina.
Niet alleen de auteur verbied je om informatie letterlijk over te nemen. Ook op school wordt dit afgekeurd. Een verslag waarin tekst naar voren komt die letterlijk van internet is gehaald wordt afgekeurd. Doe dit dan ook niet! Als je dit wel doet wordt dit gemeld bij de examencommissie. Hier kunnen sancties op staan.
Wil je toch een stuk tekst letterlijk overnemen doe dit dan op de volgende manier (en alleen als het noodzakelijk is): "Om op verantwoorde wijze voor dieren te kunnen zorgen en deze zonodig eerste hulp te kunnen verlenen, is het noodzakelijk ziekten en verwonding bij deze dieren te kunnen herkennen" (Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren, 2004).
Vervolgens vermeld je de gehele bron in je bronvermelding. Zie onderaan deze pagina.
Afbeeldingen
Om een afbeelding via google te gebruiken moet je toestemming vragen van degene die de afbeelding online heeft geplaatst. Afbeeldingen die je altijd mag gebruiken zijn foto's van jezelf, of illustraties die je kunt vinden in Microsoft Office Word.
Als je een foto van jezelf gebruikt met daarop een ander persoon, of een dier van een ander, vraag dan altijd toestemming voor het gebruik van die foto.
Bronvermelding
http://nl.wikipedia.org/wiki/Plagiaat
Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren (2014). Cursusboek Dieren-EHBO en -verzorging. Dierenbescherming, p. 10.
Opdracht 4
Gebruik het document van opdracht 1, 2 en 3.
Controleer je document op de volgende dingen:
1. Heb ik een juiste en volledige bronvermelding?
2. Gebruik ik letterlijke tekst van het internet?
Zo ja: zorg dat dit op de wettelijk juiste manier gebeurt.
3. Is mijn afbeelding van iemand overgenomen zonder toestemming?
Zo ja: vraag om toestemming (of lees goed op de site of je de afbeelding mag gebruiken).
En vermeld dan waar je de afbeelding vandaan hebt (bronvermelding).
Laat het eindproduct controleren door je docent.
Gebruik bijlagen
Hieronder een link naar een website waar wordt uitgelegd wat een bijlage is en hoe je deze in je verslag gebruikt. Vergeet niet om in je verslag te verwijzen naar de bijlage, anders vergeet iedereen om je bijlage te lezen.
Bij het verzorgen van dieren krijg je ook te maken met tabellen en berekeningen. Bijvoorbeeld als je een voerplan wilt maken. Om een beetje wegwijs te worden in Excel maak je de volgende opdracht:
Tip 1: het kan een verouderde versie zijn, maar als je goed leest en op je pc kijkt, kom je er wel uit. Vraag anders je buurman/buurvrouw of je docent om uitleg.
Tip 2: Doe precies wat de opdracht van je vraagt. Maak zo nodig twee schermen bij Excel, zodat je de opdracht kunt lezen en tegelijk kunt werken aan je eigen Excel bestand.
Presentatie tools
Powerpoint
Je zult in verschillende lessen de opdracht krijgen om een presentatie te geven met behulp van Microsoft Powerpoint.
Er zijn op youtube meerdere filmpjes te vinden waarin ze de verschillende mogelijkheden van Powerpoint laten zien.
In een powerpoint presentatie zie je soms dat er wordt doorverwezen. Dit kan binnen de powerpoint zijn, maar ook een verwijzing naar een website of een afbeelding op je bestand is mogelijk.
Dit doorverwijzen doe je door een hyperlink te maken. Hoe je een hyperlink maakt (kan ook in een Word document) lees je hier:
Maak een powerpoint presentatie van het verslag dat je al eerder maakte over een diersoort naar keuze.
Lees goed wat je wel en niet moet doen bij het maken van een powerpoint.
Weet je niet hoe je moet beginnen? Bekijk dan de filmpjes onder het kopje Powerpoint. Je kunt eventueel zelf op internet ook nog andere filmpjes zoeken en bekijken. Je kunt natuurlijk ook uitleg vragen aan je docent.
Kijk de do's en don'ts van powerpoint hierboven. Controleer of jouw powerpoint nog don'ts bevat. Pas deze dan aan.
Wat moet er in ieder geval ingezet zijn:
- Titelpagina
- Kies een bepaald ontwerp
- Gebruik een aantal animaties
- Er moet een afbeelding zijn toegevoegd
- Er zit in ieder geval één interne, en één externe hyperlink in (dus één naar een andere dia in dezelfde presentatie, en één naar bijvoorbeeld een website of een foto op je pc)
Laat je powerpoint presentatie controleren door je docent.
Hoeveel informatie geef jij op Facebook? Zorg dat je niet teveel over jezelf vrij geeft op Facebook. Dit kan leiden tot vervelende situaties (zie afbeelding 1).
Afbeelding 1: Facebook blunder. (Bron: blabla.co.za).
Ook ziekmelden op school en vervolgens op je Facebook zetten dat je lekker gaat shoppen of zwemmen is niet zo handig. Wees voorzichtig met wat je meldt op Facebook. Er zijn meer mensen die het zien dan dat jij door hebt.
Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen van blunders op Facebook. Wees voorzichtig met wat je deelt!
Opdracht 1
Beschermen
Ga naast een klasgenoot zitten, met wie je geen 'vrienden' bent op Facebook. Vraag deze klasgenoot jouw profiel op Facebook op te zoeken. Wat zie je allemaal?
Teveel? Zorg er dan nu voor dat je Facebook account niet voor iedereen zichtbaar is, maar deel jouw pagina bijvoorbeeld alleen met je vrienden.
Je kunt jouw informatie beschermen via de privacy knop op Facebook:
Bewaar je documenten goed
Herkenbaar???
Je werkt bij ons dagelijks met je laptop. Hier sla je al je documenten netjes in mapjes op. Maar, het kan natuurlijk gebeuren dat je laptop eventjes niet meewerkt, om wat voor reden dan ook.
Daarom is het verstandig om zaken ook ergens anders op te slaan. Dit heeft twee hele grote voordelen:
1. Je docent heeft altijd inzicht in je werk
2. Je raakt nooit iets kwijt, het staat altijd op het wereldwijdeweb
Sla alles waar je mee werkt op in je werkruimte in Cum Laude (zie opdracht 1 hieronder).
Opdracht 1
Ga naar Cum Laude --> portfolio
Zoek het mapje dat portfolio heet.
Maak daarin de mappenstructuur zodat deze voor jezelf en je docent werkbaar is.
Laat het controleren door je docent.
Voorbeeld:
Afbeelding: voorbeeld portfolio
Sneltoetsen
Er zijn een aantal sneltoetsen bij Microsoft Office die handig zijn om te weten.
Het arrangement ICT is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Ger van den Assem
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-09-28 21:41:50
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.