Opzet Wikiwijs leeslogboek H5

Opzet Wikiwijs leeslogboek H5

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 5 nog vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Neem allereerst de boeken uit havo 4 over. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling. Je krijgt een totaalscore over het leeslogboek havo 5 en over het leesdossier havo 4.

 

Verwerkingsopdrachten

Boeken

Boekenoverzicht

BOEK

AUTEUR

NIVEAU

BEOORDELING (1-5)

De eetclub

Saskia Noort

1

3.5

Onder ijsbergen

Bernlef

2

1

Het gouden ei

Tim Krabbé

3

4

Het woeden der gehele wereld

Maarten ‘t Hart

3

2

Ventoux

Bert Wagendorp

3

3

Niemand in de stad

Philip Huff

3

3

Het instituut

Vincent Bijlo

2

2

De passievrucht

Karel Glastra van Loon

2

3.5

Turks fruit

Jan Wolkers

3

2

Die zomer

Wanda Reisel

3

2.5

Boek 1

Leesverslag 7: Juryrapport

Boek: Het Instituut

Auteur: Vincent Bijlo

Genre: Psychologische Roman

Leesniveau : 2

 

1.Het boek moet een verassend einde hebben.

Het boek heeft een zeer verrassend einde, zo eindigt het boek dat Otto het instituut in brand steekt! Waarom hij dit deed is een raadsel.

Desondanks dat dit boek dus een verrassend einde heeft hecht ik minder waarde aan de kwaliteit van het einde. De brand heeft namelijk weinig invloed op het verhaal waardoor het een spannend of leuk eind heeft.

Dit boek krijgt een voldoende als het gaat om een verassend einde.

 

2.De titel moet direct strekking van het verhaal weergeven.

De titel ‘het instituut’ duidt op de inrichting waar het in het gehele verhaal over gaat. Dit komt niet alleen doordat het verhaal zich vaak daar afspeelt, maar ook omdat bijna alle personages in ‘het instituut’ zitten.

Dit boek voldoet dus aan deze eis.

 

3.Het verhaal is realistisch.

Ik heb voor deze eis gekozen omdat ik van verhalen houdt die realistisch zijn. Als verhalen niet realistisch zijn  herkennen mensen zich niet in de verhalen waardoor het minder leuk is om het te lezen. Als een boek niet aan deze eis voldoet, trekt het me niet echt meer aan om te gaan lezen.

Het boek ‘het instituut’ is realistisch.

Alle gebeurtenissen in het boek zouden gebeurd kunnen zijn. Hierbij zijn er wel gebeurtenissen die een beetje ‘gek’ zijn, zoals het moment dat Otto blind op een brommer gaat rijden. Of dat Tony (zonder toestemming) vanaf de duikplank per ongeluk om Michael sprong.

 

 

4.Het verhaal is origineel.

Deze eis vind ik de belangrijkste eis voor een boek. Als een verhaal niet origineel is kun je bewijzen van spreken het verhaal al invullen of zo’n soort verhaal al een keer gelezen hebben. Ik vind dat je alleen een goede schrijven kan zijn als je originele verhalen kan schrijven.

Het verhaal voldoet zeker aan deze eis.

Het verhaal is heel erg goed/origineel bedacht. Ik heb nooit eerder gehoord over zo’n soort boek over een dove instituut. De schrijver heefteen mooie draai aan dit verhaal gegeven door ook invloeden van buitenaf mee te geven in het verhaal. Bijvoorbeeld de ouders van Otto, waarbij zijn moeder invloed heeft omdat ze alcoholist was. En zijn vader heel aardig is en hem goed hielp.

 

5.Het verhaal dwingt je tot doorlezen.

Deze eis heb ik gekozen omdat als het verhaal je niet dwingt tot doorlezen er een vorm van spanning ontbreekt. In een echt goed boek blijf je geïnteresseerd waardoor je verder wilt lezen.

Het boek voldoet niet aan deze eis.

Ondanks ik dit boek best leuk vond, had ik niet de drang om door te lezen. Ik denk dat dit komt omdat er echte spanning in het verhaal ontbreekt. Wel moet hierbij gezegd worden dat dit boek ook niet bedoeld is als een spannend boek.

 

Conclusie

Dit boek is niet het beste Nederlandstalige boek omdat het niet voldoet aan alle 5 de eisen. Wel is het goed en leuk boek. Het verhaal voldoet dan ook aan alle eisen op de eis; ‘het verhaal dwingt je tot doorlezen’ na. Wel vind ik eis 2 maar net aan een voldoende komen.

Boek 2

Leesverslag 8, juryrapport

Boek: De passievrucht

Auteur: Karel Glastra van Loon

Genre: Psychologische roman

Leesniveau: 2

 

1.Het boek moet een verassend einde hebben.

Ja, het boek heeft een verassend einde.

Het verhaal gaat in grote lijnen over de zoektocht van Armin naar wie Bo zijn echte vader is. Hij komt er namelijk achter dat hij helemaal nooit vruchtbaar is geweest toen Ellen een kind van hem wilde maar dat nooit kon krijgen. Bo heeft hier verschillende theorieën over zoals de huisarts of een oud collega van Monika genaamd Niko. Wat het verhaal een leuk en verassend einde maakt is dat wanneer Armin het huis van zijn overledene vader op gaat ruimen een briefje tegenkomt waardoor blijkt dat Armin zijn vader ook Bo’s vader is.

 

2.De titel moet direct strekking van het verhaal weergeven.

De titel van het verhaal geeft de strekking van het verhaal niet goed weer.

Het verhaal gaat over zwangerschap en de zoektocht naar Bo zijn echte vader. Ik vind dat de titel ‘passievrucht’ te weinig weergeeft over de strekking van het verhaal. Omdat je bij het zien van deze titel niet gelijk een idee hebt waar het verhaal over zal gaan.

 

3.Het verhaal is realistisch.

Ik heb voor deze eis gekozen omdat het een verhaal een stuk aantrekkelijker maakt als het ook realistisch is. In realistische verhalen kan je je makkelijker inleven in personages. Hierdoor zal het verhaal veel leuker zijn om te lezen dan een verhaal waarin dit niet gebeurd.

Ja, het verhaal is realistisch.

Alle gebeurtenissen in het verhaal zouden daadwerkelijk gebeurd kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld ook in het echt gebeuren dat een ‘vader’ niet de echte ‘vader’ van een kind is. En in dit geval de vader van Armin de vader van het kind blijkt te zijn.

 

4.Het verhaal is origineel.

Deze eis vind ik veruit het belangrijkst. Ik heb voor deze eis gekozen omdat als verhalen niet origineel zijn je allemaal dezelfde soort verhalen gaat krijgen. Dit kan gewoon niet leuk zijn. Ook vind ik dat je de titel ‘schrijver’ alleen verdient als je originele/eigen verhalen kan bedenken.

Het verhaal passievrucht scoort een matige voldoende bij deze eis.

Het verhaal passievrucht scoort een matige voldoende, omdat ik denk dat de schrijver veel inspiratie van echte verhalen heeft gekregen. Denk bijvoorbeeld aan verhalen die bij TV programma’s worden gedaan waarbij mensen opzoek gaan naar hun echte ouders. Omdat ik geen verhaal ken wat op dit verhaal lijkt, scoort ‘de passievrucht’ een voldoende.

 

5.Het verhaal dwingt je tot doorlezen.

Deze eis heb ik gekozen omdat het voor de lezer een stuk leuker maakt om het boek te lezen als je ook echt gedwongen word door te lezen. Zo blijf je geïnteresseerd in het verhaal en duik je er helemaal in.

Dit boek voldoet wel aan deze eis.

Het verhaal dwingt je tot doorlezen. Dit komt vooral omdat je wordt meegenomen in het verhaal naar de zoektocht naar wie de echte vader van Bo nou eigenlijk is. Je wilt er uiteindelijk wel weten hoe het afloopt en wie nou zijn echte vader is.

 

Conclusie

Dit boek zou voor mij het beste Nederlandstalige boek kunnen zijn. Dit komt omdat het boek aan alle 5 de eisen voldoet. Het boek zou nog beter kunnen zijn als ook de titel een betere directe strekking van het verhaal had weergegeven.

 

Boek 3

Leesverslag 9

Boek: Turks fruit

Auteur: Jan Wolkers

Genre: liefdes roman

Leesniveau: 3

 

1.Het boek moet een verassend einde hebben.

nee, het boek heeft geen verassend einde.

Ik vind dat het boek geen spetterend en verassend einde kent. Door het uiteindelijk ziek worden en overlijden van Olga, vind ik het een standaard einde. Wat wel opvallend aan het einde is, is dat de moeder van Olga van gedrag veranderd tegenover de ik-persoon. Zo neemt de moeder contact op met de ik-persoon om naar de zieke Olga te komen. Dit had ik niet zien aankomen.

 

2.De titel moet direct strekking van het verhaal weergeven.

De titel van het verhaal geeft de strekking van het verhaal niet goed weer.

Deze conclusie kun je heel erg duidelijk trekken na het lezen van dit boek. Turks fruit heeft namelijk niks te maken met liefdesrelaties of dergelijke. Het enige waar Turks fruit op slaat in het verhaal is dat Olga op haar ziekbed alleen maar Turks fruit wil eten omdat ze het gevoel heeft dat haar tanden los zitten.

3.Het verhaal is realistisch.

Ik heb voor deze eis gekozen omdat het een verhaal een stuk aantrekkelijker maakt als het ook realistisch is. In realistische verhalen kan je je makkelijker inleven in personages. Hierdoor zal het verhaal veel leuker zijn om te lezen dan een verhaal waarin dit niet gebeurd.

Ja, het verhaal is realistisch.

Alle gebeurtenissen in het verhaal kunnen zomaar waargebeurd zijn geweest. Zoals de liefde op het eerste gezicht wanneer Olga en de ik-persoon elkaar tegenkomen. Dit gebeurd wanneer de ik-persoon probeert te liften.

 

4.Het verhaal is origineel.

Deze eis vind ik veruit het belangrijkst. Ik heb voor deze eis gekozen omdat als verhalen niet origineel zijn je allemaal dezelfde soort verhalen gaat krijgen. Dit kan gewoon niet leuk zijn. Ook vind ik dat je de titel ‘schrijver’ alleen verdient als je originele/eigen verhalen kan bedenken.

Het verhaal is voldoende om het een origineel verhaal te noemen. Maar een echt speciaal/bijzonder verhaal kun je het niet noemen. Ik vind het een simpel verhaal over liefde en relaties. Toch is het een origineel verhaal omdat dit verhaal toch weer een ander verhaal is dan andere en dit verhaal al in 1969 is uitgegeven.

 

5.Het verhaal dwingt je tot doorlezen.

Deze eis heb ik gekozen omdat het voor de lezer een stuk leuker maakt om het boek te lezen als je ook echt gedwongen word door te lezen. Zo blijf je geïnteresseerd in het verhaal en duik je er helemaal in.

Ik vind dat het boek Turks fruit je niet dwingt tot doorlezen. Dit komt mede omdat het verhaal steeds over de liefde/spanningen tussen Olga en de ik-persoon gaat. Ik vind het een beetje eentonig worden. Er zit geen echte spanning in het verhaal waardoor je je afvraagt hoe het afloopt.

 

Conclusie

Turks Fruit zal geen enkele kans maken om het beste Nederlandstalige boek te zijn. Dit komt omdat het boek maar aan 2 van de 5 eisen voldoet. Hierbij haalt het boek alleen bij de eis ‘is het een origineel verhaal’ een ruim voldoende.

Boek 4

Leesverslag 10

Boek: Die zomer

Auteur: Wanda Reisel

Genre: Psychologische roman

Leesniveau: 3

 

1.Het boek moet een verassend einde hebben.

Ja, het boek heeft een verassend einde.

Het boek kent een verassend einde. Dit niet zo zeer omdat Daaf uit zijn coma ontwaakt, maar omdat Dana na een lange seksuele weg wordt ontmaagd door haar eigen broer. Dit had ik niet zien aankomen, het lag veel meer voor de hand dat dit uiteindelijk met Ted gebeurde.

 

2.De titel moet direct strekking van het verhaal weergeven.

De titel van het verhaal geeft de strekking van het verhaal niet goed weer.

Het verhaal gaat vooral over het volwassen worden gericht op seksualiteit. Het hele verhaal geeft een weergave van hoe Dana zich seksueel ontwikkelt. Dit heeft weinig te maken met de titel ‘die zomer’.

 

3.Het verhaal is realistisch.

Ik heb voor deze eis gekozen omdat het een verhaal een stuk aantrekkelijker maakt als het ook realistisch is. In realistische verhalen kan je je makkelijker inleven in personages. Hierdoor zal het verhaal veel leuker zijn om te lezen dan een verhaal waarin dit niet gebeurd.

Ja, het verhaal is realistisch.

De gebeurtenissen in het verhaal zouden echt kunnen gebeuren. Natuurlijk zijn er wel rare gebeurtenissen zoals de ontmaagding van Dana door haar eigen broer, maar dit wil niet zeggen dat het niet in het echt kan gebeuren. Het verhaal is dus realistisch.

 

4.Het verhaal is origineel.

Deze eis vind ik veruit het belangrijkst. Ik heb voor deze eis gekozen omdat als verhalen niet origineel zijn je allemaal dezelfde soort verhalen gaat krijgen. Dit kan gewoon niet leuk zijn. Ook vind ik dat je de titel ‘schrijver’ alleen verdient als je originele/eigen verhalen kan bedenken.

Het verhaal ‘die zomer’ is een origineel verhaal.

Deze conclusie kan je trekken omdat ik nog nooit eerder zo’n soort verhaal heb gezien. In dit verhaal kan je ook spreken van originaliteit omdat het einde verrassend afloopt en dus origineel bedacht is.

 

5.Het verhaal dwingt je tot doorlezen.

Deze eis heb ik gekozen omdat het voor een lezen een stuk leuker maakt om het boek te lezen als je ook echt gedwongen word door te lezen. Zo blijf je geïnteresseerd in het verhaal en duik je er helemaal in.

Dit boek voldoet voldoende aan deze eis.

Het verhaal voldoet net genoeg aan deze eis. Dit komt omdat er tegen het einde van het verhaal 2 aspecten een rol spelen. Het eerste is of Daaf uit de coma ontwaakt en hoe? En het tweede is hoe het zal aflopen met Dana en haar seksualiteit.

 

Conclusie

Dit boek behoort niet tot de het beste Nederlandstalige boek, omdat het verhaal niet aan de 5 eisen voldoet. Maar ook als de titel wel een directe strekking van het verhaal had weergegeven was dit boek niet in aanmerking gekomen. Het boek mist simpelweg de echte wil om door te lezen en de spanning. Het leest aardig weg maar dat was het dan ook.

 

 

Overige opdrachten

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek H5 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    freek Langenhuijsen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-03-13 23:10:12
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek H5

    https://maken.wikiwijs.nl/84277/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek_H5

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.