Opzet Wikiwijs leeslogboek

Opzet Wikiwijs leeslogboek

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.

- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.

- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1: De eetclub

Boek 2: Meisje met negen pruiken

Boek 3: Tobi

Boek 4: De passievrucht

Boek 5: Lieveling

Boek 6: Echte mannen eten geen kaas

Boek 7: De gelukvinder

Boek 8: Isabelle

Boek 9: Het gouden ei

Boek 10: Een hart van steen

Boek 11: Hajar en Daan

Boek 12: Maar buiten is het feest

Boek 1

Beste uitgeverij Prometheus,

 

Ik ben Iris Pootjes, 15 jaar en ik heb een literaire thriller geschreven. Het boek heet De Eetclub. Nou heb ik onderzoek gedaan naar uitgeverijen en kwam bij jullie uit. Jullie uitgeverij lijkt mij geschikt voor mijn boek omdat jullie literaire thrillers uitgeven en mijn boek dan ook een literaire thriller is. Dit is ook de reden dat ik deze brief schrijf. Ik zal kort vertellen over mijn boek en voor welk publiek het geschikt is.

Het boek gaat over Karen en haar vriendengroep die ze ‘de eetclub’ noemen. De club bestaat uit 5 succesvolle stellen, die in een dorpje in de buurt van Amsterdam wonen.

Op een nacht worden Karen en haar man Michel gebeld dat het huis een van hun vrienden in brand staat. Ze gaan er zo snel mogelijk heen maar al snel blijkt dat Evert niet meer uit het brandende huis te redden is. Er word gezegd dat hij zijn huis zelf in brand heeft gestoken om zichzelf en zijn gezin om te brengen. Omdat Evert al lange tijd hallucineerde en overspannen was gingen mensen ervan uit dat het zo is gegaan.

Babette, de vrouw van Evert, komt zo lang bij Karen en Michel in huis. Zo gaat het leven langzaam weer zijn gangetje tot de dag van de begrafenis van Evert. Op die dag verdwijnt Hanneke. Ze laat weten dat ze even rust nodig heeft en dat ze snel weer naar huis komt. Maar op de dag dat Hanneke naar huis zou komen krijgen ze een telefoontje dat Hanneke van het balkon is gevallen. Ook deze keer gaan ze ervan uit dat het zelfmoord is omdat Hanneke een verhouding had met Evert.

Karen kan niet geloven dat ze allebei zo kort achter elkaar zelfmoord plegen en gaat het onderzoeken. Niemand steunt haar, zelfs haar eigen man niet. Door een voorval met de politie keert de hele eetclub zich tegen haar. Behalve Simon. Simon is een rijke, charmante man en maakt deel uit van de eetclub. Na een avond doorzakken gaat Karen vreemd met Simon. Ondanks haar schuldgevoel heeft ze geen spijt van haar vergissing. Na dit voorval gaat het slecht tussen Karen en Michel. Karen krijgt een affaire met Simon.

Ondertussen komt Karen steeds verder met haar onderzoek. Ze krijgt door dat verschillende mensen van de eetclub baat hebben bij de dood van Evert. Waaronder Simon. Simon had met alle mannen uit de eetclub een zakelijke relatie waar hij zelf ook beter van werd. Ook zorgt hij ervoor dat Dorien Jager, de rechercheur van de zaak, niet meer mag deelnemen aan het onderzoek. Karen komt steeds meer in contact met Dorien en samen gaan ze opzoek naar de oplossing.

Ondertussen is de relatie tussen Karen en de eetclub verslechterd. Toch geeft ze niet op en zoekt ze opnieuw contact met haar vriendinnen, waarna blijkt dat Babette vaak vreemd gaat en het met alle mannen doet.

Karen heeft met Simon een afspraak bij een van der Valk hotel. Plotseling word er op de deur geklopt. Als Karen open doet krijgt ze een enorme stroomstoot. Ze is tijdelijk buiten westen. Als ze weer wakker word hoort ze dat het Babette is, die ontzettend kwaad is, omdat zij ook een seksuele relatie met Simon heeft gehad. Nu blijkt dan ook dat Babette allebei de moorden heeft gepleegd.

In het laatste hoofdstuk werken Karen en Michel aan een nieuw huwelijk. Ze gaan verhuizen en beginnen weer helemaal opnieuw.

 

Dit boek is geschikt voor jongeren en jongvolwassenen. Het past bij lees niveau 1 van lezen voor de lijst.

 

Ik hoop dat mijn boek bij jullie uitgegeven zou kunnen worden.

Iris Pootjes.

 

Boek 2

Beste uitgeverij Prometheus,

Ik ben Iris Pootjes, 15 jaar en ik heb een autografisch boek geschreven. Het boek heet Meisje Met Negen Pruiken. Nou heb ik naar een uitgeverij gezocht om mijn boek te laten publiceren en jullie lijken mij wel geschikt omdat jullie meer van zulke soort boeken hebben uitgegeven. De reden dat ik deze brief schrijf is dan ook omdat ik graag wil dat mijn boek gepubliceerd word. Ik zal nu kort vertellen waarover mijn boek gaat en voor welk leespubliek het geschikt is.

Het boek gaat over een meisje genaamd Sophie, 21 jaar. Ze begint net aan een nieuwe levensfase maar dan krijgt ze verschillende klachten en gaat naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Een week later krijgt ze de uitslag en krijgt ze te horen dat ze een agressieve, uitgezaaide en zeldzame vorm van kanker heeft.

Sophie krijgt 54 weken chemokuur en verschillende onderzoeken en botscans. Later blijkt uit de botscan dat het niet is uitgezaaid en dat het ook niet in haar lever zit maar er dicht tegen aan. Sophie vertelt over haar tijd dat ze ziek is en hoe ze zich voelt.

Ze leert iemand kennen, Juriaan, die het zelfde heeft meegemaakt. Dit vind ze fijn omdat hij weet hoe het voelt om in zo’n tijd te zitten. Hij kan haar moed inspreken en met haar mee praatten. Sophie word later in het boek verliefd op hem maar de liefde komt niet van beide kanten.

Later komt Sophie op tv bij de wereld draait door. Ze praatten hier over haar verhaal en haar ziekte. Door deze uitzending komt Chantal bij haar terecht. Zij stuurt een mailtje naar Sophie en vertelt dat ze ook kanker heeft en nog maar 2 jaar te leven heeft. Ze worden goede vriendinnen en hebben alles voor elkaar over. Sophie heeft veel respect voor Chantal omdat ze ondanks haar prognose nog steeds zeer positief in het leven staat.

In dit boek leer je ook goed de liefde van Sophie voor mannen kennen. In het begin, als nog niet weet dat ze ziek is, vind ze elke nieuwe witte jas spannend. Uit de scans die Sophie elke 2 maanden heeft blijkt dat haar ziekte langzaam verdwijnt. Toch moet ze worden bestraald, alleen de kans dat haar ziekte hierdoor helemaal weg gaat is erg klein. Dit komt omdat het op een plek zit die lastig te bereiken is. Ook doet Sophie of ze de hoofdrol speelt in star wars. Ze vind dat haar situatie daar namelijk wel een beetje op lijkt met een masker en laser/licht stralen. Zo probeert ze een beetje te vergeten dat ze zo ziek is en word bestraald. Als de bestraling klaar is blijkt dat Sophie schoon is, maar dan gaat het heel slecht met Chantal. Het blijkt dat ze uitzaaiing heeft in haar hoofd en ze krijgt meteen bestraling. Dit is dan ook het einde van het boek. Of Chantal het overleeft blijft een raadsel.

Dit boek is geschikt voor jongvolwassenen en het past bij niveau 1 van lezen voor de lijst.

Ik hoor graag van jullie of mijn boek uitgegeven kan worden bij jullie.

Iris Pootjes

Boek 3

De onbekende

Tobi is een boek voor lezers van rond de 15 jaar oud. Soms is het erg lastig om het te begrijpen omdat er in het boek vaak stukken uit het verleden komen. Soms is het ook onduidelijk over welke tijd het gaat, het ene moment praten ze over iemand en wat diegene heeft meegemaakt maar het andere moment is die persoon er niet meer. Het boek is een aanrader voor mensen die van spannende en avontuurlijke boeken houden en voor mensen die snelle lezers zijn, het is namelijk erg lastig om te stoppen met het lezen van het boek.

 

Samenvatting:

Het boek gat over een jongen die 15 jaar oud is. Hij heet Tobias. Hij wordt door iedereen Tobi genoemd. De enige persoon die hem Tobias noemt is zijn moeder, zij is ook de enige die dat mag. De moeder van Tobi is ziek, dat is wat de broer, zus en vader van Tobi zeggen. Ze is helemaal niet ziek, of niet ziek op de manier die hun bedoelen. Tobi’s moeder werd sinds Tobi klein was gevolgd door een onbekende man. Toen Tobi 3 was heeft de onbekende man Tobi’s moeder op een gruwelijke manier behandelt in het bijzijn van haar man, haar kinderen en hun buurmeidje Nickie. Nickie speelt een belangrijke rol in het leven van Tobi. Hij gaat heel veel met Nickie om als het in de vakantie thuis slecht gaat. Nickie is 3 jaar ouder dan Tobi en toch worden ze verliefd op elkaar. Ze beginnen elkaar steeds meer te vertellen over toen ze klein waren maar ook wat er thuis allemaal speelt. Maar dan krijgen de zus van Tobi, Pam en Nickie ruzie en gaat het goed mis…

 

Stukje uit het boek:                                                                                                                                            

Ik weet niet wat ik moet zeggen, wat moet ik zeggen om haar weer te krijgen zoals ik haar wil, ik weet het echt niet. Ik zeg: ‘Nickie? Nickie, zeg’s?’ Ze kijkt me niet aan, ze staart omhoog naar de bomen. Ze zegt zacht: ‘het is warm, het is verrekte warm. Dan is hij erger. Hij houd er niet van. Hij doet me pijn. Hij doet ruw. Fuck, mamma, waarom doe je niks? Waarom doe je helemaal niks? Ik wil niet meer. Ik wil gewoon niet meer. Iemand moet het doen, maar wie doet het? Wie slaat eindelijk mijn hersens in zodat het ophoudt.’ Ze kijkt me aan. ‘Jij, Tobi?’

 

Mijn mening:

Ik vond het boek erg boeiend. Het is ook meeslepend en ik wilde telkens door blijven lezen. In het begin is het boek best wel mysterieus maar je krijgt steeds meer te weten. Het boek blijft spannend tot het einde. Ook is het einde anders dan ik had verwacht. Het is niet een einde dat al snel te voorspellen is en daardoor blijft de spanning ook in het verhaal. Ik vind het boek daarom erg leuk, spannend en vooral heel leuk om te lezen, ik had hem zo uit!

Boek 4

Hieronder zie je zes verschillende omslagen van De passievrucht: drie Nederlandse, een Franse, een Engelse en een Deense.

1.   Beschrijf elk omslag nauwkeurig. Zeg iets over de afbeelding, het kleurgebruik, de typografie en de compositie.

 

Op de kaft is een baby te zien. De baby ligt op zijn buik. Ook heeft de baby geen kleren aan. De baby heeft een beetje een bruin achtige kleur en de achtergrond is zwart. Verder staat de schrijver, de titel en de uitgever op de kaft. En ook staat er op dat dit boek een roman is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze kaft zijn 2 mensen te zien. Ze zijn heel wazig dus er is niet goed te zien of het 2 volwassen mensen zijn of een kind en een volwassene. Je kan aan de kleur zien op het boek dat het personen zijn. De achtergrond op het boek achter de mensen is zwart. Verder staat de titel op het boek, de schrijver, de uitgever en dat het boek een roman is.

Gerelateerde afbeelding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dit boek is een pop te zien. De pop is waarschijnlijk een jongen doordat hij korte haren heeft. De pop heeft iets om zijn nek zitten maar ik kan niet zo goed zien wat dit nou eigenlijk is. De kaft is zwart wit alleen de onderkant heeft een rode streep. De haren, wenkbrauwen, ogen en de zijkanten zijn zwart. Het hoofd is grijs en de achtergrond van het hoofd is ook grijs. Voor de rest staat alleen de titel, schrijver en uitgever op de kaft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze kaft is een jongetje te zien. Het jongetje zit op een steen aan het strand. Er liggen meerdere stenen op het strand. Hij zit een stuk van de zee af maar hij zit wel in een plas water met de steen. De schaduw van het jongetje weerkaatst in de plas water voor hem. En in diezelfde plas water vaart een klein zeilbootje. De lucht op de achtergrond is blauw met een paar wolken. In de zee is een golf te zien. Het enige wat verder nog op de kaft staat de schrijver van het boek en de titel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier zijn 2 paar benen te zien. Een paar is lang en zijn volwassen benen. Het andere paar is kort en zijn van een kind. De mensen zitten bij zee want de zee is te zien op de achtergrond. Er is een golf te zien in de zee en je kan ook de duinen zien want je ziet ook gras. Het hoekje rechts onder is omgevouwen. Er is ook een bruin stuk te zien op het boek. Dit is ongeveer de bovenste helft van het boek. Het lijkt op een bank waar de mensen op zitten. Ook de titel, schrijver en uitgever staan op de kaft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dit boek is een man/jongen te zien. Het is een beetje een wazig plaatje. Zijn haar is zwart en loopt over in de achtergrond. Zijn gezicht is blauw aan de bovenkant en de onder kant is meer wit. Er is iets wat een beetje voor zijn gezicht zit maar het is niet goed te zien wat het is. De titel, schrijven en uitgever staan er op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.   Welk omslag vind jij het best bij het verhaal passen? Leg duidelijk uit waarom.

Ik vind dat de omslag met de twee benen (de vijfde) het best bij dit verhaal past omdat het verhaal gaat over een vader en een zoon. De vader komt erachter dat het zijn zoon niet is maar op de kaft zie je wel 2 paar benen. Dit zouden de benen kunnen zijn van de ‘vader’ met de zoon maar ook de benen van de echt vader en de zoon kunnen zijn nog een mogelijkheid zou kunnen zijn dat het de moeder is met haar zoon. Zo is het een raadsel wie het zijn en kom je er in het boek misschien wel achter.

 

3.   Welke tip zou jij de maker willen geven om de omslag nóg beter te maken? Waarom?

Ik zou zeggen dat je wat meer van de lichamen moet laten zien. Het is nu niet duidelijk wie het zijn en als je meer van het lichaam ziet kan je aan het postuur wel een beetje zien wat voor een personen het zijn. Het kan het verhaal een stukje duidelijker maken.

Boek 5

Recensie                                                      

Titel: Lieveling                               

Schrijver: Kim van Kooten

Aantal pagina’s: 224

Jaar uitgave: 2015

Uitgeverij: Lebowski

Thema: psychologische roman

Niveau: 2

 

 

 

Ons geheimpje                             

Dit boek, lieveling, is gebaseerd op de jeugd van Pauline Barendregt. Dit boek wordt verteld door Kim Van Kooten. Je leest het vanuit Puck. Je leest over haar jeugd met haar moeder en haar stiefvader. Je krijgt in dit boek te weten wat haar stiefvader allemaal bij haar gedaan heeft en hoe Puck dat ervaart als klein meisje.

 

            “Mama kan het niet alleen, het leven.

 

            En ik kan het niet alleen met mama,

 

            dus ik liep naar een telefooncel

 

            en belde papa en papa kwam.”

 

Dit verhaal gaat over een meisje genaamd Puck. Met haar moeder woont Puck samen in een achterstandswijk in Rotterdam. Als Puck 5 jaar wordt verhuisd ze naar de nieuwe vriend van haar moeder. Zijn naam is Ludovicus. Hij woont in Zwijndrecht in een villa. Hij wil dat Puck hem vader noemt, maar Puck noemt hem ome meneer. Puck beschouwt hem niet als vader en ze vind dus dat ome meneer beter bij hem past.

Puck wordt door ome meneer heel erg verwend. Ze mag mee rijden in zijn grote auto en krijgt heel veel cadeaus van hem. Ze hebben een geheimpje samen en dat is dat Puck zijn lieveling is. Puck wordt drie keer per week door ome meneer in bad gestopt en daarna droogt hij haar met zijn blote handen af. Tijdens het in bad gaan pakt hij Puck op verschillende manieren vast. Hij raakt Puck dan aan op plekken waar hij haar niet vast zou moeten pakken. Ze moet ook elke zondag ochtend naakt op de foto met ome meneer.

Puck wil gevonden worden en vindt het niet leuk. Ze wil dat iemand te weten komt wat ome meneer allemaal met haar doet. Hoe gaat ze dit doen en komt er iemand achter? Hoe gaat het verder?

Het verhaal begint als Puck 5 jaar oud is en dat is in 1975. Het einde van het verhaal is ongeveer rond de jaren 80 maar dat is niet heel duidelijk. Ze is dan ongeveer dezelfde leeftijd als mij. Je volgt Puck door de jaren heen en het verhaal is geschreven in tegenwoordige tijd. De titel van een hoofdstuk verwijst naar een woord, zin of gebeurtenis uit het hoofdstuk.

Dit boek is door Kim Van Kooten geschreven. Dit boek is het eerste boek wat ik heb gelezen van haar. Het boek is fijn te lezen omdat het in de tegenwoordige tijd geschreven is. Het is ook fijn om te lezen door de ogen van Puck omdat je dan alles heel goed meemaakt zoals zij het meemaakt. Het boek is dus geschreven in de ik-vorm. De uitgeverij die dit boek uitgeeft is Lebowski. Ze geven Nederlandse maar ook vertaalde literatuur uit. Ze publiceren vooral literaire fictie, maar ze publiceren ook non-fictie en urban. Dit is het eerste boek wat ik lees van deze uitgeverij.

Kim van Kooten is op 26 januari geboren in 1974. Ze is ook actrice en speelt in verschillende films. Ze is ook scenariste. Naast haar werk als scenariste en actrice heeft ze in 2007 voor de sinterklaasactie van Douwe Egberts een sinterklaasboek geschreven. In 2015 heeft ze het boek lieveling geschreven.

Ik vind het boek erg interessant. Dit vind ik omdat het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik vind zulke boeken altijd fijn om te lezen omdat je je dan goed in kan leven in de hoofdpersoon en dat leest fijn. Het boek was wel best heftig en ik vind het een raar idee dat dit verhaal ook echt is gebeurd.

 

Boek 6

Dit verhaal van Echte mannen eten geen kaas gaat over de jeugd can Maria Mosterd. Zij verteld haar verhaal van hoe het was om in handen te zijn van een loverboy.

“Ik wou eigenlijk het liefst weglopen, terug naar Manou, terug naar het voor mij zo veilige wereldje. Ik wist daar precies waar ik aan toe was, nu wist ik helemaal niks. Ik was niet gewend een eigen mening te hebben en ik voelde me echt verloren. Ik was gewend dat iemand zei wat ik moest doen, nu moest ik zelf voelen wanneer ik naar de wc moest, want er was geen manou om me dat te vertellen.

Dit verhaal gaat over een meisje genaamd Maria. Ze woont samen met haar moeder en haar zusje in het oosten van Nederland. Ze is 12 en een heel normaal meisje. Dan ontmoet ze op haar eerste schooldag van de middelbare school een jongen die Manou heet. Ze spreekt onder schooltijd af met hem.

Ze raakt steeds meer onder invloed van Manou. Hij is onbetrouwbaar. De ene keer doet hij heel lief tegen Maria maar de andere keer scheldt hij haar weer uit of mishandeld haar. Ze moet dan voor Manou gaan werken. Ze moet van hem met andere mensen naar bed en ze moet ook pakketjes afleveren met drugs of wapens erin. Ook gaat het thuis niet meer goed. Ze heeft veel ruzie met haar moeder en zusje en ze komt ook vaak high thuis.

Na een groepsverkrachting wil ze stoppen met dit leven en weg van Manou. Zou het haar lukken om weg te gaan bij Manou? Hoeft ze niet meer voor Manou te werken of wel? Hoe gaat ze weer terug naar haar ‘gewone’ leventje?

Het verhaal begint ongeveer rond 2002 als Maria 12 jaar oud is. Ze ontmoet dan Manou. Het verhaal eindigt 4 jaar later als ze voorgoed van Manou verlost is. Het verhaal is opgebouwd uit flashbacks uit van Maria’s jeugd. Ook zitten er flashforwards in. Er worden soms maanden over geslagen in het verhaal van Maria. Het verhaal is dus niet continue en er zitten soms gaten in.

Het verhaal is door Maria Mosterd zelf geschreven. Toen ze dit verhaal schreef was ze 18 jaar oud. Dit was ongeveer 6 jaar nadat ze van Manou af was. Maria heeft toen 3 boeken geschreven. Dit boek, Echte Mannen Eten Geen Kaas, was het eerste verhaal dat Maria schreef. Dit boek is ook het eerste boek dat ik van haar gelezen heb. Er zijn 2 boeken over Maria geschreven. 1 boek hiervan is van Maria’s moeder. In dat boek verteld ze haar belevenis van hoe het was toen Maria in handen was van een loverboy.

Maria beweerd dat ze alles in het boek heeft meegemaakt, maar volgens journalisten is dit niet mogelijk.

Boek 7

Boek:          Vendel, Edward van de, en Anoush Elman, De gelukvinder

Nummer:    Opdracht N2/1

Niveau:       2

Studielast:  2 slu

Werkvorm: Individueel

Focus:        Titel

Je leert:       Reflecteren op de keuze en betekenis van de titel

Opdracht Op grond van de titel De gelukvinder krijg je geen goede indruk van waar het boek over gaat.

  1. Naar welke gebeurtenis in het boek verwijst de titel De gelukvinder?
    Je leest in het verhaal dat Hamayun en zijn familie in het begin van het verhaal vluchtelingen zijn, maar verder in het boek worden het goede Nederlanders. Tijdens hun tocht naar Nederland worden Hamayun en zijn familie steeds gelukkiger dus daarnaar verwijst de titel de gelukvinder.
  2. Waarom is dit gegeven zo belangrijk dat het boek er zijn titel aan ontleent?
    Het hele verhaal draait om deze gebeurtenis.
  3. Wat vind je goed aan deze titel en wat vind je er minder goed aan?
    De titel omschrijft echt waar het verhaal over gaat en dat is erg goed. Wat ik minder goed vind aan het verhaal is dat je door deze titel eigenlijk al meteen weet dat het verhaal goed afgaat lopen.
  4. Misschien waren dit wel betere titels geweest.
    A. Op de vlucht, ik vind dat deze titel goed bij bet boek zou passen omdat Hamayun samen met zijn familie op de vlucht zijn voor de taliban. Dit zou dus een goede titel zijn omdat ze moeten vluchten en dat blijkt dan al meteen uit de titel. Wat minder goed is aan deze titel is dat het deze niet zo goed beschrijft hoe de verloop van het boek gaat. Ik zou dus eerder De gelukvinder kiezen in plaats van Op de vlucht.
    B. Een nieuwe toekomst, ik vind deze titel opzich wel bij het einde van het verhaal past maar het geeft verder niet echt iets weer van het boek dus het zou niet echt een goede titel voor het boek zijn. Ik zou daarom ook eerder voor De gelukvinder gaan.
    C. De strippenkaart, ik vind dit geen geschikte titel voor dit verhaal omdat deze titel eigenlijk niks zegt over het verhaal. Ik zou deze titel dus sowieso niet kiezen voor het verhaal, en dus ook bij deze zou ik gaan voor De gelukvinder.
    D. Onbekend maakt onbemind, ik vind deze titel erg geschikt voor het verhaal, dit vind ik omdat de titel niet teveel zegt over het verhaal maar het maakt je wel nieuwsgierig! Het zou zeker een goede vervanger zijn voor De gelukvinder maar toch zou ik bij de originele titel blijven.
  5. Leg bij elk van de vier hierboven genoemde titels uit wat je er goed en minder goed aan vindt én of je de titel beter of slechter vindt dan De gelukvinder.
  6. Bedenk zelf drie alternatieve titels en leg bij elke titel uit waarom de titel goed bij het boek past.
    Vluchteling: Deze titel past goed bij het verhaal vind ik omdat Hamayun en zijn familie op de vlucht zijn in dit boek.
    De reis: De reis vind ik een geschikte titel voor het boek. Dit vind ik omdat Hamayun en zijn familie een hele reis af moeten leggen om hun geluk te vinden.
    Een nieuw leven: De titel een nieuw leven vind ik goed bij het boek passen omdat Hamayun en zijn familie een nieuw leven op gaan starten in Nederland.
  7. Welke titel vind je uiteindelijk de beste: de titel die Edward van de Vendel en Anoush Elman hun boek hebben gegeven, een van de vier gegeven titels of een van de drie titels die je zelf hebt bedacht?
    Ik vind de geluksvinder de beste titel voor dit boek omdat deze niet te veel verraad over het verhaal maar je wel nieuwsgierig maakt en daarom past het heel goed bij het boek pas.

Boek 8

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

Isabelle, Tessa de Loo

 

Wij zijn als juryleden opzoek naar het beste boek van Nederland! En het door u ingezonden boek hebben wij met veel plezier beoordeeld. Hieronder ziet u onze eisen en meningen over het ingezonden boek “Isabelle, geschreven door Tessa de Loo”.

Onze eisen zijn:

- Het boek moet een einde hebben dat verrassend is.

- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.

- De kaft van het boek moet een duidelijk beeld van het verhaal weergeven.

- Het verhaal moet vloeiend verlopen.

- De flaptekst moet een duidelijke uitleg geven van het verhaal, maar het moet de lezer ook zeker erg nieuwsgierig maken.

Hieronder zie je onze meningen en eisen terug van het door u ingezonden boek.

- Het boek moet een einde hebben dat verrassend is: Deze eis past erg goed bij het boek “Isabelle”. Het einde is erg verrassend omdat niemand dit had aan zien komen.

- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven: De titel past goed bij het verhaal, aangezien Isabelle de hoofdpersoon is. Verder geeft deze titel geen strekking van het verhaal, daarom vinden wij dat uw boek helaas niet helemaal voldoet aan deze eis.

- De kaft van het boek moet een duidelijk beeld van het verhaal weergeven: De kaft geeft geen duidelijk beeld van het verhaal omdat je op het boek iemand anders ziet dan Isabelle. Isabelle is blond in het verhaal en de persoon op de kaft heeft bruine haren wat dus wijst op een ander persoon.

- Het verhaal moet vloeiend verlopen: Het verhaal over Isabelle loopt over het algemeen erg vloeiend, je leest er makkelijk doorheen en ook is het een boek waar je graag in door wil lezen!

- De flaptekst moet een duidelijke uitleg geven van het verhaal, maar het moet de lezer ook zeker erg nieuwsgierig maken. : De flaptekst geeft een erg duidelijke uitleg van het verhaal en het maakt je ook zeker erg nieuwsgierig dus het boek voldoet zeker aan deze eis!

Kortom vinden wij dit boek een erg mooi en meeslepend verhaal, maar het voldoet niet helemaal aan onze eisen. Daarom kunnen wij dit boek dan ook niet het beste boek van Nederland noemen.

Boek 9

Boek:            Krabbe, Tim, Het gouden ei

Nummer:      Opdracht N2/2

Niveau:         2

Studielast:   1 slu

Werkvorm:   Individueel

Focus:          Geloofwaardigheid

Je leert:        Reflecteren op de geloofwaardigheid van de gebeurtenissen.

 

1. Noteer tien gebeurtenissen die een belangrijke rol spelen in dit verhaal.

  1. Saskia heeft eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei waarmee ze door het heelal zweefde. Er was nog een tweede gouden ei. Pas als ze met elkaar in aanraking kwamen, zouden ze beide vernietigd zijn, maar de kans daarop was zeer klein.
  2. Rex had een nachtmerrie toen hij met Lineke in Italië was. Hij had dezelfde nachtmerrie als Saskia had toen ze klein was.
  3. Acht jaar na de verdwijning van Saskia gingen Rex en Lieneke op vakantie naar Italië. Daar speelden ze badminton tegen andere mensen die ook op vakantie waren. Rex had beloofd dat als ze zouden winnen hij Lieneke ten huwelijk zou vragen.
  4. Raymond heeft Rex levend begraven.
  5. Raymond had een mitella om zijn arm gedaan, zodat vrouwen hem zouden helpen met het aankoppelen van zijn aanhangwagen.
  6. Rex roept in grote advertenties mensen die Saskia toen der tijd hebben gezien op om zich te melden. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkel is bruikbaar.
  7. Toen Raymond Saskia ontvoerde zagen twee kampeerders dat hij een bewusteloze dame naar zijn vakantiehuisje bracht. Raymond wilde geen getuigen hebben, dus schoot hij ze dood.
  8. Rex en Saskia werden ontvoerd bij een tankstation in Frankrijk.
  9. Raymond en de twee dochters van hem besluiten om een dagje naar de strand te gaan. Toen ze er waren redde Raymond een meisje die bijna verdronk.
  10. Raymond sprong uit het raam toen hij zestien jaar was. Dat deed hij omdat hij wilde weten hoe het zou zijn.


2. Rangschik de gebeurtenissen van 'heel realistisch' naar 'zeer onwaarschijnlijk'.
9 --> 3 --> 5 --> 6 --> 1 --> 2 --> 8 --> 10 --> 7 --> 4

3. Wat is volgens jou de meest onwaarschijnlijke gebeurtenis uit Het gouden ei?

Ik denk dat de meest onwaarschijnlijke gebeurtenis uit dit boek is dat Rex zichzelf levend laat begraven. Er is altijd een kans dat zoiets in het echt gebeurd maar die kans is zo klein dat het eigenlijk onmogelijk is. De kans dat iemand een ander levend wil begraven is al klein maar de kans dat iemand zich vrijwillig levend laat begraven is nog kleiner dus ik denk dat dit toch wel de meest onwaarschijnlijke gebeurtenis uit het boek is.

 

4. Heeft het beantwoorden van deze vragen je oordeel over het boek veranderd?

Het beantwoorden van deze vragen heeft mijn oordeel niet veranderd over dit boek. Dat dit boek fictie was was al lang duidelijk en door deze vragen is alleen maar meer gaan blijken dat dit boek fictie is.

Boek 10

Boek:          Dorrestein, Renate, Een hart van steen

Nummer:    N3/1

Niveau:       3

Studielast:  2 slu

Werkvorm:  Individueel

Focus:         Perspectief

Je leert:       Het perspectief analyseren en reflecteren op de werking van het perspectief.

 

A.

Welke soorten perspectieven bestaan er?

- Ik-persoon. Het verhaal wordt dan verteld vanuit de eerste persoon.

- Hij- of zij-perspectief. Het verhaal wordt dan verteld vanuit de derde persoon.

- Wisselend perspectief. Bij een wisselend perspectief zijn er verschillende personen die het verhaal vertellen.

 

Heb je een voorkeur voor een bepaald perspectief?

Ja, ik vind het het fijnst als een boek wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Dit komt omdat je dan gedachte en gebeurtenissen echt mee krijgt zoals de persoon het ervaart en daardoor kan ik me beter inleven in het verhaal en de persoon. Het verhaal wordt dan beter te begrijpen en doordat ik me beter in kan leven is het boek beter te begrijpen en is het makkelijker om door te blijven lezen.

 

Heb je eerder een boek met een wisselend perspectief gelezen?

Nee, ik heb nog niet eerder een boek gelezen met een wisselend perspectief. Ik vond het dan ook best lastig om dit boek te lezen omdat je de hele tijd goed op moet letten wie het nou verteld omdat je het verhaal anders niet goed kan begrijpen.

 

B.

Dorrestein heeft gekozen voor een wisselend vertelperspectief. Welke drie personages nemen de rol van verteller op zich?

  • Ellen Van Bemmel
  • Billie
  • Ida Sophie

 

Leg uit welk effect het op het verhaal zou hebben als Dorrestein alleen Ellen aan het woord zou hebben gelaten.

Als alleen Ellen aan het woord was geweest was Ellen de enige persoon die je heel goed zou leren kennen. Door ook andere mensen het woord te geven zie je verschillende invalshoeken van het verhaal en ga je er op een andere manier naar kijken dan dat je alleen Ellen aan het woord zou hebben.

 

Op blz. 219 vraagt Ellen zich af of Ida Sophie het verhaal eigenlijk verteld. Wat vind jij?

Ik vind niet dat Ida Sophie dit verhaal eigenlijk verteld omdat Ellen toch wel de ‘hoofdverteller’ van dit verhaal is. Je leert haar het beste kennen en je krijgt ook de meeste van haar gedachte mee in plaats van de gedachte van andere personen uit dit verhaal.

 

C.

Dorrestein heeft de gebeurtenissen in haar roman gemanipuleerd, onder andere door te kiezen voor een wisselend perspectief. Leg dit uit.

Door te wisselen met perspectief kunnen sommige personen dingen ‘achterhouden’. Hierdoor krijg je niet alles mee van een persoon en ‘manipuleer’ je het verhaal een beetje omdat je maar deels informatie krijgt over de verschillende personen in het verhaal.

 

Herlees je antwoord op vraag 1 van opdracht A. Ga je nu bij de keuze van je volgende boek ook letten op het vertelperspectief?

Ja, ik ga bij de keuze van het volgende boek ook letten op het vertelperspectief. Dit ga ik doen omdat het dan makkelijker is om het boek te kunnen begrijpen en als je het boek beter begrijpt is het ook leuker om het te lezen. Ik vind het best lastig om een boek te lezen met perspectiefwisselingen maar als je het snapt is het wel leuk om te lezen.

Boek 11

Beste uitgeverij De Brouwerij,

 

Ik ben Iris Pootjes, 17 jaar en ik heb een psychologische roman geschreven. Het boek heet Hajar en Daan. Nou heb ik onderzoek gedaan naar uitgeverijen en kwam bij jullie uit. Jullie uitgeverij lijkt mij geschikt voor mijn boek omdat jullie psycholoische romans uitgeven en mijn boek dan ook een psychologisch roman is. Dit is ook de reden dat ik deze brief schrijf. Ik zal kort vertellen over mijn boek en voor welk publiek het geschikt is.

 

Daan Hollander is leraar geschiedenis op het Datacare College. Hij geeft VWO 5 les. In zijn mentorklas zit Hajar Nait Sibaha, Hajar is van Marokkaanse afkomst en is dus Moslims. Hajar en Daan worden verliefd op elkaar en krijgen een relatie. Hajar is bezig om een aantal moslima's Nederlands te leren. Er komen steeds meer vrouwen bij, daarom zet ze een stichting op, Moeder Marokko Vadertje Holland (MMVH). Om steun van de imam te krijgen, gaat ze zich wat meer naar haar geloof gedragen. Ze gaat daarom ook een hijab en een djellaba dragen. Hajar heeft het erg druk met MMHV en daarom zien zij en Daan elkaar nog maar weinig. Daan heeft het daar heel moeilijk mee: “..de marteling van Hajars aanwezigheid in de klas verwisseld voor de zeurende pijn van haar afwezigheid daarbuiten.” Na de eeuwwisseling krijgt Daan een brief van Hajar, die inmiddels in 6 VWO zit. Hajar heeft geschreven dat ze erg van Daan heeft gehouden en nog steeds doet, maar dat hun relatie moet eindigen, omdat dat ze niet bij elkaar passen. Daan is er kapot van en valt in een diep gat. Het enige wat hij nog doet is zuipen, slapen en huilen. Als de school begint, meldt Daan zich nog een week ziek. Dan bedenkt hij zich dat hij Hajar weer ziet als hij naar school gaat. Maandag 12 maart krijgt Daan te horen dat Hakan, een leerling van het Datacare College, het weekend ervoor is doodgeschoten in een discotheek. Dit brengt bij de hele school veel los. Dinsdags hebben ze een stille tocht. Bij een muziektent in een park worden bloemen en knuffels neergelegd ter nagedachtenis van Hakan. Daan en Hajar leggen beiden een knuffel neer. Ze zetten de knuffels dicht tegen elkaar. Dat raakt Daan en elke keer gaat hij naar het muziektentje toe en drukt de knuffels weer tegen elkaar. In de zomervakantie die volgt gaat Daan met zijn vriend Jim Pretzel mee naar Venetië. Daar verandert Daan. Hij denkt minder aan Hajar en wordt wat serieuzer. Ook gaat hij wat meer aandacht besteden aan de geschiedenis van Amsterdam. Hij gaat meer lezen, want hij heeft wat titels gekregen van Phreek, leraar Nederlands op het Datacare College. Hij wordt zelfs, als de school weer begint, serieuzer in zijn werk. Hij komt zelf met ideeën voor projecten en hij biedt zich aan voor de MR. Ook koopt Daan een nieuw huis. Hij woonde in de Bijlmer, maar hij vond het handiger om ‘echt’ in Amsterdam te gaan wonen. Ook krijgt Daan een nieuwe vriendin, Maaike. Daan heeft haar verteld over Hajar. Maar het gaat redelijk goed tussen Daan en Maaike en hij denkt niet zo veel meer aan Hajar. Totdat hij een interview en foto van haar ziet in Het Parool. Hij valt weer in een gat, hij meld zich ziek en het gaat net als een tijd geleden. Als Daan Jim wil bellen krijgt hij geen contact. Van Brian, een andere vriend van Daan, hoort hij dat Jim’s bedrijfje failliet is gegaan. Op een dag is Daan aan het shoppen. Hij kijkt bij wat boekenstalletjes en herkent Hajar, die uit de universiteit komt. Ze praatten wat en dan blijkt dat Hajar getrouwd is met een Marokkaanse man. Daan vraagt haar te scheiden en bij hem te komen. Hajar stemt in. Maar dat scheiden brengt heel wat met zich mee. Hajar gaat naar Marokko om aan haar man te vragen of hij haar wil verstoten, dat wil hij niet. Hierdoor kan de scheiding nog lang gaan duren. Hajar gaat ook nog even naar haar opa. Die sluit haar op, omdat hij vindt dat ze niet mag scheiden. Een buurjongen bevrijd haar. In de tijd die volgt hebben Daan en Hajar het heel goed samen. Tot sinterklaas. Als Daan in zijn woning komt, is Hajar daar niet terwijl ze dat wel hadden afgesproken. Meteen heeft Daan door dat er iets niet klopt. Hij belt de ambassade in Rabat en doet aangifte bij de politie, maar het helpt niet. Hij kan geen contact krijgen met de familie van Hajar. Hij meldt zich weer ziek van school en is weer helemaal kapot. Een paar dagen later loopt Daan over straat. Hij wordt in elkaar geslagen door Khalid en een paar vrienden, omdat Daan van zijn zus een slet heeft gemaakt. Hij komt in het ziekenhuis terecht. Als hij ontslagen is gaat hij met zijn moeder mee naar haar huis, want in zijn eigen huis moet hij alleen aan Hajar denken. Tijdens zijn herstel maakt hij het plan om naar Marokko te gaan om Hajar te zoeken. Dit doet hij in de krokusvakantie. Daan gaat naar Tetouan en Chaouen om daar met Hajars familie te praten, maar zij zeggen niks te weten. Behalve een oom, die zegt dat hij van Hajars vader naar de scheiding moest informeren. Dat heeft hij gedaan, maar er was helemaal geen scheiding. Daarna had de oom ook niks meer gehoord. Ook gaat Daan naar Fès. Daar vindt hij haar ook niet, maar hij heeft het gevoel dat ze daar wel is. Daan komt kaal weer naar Nederland. Na een aantal weken weer les te hebben gegeven, meld Daan zich weer ziek. Na een paar weken ‘ziek’ thuis te hebben gezeten, belt hij het Datacare College op met de mededeling dat hij ontslag neemt. Hij gaat in Fès wonen. Hij gaat een djellaba dragen en laat zich Daniil noemen. Daar droomt hij dat hij Hajar ziet. In de zelfde tijd komen er op het voormalig adres van Daan vreemde brieven aan.

 

Dit boek is geschikt voor jongeren en jongvolwassenen. Het past bij leesniveau 3 van lezen voor de lijst.

 

Ik hoop dat mijn boek bij jullie uitgegeven kan worden.

 

Met vriendelijke groet,

Iris Pootjes

Boek 12

De beste camouflage is je eigen peroonlijkheid omdat niemand zal willen geloven dat die echt is. 

Het verhaal gaat over Zonne die vroeger door haar stiefvader misbruikt is. Ook leest je het verhaal van Zonne als ze ouder is. Hier vertelt ze over een rechtszaak van haar nichtje, dit is het kind van haar zus en haar stiefvader Sijmen. Dit hele verhaal gaat over de jeugd van Karin Bloemen.

 

             ‘Er zijn maar twee plekken waar je niets kan overkomen.

             Wij hebben dat al jong geleerd.

             Helemaal veilig ben je weggeborgen in het donker,

             zodat geen mens je zien kan,

             óf in het volle licht van de schijnwerpers,

             waar niemand je kan missen.’

 

Het verhaal gaat over Zonne. Haar echte naam is Weijntje. Het begint dat ze nog jong was en dat haar moeder en haar biologische vader gaan scheiden. De moeder van Zonne raakt hierdoor in een erge dip, maar al snel ontmoet ze een man. Hij heet Sijmen. Ze vinden elkaar erg leuk. Het gaat allemaal heel snel en ze trouwen al snel. Zonne en haar zussen moeten het maar accepteren zoals het is. Ze moeten hem gaan accepteren net alsof het hun echte vader is.

Dan komt Zonne erachter dat Sijmen overal kleine gaatjes heeft gemaakt waardoor hij Zonne en haar zussen bespioneerd. Al snel gaat dit bespieden verder en begint hij Zonne en haar zussen te misbruiken. Eerst was dit alleen haar zus Laura, maar later ook Zonne. Ze proberen alles om hun jongere zusje te beschermen.

Zonne gaat bij een zangkoor. Hier ontdekt haar zang juf dat Zonne supermooi kan zingen. Ze wil graag dat Zonne meer zanglessen neemt. Ook wil ze dat Zonne mee gaat doen met een zangcompetitie in de stad. Haar stiefvader is het hier niet mee eens, maar uiteindelijk mag ze toch mee doen. Hierdoor gaat hij haar nog erger misbruiken, omdat hij niet wil dat hun geheim de wereld in kwam. Hierdoor was Zonne erg onzeker over zichzelf en wilde weer van zichzelf houden. Lukt het haar om dit doel te bereiken en wint ze de zangshow? Zonne wil graag dat haar moeder haar helpt om van haar stiefvader af te komen. Wil haar moeder haar uiteindelijk helpen? Hoe gaat ze bewijzen dat hij echt slecht bezig is?

Het tweede deel van het boek gaat over de rechtszaak. Deze rechtszaak gaat over het nichtje van Zonne. Dit is het kind van haar zus Laura en haar stiefvader Sijmen. Laura is namelijk zwanger geraakt bij een van de verkrachtingen. Helaas is Laura omgekomen bij een brand. Zonne en haar vriend strijden om de voogdij van haar nichtje. Zodat haar nichtje niet in handen komt van die misbruiker. Wint Zonne de rechtszaak zodat haar nichtje bij haar kan wonen?

Het verhaal bestaat uit 4 delen en 2 verhaallijnen. Het eerste verhaallijn is dat ze nog jong is en misbruikt wordt door haar stiefvader. Het tweede verhaallijn is dat Zonne ouder is en een rechtszaak aanspant om de voogdij van haar nichtje. De ene helft van het verhaal is daarom in het verleden en de andere helft in deze tijd. De verschillende delen heten Vaders, Weijntjes opkomst, Zonnes opkomst en moeders. Deze verschillende delen zijn dan opgebouwd uit de toekomst (Zonne) en het verleden (Weijntje). Het verhaal is geschreven in de ik-vorm.

De schrijver van het boek is Arthur Japin is geboren op 26 juli 1956 in Haarlem. Hij was eerst acteur, maar hij is in 1987 gestopt en begon te schrijven. Hij schrijft veel romans die vooral autobiografieën zijn of een historisch verhaal. In 2004 heeft hij zelfs met het boek een schitterend gebrek de Libris Literatuur Prijs ontvangen. In 2006 heeft hij het boek De grote wereld geschreven. Dit boek is 813000 keer verkocht. Het boek Maar buiten is het feest is het eerste boek dat ik van Arthur Japin heb gelezen. Ik vond het boek best moeilijk om te lezen, omdat de schrijver een andere manier van schrijven heeft dan veel andere boeken. Hij omschrijft alles heel erg uitgebreid. Ook vind ik dat hij soms te moeilijke woorden gebruikt.

De uitgeverij van dit boek is De Arbeiderspers. Ik heb nog nooit een ander boek van deze uitgeverij gelezen. Het boek is gepubliceerd in 2012 en is een Psychische roman. Ik heb al meerdere keren een psychische roman gelezen. Ik vond deze genre er fijn om te lezen, omdat je jezelf hier makkelijk in kan leven.

Ik vond het boek erg moeilijk om te lezen. Dit komt omdat het niveau voor mij denk ik een beetje aan de hoge kant is. Wat ik er moeilijk aan vond was de woordkeuze, die vond ik erg lastig. Het verhaal zelf vond ik wel erg mooi om te lezen. Het was erg heftig hoe 1 misbruiker de rest van iemands leven en kan beïnvloeden.

Overige opdrachten

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    iris pootjes Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-18 09:28:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.