Algemeen
Instructie
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Boeken
Mijn gelezen boeken:
Koorts -Saskia Noort
Niveau 1 - 4 sterren
Dorst -Esther Gerritsen
Niveau 3 - 2 sterren
Phileine zegt sorry -Ronald Giphart
Niveau 3 - 3 sterren
Lieveling -Kim van Kooten
Niveau 2 - 2 sterren
Echte mannen eten geen kaas -Maria Mosterd
Niveau 1 - 5 sterren
Tirza -Arnon Grunberg
Niveau 4 - 2 sterren
Maar buiten is het feest -Arthur Japin
Niveau 3 - 4 sterren
Het diner -Herman Koch
Niveau 3 - 1 ster
Vals licht -Joost Zwagerman
Niveau 3 - 2 sterren
Turks Fruit -Jan Wolkers
Niveau 3 - 3 sterren
Boek 1: Koorts -Saskia Noort
Titel:
Koorts
Schrijver/schrijfster:
Saskia Noort
Datum van uitgave:
10 november 2011
Titelverklaring:
“Koorts” verwijst naar de hitsige toestand die Dorien en Ellen meemaken op het Spaanse eiland Ibiza. Mensen genieten er van drank, drugs en seks en komen daardoor in een toestand van extase enerzijds, onverschilligheid anderzijds. Het lijkt alsof ze door koorts bezeten zijn.
Thema’s:
- Relatieproblemen
- Drank en drugs
- Seksualiteit
- Moord
Personages:
- Dorien is een jonge vrouw die op haar 35e beseft dat ze nog niet toe is aan settelen met de aardige Joost. Ze verbreekt de relatie en gaat met haar bruisende vriendin Ellen een week vakantie vieren op Ibiza. Ze wil haar vrijheid vieren en ze stort zich in drank, drugs en seks. Maar ze is toch anders ingesteld dan Ellen die er echt helemaal voor gaat. Dorien wil het liefst geen drugs gebruiken. Als ze de weg is kwijtgeraakt na
één dag al, wil ze op zoek naar Ellen, voor wie ze zorg draagt. Ze doet dat samen met de healer Nick, die ze eerst vreemd vindt maar wie ze erg gaat bewonderen om wat hij voor haar doet. Hij is een rustbrengende factor in het overgekookte Ibiza. Maar Dorien blijft wat naïef als ze Ricardo ontmoet. Pas later beseft ze dat ze er in getuind is. Dan blijkt ze wel slim te kunnen reageren. Ze overleeft gelukkig het avontuur op Ibiza en beseft dan dat een man die rust brengt in je leven van groter belang is dan iemand die er maar op los leeft. Pas als je de rust en de liefde hebt gevonden, kun je werkelijk genieten van de schoonheid van een land (Ibiza) en het leven.
- Ellen is een bruisende vrouw die niets van settelen wil weten en haar vriendin Dorien de ogen opent. Zodra ze op Ibiza zijn, gaat ze los en stort ze zich in de armen van mannen, drank en drugs. Dat kan natuurlijk alleen maar fout aflopen. Diep in haar hart wil ze wel echter iemand zijn die tot rust is gekomen. In de moeilijke uren op de boot denkt ze aan haar ouders die haar levenswandel afkeuren. Ze wonen in het strenge dorpje Puttershoek, terwijl de ouders van Dorien vroeger nota bene een hippieachtige periode op Ibiza hebben beleefd. Het zit bij beide meisjes dus omgekeerd in de genen. Maar Ellen heeft van het avontuur op Ibiza wel geleerd. Ze ziet hoe gelukkig Dorien en Nick zijn en in de liefde zal ze er ook voor gaan om hetzelfde te bereiken. (epiloog)
- Nick is de rustbrengende factor in het leven van Dorien. Hij is de overgebleven spirituele hippie van de jaren zeventig. Hij kan dat gevoel overigens pas opbrengen als hij werkelijk iets in Dorien ziet. Toen zijn vrouw gestorven was, had hij zich ook op het terrein van het hedonisme begeven. Zoveel mogelijk seks ervaren met vrouwen die ook graag seks wilden beleven. Daar doe je niemand kwaad mee, is zijn stelregel. Maar hij raakt meer en meer doordrongen van de (innerlijke) schoonheid van Dorien en hij gaat haar helpen Ellen terug te vinden. Hij is de positieve kant van de man die een leegte in het bestaan moet vullen. Spiritueel worden, diepgang brengen in je leven.
- Ricardo is precies het tegenovergestelde: hij kan niet meer leven zonder pillen . De leegte van zijn bestaan moet met steeds meer genotsmiddelen worden opgevuld. Daarna gaat hij experimenteren met vrouwen die ook een leeg bestaan hebben: die kun je gewoon doden. Het is de wraak van een psychopaat op de leegte van zijn bestaan.
Perspectief:
- Ik-verteller
- Personale verteller
Samenvatting:
Dorien Keizer is vijfendertig jaar en in het dagelijkse leven redactrice bij het vrouwentijdschrift Eva: ze staat op het punt zich te settelen en een kind te nemen met haar partner Joost. Dan ontmoet ze Ellen, een bruisende single, en wordt ze zich bewust van haar voorspelbare en waarschijnlijk saaie leven. Ze beëindigt haar relatie met Joost en vertrekt met Ellen voor een week naar Ibiza die ze gepland had met Joost.
Via de wisseling in perspectief in de gecursiveerde tekst komen we een en ander te weten over de opvattingen van Ellen die heel anders leeft dan Dorien. Ze is veel ruiger.
Er wordt in een ander gecursiveerd stukje verteld door een man die zich een soort macho voelt en vrouwen als voetveeg beschouwd. Vooral domme Oost-Europese vrouwen moeten eraan geloven.
Als ze uit het vliegtuig stappen, raken ze meteen onder invloed van de sfeer op Ibiza. Het is allemaal bruisend: ze gaan meteen naar het strand om cocktails te drinken. Ellen kan via een bevriende relatie direct terecht voor drugs bij vrouwtje Lana (XTC, coke, wiet). Ze gaan daarna ook al naar een lekker feest: ze zijn nog niet eens in hun gehuurde huis geweest. Onder invloed van pillen gaat Ellen dansen en geilen met diverse mannen. Dorien ontmoet een 50’er, Nick van Velzen, die zich “healer” noemt. Hij waarschuwt haar voor Ibiza en de bijzondere invloeden o.a. van de rotspartij. Ook ziet hij in een soort voorspelling gevaar in een boot en de zee. Dorien vindt hem maar een vreemde snuiter. Ellen en zij gaan door naar een andere party waar ze onder invloed van punch, drank en andere drugs met een wildvreemde begint te zoenen. Hij heet Jordi. Daarna raakt de weg goed kwijt en ze wordt door iemand naar de villa gebracht die ze heeft gehuurd. De volgende morgen wordt ze met een enorme kater en dip wakker. Ellen is nergens te bekennen. Ze kan niets uitvoeren, haar mobiel is leeg en ze weet geen nummer van Ellen. Ze gaat naar Ibiza-stad lopen en wordt onderweg opgepikt door Nick van Velzen. Ze moet haar gehuurde Golf gaan ophalen en daarom gaat ze met Nick mee, maar ook om Ellen te zoeken. Die zal waarschijnlijk bij een andere vent slapen, zegt Nick. Maar als “healer” voelt hij aan dat Ellen op een boot zit.
In de gecursiveerde tekst heeft de lezer kennis kunnen maken met een psychopaat die vrouwen om het leven brengt door hen te drogeren. Hij vertelt hoe hij een jonge, blonde vrouw onder invloed van drugs om de leegte in zijn bestaan te maskeren van een balkon afduwt. Een andere jonge vrouw die dit gezien heeft neemt hij mee in zijn auto met chauffeur (Manel) Hij brengt die vrouw onder invloed van drugs naar zijn boot die buiten de haven van Ibiza-stad dobbert. Hij laat haar daar voor bijna dood achter. Een geroutineerde lezer zal inzien dat deze jonge vrouw Ellen is.
Ellen vertelt Nick over de villa met het zuip- en dansfeest en Nick brengt haar ernaar toe. Daar ziet ze een heel suffe Koen en later ook nog Jordi met wie ze heeft staan zoenen. Ze zijn zat en stoned en geheel brak. De rest van de aanwezigen is ook flink “uitgewoond”. Ellen zou met ene Martijn zijn weggegaan. Ze waren onder invloed van de drug ketamine die in de punch had gezeten en waarvan je flink de weg kon kwijtraken. Dorien wil verder zoeken naar Ellen en Nick blijft haar steunen. Ze horen dat er een zeer grote afterparty is in de bergen, waar je gemaskerd moet verschijnen. Nick brengt Dorien met de auto daar naar toe. Ellen zou daar ook kunnen zijn. Dorien is nu toch erg blij dat Nick bij haar is. Op het supergeile feest ziet Dorien Lana terug, maar die kan zich nauwelijks herinneren wie Dorien is en waar ze is. Op haar zoektocht over het terrein waar een echte orgie aan de gang is, ontmoet ze Martijn. Die noemt Ellen een hoer, omdat ze met ene GJ (gladjanus) is weggegaan. Op de wc ontmoet Dorien twee Engelse danseressen van wie Bobbi haar vertelt hoe gevaarlijk Ibiza kan zijn. Er verdwijnen nogal wat vrouwen de laatste tijd. Bobbi geef Dorien haar kaartje met een mobiel nummer. Dan ziet ze op het terrein een meisje van drie jaar, Star, die haar moeder kwijt is. Ze woont op het terrein van de villa. Haar moeder Joy kijkt niet naar haar om. Dorien ontfermt zich over haar, maar opeens komt haar vader binnenvallen die zich over Star ontfermt. Hij heeft glad achterover gekamde haren en dat zal dus wel GJ zijn, denkt Dorien. Hij noemt zich Ricardo en later hoort ze van Star ook zijn achternaam (Damen). Hij wil Star meenemen en ook Dorien. In de auto zit een chauffeur Manel. De lezer weet nu dat Ricardo de psychopaat van de gecursiveerde tekst is. Hij zegt tegen Dorien dat hij Ellen op de boot heeft achtergelaten. Hij wil hen naar de boot brengen.
Op de boot, een zeiljacht, is Ellen langzaam bij gekomen: ze is brak en zeeziek. Ze wil ontsnappen en slaat een ruitje van de patrijspoort kapot. Zo werkt ze zich naar buiten. Ze verstopt zich in een kist met reddingsartikelen. Dan hoort ze een bootje aankomen.
Dorien heeft nu door hoe de vork in de steel zit. Ellen zou nooit vrijwillig meegegaan zijn naar een boot, want ze is altijd zeeziek. Ze zal dus wel ontvoerd zijn, misschien zelfs wel dood. Dorien is er ingetuind. Ricardo heeft alles wel door en ontvreemdt de twee mobieltjes die ze heeft. Wel mag ze een sms’je op zijn eigen mobiel verzenden aan Bobbi: hij denkt dat het de naam van haar vriend is. De eerste met een schreeuw om hulp kan ze snel wissen, de tweede is onschuldig van inhoud. Ricardo wil haar beetnemen en haar eerst aan boord laten gaan, terwijl Star bij hem in het bootje blijft. Als ze dat weigert en Star meeneemt aan boord, zegt hij dat Ellen intussen dood is, (ongelukje met drugs) en dat ze in de machinekamer ligt. Wanneer ze trap afgaat naar de machinekamer, ziet ze dat Manel haar achterna komt. Ze trapt hem en ineens ligt hij met een bebloede kop op de grond. Dat komt door Ellen die hem van achter met een stang heeft geslagen. Ze moeten nu echt halsoverkop weg, want Ricardo heeft de gaskraan opengedraaid en wil met een pistoolschot het jacht laten ontploffen. Dat Manel aan boord is, vindt hij eigenlijk ook wel goed, zo blijft er geen bewijs over. Vlak voor de ontploffing springen Ellen en Dorien over boord. Naar deze situatie verwijst het eerste hoofdstuk terug.
Een jaar later Ellen en Dorien hebben zich gevestigd op het prachtige Ibiza. Dorien straalt van geluk. Het wordt namelijk haar trouwdag. Ellen en Dorien voeden Star op en de man aan wie ze het jawoord gaat geven en met wie ze dolgelukkig is, heet….. Nick van Velzen.
Beoordeling:
Ik vond Koorts een heel leuk boek, omdat het onderwerp me erg aansprak. Ik vind het heel leuk om over dat soort onderwerpen te lezen. Verder vond ik het taalgebruik wat minder. De zinsopbouw is heel eenvoudig en er zitten weinig moeilijke woorden in.
Boek 2: Turks fruit -Jan Wolkers
Titel:
Turks fruit
Schrijver/schrijfster:
Jan Wolkers
Datum van uitgave:
1969
Titelverklaring:
Op een van de laatste bladzijden van het boek, heeft Olga een hersentumor en ligt ze na een operatie in het ziekenhuis. Ze is bang dat haar tanden uitvallen en wil daarom alleen maar Turks fruit eten en vraagt daarom tijdens een bezoekuur aan Erik om een zak Turks fruit te halen.
Turks fruit is verrotting veroorzakend snoepgoed; dat komt overeen met het bederf van hun liefde. Een hersentumor kan je gedrag beïnvloeden, dus Erik denkt dat dat eventueel een oorzaak kan zijn voor hun breking, die achteraf eigenlijk niet nodig bleek te zijn.
Thema's:
- liefde
- verdriet
Personages:
Erik: Een beeldhouwer, die duidelijk heel anders leeft dan 'gewone' mensen. Alles wordt intensiever beleefd. De relatie met Olga is dan ook een gevoelsrelatie. Voor hem bestaat de hele wereld eigenlijk uit hem en Olga. Het maken van kunstwerken is feitelijk bijzaak. Materiële zaken tellen niet voor hem en die doen hem uiteindelijk de das om. Erik kan zijn verlies (van Olga) maar niet begrijpen. Het hele boek is feitelijk een vragen naar waarom? En hoe? Begrip bij anderen vindt hij niet. De schuld legt hij bij zijn schoonmoeder, waarmee hij vanaf het begin een haat-relatie heeft.
Olga: De (ex-)vriendin van Erik. Zij is bang voor zwangerschap en houdt daarom niet van kinderen. Wel houdt ze erg van dieren. Ze is erg praktisch, wat blijkt uit het verdienen van geld, nodig voor het dagelijks levensonderhoud. Ze laat zich erg vertroetelen door Erik die grote invloed op haar heeft. Uiteindelijk zijn het tekort aan welvaart en de invloed van haar moeder de oorzaken tot de scheiding tussen haar en Erik.
Olga's moeder: Voor Erik de boze heks. Ze is heel berekenend en ze is haar man om welvaartsredenen getrouwd. Rouwen om zijn sterven is zij zeker niet. Echt geluk kent ze niet.
Olga's vader is een sympathieke en komische man die het goed met Erik kan vinden, maar hij heeft weinig invloed op de relatie tussen zijn dochter en Erik.
Perspectief:
ik-perspectief
Samenvatting:
Het boek gaat over Erik, een beeldhouwer, en over zijn relatie met zijn vrouw Olga. Olga heeft hem verlaten en Erik beschrijft korte hoogtepunten uit zijn relatie met Olga. Pas op tweederde van het boek horen we wat er gebeurd is. De hoofdstukken daarvoor zijn steeds of voor dat moment of erna. Zo wordt er een zekere spanning opgebouwd naar het moment waarop verklaard wordt hoe ze uit elkaar zijn gegaan. Die eerste hoofdstukken zijn eigenlijk één grote kreet 'ik ben zo eenzaam'. Vervolgens begint het bij het begin dat hij haar al liftend leert kennen. Ze worden verliefd, maar ze krijgen een auto-ongeluk. Een paar maanden later zien ze elkaar weer en van af toen was de liefde een feit en trekt ze bij hem in. We zien steeds hoe gelukkig hij is geweest met Olga. Het is een liefde die heel intens beleefd is. Seks speelt daarbij een belangrijke rol. Soms heb je het idee dat ze de hele dag naakt liepen en elk moment aangrepen om 'het' weer te doen. Uit de fragmenten na het keerpunt blijkt dat alle andere vrouwen niet dat voor hem betekenen als wat Olga voor hem was geweest. Ondanks dat het er dan flink aan toe was gegaan, vooral op seksueel gebied.
Olga was voor hem alles. Allerlei kleine details worden er van haar beschreven. Ze zorgt voor inkomsten, hoe klein ze ook zijn. Ze houdt van dieren, maar niet van kinderen. Dit blijkt ook uit twee beelden die Erik gedurende deze periode maakt. Het eerste is een moeder met kind, waarvan de wethouder zegt: "het lijkt wel of ze angst heeft voor het kind." Het andere beeld is een vrouw met een kat op haar arm, waarvan men opmerkt: "Het lijkt wel of het haar kind is." In beide gevallen heeft Olga uren lang model gestaan. Van het schaarse geld gingen ze regelmatig naar jazzconcerten, ten koste van vlees bij het eten. Ook de vakanties waren heel sober: een tentje op Ameland, waar de liefde ook weer heel intens beleefd werd.
De angst van Olga voor zwangerschap kwam door haar moeder, die een borstamputatie had moeten ondergaan. Tegen Olga zei ze vroeger dat Olga haar borst leeggezogen had. Een andere angst van Olga was kanker. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het moment dat zij wat roods in haar ontlasting ziet.
Het grote keerpunt in de relatie wordt volgens Erik geregisseerd door Olga's moeder, waarvoor Erik altijd al beneden de stand was geweest. Na de dood van Olga's vader is haar moeder constant aan het stoken. Ze zegt dat andere vriendinnen van Olga het beter hebben. Uiteindelijk blijkt Olga niet ongevoelig voor de materiële tekortkoming.
Een zakendiner is het breekpunt. Olga zit te flirten met een zakenrelatie, tot genoegen van haar moeder, maar tot ontzetting van Erik. Hij wordt er misselijk van en geeft midden aan tafel over. Op de terugweg van de toilet slaat hij uit woede Olga een blauw oog. Olga neemt dit niet en trekt bij haar moeder in. Uiteindelijk volgt een scheiding. Olga hertrouwt nog twee keer, maar wordt niet echt gelukkig.
Het boek eindigt met het ontstaan van een tumor bij Olga. Haar haar valt uit en ze wordt vergeetachtig en opvliegerig, dit alles door de medicijnen. Van af dat moment bezoekt Erik haar iedere dag. Hij koopt een pruik voor haar en ook Turks fruit, het laatste en het enige snoep dat ze nog kon eten. Op een dag sterft ze en is het verhaal uit.
Beoordeling:
Ik ben van mening dat Turks Fruit een boek is dat iedereen gelezen moet hebben. Het is een ontzettend bekend boek en wanneer je het boek goed leest krijg in je in de gaten dat de dingen die beschreven worden een veel diepere betekenis hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Het boek behandelt serieuze thema’s, zoals liefde en de dood. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van beeldspraak en achter veel stukken ligt een symbolische betekenis. Zo staat de titel ‘Turks Fruit’ niet alleen voor het snoep dat de ik-persoon voor Olga koopt wanneer ze in het ziekenhuis ligt, maar ook voor de verrotting van de relatie tussen de ik-persoon en Olga. Al met al is het een boek dat je goed aan het denken zet. Zo bedenkt de ik-persoon zich dat het rare gedrag dat Olga vertoont heeft sinds hun breuk mogelijk veroorzaakt werd door de tumor in haar hersenen. Tot slot leidt het feit dat het boek beschreven wordt vanuit één persoon ertoe dat je deze persoon beter gaat begrijpen naarmate het boek vordert. Dit maakt het boek levendig. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit boek te lezen.
Boek 3: Phileine zegt sorry -Ronald Giphart
Titel:
Phileine zegt sorry
Schrijver/schrijfster:
Ronald Giphart
Datum van uitgave:
Oktober 1996
Titelverklaring:
De titel 'Phileine zegt sorry' is eenvoudig uit te leggen. Aan het begin van het boek heeft Phileine erg veel moeite met sorry zeggen. Ze doet dit dan ook bijna niet, en als ze het wel doet kost het haar ontzettend veel moeite. In het laatste hoofdstuk, waarin de titel ook 'Phileine zegt sorry' is, biedt Phileine haar excuses aan voor alles wat ze gedaan heeft. Daarnaast biedt ze haar excuses aan omdat ze bestaat. De allerlaatste woorden in het verhaal zijn dan ook: 'Sorry dat ik besta'.
Thema:
- Ontwikkeling richting volwassenheid
Personages:
De moeder van Phileine
De moeder van Phileine komt alleen voor in flashbacks. Ze is een moderne vrouw die niet vies is van seks. Ze is daarentegen wel erg bezorgd om haar kinderen en ze wil dan ook alles weten van haar kinderen.
Fabian en Lena
Phileine ontmoet Fabian en Lena in het vliegtuig. Fabian en Lena zijn ontzettend behulpzaam tegenover Phileine. Ze willen haar altijd helpen en Phileine kan altijd bij hun terecht.
Gulpje
Gulpje is de Belgische huisgenote van Max. Phileine kan het erg goed met haar vinden. Ze volgt een economische studie in New York. Gulpje schaamt zich nergens voor en is net zo’n flapuit als Phileine.
L.T
L.T is het vriendje van Joanne. Hij is weerman op de Amerikaanse televisie. L.T is een hele lieve zakenman die het altijd druk heeft met zijn werk. Hij hangt om de tien minuten aan de telefoon om dingen voor zijn werk te regelen.
Jules
Jules is de huisgenoot van Max en lijkt op een vrouw. Hij blijkt later echter een vrouw te zijn. Volgens Phileine is Jules geen knappe vrouw en heeft ze een hele oude bril op. Over Jules is niet zo heel veel bekend. Af en toe komt hij voor in de discussies met Phileine, waarin hij het nooit met haar eens is.
Max
Max is de vriend van Phileine. Hij is precies het tegenovergestelde van Phileine: rustig, lief en aardig. Hij reist voor een toneelstuk af naar New York waar hij voor een lange tijd moet blijven.
Phileine
Phileine is de egoïstische hoofdpersoon van dit verhaal. Over haar uiterlijk is weinig bekend. Ze heeft een hekel aan mensen en ze vindt het erg leuk om andere mensen te beledigen. Daarnaast is ze een flapuit: ze denkt niet na voordat ze wat zegt, waardoor ze regelmatig ruzie met mensen heeft omdat ze onbeschofte dingen zegt.
Leonard
In het verhaal zelf krijgt de lezer niet heel veel over Leonard mee, omdat hij altijd ziek is en in zijn kamer ligt. Leonard is een huisgenoot van Max. Later, op een feest voor aids-patiënten, komt Phileine erachter dat Leonard ook een aids-patiënt is. Dan pas snapt Phileine waarom hij altijd ziek is.
Perspectief:
Samenvatting:
Phileine en Max hebben samen een gelukkige relatie als Max voor een Shakespeare-project een tijd naar New York moet verhuizen. Ze beloven contact met elkaar te houden en elkaar trouw te blijven. Omdat Phileine Max op een gegeven moment zo erg mist, besluit ze om een ticket naar New York te boeken.
In het vliegtuig ontmoet Phileine het stelletje Fabian en Lena. Zij zijn allebei al bekend in New York en zorgen ervoor dat Phileine veilig bij Max aankomt. Als Phileine vervolgens bij Max’ woning aankomt blijkt dat hij een generale repetitie van het toneelstuk ‘Romeo and Juliet’ heeft, waardoor Phileine noodgedwongen twee huisgenoten, Leonard en Gulpje, leert kennen. Als Max vervolgens weer thuiskomt leert Phileine ook Joanne, Max’ tegenspeler van het toneelstuk, kennen. Met alle nieuwe indrukken belooft het een leuk weekje New York te worden.
De eerste dag- maak me af:
Max moet de volgende dag alweer naar de toneelrepetitie, waardoor Phileine alleen thuis is. Ze besluit om met Gulpje te gaan lunchen. Gulpje is een Belgisch meisje met wie Phileine het goed kan vinden. Ze hebben allebei dezelfde humor en begrijpen elkaar. In het restaurant trekken ze allebei de aandacht van twee mannen die Gulpje al eerder gezien heeft. Als ze vervolgens de telefoonnummers van de mannen gekregen hebben, besluiten ze om weer naar huis te gaan.
Toen Phileine thuis was, heeft ze onmiddellijk Fabian en Lena gebeld. Fabian stelt Phileine voor om een rondleiding door New York te geven. Phileine lijkt dit een goed idee, maar komt er tijdens de rondleiding achter dat Fabian eigenlijk seks met Phileine wil. Ze maakt hem dan ook onmiddellijk duidelijk dat ze hier absoluut niet op zit te wachten.
De tweede dag – schaduw in het donker:
In de avond van de tweede dag vindt de première van het toneelstuk plaats. Als de spelers het toneel betreden ziet Phileine tot haar grote verbazing dat alle spelers helemaal naakt zijn. Omdat Phileine zich niet wil laten kennen doet ze alsof het haar niet interesseert, maar als Max vervolgens seks met Joanne heeft weet ze niet meer hoe ze moet reageren. De vriend van Joanne, L.T, zit ook in de zaal en weet ook niet hoe hij moet reageren. Na afloop reageert Phileine ontzettend boos tegenover Max en ze krijgen waar alle toneelspelers bij zijn ontzettende ruzie. Als Phileine en Max vervolgens thuis zijn probeert Max haar rustig te vertellen dat het toneelstuk nog twee keer opgevoerd moet worden. Phileine reageert hier woedend op en hoeft Max even niet meer te zien.
Derde dag – Ich bin ein New Yorker:
Gulpje en Phileine gaan samen weer uiteten. Ook deze keer krijgen ze weer aandacht van twee mannen die ze vervolgens uit gaan zitten dagen. Als ze vervolgens met z’n tweeën een orgasme nabootsen worden ze het restaurant uitgezet.
Als Phileine vervolgens weer thuis is, komt ze erachter dat ze zich al die dagen in het geslacht van haar huisgenoot Jules vergist heeft. Ze heeft altijd gedacht dat het een jongen is, maar hij blijkt een meisje te zijn. Met knallende ruzie gaat ze het huis uit, waarna ze met L.T een boottocht op zijn speedboot gaat maken. Op de boot hebben ze gevoelige gesprekken, wat vervolgens op seks uitloopt.
Vierde dag – de richting van mijn zei:
De vierde dag ontmoet Phileine L.T weer in een restaurant. Ze weten dat hun partners weer op het toneel staan, omdat er een extra optreden is ingelast. Ze besluiten om naar het stuk te gaan kijken omdat ze benieuwd zijn of de liefdesscène is aangepast als de partners niet in de zaal aanwezig zijn.
Het hoogtepunt van de scène blijkt inderdaad veel intenser en heviger te zijn dan toen Phileine en L.T wel in de zaal aanwezig waren. Phileine kan het absoluut niet aanzien, en gilt tijdens het voorspel door de zaal dat Max op moet houden. Max stopt met het voorspel met Joanne en gaat de discussie aan met Phileine. Deze discussie loopt in de toneelzaal uit tot een ruzie.
Vijfde dag – de plezierhemel:
De volgende dag wordt Phileine wakker in een onbekend bed. Als ze vervolgens Fabian ziet, beseft ze zich dat ze door haar vrienden af is gezet bij Fabian. Fabian laat Phileine vervolgens een krantenstuk zien waarin de ruzie tussen Phileine en Max tijdens het toneel uitvoerig is beschreven.
Als Phileine nog bij Fabian is, wordt ze door L.T gebeld. Hij vertelt haar dat ze die avond in een talkshow van David Letterman wordt verwacht, omdat alle Amerikanen onder de indruk zijn van haar optreden in het theater.
In de talkshow probeert Phileine met haar brutaliteit de hele zaal op z’n kop te zetten. Meerdere keren worden er extra reclames ingelast, omdat de regisseur het hele publiek weer in baan probeert te leiden. Uiteindelijk verloopt de talkshow chaotisch.
Omdat Phileine nog ontzettend boos is, wil ze niet meer terug naar Max. Ze besluit om een nachtje in één van de duurste hotels in New York te verblijven.
Zesde dag – Tot de dikke dame begint te zingen:
De volgende dag komt Max Phileine onverwachts ophalen in het hotel. Hij is het gezeur zat en besluit om er niet meer met haar over te praten. Hij gooit Phileine over zijn schouder, zodat ze niet meer tegen kan stribbelen. Samen lopen ze naar zijn woning, waar Phileine erachter komt dat ze naar een gala moeten. Max legt uit dat het gala ten bate van aids-patiënten wordt gehouden.
Als Max en Phileine op het gala zijn aangekomen, komt Phileine erachter dat Leonard ook een aids-patiënt is. Leonard is altijd ziek en wilde nooit echt zeggen wat er was. Ineens vallen alle puzzelstukjes bij Phileine op z’n plaats. Als Phileine vervolgens gechoqueerd naar Gulpje toe gaat, doet Gulpje ontzettend lacherig over de ziekte van Leonard. Phileine krijgt hierdoor ruzie met Gulpje.
Vervolgens hebben Phileine en Max weer ruzie omdat Max erachter is gekomen dat Phileine en L.T seks gehad hebben. Ineens overdenkt Phileine haar hele leven en komt ze erachter dat een ontzettend egocentrisch meisje is. Ze besluit het podium op te gaan en daar een speech te houden over hoe haar leven op dat moment is. Ze biedt haar excuses aan Max aan en vertelt dat ze gaat veranderen.
Beoordeling:
Ik vond dit boek heel erg leuk om te lezen, omdat je de hoofdpersoon heel goed leert kennen. Ik kon me ook heel goed verplaatsen in haar en het was leuk om te lezen hoe zij zich gedurende het boek ontwikkelde.
Boek 4: Dorst -Esther Gerritsen
Titel:
Dorst
Schrijver/schrijfster:
Esther Gerritsen
Datum van uitgave:
2012
Titelverklaring:
“Dorst “is een verwijzing naar een niet te stillen lusten van de dochter Coco: de lust naar eten (ze is te dik) , de lust om te drinken (ze is vaak dronken) en de lust naar seks ( ze pakt af en toe mannen op in kroegen om ze seksueel te bevredigen)
Op pagina 57 komt de titel ook letterlijk in het verhaal voor. Het gaat om een dialoog tussen Coco en haar vriend Hans.
“Heb je al wat gedronken vandaag? Weet je hoeveel een mens zou moeten drinken. Hans staat op en gaat bij de counter om een glas water vragen. Hij geeft haar het glas aan. Coco ergert zich, maar krijgt dorst als ze het water ziet. Ze neemt het aan en drinkt het op.
“Je had dorst.”
“Ja”.
“Voel je dat dan niet, als je dorst hebt? Hoe zit dat?
“Blijkbaar niet”, zegt Coco.
“Dat is vreemd.”
Thema’s:
- Moeder-dochterrelatie
- Communicatie
- De dood
Personages:
Coco is 23 jaar, dik en zuipt en heeft soms een onvoorstelbare behoefte aan seks met vreemde mannen. Ze wil het liefst zo weinig mogelijk met haar moeder te maken hebben, maar trekt toch bij haar in, omdat “men”dat in de situatie min of meer van een dochter verlangt. Maar ze is beter in schema’s maken om te rouleren in de zorg dan haar moeder daadwerkelijk te verzorgen. Haar relatie met hans is niet top: hij wil het liefst bij haar weg om diverse redenen, maar zij probeert dat met sekshandelingen steeds te beletten. Uit onvrede eet ze teveel, zuipt ze en bedrijft ze seks op openbare plaatsen (bijvoorbeeld achter de bar van een kroeg) Ze is er niet bij als haar moeder de laatste adem uitblaast. De zon schijnt daarna door het serreraam en ze neemt zich voor er doorheen te springen. Dat kon ze vroeger namelijk ook.
Elisabeth is een moeder die weinig contact meer heeft met haar dochter: de communicatie is niet sterk tussen hen. Eindelijk heeft ze een nieuwtje: ze heeft een ongeneeslijke kanker, maar brengt dat op een verkeerde manier, op een verkeerde plaats en op een ongelukkig tijdstip. Ze kan beter communiceren met de kapper (praatjes die meestal nergens over gaan) dan met haar dochter en ex-man. Ook heeft ze een leuke baan als lijstenmaakster gehad en dacht ze dat ze onmisbaar was voor haar baas Martin. Ook hij zit in het oppasschema. Ze wil niet meer praten over vroeger, toen ze Coco opsloot in haar kamer uit angst dat die anders alles kapot zou maken. Na een ongeluk in de serre vertrekt Coco definitief naar haar vader en stiefmoeder. Aan het einde van haar leven en het verhaal doet Elisabeth weer iets wat haar isoleert van Coco: ze sluit haar opnieuw op in de kamer, zodat ze in haar eentje kan sterven. De mensen om haar heen denken dat ze enigszins autistisch is, maar dat hoeft niet echt het geval te zijn.
Hans is een man van middelbare leeftijd die een relatie heeft met de veel jongere Coco. Hij is therapeut of zoiets. Wanneer Coco teruggaat naar het huis van haar moeder wil hij de relatie verbreken, maar steeds zorgt Coco met seksuele handelingen voor enige verlenging. Het liefst wil hij niet een blok aan het been van Coco zijn.Hij lijkt niet de juiste man voor Coco te zijn en hij is de eerste die dat door heeft, maar ze houdt hem nog even vast met seks.
Wilbert is de vader van Coco. Hij kon niet meer op tegen Elisabeth in de relatie die ze hadden. Ook hij dronk veel te veel alcohol en wilde dan een vorm van liefdeloze seks. Hij miste iets in zijn leven en kwam in zijn eigen zaak de wat mollige maar vriendelijke Mirjam tegen. Ze begonnen een relatie en alleen op één dag in de week mocht Coco naar Elisabeth. De opvoeding tussen beide partijen was nogal verschillend. Wilbert is later een aardige, relatief zorgzame man die wel weer omijkt naar Elisabeth die ongeneeslijk ziek is.
Perspectief:
Samenvatting:
Elisabeth de Wit komt op de Amsterdamse Overtoom bij toeval haar dochter tegen. Ze heeft nu een nieuwtje voor haar: ze zal niet lang meer leven, omdat ze kanker heeft. Het is natuurlijk niet de plek om dat grote nieuws daar te vertellen. Coco vindt dat eigenlijk ook. Bovendien is ze niet de eerste die dit nieuws hoort: Elisabeth heeft haar kapper ook al ingeseind. Coco deelt later die informatie met haar wat oudere relatie Hans. Die vindt het idioot van haar moeder om dat zo te doen. Coco heeft Hans ontmoet en hij viel op haar, omdat ze Russisch studeerde. Coco vertelt twee dagen later tijdens een etentje bij de Chinees aan haar vader en stiefmoeder dat Elisabeth kanker heeft. Ze maakt ook het nieuws bekend dat ze bij haar moeder zal intrekken om haar te verzorgen. Hans staat erg verbaasd.
Elisabeth ziet Coco binnen komen zetten met een grote koffer. Ze weet nu ook dat haar ex-man het nieuws kent. Hans die haar moeder nog niet heeft ontmoet, heeft Coco naar het huis gebracht. Ze praten met elkaar over de bizarre situatie tijdens een lunch. Tijdens een van de eerste gesprekken tussen moeder en dochter brengt Elisabeth het drankgebruik van haar ex-man Wilbert ter sprake. Wanneer hij dronken thuis kwam, had hij een vorm van liefdeloze seks met haar: ze tilde haar rok op en hij ging zijn gang. Als moeder draait Elisabeth minder goed: de kleine Coco sluit ze urenlang in haar kamer op. Uiteindelijk is het voor Wilbert voldoende om bij een minnares (Miriam) in te trekken. Hans komt naar het huis van Elisabeth: hij ontmoet haar voor het eerste en met vreemden kan Elisabeth blijkbaar beter communiceren dan met de naasten. Daarna loopt Hans naar de kamer van Coco om haar mee te delen dat hij de relatie wil beëindigen. Maar het loopt nog even anders als de veel jongere (maar dikke) Coco orale seks met hem heeft en later vrij heftig met hem neukt. Elisabeth communiceert over haar ziekte ook met haar kapper. Wilbert en Mirjam komen helpen om een bed te plaatsen en Coco maakt een oppasschema voor de betrokkenen. De communicatie tussen Coco en haar moeder verloopt stroef: Coco wil weten waarom haar moeder haar vroeger heeft opgesloten in haar kamertje. Elisabeth is boos dat haar vader haar dat weer verteld heeft. Martin (Elisabeths baas in de lijstenmakerij waar ze twintig jaar goed heeft gewerkt) helpt Coco met verhuizen. Met hem praat ze over Elisabeths baan bij hem. Coco wil graag dat de kapper aan huis komt en Hans belt Coco om opnieuw te praten over hun relatie. Hij nodigt haar uit een tentoonstelling met hem te bezoeken. Coco wil meegaan omdat ze Hans wil houden. Elisabeth bezoekt de lijstenmakerij nog een keer, maar alles is al anders sinds ze er niet meer is. Hans praat met Coco over het autisme van haar moeder. Hij is een expert op menselijk gedrag en werkt nauw samen met ene Laura. Coco is jaloers. Martin bezoekt Elisabeth enkele keren om op haar te passen. Elisabeth praat over Wilbert die ze als een hond beschouwde. Hij dronk vroeger wel veel.
Wanneer de huisarts komt, geeft moeder de sociaal gewenste antwoorden, maar het gaat niet goed met haar. Coco ergert zich daaraan en wil er met Hans over praten, maar ze moet wachten, want hij werkt met Laura. Intussen breekt ze een kostbaar wijnglas van hem. Daarna hebben ze toch weer seks en voor haar is het onbevredigende liefde, waardoor ze naar buiten gaat om in een kroeg een lekkere vent aan de haak te slaan. In een Ierse pub waar voetbal op de televisie is, heeft ze beet, net als een paar dagen later als ze een lege kroeg in gaat en achter de bar orale seks met de barman wil hebben. Ze drinkt te veel en weet dan geen maat te houden. Kotsend na de seks gaat ze naar huis, waar Martin op haar moeder past. De volgende dag praten Coco en haar moeder over de val in de serre die Coco maakte, toen ze 5 jaar was. Ze was flink gewond en daarna was Coco vooral bij Wilbert en Mirjam gaan wonen.
Martin komt Coco aflossen die nu vrij is wat te doen. Ze gaat de stad in en ziet Hans met Laura kletsen. Hij lijkt gelukkiger met Laura dan met haar. Ze gaat weer op zoek naar een vent, maar in een gokhal wordt ze door een man afgewezen. Gelukkig belt Martin net om te vertellen dat haar moeder achteruit gaat. Ze gaat naar huis. Elisabeth voelt ook aan dat ze gaat sterven, maar ze wil dat het liefst in haar eentje doen. Ze sluipt nog een keer naar boven en doet de kamer van Coco weer op slot (symbolisch: net als vroeger en als teken dat die twee ook door de ziekte eigenlijk niet met elkaar door één deur kunnen), Coco merkt dat ze opgesloten zit. Gelukkig staat de kapper voor de deur die de voordeur kan opendoen met de sleutel die Coco hem aangooit. Wanneer ze de kamer binnengaan, zien ze dat Elisabeth gestorven is. Hans komt er ook aan, en de dokter die de dood moet constateren.
Het is bijna twaalf uur en de zon schijnt door het serreraam. Dat heeft Coco al eens een keer gebroken (5 jaar) : ze kan er dus doorheen. Het laatste van het verhaal is dat Coco een aanloop neemt om door het serreraam te springen. Ze moet wel vaart maken.
Beoordeling:
Ik vond dit boek niet leuk. Ik kon het ook heel slecht volgen, omdat het heel apart is geschreven. Ik vond het een beetje vaag, waardoor ik maar de helft van het verhaal heb meegekregen en dat is erg jammer.
Boek 5: Vals licht -Joost Zwagerman
Titel:
Vals licht
Schrijver/schrijfster:
Joost Zwagerman
Datum van uitgave:
2013
Titelverklaring:
Simon Prins leert Lizzie kennen als ze als prostituee aan het werk is. Haar kamer wordt verlicht met rode belichting, iets wat normaal is voor de kamers waarin prostituees werken. Simon leert Lizzie dus niet in het echte licht kennen. Hij ziet haar alleen maar onder het rode licht. Zodra ze buiten de kamer afspreken, blijkt Lizzie een ander meisje te zijn en leert hij haar op een andere manier kennen. Ze houdt veel voor hem achter, waardoor Simon met veel vragen blijft zitten. Je zou dus kunnen zeggen dat Simon Prins Lizzie tijdens zijn prostituee bezoeken in ‘vals licht’ heeft leren kennen.
Thema's:
- prostitutie
- drugs
Personages:
Simon Prins: De hoofdpersoon van het verhaal. Ondanks het feit dat hij staat ingeschreven voor de studie Nederlands, doet hij er nauwelijks iets aan. Zijn wereld bestaat voornamelijk uit het bezoeken van prostituees. Simon is een aardige jongen, die af en toe erg naïef kan zijn. Hij is echter wel weer erg begaand met zijn medemens, en doet er alles aan om het de ander naar zijn zin te maken.
Lizzie: Lizzie Rosenfeld is als beroep prostituee. Tijdens haar werk leert ze dan ook Simon kennen. Lizzie heeft ernstige geldproblemen, omdat ze in het verleden een fout heeft gemaakt tijdens het dealen van drugs. Om uit deze geldproblemen te komen is ze prostituee geworden. Lizzie komt over als een aardige vrouw. Toch komt ze af en toe erg kattig en chagrijnig uit de hoek. Daarnaast kan ze zich ook erg egoïstisch gedragen. Deze karaktereigenschappen verdwijnen als ze weer een normaal leven heeft en afspreekt met Simon: ineens komt Lizzie dan over als een hele leuke en spontante vrouw.
Perspectief:
Personale perspectief
Samenvatting:
Simon Prins is al sinds zijn vijftiende geobsedeerd door de prostitutie. Hij vraagt zich af hoe het is om hoeren te bezoeken. Als hij met zijn studie Nederlands in Amsterdam begint, brengt hij regelmatig een bezoek aan de hoeren. Hij is daar zelfs zo veel mee bezig dat hij zijn studie links laat liggen.
Op een dag ontmoet hij de prostituee Lizzie Rosenfeld. Na zijn bezoek aan haar, vraagt hij aan Lizzie of hij haar thuis mag brengen. Lizzie stemt hiermee in. Zo beginnen ze elkaar langzaam te leren kennen. Van beide kanten is er wederzijds interesse.
Na deze avond brengt Simon nog een bezoek aan Lizzie. Al snel wordt hij verliefd op haar. Als Simon haar steeds vaker bezoekt, krijgen ze een relatie met elkaar. Simon komt er dan achter dat Lizzie geen normaal leven leidt. Zo eet ze bijvoorbeeld niet normaal en leeft ze op potjes Olvarit, snoep en pillen. Regelmatig vraagt Simon waarom ze dat doet, maar hier krijgt hij geen duidelijk antwoord op.
Bepaalde dingen zijn voor Simon één groot vraagteken. Zo komt hij er via Tanja, een andere hoer, achter dat Lizzie een schuilnaam is en dat Lizzie bekend is onder meerdere andere schuilnamen. Daarnaast blijkt Lizzie helemaal niet in Nijmegen te wonen. Simon vindt het jammer dat hij de echte Lizzie niet leert kennen, maar tegelijkertijd weet hij niet hoe hij het patroon van liegen moet doorbreken.
Op een gegeven moment komt Simon erachter dat Lizzie de prostitutie ingegaan is omdat zij en haar ex Jasper in geldproblemen zaten. Jasper stelde destijds voor om de prostitutie in te gaan om wat geld binnen te krijgen. Omdat Lizzie geen keuze had, heeft ze dat gedaan.
Een tijdje later heeft ze een fout gemaakt tijdens het dealen van drugs. Ze heeft de drugs namelijk aan de verkeerde personen meegegeven, waardoor ze een ontzettend grote schuld heeft. Degene bij wie ze een schuld heeft zoeken haar nog steeds regelmatig op. Omdat ze de schulden af moet betalen, is ze opnieuw de prostitutie ingegaan. Ze ziet namelijk geen andere manier om snel geld te kunnen verdienen.
Als Simon en Lizzie samenwonen krijgen ze het zwaar. Lizzie is inmiddels al een tijd gestopt in de prostitutie. Simon begint zich steeds vaker aan het gedrag van Lizzie te ergeren. Lizzie gaat elke middag een rondje lopen. Simon komt er op een gegeven moment achter dat ze in plaats van dit rondje lopen naar Het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) gaat. Als Simon een keertje mee gaat krijgt hij van haar psycholoog te horen dat Lizzie een tijd lang verslaafd is geweest aan de heroïne. Ineens vallen bepaalde puzzelstukjes van het vreemde gedrag van Lizzie op zijn plaats. Toch schrikt Simon hier enorm van.
Lizzie besluit op een gegeven moment het roer om te gooien. Ze stopt met snoepen en zegt tegen Simon dat ze de schulden heeft afbetaald. Volgens haar kunnen ze weer een normaal leven leiden. Toch komt ze daar snel op terug: ze beseft zich dat de drugsdealers haar nog steeds niet met rust zullen laten, omdat ze nog een schuld van 40.000 gulden open heeft staan. Lizzie weet niet hoe ze dit af moet betalen, en besluit onder te duiken.
Al snel staan de drie drugsdealers bij Simon op de stoep. Hij vertelt hun dat hij niet weet waar Lizzie zich op dat moment bevindt. De mannen geloven hem en gaan zonder al te veel nare dingen gedaan te hebben weg. Simon staat voor een raadsel: hij kan geen contact met Lizzie krijgen en hij heeft geen idee waar ze is. Hij maakt zich erg veel zorgen om haar.
Dan krijgt Simon contact met de psycholoog van het CAD. De psycholoog vertelt hem dat hij twijfelt aan het heroïnegebruik van Lizzie. Hij denkt namelijk dat Lizzie het hele verhaal verzonnen heeft, zodat ze aandacht kreeg en dingen voor haar makkelijker uit te leggen waren. Ook denkt de psycholoog dat ze lijdt aan de chronische liegziekte. Simon schrikt hier erg van en wil het in de eerste instantie niet geloven. Daarnaast voelt hij zich erg bedrogen.
Uiteindelijk besluit Lizzie om opnieuw de prostitutie in te gaan. Ze besluit dit te doen totdat haar schulden afbetaald zijn. Daarna wil ze bij kennissen een normaal bestaan opbouwen. Ze wil weer gaan studeren en een normale baan krijgen.
Simon blijft erg verdrietig, maar krijgt al snel een relatie met Josje. Tijdens deze relatie denkt hij nog regelmatig aan Lizzie. Uiteindelijk krijgen ze weer contact met elkaar en krijgt Simon te horen dat alles goed is met haar.
Beoordeling:
Omdat het boek eenvoudig te lezen is, leest het boek heel snel weg. De verhaallijn is goed te volgen en tot het einde interessant. Toch vond ik het boek tegenvaller. Het verhaal is zo makkelijk te lezen dat er voor mij geen uitdaging in zat. Ik vond het meer een boek dat ik makkelijk tussendoor kon lezen. Ondanks dat het boek makkelijk te lezen was, heb ik me toch vermaakt met het verhaal. Daarnaast is het misschien goed dat je als buitenstaander van de prostitutiewereld kan zien hoe het er in deze wereld aan toe gaat.
Boek 6: Lieveling -Kim van Kooten
Titel:
Lieveling
Schrijver/schrijfster:
Kim van Kooten
Datum van uitgave:
2015
Titelverklaring:
Letterlijk slaat 'Lieveling' op de titel van een lied van Wim Sonneveld dat Puck aan tafel zingt. Ze houdt van zingen maar ze doet het vooral om tijd te rekken: zolang ze zingt, hoeft ze niet te eten, want als haar eten op is, moet ze met de man mee.
Het lied gaat over een man die denkt aan alle meiden die hij niet heeft kunnen krijgen, omdat hij vast zat aan zijn vrouw. Eigenlijk wil hij wel van zijn vrouw af, maar hij noemt haar wel 'lieveling'. De man in het boek is ook niet blij met zijn nieuwe vrouw, de moeder van Puck, en hij is duidelijk bij haar, zodat hij iets kan beginnen met Puck, die wel zijn 'lieveling' is. Hij zegt ook tegen haar dat hij alleen maar samen met haar moeder is vanwege haar, waardoor hij Puck ook de verantwoordelijkheid geeft voor het leven van haar moeder: als Puck niet accepteert wat de man wil, dan verlaat hij haar moeder en haar en eindigt hun luxe leventje (materieel gezien). Dat hij Puck ziet als zijn lieveling terwijl hij allerminst lief is voor haar, is de figuurlijke betekenis van de titel.
Thema’s:
- Misbruik
- Verwaarlozing
- Depressie
Personages:
Puck
Aan het begin van het boek is Puck vijf jaar oud en aan het einde veertien. Als ze eenmaal doorheeft wat de man met haar doet, schaamt ze zich daarvoor en wil ze alles koste wat het kost geheim houden, waardoor ze zichzelf eigenlijk in zichzelf opsluit. Als Guusje bijvoorbeeld door haar spreekbeurt heen gilt, is ze bang dat Guusje ervan op de hoogte is, maar 'gelukkig' zegt ze alleen maar dat haar moeder een hoer is. Ze eet bijna niets meer en zoekt een rustig plekje in haar hoofd om zich te verstoppen, als de man met haar bezig is. Zo wordt ze twee verschillende Pucks: een binnen- en een buiten-Puck. Daar wordt ze moe en uiteindelijk ziek van. Tijdens de scenes waarin ze over haar misbruik vertelt, eerst aan de leraar en later aan de commissaris, en de binnen-Puck dus naar buiten laat gaan, voel je hoe moeilijk en verschrikkelijk dat voor haar is. De man vindt haar mooi en slim: hij kan beter met haar praten dan met haar moeder en zij lijken op elkaar volgens hem. Puck is ook erg loyaal: ze houdt ook haar mond om het luxe leventje dat haar moeder leidt, niet te beëindigen en ze wordt nooit boos op haar moeder, hoe blind en lomp zij zich ook gedraagt.
Ludovicus
Pucks moeder noemt hem 'Pikkedoos' en hij lijkt op Derrick. Hij is eigenaar van een vouwwagenbedrijf. De man is erg oud en op een gegeven moment verft Pucks moeder zijn haren zwart en dat maakt hem nog enger. Aan een winkelmeisje vertelt ze dat hij haar nooit aanraakt, maar Puck raakt hij dus wel aan. Hij manipuleert haar: hij zegt dat ze niet bij hem mogen blijven, als zij niet met elkaar op kunnen schieten en als Puck opstandig is, zich bijvoorbeeld verstopt of zegt dat haar haar al gewassen is, dan wordt hij boos op haar en slaat haar zelfs. Hij onderneemt geen actie als ze aangifte gedaan heeft en zijn huis leeg en beklad terugvindt, maar volgens zijn advocaat is hij er wel ziek van geworden.
Patricia
Simpele vrouw uit Rotterdam die veel om luxe en uiterlijk vertoon geeft. Ze toupeert haar haar en draagt bijvoorbeeld kniehoge witte laarzen met hoge hakken onder een minirokje met 'aplikaatsies'. Puck is een dochter uit een eerder huwelijk. Ze is trots op haar man met geld, zeker tegenover haar familie. Ze zegt de man ontmoet te hebben, toen ze reageerde op zijn advertentie waarin hij om een schoonmaakster vroeg. Ze lijdt wel onder het feit dat hij haar nooit aanraakt en gaat steeds meer drinken. Dat hij Puck wel aanraakt, lijkt ze niet te zien, vooral omdat ze erg met zichzelf bezig is. Als de man Puck bijvoorbeeld misbruikt in de tent tijdens de vakantie en zij de tent binnenkomt, roept Puck haar en hoort ze niets. Als uitkomt dat Puck door de man misbruikt is, heeft ze ook vooral medelijden met zichzelf. Uiteindelijk kan ze het leven zonder de man niet aan en wordt steeds gekker. Ze zorgt niet goed voor Puck en zichzelf en komt tijdelijk in een inrichting terecht.
Perspectief:
Samenvatting:
1975
Op Puck haar 5de verjaardag worden zij en haar moeder opgehaalt door de nieuwe liefde van haar moeder. Ze vertrekken uit de achterbuurt van Rotterdam naar een groot en mooi huis in Zwijndrecht. Puck wordt verwend, door een man die zij ‘ome meneer’ noemt, voor haar verjaardag. Niet veel later wordt ze door hem in bad gestopt, maar wel nogal onhandig en er zouden geen handdoeken zijn. Vanaf die dag wast ome meneer drie keer per week haar haar, en elke keer is hij even onhandig. Ome meneer wilt eigenlijk dat Puck hem papa noemt, maar Puck wilt hem helemaal niet zo noemen, ze wacht tot haar eigen vader haar komt ophalen. Wat volgens iedereen niet gaat gebeuren. Later toen Puck met hem in de auto zat, liet hij merken dat als zij lief zou zijn, hij met haar moeder zou trouwen. Hij deed wel de veiligheidsgordel met moeite van haar af, tot dat Puck vertelde dat iemand keek. Puck verlangt naar een vader figuur die ze nu ook denkt gevonden te hebben. Puck moet elke zondagmorgen op de foto, om eventueel te kijken wat er veranderd is met haar lichaam. Ook Ludovicus is dan naakt. Ze leert kennis maken met de dochter van Ludovicus, en zijn kleindochter die samen met Puck in dezelfde klas zou komen. Even later gaan haar moeder en nu dan vader ook trouwen, deze bruiloft loopt niet zoals het moet lopen. En achteraf knipt de moeder van Puck haar haar zonder reden af, en loopt ze alleen maar te zeggen dat hij pest wel oud is.
1977
Puck verstopt zich steeds vaker in de kast op haar kamer, nadat ze haar eten heeft uitgespuugd. Ze heeft in de geheime kast verschillende kamertjes gemaakt. Puck ontloopt haar vader. Ze wilt vragen of het normaal is wat haar vader doet aan haar meester maar het lukt niet. Ze trekt heel erg naar haar moeder op. Ze staat tegen haar vader op dat hij haar niet meer hoeft te wassen een keer, en dat valt niet goed. Dan krijgen ze een hondje, Fifi. De Familie van Puck is eigenlijk helemaal niet zo leuk. Ze denken heel erg veel aan elkaar, en maken altijd de spullen kapot. Na die dag zit Puck weer in bad. Als hij haar afdroogt begint hij gek te ademen. Hij doet zijn vinger in haar stoppen, en als die daarmee klaar is haalt hij zijn piemel uit zijn broek, ze moet hem vastpakken en bewegen. Even later wordt haar hoofd naar beneden geduwd en kan ze niks er tegen doen. Even later wordt ze op bed gelegd en probeer aan alles behalve wat er gebeurd te denken, haar eigen rustig plekje waar alleen meester Hofslot mag komen, omdat hij heel aardig is. Ze probeert de moet te vinden om aan meester Hofslot te vragen of het normaal is dat haar vader haar met zijn handen afdroogt. Maar ze heeft de moed niet. Het is nu kerst en ze zit in een restaurant. Puck komt tot de conclusie dat papa niet verliefd is op haar moeder, maar op haar. Haar moeder wilt heel graag dansen en sleurt Puck uiteindelijk maar mee. Eigenlijk is haar moeder best wel verwend en wilt heel graag opvallen.
1980
Puck ligt nu al voor twee dagen op bed. Papa is speciaal voor haar thuis gebleven, dan hoeft haar moeder niet iets anders te doen. Hij kwam om het half uur met de thermometer. Ze gaat de volgende dag weer naar school, ondanks de bezwaren van haar vader, hij keek als eerste weg. Ze legt haar hand wel op haar buik, van de griep maar ook omdat zij de enigste is die die plek iets voelt. Puck haar oma is nogal een persoon die graag geld ziet en niet eens is met de keuzes van haar dochter. Oma keek in een kluis en vond een foto van Puck naakt, maar deed niks. Toen Puck niet kon slapen wilde ze bij haar moeder liggen maar uiteindelijk werd ze door haar vader over het dekbed getrokken zodat ze tussen hun in lag, en legt haar hand op zijn piemel. Ze moest bewegen maar mama mocht niks merken. Haar vader wilde haar later uitleggen hoe het in elkaar zat als je ongesteld werd. Hij duwde een tampon naar binnen bij haar. En wanneer ze echt ongesteld werd deed vader het nog vaker voor. Hij zat er met zijn neus bovenop. De tampon is eruit en de piemel van papa moet haar mond in. Papa zijn haren worden geverfd door mama.
1983
Puck valt de laatste tijd heel vaak flauw. Dus moet ze naar de dokter. Er wordt gevraagd hoe goed ze slaapt, dat gaat wel behalve als haar vader haar wakker maakt. Wat nu elke nacht gebeurd. Maar dat vertelt ze niemand. De dokter ziet niks raars aan hoe Puck is. Ze moet alleen rust hebben. Als ze op vakantie gaan komt papa vaak in haar slaapzakje liggen. En voelt over haar lichaam. Maar wanneer haar moeder komt stopt hij niet. Dan heeft Puck de moed om haar moeder te roepen, wat haar vervolgens een knal op haar hoofd oplevert. Haar moeder hoorde haar wel, maar deed niks. Puck gaat voor het eerst naar de brugklas. Ze gaat ook nog vaak op bezoek bij haar meester van de basisschool, die een baby heeft gekregen. Hij heeft het idee dat ze het niet makkelijk heeft gehad thuis, en dat zorgt ervoor dat ze moet huilen en heel snel weer vertrekt. Nog steeds is ze te dun en eet ze veel te weinig. Haar moeder is vier dagen in de week uit naar cursussen en dan nog drie dagen om haren te wassen maakt dat zeven dagen in de week alleen met papa.
1984
Puck heeft nu anorexia en ligt in het ziekenhuis. Ze krijgt een privé kamer op verzoek van haar vader. Haar moeder is vaak weg van de kamer wanneer er visite mag komen, dan is het haar vader die zijn vingers tussen haar benen steekt. Maar hoe hard ze ook hints aan haar moeder probeert te geven, ze zegt er niks van. Nog steeds gaat het niet goed met Puck, ze weigert te eten. Haar vader ziet er niet goed uit en probeert van alles om Puck zo snel mogelijk naar huis mee te nemen. Maar ze weigert, ze eet niks en tot de tijd dat ze veel eet mag ze geen bezoek. Tot meester Hofslot langskomt eet ze ook geen hap. Ze vertelt hem alles over haar vader. Even later weet de dokter het ook, en gaat meester Hofslot met haar moeder praten, wanneer papa niet thuis is. Ze vertrekken uit het huis, maar niet voordat ze de kluis geleegd hebben, al het geld meegenomen hebben. Ze doen aangifte tegen Ludovicus en proberen verder te leven zonder hem. Maar dat gaat niet makkelijk. Haar moeder is hysterisch en kan zich niet aanpassen aan het leven zonder geld. Ze wordt uiteindelijk opgenomen. Met puck gaat het ook niet goed. Ze hebben op den duur geen geld meer, alles is meegenomen door de familie. Uiteindelijk is Puck genootzaakt om de aanklacht tegen haar vader in te trekken, die ondertussen de ziekte van Parkinson heeft. Ze worden uiteindelijk weer opgehaald door haar vader in de zwarte auto, net als bijna 10 jaar geleden.
Beoordeling:
Ik vond Lieveling een erg leuk boek, omdat het een heel mooi en spannend verhaal is. Ik vind de thema's waar het boek onder valt ook erg interessant en leuk om over te lezen. Ik vond alleen het einde een beetje vaag.
Boek 7: Echte mannen eten geen kaas -Maria Mosterd
Titel:
Echte mannen eten geen kaas
Schrijver/schrijfster:
Maria Mosterd
Datum van uitgave:
2008
Titelverklaring:
De titel van het boek is moeilijk uit te leggen. Maar op een van de laatste bladzijden stond de titel er letterlijk in:
Ik dacht aan Manou, aan de manier waarop hij liep, hoe hij elke keer zijn ringbaardje netjes bijhield. Hoe hij zijn thee dronk, hoe hij lachte, hoe zijn stem klonk, hoe hij elke keer zei dat je, als je een echte man was, geen kaas kon eten en geen karnemelk mocht drinken en hoe hij de telefoon opnam, dan zei hij:’Met mij, Manou.’ Blz. 187
(Hoe hij elke keer zei dat je, als je een echte man was geen kaas kon eten.) Blz. 187
De titel zelf staat er letterlijk in, door Manou gesproken. Het kan ook zijn dat het met zijn culturele achtergrond te maken heeft.
Thema:
Personages:
Maria: Dit is de belangrijkste persoon in het verhaal. Het verhaal wordt door haar beschreven. Ze is de hoofdpersoon van het verhaal die in handen van een loverboy komt en niet weer weg kan. Eerst is het een heel onzeker meisje, later wordt ze hard en meedogenloos en aan het eind is het weer een onzeker meisje.
Nikki: Dit is de beste vriendin van Maria. In het begin laat ze Maria niet in de steek, maar wanneer Maria te veel afstand neemt, wil ze niets meer van Maria weten.
Manou: Dit is de baas van de loverboys in het verhaal. Hij weet Maria te strikken. Hij lijkt op het ene moment heel lief, maar op het andere moment is hij hard en meedogenloos. Wanneer zijn ware ‘ik’ naar voren komt, blijkt het een hele harde man te zijn.
Juanez: Dit is de beste vriend van Manou. Hij heeft verschillende keren seks met Maria en is erbij wanneer er harde straffen vallen. Hij is net zo gemeen en meedogenloos als Manou.
Sharon: Dit is het zusje van Maria. Maria heeft altijd ruzie met haar, maar op het moment dat Maria haar nodig heeft, is ze wel ter plaatse.
Moeder: Dit is de moeder van Maria. De moeder vertrouwt Manou heel erg, tot het moment dat de familie dit tegen ging spreken.
Vrienden: In het verhaal komen verschillende vrienden en werknemers van Manou voor. Dit vatten we samen onder de vrienden. Ze hebben allemaal wel een keer seks met Maria gehad.
Perspectief:
Samenvatting:
Maria gaat naar de middelbare school. Op haar eerste dag gaat ze samen met Nikki op de fiets naar school. Onderweg komt ze een groepje jongens tegen en die begroeten de meiden. De terugweg staan de jongens er weer. Een van de jongens begroet Maria weer.
Wanneer Maria thuis komt, overdenkt ze het allemaal eens, en besluit te reageren op de begroetingen van de jongen. De volgende dag staan de jongens er weer. Dit maal stopt Maria en begroet ze. Een van de jongens stelt zich voor als Manou. Hij neemt haar mee naar een van de flats van de stad. Daar roken ze wat drugs met een vriend van Manou. De volgende dag gaan ze weer samen op stap. Ze gaan naar het huis van Manou. Daar hebben ze voor het eerst seks. Manou geeft aan dat Maria nog ontmaagd moet worden. Maria heeft ondertussen al ruzie thuis.
Een week later moet ze weer met Manou weg. Ze vertrouwt hem compleet, ondanks dat ze hem nog niet kent. Ze laat Nikki in de steek. Manou brengt haar naar een huis waar Juanez woont. Dit is een vriend van hem. In dat huis zijn nog meer mensen. Django is er ook. Dit was de man waarmee ze samen drugs hebben gerookt. Ook Diablo is aanwezig. Allemaal vrienden van Manou. Met deze twee heren moet ze seks hebben. Op het moment dat ze weigert, begint Manou haar te slaan. Na een paar uur zijn ze weer buiten.
Maria gaat niet meer naar school en Nikki raakt ongerust. Maria gaat wel naar school voor de toetsen of om de gevechten met Shamilla, haar vijand van school. In de tijd dat ze niet naar school gaat, is ze samen met Manou op pad, om ‘geld’ voor hem te verdienen.
Na een paar weken krijgt Maria een ‘hogere functie’. Ze moet nu ook pakketjes rondbrengen. Manou gaat naar het buitenland en Juanez moet op Maria letten. Hij mag niet aan haar komen. Wanneer ze met z’n twee zijn probeert Juanez Maria zover te krijgen Nikki aan hem te koppelen. Maria wil eigenlijk niet, omdat ze weet dat dit slecht is, maar toch belt ze Nikki. Die komt niet opdagen, omdat ze ruzie heeft gehad met haar ouders.
Wanneer Manou terug komt van de reis ziet hij er slecht uit. Hij geeft aan dat hij het zwaar heeft, omdat hij de baas van alle ‘jongens’ is. Ook zei hij dat hij het leuk vond om andere mensen pijn te doen. Maria moest nu ook andere taken vervullen. Zo moest ze zorgen dat de meisjes bij de jongens terecht kwamen. Ze moest voor nieuwe leden zorgen. Dit probeert ze bij een meisje : Elise. In de eerste instantie lukt het haar, maar Jayson ( werknemer Manou) verpest het voor haar.
In December is de sfeer thuis heel slecht. Maria is inmiddels 13 jaar en al een jaar bij Manou. Ze moet op een dag met Manou mee naar Basim. Ze moet met hem mee naar huis en hij mag alles bij haar doen. Zit is de eerste keer dat ze zonder drugs seks met een man moet hebben en ze ‘ werkt dan ook niet mee’ . Al snel roept Basim de hulp in van zijn vriend. Met z’n twee mishandelen ze Maria en verkrachten haar. Omdat ze zo hard begint te gillen stormt Manou de kamer binnen. Hij is alleen niet kwaad op de heren, maar kwaad op Maria. Als straf moet ze nog een keer seks hebben met de mannen en Manou blijft kijken.
Wanneer Manou Maria opbelt om te vertellen dat ze iets gaat zien wat niet leuk is, denkt ze direct aan de woorden : ‘ik vind het leuk om iemand pijn te doen’. Dit had Manou een keer tegen haar gezegd.
Manou neemt haar mee naar een flat en zet haar op de bank. Dan komt er een jongen binnen. Manou begint tegen hem te schreeuwen. Hij zou het geld niet op tijd hebben ingeleverd. De jongen probeert zich te verontschuldigen, maar het heeft geen zin. Manou geeft hem een mep in zijn gezicht. Dan wordt de jongen door Juanez vastgebonden en op de grond gegooid. De jongen kan geen kant op. Daarna werd er een zat op de blote buik van de jongen gezet en er een ijzeren emmer overheen geduwd. De rat kan geen kant op. Ze stopten de jongen een sok in zijn mond zodat hij geen geluid meer kon maken. Toen hielden ze een vlam bij de emmer. De emmer werd warm.
Even later werd de emmer van zijn buik gehaald en de jongen losgemaakt. Op zijn buik zaten allemaal krassen en beten van de rat. De rat had een uitweg via de buik proberen te maken. De jongen gilde het uit van de pijn. Maria moest de wonden verzorgen. Toen knapte er iets in haar hoofd.
De volgende dag kwam ze op school en niets kon haar meer iets schelen. Ze moet met Manou mee naar Rotterdam. Onderweg krijgt ze zoveel joints dat ze heel ziek thuis komt. Haar moeder meldt haar de volgende dag ziek en gaat met haar naar de stad. Daar komt ze Manou tegen. Hij is heel kwaad dat ze met haar moeder gaat shoppen.
Die middag moet ze met nog 3 andere meisjes naar een flat toe. Hier zou een Amerikaan komen wat wel eens een hele belangrijke klant voor Manou kunnen worden. Dezelfde dag wordt Manou opgepakt. Samen met Basim neemt Maria de zaak over. Ze stelt nieuwe jongens aan en regelt de geldzaken. Wanneer Manou weer terug is, krijgt Maria een tijdje vrij.
De volgende drie maanden hoeft ze eigenlijk nooit meer met mensen naar bed. Alleen wanneer er een tekort aan meisjes is. Wel wordt ze door Manou geslapen en geschopt. Haar moeder merkt niet op dat ze blauwe plekken heeft en vaak stoned is. Dan besluiten ze Manou voor de stellen aan haar moeder en haar zusje Sharon. Manou gedraagt zich als een echte heer en lijkt zelfs zenuwachtig te zijn. Manou bleef langskomen tot dat Maria 15 werd. Toen moest de relatie tussen hen ‘uitgaan’. Maria moet een paar weken bij Juanez en Jayson blijven wanneer Manou weer weg moet. Nikki is ondertussen de vriendin van Juanez. Juanez is echt het type loverboy, Maria vindt het dan ook raar dat Nikki het niet gezien heeft. Manou is daarentegen anders.
Binnen de kortste keren neemt Jayson haar mee en heeft samen met nog een man seks met haar. Dit volgde nog een aantal keer.
Een paar weken later haalde Giorgio haar op. Nikki heeft direct argwaan, maar Maria gaat met hem mee. Hij heeft seks met haar, maar mishandeld haar heel erg.
Op een gegeven moment wordt de seks bij Maria net zo normaal als het poetsen van de tanden ( zegt ze zelf).
De laatste keer dat ze seks moest hebben met Antilianen kwam dichterbij. Ze komt de kamer binnen en die kamer is vol met Antilianen. Na 4 jongens sluipt ze weg en vlucht.
Wanneer Maria dan weer op school komt, merkt de docente dat er wat met haar aan de hand is. Ze gaat met Maria en Nikki praten. Maria weet Nikki te vertellen dat ze verkracht is en dat ze niet weet of het wel veilig was. Nikki kan haar mond niet houden en vertelt het aan de docente. Die regelt de morning-after pil, maar Maria moet het aan haar ouders vertellen. Ook vertelt ze Manou dat de docente iets meer weet. Manou besluit te doen alsof hij het ook erg vindt dat het gebeurd is, en gaat weer naar de moeder van Maria. Die accepteert hem meteen.
De moeder van Maria doet aangifte wanneer ze de naam Jayson hoort. Dennis en Ineke verhoren Maria meerdere keren. Manou vertelt haar precies wat ze moet vertellen. Ze mag alle jongens verlinken, maar hem niet!
Op een dag neemt Manou haar mee, naar de vriendin van Jayson. Die is heel erg kwaad op Manou. Wanneer ze weer bij huis aankomen is de hele familie van Maria daar. Manou moet mee naar binnen om zich voor te stellen.
Wanneer hij weer weg is, keurt de hele familie hem af. Niemand vertrouwt hem. Ook de moeder van Maria heeft haar twijfels bij hem.
Na de aangifte moet Maria een tijdje rustig krijgen. Ze mag bij vrienden van haar moeder gaan wonen. Ze heeft hier een leuke, maar saaie tijd. Op het moment dat de rechtszaal verschijnt, mag Maria weer thuis komen wonen. Ze hoeft niet meer naar Almere toe.
Na een paar maanden naar school te zijn gegaan stopte ze ermee. Ze gaat een andere opleiding doen. Het liefst zou ze terug willen naar Manou, maar dat kan niet meer. Wanneer ze hem op msn weer te spreken krijgt, onder de schuilnaam Amanda, is ze al snel weer terug bij af. Haar moeder heeft dit niet door.
Wanneer haar moeder dit ontdekt moet ze naar een internaat. Hier gaat ze film kijken met Azra en Lila. Die wonen ook in dit gesticht.
Maar toch is ze niet van Manou af. Hij probeert haar drie keer te bezoeken. De eerste keer was toen ze aan het sporten was. De leiding was er vroeg bij en Maria kon niet naar Manou toe. Toen liet hij Ricardo in het internaat komen. Dit was een van zijn jongens. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht, maar dit mislukte. De buschauffeur trapte er niet in. Ook de derde keer werd in de kiem gesmoord. Ricardo heeft inmiddels een vriendin in het gesticht en wordt kwaad op Maria. ’s Nachts trap hij haar deur in. Toen mocht Maria weer naar huis.
Niemand wist meer waar Maria nu naartoe gestuurd moest worden. Ze wordt uiteindelijk naar India gestuurd met een aantal vriendinnen. In het vliegtuig denkt ze na over alles. Een ding weet ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten…
Beoordeling:
Ik wilde dit boek heel graag lezen omdat het onderwerp me heel erg interesseert, maar ik vind het ook een goed boek voor jongere meiden om ze te waarschuwen voor wat voor figuren er rondlopen tegenwoordig. Het is dan misschien niet waargebeurd, maar toch heeft het een belangrijke boodschap. Verder was het taalgebruik heel slecht. Hele simpele zinsopbouw en haast geen moeilijke woorden.
Boek 8: Tirza -Arnon Grunberg
Titel:
Triza
Schrijver/schrijfster:
Arnon Grunberg
Datum van uitgave:
20 september 2006
Titelverklaring:
“Tirza”is de naam van de dochter van de hoofdfiguur. Om Hofmeesters liefde voor haar draait in feite de gehele roman. Tirza is trouwens een bijbelse naam die in het boek Hooglied voorkomt. Gunberg laat deze jonge vrouw een relatie aangaan met een Marokkaan die in ieder geval de koran bestudeerd heeft en het boek ook nog bij zich in zijn bagage heeft.
Thema’s:
- Vaderliefde
- Onmacht
- Seksualiteit
Personages:
Jörgen Hofmeester
Dit is de hoofdpersoon van het verhaal, door zijn ogen beleef je het verhaal en alleen van hem is bekend wat hij denkt en wat hij voelt.
Jörgen is onhandig en verkrampt, hij probeert altijd het goede te doen maar dat lukt hem meestal niet. Dit zijn ook de redenen waarom hij Tirza zo ophemelt, wat hij bij Ibi, zijn echtgenote, bij zichzelf en bij zijn werk fout heeft gedaan wil hij namelijk bij Tirza goedmaken. Hij is hierin zo ver gegaan dat de zin van zijn leven afhangt van Tirza, hij kan haar niet loslaten want een leven zonder haar is ondraaglijk voor hem.
De ontmaskering (bevrijding) van het ‘beest’ binnen de beschaafde Jörgen Hofmeester gaat langzaam, in stappen. Hijzelf heeft geen idee dat hij deze fasen doorloopt, en als lezer heb je dat ook niet direct door. Je ziet alleen die tegenvallers, de meest cruciale tegenvallers hebben met Tirza te maken (haar eetstoornis, dat ze ‘gewoner’ is dan hij gedacht had, en ten slotte dat ze het niet meer nodig vindt om opgevoed te worden). Langzaam aan wordt Hofmeester door zijn jongste dochter, de zonnekoningin, afgewezen, en dat kan hij niet verdragen.
Hij laat zich echter, met name op haar examenfeest, niet kennen en speelt zoals altijd de modelvader. Het gaat echter mis met hem als Tirza niet op komt dagen en zijn echtgenote zich voor gek zet als goedkope slet, ook hij laat zich meeslepen door het beest in hem en hij vergrijpt zich aan de minderjarige Ester in de schuur.
Hofmeester heeft altijd vastgehouden aan acceptatie, dat zou hem wel gelukkig houden, maar in de loop van het verhaal blijkt dit een illusie te zijn.
Tirza Hofmeester
De jongste dochter van de ‘echtgenote’ en Jörgen Hofmeester. Ze wordt door haar vader liefkozend ‘zonnekoningin’ genoemd, ze is mooi, ze is slim, maar ze gaat nu ze ouder is ook haar eigen weg. Zo gaat ze nadat ze geslaagd is voor het gymnasium, op wereldreis naar Afrika met haar Marokkaanse vriendje Choukri, dat was in ieder geval het plan maar ze wordt door haar eigen vader vermoord vlak voordat ze zou vertrekken.
Vroeger werd ze van celloles naar zwemles gesleept door haar vader, hij las haar voor uit Tolstoj en Sartre. Er werd druk op haar gelegd, en toen ze ouder werd kon ze al die verwachtingen niet meer aan daardoor ontwikkelde ze een eetstoornis. Daarna begint ze echt ouder te worden en daarmee een eigen leven te leiden, ze wijst dan de opvoedende rol van haar vader af. Uiteindelijk wordt de verlatingsangst van haar vader haar fataal.
Ibi Hofmeester
De oudste dochter van Jörgen en de echtgenote, zij zorgde voor de eerste schokkende gebeurtenis voor Jörgen Hofmeester: hij betrapte haar in een vrijpartij met de architect die de bovenverdieping huurt. Ze kwam met hem in contact doordat zij altijd de huur ging innen.
Ze verliet het ouderlijk huis om met haar vriend in Frankrijk een Bed & Breakfast te runnen.
De ‘echtgenote’
De (ex)vrouw van Jörgen Hofmeester en moeder van Ibi en Tirza. Ze krijgt geen naam omdat Hofmeester haar niet meer als deel van zijn leven en deel van het gezin beschouwt.
Zij was degene die Jörgen forceerde om kinderen te krijgen, maar ze hield niet zoveel van haar dochters als Jörgen. Ze had haar man in het verleden al vaker verlaten, maar ze kwam altijd weer terug, de laatste keer duurde het jaren. Hofmeester ging daarom verder met zijn leven, en het was nogal een schok voor Tirza en Jörgen dat ze vlak voor het examenfeestje ineens op de stoep staat.
Wat ze wil is niet direct duidelijk, ze doet niets anders dan Jörgen afkraken en benadrukken dat ze er alleen is omdat ze nergens anders heen kan. Het lijkt alsof ze alleen maar duidelijk wil maken dat Hofmeester ‘kapot’ is, maar ook dat haar eigen leven ‘kapot’ is. Ze benadrukt steeds dat ze alleen elkaar nog hebben en dat ze er dus maar het beste van moeten maken, ook al walgen ze van elkaar.
Choukri
De Marokkaanse vriend van Tirza, volgens Hofmeester lijkt hij sprekend op de zelfmoordterrorist Mohammed Atta. Deze terrorist was de piloot van het vliegtuig dat de eerste toren van het WTC invloog. Choukri wordt gehaat door Hofmeester, zowel om het eerstgenoemde, als om het feit dat Hofmeester Mohammed Atta als (één van) de schuldige(n) aanwijst voor het verliezen van zijn kapitaal.
Ook hij moet het met de dood bekopen omdat Hofmeester zijn dochter niet los kan laten, hij wordt met de zaagmachine (voor de fruitbomen) in stukjes gezaagd.
Perspectief:
Samenvatting:
Deel 1: De Huur
Tirza is geslaagd voor het gymnasium, en haar vader, Jörgen Hofmeester, is bezig met het maken van hapjes voor het feest dat Tirza zal geven. Tirza zal niet lang na haar eindexamenfeestje met haar nieuwe vriendje Choukri vertrekken op wereldreis naar Afrika, dit vind haar vader absoluut niet leuk. Hofmeester heeft er veel moeite mee dat zijn rol als vader er bijna op zit.
Terwijl hij met de voorbereidingen voor het feest bezig is denkt hij aan zijn vrouw, ze had hem verlaten maar stond zes dagen geleden opeens weer voor de deur. Hofmeester en Tirza beschouwen ‘de echtgenote’ als een indringster, ze hoort niet meer bij het gezin en verstoort nu de band tussen Jörgen en Tirza. De echtgenote maakt Jörgen Hofmeester gek, ze maakt de twijfels die hij over zichzelf heeft alleen nog maar erger door hem af te kraken.
Het grootste gedeelte van dit deel van het boek bestaat uit terugblikken naar het verleden, je krijgt een beeld van Hofmeester, zijn echtgenote, en van Ibi (de oudste dochter) en Tirza (de jongste, en voor Hofmeester ook de speciaalste). Het deel gaat vooral over het verleden van de familie Hofmeester.
Een belangrijke terugblik (verklaart ook de titel van deel 1) is wanneer Hofmeester terugdenkt aan de koop van dit huis in de van Eeghenstraat, om het te kunnen financieren moest hij de bovenste verdieping verhuren. Hij zag er zelf steeds meer tegenop om de huur te innen, dus stuurde hij Ibi naar boven en betaalde haar vijf gulden zakgeld. Dat ging jaren door, Ibi groeide en werd mooi. Op haar vijftiende blijft ze een keer erg lang weg, Hofmeester gaat dan naar boven en vindt daar zijn dochter die ‘geneukt wordt als een beest’ (blz. 97) door de huurder. Hofmeester wordt dan ontzettend boos op deze huurder, maar hij verklaart tot zijn afschuw dat dit echt niet Ibi haar eerste keer was en dat hij haar niets meer hoefde te leren. Ook vertelt hij dat hij Ibi helpt met het sparen voor een borstvergroting, dit wil Hofmeester natuurlijk al helemaal niet horen.
Deel 2: Het Offer
Nog steeds is het de dag van het feest, Hofmeester wil wat kir drinken met Tirza maar zij is niet thuis. Ze is haar vriend gaan ophalen voor het feest. De echtgenote is zich boven aan het verkleden en opmaken, ze vraagt Hofmeester of hij met haar vrijen wil. Ze heeft zich ordinair aangekleed om hem te verleiden, hij gaf laatst namelijk toe dat hij ordinaire vrouwen sexy vindt. De echtgenote begint weer over het feit dat ze alleen elkaar nog hebben, en dat niemand anders hen nog wil. Dus kunnen ze net zo goed met elkaar ‘neuken’, dat overtuigt Hofmeester grotendeels maar de vrijpartij wordt niet afgemaakt omdat de eerste gast voor de deur staat. Het is een lerares van Tirza, hiermee is het feest officieel begonnen. De gasten druppelen binnen en het feest begint op gang te komen, Tirza is er echter nog steeds niet.
Hofmeester schaamt zich voor de echtgenote die zich sletterig gedraagt, hij praat met Tirza’s economieleraar over ‘hedge funds’. Hij heeft daar ooit voor Tirza in geïnvesteerd en is zijn geld kwijtgeraakt toen de economie in elkaar zakte na de aanslagen op het WTC in 2001. Het bedrag was bijna één miljoen gulden.
Tirza is inmiddels thuisgekomen met Choukri, wanneer Hofmeester in Choukri een kloon van de terrorist Mohammed Atta ziet schrikt hij zich lam, en is de haat meteen gewekt.
Later praat Hofmeester weer met Ester, een klasgenote van Tirza. Hij stond eerder die avond al met haar te praten, ze is nu in de schuur in de tuin. Ze wil alleen zijn, maar Hofmeester zal haar tomatensap brengen. Ze praten eerst onschuldig, maar onder andere door de drank raakt hij in een roes en begint hij met Ester te vrijen. Totdat Tirza de tuin in komt en hem betrapt.
Hier is het perfecte wereldje waarin Hofmeester zich waande uiteen gevallen, het vriendje van zijn dochter is een terrorist, zijn echtgenote gedraagt zich als een slet, en hijzelf vrijt met een minderjarige klasgenote van zijn dochter.
Het feest gaat echter gewoon door, na afloop probeert Tirza met Hofmeester over de genante gebeurtenis te praten. Hij wordt echter sentimenteel en vraagt of ze voor hem op de cello wil spelen. Hij betaalt haar ervoor, ze wil het geld niet aannemen maar hij staat erop. Tirza gaat dan naar boven, en Hofmeester valt op de vloer in slaap. Later wordt hij omhoog geholpen door Tirza, hij noemt haar dan weer ‘zonnekoningin’, zo noemde hij haar altijd. Hier is duidelijk te zien dat hij Tirza niet los kan laten.
Deel 3: De Woestijn
Hofmeester blijft aan Ester denken, maar hij verwacht meer van haar dan zij van hem. Hij heeft nog een ontmoeting met haar, het excuus hiervoor is dat hij het geld voor de taxi van haar terug wil hebben. In werkelijkheid wil hij haar gewoon nog een keer zien.
De reis van Tirza naar Afrika komt steeds dichterbij, Hofmeester realiseert zich dat hij ‘aan de epiloog van zijn leven zal beginnen’, dit zegt hij ook enkele malen in het boek.
Hij zal Tirza en Choukri, of Mohammed Atta zoals Choukri constant genoemd wordt, naar Frankfurt brengen, maar voordat ze daadwerkelijk weggaan zullen ze het weekend op de Betuwe doorbrengen in het huis van de ouders van Hofmeester. Het contact tussen de drie verloopt een beetje stroef, Hofmeester is overdag vooral in de tuin bezig en de avonden kookt hij voor zijn dochter en Atta en daarna spelen ze monopoly. Atta vertelt Hofmeester over de Koran, Hofmeester is stiekem wel nieuwsgierig naar dit boek.
Als Hofmeester op een bepaald moment het huis binnenloopt ziet hij hoe Tirza door Mohammed Atta ´geneukt´ wordt op de keukentafel, hij is daarna uit zijn humeur en gaat naar het dorp om een rijsttafel voor drie personen te bestellen. Hij eet vervolgens alles alleen op omdat zijn dochter en haar vriend slapen. De volgende dag rijden ze naar Frankfurt, en Hofmeester zwaait Tirza en Atta uit.
Eenmaal thuis vertelt Hofmeester details van zijn seksuele relatie met de werkster uit Ghana aan zijn echtgenote, zo komen ze terug op hun vroegere seksuele spelletjes. Ook hebben ze het over Tirza, ze laat niets van zich horen. De ouders zijn ongerust, daarom besluit Hormeester op een gegeven moment dat hij naar Namibië gaat. Daar begint zijn zoektocht naar Tirza in Zuid-Afrika, hij laat iedereen haar foto zien maar niemand heeft haar gezien.
Hij heeft zijn aktetas meegenomen, daarin zit ook Tirza’s iPod en haar notitieboekje met smsjes die ze ontvangen heeft. Hij leest er regelmatig in.
Later ontmoet hij de negenjarige Kaisa, ze vraagt maar één ding aan Hofmeester: ‘Do you want company sir?’ Hij neemt haar overal mee naartoe omdat zij geen afscheid van hem wil nemen, ze worden natuurlijk vreemd aangekeken dus noemt hij Kaisa zijn nichtje.
Hij behandelt haar alsof ze zijn eigen Tirza is, hij geeft haar Tirza haar jurk en ze slaapt naast hem in bed. Hij praat tegen haar over van alles, over zijn werk, zijn wereldbeeld, zijn familie, en over Tirza. Het is niet duidelijk of hij Kaisa gebruikt voor seks.
Als Hofmeester het wachtwoord van Tirza haar emailbox ontdekt stuurt hij een mailtje namens haar naar zichzelf. Vervolgens belt hij de echtgenote om het ‘goede nieuws’ te vertellen.
Hofmeester wil naar de woestijn om daar te ‘verdwijnen’ (sterven), het lijkt er steeds meer op dat hij de realiteit kwijt is. In één van de vakantiehuisjes in de woestijn vertelt hij Kaisa wat er werkelijk met Tirza en Choukri gebeurt is: nadat hij de vrijpartij gezien had was hij zo razend geworden dat hij Tirza met de pook van de open haard op haar hoofd slaat en Choukri met de kettingzaag ‘snoeit’. De beide lijken heeft hij dezelfde nacht in de tuin begraven
Hij vertelt Kaisa dat hij Tirza zoekt terwijl hij weet dat ze hier niet zal zijn, maar hij twijfelt ook of het allemaal wel waar is. De volgende dag gaat hij met de jeep de woestijn in, hij neemt zich voor om te ‘verdwijnen’ in het zand maar Kaisa wil hem niet loslaten. Ze trekt hem weer mee terug naar het hotel, daar aangekomen krijgt Hofmeester een bericht van zijn vrouw. Ze zegt dat hij zo snel mogelijk thuis moet komen omdat Tirza gevonden is.
Hij gaat drie dagen later inderdaad terug naar Amsterdam, als hij in de straat aankomt ziet hij de echtgenote op hem af komen en hij ziet de pers voor zijn huis. Hij belt Tirza haar mobiel om te zeggen dat ze gevonden is, maar hij krijgt haar voicemail (gebeurde vaker gedurende het verhaal): ‘Hoi, dit is Tirza. Ik ben er even niet. Maar laat maar een leuk berichtje achter.’ (blz. 430, de laatste zin van het verhaal)
Beoordeling:
Tirza is vlot geschreven, het bevat veel dialogen en het blijft daarom levendig ookal heeft het heel veel flashbacks. Het verhaal op zich moest ik even op me laten inwerken, ik vond het best wel een vreemd verhaal. Toen ik het aan het lezen was snapte ik het ook nog niet helemaal.
Boek 9: Maar buiten is het feest -Arthur Japin
Titel:
Maar buiten is het feest
Schrijver/schrijfster:
Arthur Japin
Datum van uitgave:
27 september 2012
Titelverklaring:
Een kind is normaal gesproken thuis op een veilige plek. Maar dat is het in het gezin van de drie dochters met hun stiefvader natuurlijk niet. De man die hen moet beschermen, misbruikt hen. Op den duur voelt Zonne zich alleen veilig in de donkere kamer. Daar brengt ze foto’s die op de jaarmarkten zijn genomen tot leven. De veiligheid/ het feest lijkt zich juist buiten af te spelen en niet thuis.
Een verwijzing naar de titel staat op bladzijde 291: “O feestvierders, hossende kinderen, mannen met kleurige puntmutsen, vrouwen met rolfluitjes. Je wist gewoon niet beter. Honderden joelende mensen per week kwamen er in het ontwikkelbad door het dolle heen bovendrijven, duizenden per jaar. Ballonnen en suikerspinnen hadden ze vast, slingers om hun nek en baby’s op de arm: ze drukten elkaar tegen zich aan en knuffelden hun geliefden en de dierpoppen en de dolfijnen en de beren die ze net hadden gewonnen bij het ringgooien of in de schiettent. Nog vrijwel dagelijks stond Weintje over hen gebogen, terwijl zij het bewijs van hun plezier voor hen aan het ontwikkelen was.
Kortom: Maar buiten is het feest.
Thema:
Personages:
Zonne wordt in twee fase van haar leven neergezet. In haar jeugd wordt ze misbruikt door haar stiefvader. Ze durft dan nauwelijks voor zichzelf op te komen. Ze krijgt geen steun van haar vader of van de school. Maar op een bepaald moment (haar zangcarrière en de muzieklerares spelen daarin een grote rol) komt ze tegen haar stiefvader in opstand en zorgt ze ervoor dat het familiedrama uitlekt. Daarna begint de tweede fase in het leven van Zonne: ze wordt een bekend theaterpersoonlijkheid die alle feiten onder ogen durft te zien en er prat op gaat dat ze zelf het initiatief neemt om zich te laten bekijken (in het theater en in de roddelbladen) ze kiest er bovendien voor de publiciteit te zoeken en te gebruiken om haar nichtje Lotte (de dochter van haar omgekomen zus Laura) voor verder onheil te behoeden. Ze kiest er dan zelfs voor om de aardige minnaar die ze intussen heeft (Sander) te laten schieten voor het geadopteerd moederschap. Je zou dus kunnen stellen dat Zonne als heel sterke persoonlijkheid (ondanks haar verleden) is teruggekomen.
Sijmen is het prototype van de man die zijn kinderen /stiefkinderen misbruikt. Aardig en genereus aan de buitenkant , waarmee hij de vrouwen kan inpalmen. Vervolgens misbruikt hij hun vertrouwen, maakt foto’s van hen in chantabele omstandigheden en krijgt op die manier macht over hen die hij op een zeer gewelddadige wijze misbruikt. Hij is een niet te verbeteren psychisch gestoorde man, die bovendien het schuldgevoel bij zijn slachtoffers weet te leggen.
Moeder van Zonne. Zijis toch meer slachtoffer dan dader. Ze is erin getuind bij Sijmen, nadat ze haar man vanwege een buitenechtelijk uitstapje met het buurmeisje de deur had uitgezet. Sijmen pakte haar in haar kwetsbare positie maakte haar seksueel van hem afhankelijk. Maar als ze ouder wordt, verliest ze haar lichamelijke aantrekkingskracht en ze moet toezien hoe hij zich vergrijpt aan eerst Laura en daarna ook aan Zonne. Als die haar op een overweldigende manier laat zien dat hij ook met haar seks heeft, komt er een einde aan het huwelijk. Intussen is Laura dan al zwanger van Sijmen en het huis uitgegaan. Uit alles blijkt dat de moeder van Zonne zich heeft laten intimideren, chanteren en manipuleren door Sijmen. Sijmen is de dader en de moeder van Zonne een slachtoffer.
Perspectief:
- Ik-vertelster
- Zij-vertelster
- Personale vertelster
Samenvatting:
Het boek is verdeeld in 4 delen, met 2 verhaallijnen. De eerste verhaallijn is die van Weijntje, Zonnes eigenlijke naam. Dit is de jeugd van Zonne, in de periode waar zij met Sijmen en zijn misbruik te maken heeft. De tweede verhaallijn (het verhaalheden) is die van Zonne, zoals zij zich gaat noemen als ‘artiestennaam’, wanneer zij volwassen is. De naam is symbolisch voor het moment waar zij naar buiten treedt, zowel als zangeres, als tegen Sijmen. Voor het gemak noem ik haar in dit hele verslag Zonne.
De eerste verhaallijn begint met de scheiding van Zonne’s moeder en haar biologische vader. Haar moeder komt hierdoor in een enorme dip.
Dan ontmoet zij Sijmen, een sympathiek en charmant lijkende man. Ze valt voor hem en al snel trouwen ze. Zonnes moeder en nieuwe stiefvader wissen alle sporen van haar ex-man in huis en Zonne, Laura en Isa moeten Sijmen accepteren en met hem omgaan als met hun vader. Dan komt Zonne er achter dat er overal in het huis kleine kijkgaatjes zijn waardoor Sijmen haar en haar zussen bespioneert.
Al snel escaleert dit en begint hij hen ook fysiek te misbruiken, eerst alleen Laura en dan ook Zonne. Zij proberen beiden te voldoen aan wat hij van hen wil om hun jongere zusje tegen hetzelfde lot te beschermen.
Ondertussen zit Zonne bij een koor en haar zangjuf merkt haar geweldige stem op. Ze stimuleert Zonne om extra zanglessen te nemen en uiteindelijk mee te doen aan een zangcompetitie in de stad. Sijmen is het hier absoluut niet mee eens, maar uiteindelijk stemt hij toch toe. Het misbruik wordt dan heftiger, want hij wil niet dat ze met haar verhaal naar buiten komt. Bij haar moeder vindt Zonne geen steun, want die is bang dat haar tweede man ook bij haar weggaat.
Zonne wint de zangcompetitie niet maar voelt zich goed in de schijnwerpers. Op een dag is Zonne in de badkamer en zij begint zichzelf aan te raken. Door het orgasme dat ze zichzelf geeft weet ze dat ze nog steeds van zichzelf kan – en moet kunnen – genieten. Ze laat Sijmen daarna zijn gang gaan en zorgt dat haar moeder hem betrapt en bij hem weggaat.
De tweede verhaallijn begint met de dag dat Zonne een rechtszaak heeft over haar nichtje, het kind dat Sijmen vroeger bij haar zus Laura heeft verwekt. Laura is overleden in een brand. Sijmen en Zonne strijden voor de voogdij van het kind en Zonne wint de zaak uiteindelijk.
Beoordeling:
Maar buiten is het feest vind ik echt een heel leuk boek, omdat er heel veel spanning in zit. Het duurde wel heel lang voordat het boek leuk begon te worden. In het begin snap je ook nog niet echt wat er nou allemaal gebeurd, maar later valt dat allemaal op zijn plek. Het was soms ook erg verwarrend dat de hoofdstukken om en om geschreven waren vanuit het perspectief van Weijntje en daarna vanuit Zonne.
Boek 10: Het diner -Herman Koch
Titel:
Het diner
Schrijver/schrijfster:
Herman Koch
Datum van uitgave:
januari 2009
Titelverklaring:
Het gehele verhaal speelt zich af tijdens een diner waarbij twee broers met hun echtgenoten een afspraak moeten maken over een kwestie waarbij hun kinderen zijn betrokken.
Thema’s:
Personages:
Paul Lohman:
Hij is de hoofdpersoon van het verhaal. Vanuit zijn ogen wordt het verhaal verteld. Het is een man die soms wat agressief uit de hoek kan komen, maar wel heel veel van zijn zoon en vrouw houdt. Hij is mysterieus, zo komt in het boek duidelijk naar voren dat hij een ziekte heeft, maar hij wil niet loslaten wat voor ziekte. Daarnaast heeft Paul alles voor zijn zoon over, zelfs als dat ten koste moet gaan van andere. Zijn zoon heet Michel. Paul is een round character, naarmate het verhaal vordert leer je hem steeds beter kennen. Je krijgt meer over hem te weten en over wat er met hem aan de hand is
Claire Lohman:
De vrouw van Paul. En lieve vrouw die alles voor haar man en zoon over heeft. Ze bedoeld alles goed en ze is de moeder van Michel. Claire is ook een round character, ook leer je haar beter kennen in het verhaal. Je krijgt veel te weten over haar goede eigenschappen.
Michel Lohman:
De zoon van Paul en Claire. Het is over het algemeen een dood gewone jongen. Houd van sporten, rookt en drinkt niet. Hij is bevriend met Rick Lohman en Beau Lohman. Hij houdt heel veel van zijn ouders, en heeft veel van zijn vader geërfd, waaronder zijn agressiviteit. Bij Michel twijfelde ik of het een flat of een round character is, je krijgt wel te horen dat hij veel op zijn vader lijkt qua gedrag maar verder blijft hij een beetje op de achtergrond. Het blijft er een beetje bij dat hij bijna in alles op z’n vader lijkt.
Serge Lohman:
De broer van Paul Lohman en tevens presidentskandidaat. Hij is de vader van Rick Lohman, daarnaast heeft hij nog een dochter (zij komt in het boek amper ter sprake) en hij heeft samen met zijn vrouw Babette Lohman een jongen geadopteerd genaamd: Beau. Hij is een aparte man met bepaalde trekjes. Zo houdt hij van lekker eten en van wijn. Misschien is dat meer voor zijn imago dan dat hij er echt van houd. Ook hier twijfelde ik een beetje of het een flat of een round character is. Je krijgt niet heel veel over hem te weten qua gedrag. Je krijgt alleen te weten hoe Paul tegen hem aankijkt. Ik denk dat Serge meer een flat character is.
Babette Lohman:
De vrouw van Serge en daarnaast de komende vrouw van de president van Nederland. Het is een vrouw die voor 100% achter haar man staat en met alles meegaat in wat hij doet. Babette is een flat character. Ze staat voornamelijk in de schaduw van Serge.
Rick Lohman:
De zoon van Babette en Serge en een vriend van Michel. Samen heeft hij met Michel iets op zijn geweten. Het is een kwajongen, er komt in het boek weinig naar voren over zijn karakter e.d. Michel is ook een flat character. Over hem kom je niet veel te weten en je ziet hem ook niet groeien in het boek.
Beau Lohman:
Beau is de geadopteerde zoon van Serge en Babette. Hij is een geniepige jongen die chanteren niet uit de weg gaat, wat hij bij Rick en Michel doet. Hij was bij het incident maar niet medeplichtig, hij deed er niet aan mee. Beau is meer een bijpersoon dan een hoofdpersoon. Ik vind hem ook een flat character omdat je bijna niks over hem te weten krijgt behalve dat hij geadopteerd is en Rick en Michel chanteert.
Perspectief:
- Ik-perspectief
- Achteraf vertellende ik
Samenvatting:
Paul Lohman is vader van Michel en gelukkig getrouwd met Claire Lohman. Na een carrière als geschiedenis docent op de middelbare school is hij op non-actief gesteld door zijn agressieve uitingen op het werk en in zijn privé leven. Paul is de broer van presidentskandidaat Serge Lohman. Het verhaal begint bij een diner dat Paul en Claire hebben met zijn broer Serge en zijn vrouw Babette in een duur restaurant. Een restaurant waar ‘normale’ mensen volgens Paul niet komen. Tijdens het diner valt het Paul op dat Babette heeft gehuild, ze verbergt haar ogen achter een donkere bril. Het gezelschap gaat gewoon aan tafel zonder iets te laten merken. Al snel lopen de spanningen hoog op. Paul en Claire zijn totaal geen types voor een restaurant als dit. Paul ergert zich dood aan de Gerant van het restaurant. Die, door middel van zijn pink, aanwijst waar alle gerechten wel niet vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt. Eerst wordt er gepraat over allerdaagse dingen zoals films, vakanties e.d. Maar als Paul na een bezoek aan het toilet terug komt bij de tafel is het mis gegaan. Babette is in huilen uitgebarst en vlucht naar de tuin. Claire volgt Babette om met haar te praten. Serge en Paul blijven alleen over. Serge schuift de huilbui van Babette op de hormonen. Volgens hem heeft ze er al langere tijd last van. Het wordt Paul wat teveel en hij verdwijnt ook van tafel om te kijken waar Claire en Babette zolang blijven. Eenmaal in de tuin voelt Paul een mobieltje afgaan in zijn zak, het mobieltje van zijn zoon. Die middag had hij stiekem in het mobieltje gekeken op zoek naar een filmpje. Hij neemt op en krijgt zijn eigen zoon aan de lijn die zich afvraagt wat zijn vader met zijn mobieltje doet. Michel wil zijn mobiel wel op komen halen. Hierdoor heeft Paul nog maar even de tijd om het filmpje te zoeken. Hij vindt een filmpje waarin zijn zoon en de zoon van Serge een zwerver mishandelen op het station. Ook luistert hij snel de voicemail af. Op de voicemail staat een bericht van Claire waarin ze zegt dat ze het vanavond moeten doen, en dat papa nergens van wist. Paul weet niet wat hem overkomt, zijn vrouw en zoon houden iets voor hem achter. Na een tijdje komt Michel aan. Op dat moment verteld Paul aan de lezer wat er allemaal is gebeurt. Op weg naar huis van een schoolfeest gingen Michel, Rick en Beau(geadopteerde zoon van Serge en Babette) nog even pinnen. In het pinhokje lag een stinkende zwerver te slapen. De zwerfster begint te schelden en zegt dat ze op moeten rotten. Dat maakt Michel en Rick kwaad, Beau heeft er geen zin in en gaat naar huis. Michel en Rick beginnen dingen van straat te halen en het tegen de zwerver aan te gooien. Ze gooien en bureaulamp en een lege jerrycan. Maar dan gaat het mis… Er komt een aansteker bij en de jerrycan, waarvan de jongens dachten dat hij leeg was, ontploft en de zwerfster is op slag dood. Paul en Claire komen achter dit incident na een uitzending van Opsporing Verzocht. De camera’s in het pinhokje hebben alles opgenomen. Op de beelden is niet te herkennen wie de jongens zijn, maar Paul herkent zijn enige kind meteen. Claire lijkt niets te merken, ten minste zo doet ze. Langzamerhand komt de aap uit de mouw. Michel vertelt dat Beau Michel en Rick chanteert door een filmpje met hun stem op de achtergrond op YouTube te zetten. Als Michel en Rick geld geven aan Beau is er niks aan de hand, maar als ze dat niet doen dan gaat Beau naar de politie. Als Michel is vertrokken, en Claire en Babette zijn teruggekeerd gaan ze terug naar het restaurant en schuiven weer aan bij Serge. Dan begint Serge te vertellen dat hij een plan heeft om de toekomst van zijn zoon te beschermen. Hij wil aftreden als toekomstig president. Volgens hem kan Rick er niet mee leven dat hij de dood van een zwerver op zijn geweten heeft. Babette en Claire verklaren Serge voor gek, Paul kan het allemaal niet zo schelen. Serge verteld dat hij een persconferentie gaat geven in het café waar Paul en Claire altijd komen. Dat maakt Paul wel kwaad. Serge en Claire betalen de rekening en verlaten het restaurant. Claire verteld aan Paul dat ze alles in scène heeft gezet. Het geheimzinnige gedoe van Claire over Michel heeft allemaal een rede. Aan tafel had Claire Michel opgebeld, later verteld ze aan Paul dat dat toneel was en dat ze Michel een alibi wilde geven. Claire vertelt de rest van haar plan aan Paul. Ze wil dat hij zijn eigen broer verwond zodat de persconferentie niet door kan gaan. Paul vindt die geen goed idee. Dan gaat ook Claire van tafel ze gaat alvast richting het café waar Serge de pers toe gaat spreken. Paul blijft achter tot hij sirenes hoort, hij loopt zo normaal mogelijk naar buiten. Meteen heeft hij in de gaten wat er aan de hand is. In zijn plaats heeft Claire zijn broer verwond. Zo kan alsnog de persconferentie niet door gaan. Met een minuscuul knikje gebaart Claire dat Paul snel naar huis moet gaan. Zij eindigt op het politie bureau. Michel en Rick hebben in de tussentijd met Beau afgerekend. Je weet niet precies wat ze hebben gedaan maar Beau leeft niet meer.
Beoordeling:
Het onderwerp sprak me heel erg aan. Ik vond het heel interessant om te lezen over de keuzes die Paul en Claire maken, en de keuzes die Serge maakt. Paul en Claire kiezen voor de toekomst van hun kind, terwijl Serge voor het geweten van zijn kind kiest. Ik vond het ook een erg uniek onderwerp.
Overige opdrachten