Opzet Wikiwijs leeslogboek

Opzet Wikiwijs leeslogboek

Algemeen

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1:  Titel:  Latino King.           Schrijver:  Bibi Dumon Tak.              Niveau:  2.           Beoordeling:  4/5.  

Boek 2:  Titel: Boy 7.                     Schrijver:  Mirjam Mous.                   Niveau:  2.           Beoordeling: 5/5.

Boek 3:  Titel: Het gouden ei.        Schrijver: Tim Krebbé.                      Niveau: 3.            Beoordeling: 4/5.

Boek 4:  Titel: De Passievrucht.    Schrijver: Karel Glastra van Loon     Niveau: 2.            Beoordeling: 4/5.

Boek 5:  Titel: Samensmelting.      Schrijver: Veronica Roth.                  Niveau:  2.           Beoordeling: 3/5.

Boek 6:  Titel: Die dag aan zee.    Schrijver: Peter van Gestel               Niveau 1.            Beoordeling: 2/5.

 

Boek 7:  Titel: Allemaal willen we de hemel. Schrijver: Els Beerten       Niveau 3.            Beoordeling 4/5.

Boek 8:  Titel: een hart van steen.  Schrijver: Renate Dorrestein           Niveau 3.            Beoordeling 3/5.

Boek 9:  Titel: Het achterhuis         Schrijver: Anne Frank                      Niveau 2.            Beoordeling  5/5.

Boek 10: Titel: Eilandgasten           Schrijver: Vonne van der meer        Niveau 2.            Beoordeling 2/5.

Boek 1 - havo 4

Makkelijk denken, hoe ging dat ook alweer? (laatste zin van het boek)

Samenvatting

Latino King gaat over Castel. Castel is een Nederlandse jongen die ontdekt dat je via drugshandel snel veel geld kan verdienen. Tijden zijn eerste reis naar het buiteland gaat het mis en word hij opgepakt. Hij heeft er veel spijt van en besluit nooit meer te gaan handelen. Maar als hij in een garage gaat werken komt hij in contact met Faatje. Faatje haalt Castel over oom weer in de drugshandel te gaan. Hij gaat weer naar de Dominicaanse republiek om drugs op te halen en zegt dat hij het geld gaat gebruiken voor zijn studie. Maar als hij weer terug naar Nederland gaat word hij opgepakt en veroordeeld tot 8 jaar cel in la victoria. Een van de ergste gevangenissen in de Dominicaanse republiek. In de gevangenis leert hij jack kennen. Jack was ook veroordeeld voor het handelen in drugs maar had minder lang gekregen. Wanneer jack vrij gelaten werd beloofde hij dat hij Castel zou helpen te ontsnappen. Na een tijdje verliest Castel het contact met Jack en moet hij zelf proberen te ontsnappen. Een tijdje later gaat zijn andere vriend Cola dood. Castel komt erachter dat het de schuld is van de bewakers en haalt de Nederlandse ambassade erbij. Hierdoor word hij overgeplaatst naar een veiligere gevangenis (San Felipe). In San Felipe komt hij Faatje en Dixon (vriend van Faatje) tegen die ook is veroordeel voor het handel van drugs. Zij mochten een week later gaan. Via Dixon komt Castel weer in contact met Jack. Wanneer Castel een liesbreuk krijgt moet hij naar een ziekenhuis in de Dominicaanse republiek. Vanuit daar ontsnapt hij met de hulp van Jack.

 

Stuk uit het boek

We kwamen bij een roadblock. De taxichauffeur zei dat hij niet verderging. Ik zei dat ik dubbel zou betalen. We waren in de middle of nowhere een loslopende gringo zonder gelidg paspoort zou worden uitgekleed. Hij wilde twintig dollar extra als hij voorbij de politiepost naar het volgende dorp moest. Ik was moe van het onderhandelen. Ik had nog maar hondervijftig dollar op zak dus ik zei: ‘Oké, ze me maar neer in het volgende dorp’. Ik stak een sigaret op en leunde met mijn arm nonchalant uit het raam toen we werden aangehouden. Waar de rit heenging wilde een van de agenten weten. DE taxichauffeur noemde de naam van het dorp.

‘Bril af. Pet af,’ zeiden ze tegen mij. Ze wilden weten wat een toerist ging doen in een dorp waar nog nooit iemand van had gehoord. Zonder het antwoord af te wachten vroegen ze om mijn paspoort. Ze sloegen de bladzijden een voor een om. Ik zag hun grijns breder worden. Hier viel weer een weeksalaris te verdienen.

‘Stempel?’ zeiden ze en ze maakten een gebaar van iemand die stempelt.

 

Analyse van de schrijver

Toen Dumon Tak voor haar boek Rotjongens gedetineerde jongeren interviewde, ontmoette ze Castel. Ze besloten samen zijn gebeurtenissen op te schrijven, maar niet alles is ook daadwerkelijk gegaan zoals het in Latino King staat. Wat ik al dacht omdat er soms dingen zijn gebeurt in het boek die niet echt heel realistisch zijn. Dumon Tak zegt hier zelf over: 'Ik schrijf non-fictie, omdat ik de werkelijkheid nodig heb om mijn verhalen te kunnen schrijven.' Hiermee bedoelt ze dat ze schrijft over dingen die ook echt gebeuren of gebeurd zijn. Ze heeft ook haar eigen ervaringen kunnen verwerken in Latino King omdat ze jarenlang vrijwilligerswerk in een jeugdgevangenis heeft gedaan.

 

Eindbeoordeling

Ik vond het een leuk boek. Alleen vond ik het jammer dat voor iedereen bijnamen werden gebruikt waardoor het nogal onduidelijk was over wie het ging. Ook was het jammer dat er steeds spaanse woorden werden gebruikt waardoor het nogal onduidelijk was wat ze bedoelden. Achterin het boek stond wel een woordenlijst maar daar kwam ik pas achter toen ik het boek uit had. Ook vond ik het raar dat hij op het einde gewoon een vervangend paspoort kreeg via de ambassade en dat is volgens mij in het echt niet mogelijk. Maar in het boek zat wel voldoende spanning om het leuk te houden ook was het snel en makkelijk te lezen.

Boek 2 - havo 4

Beste Van Holkema & Warendorf,

 

Ik ben Robin van Hooff. Ik ben geboren op 17 maart 2001 en schrijf al een paar jaar boeken. Sinds een paar weken heb ik mijn nieuwe boek af genaamd ‘‘boy 7’’. Momenteel zoek ik nog een uitgever die mijn boek zou willen uitgeven en mijn vraag is daarom ook of jullie dat zouden willen doen.

 

Boy  7 gaat over Sam. zijn geheugen is gewist en hij weet helemaal niks meer van voor dat hij wakker werd in een grasveld. Het enige wat hij heeft is een telefoon met een audio bestand waarop hij zijn eigen stem hoort zeggen dat hij niet de politie mag bellen. Uiteindelijk komt Sam erachter dat alles een experiment is die is opgezet door zijn ouders. Toen Sam ontsnapt was uit de gevangenis waar ze hem in hadden gestopt kwam hij erachter dat hij niet de enige proefpersoon was. Samen met andere gaat Sam die mensen bevrijden. Ik heb het boek boy 7 genoemd omdat Sam de 7de profpersoon is. In het verhaal heb ik geschreven uit het perspectief van Sam.

 

Ik heb het boek geschreven voor 15 t/m 19 jaar jarigen en het is een niveau 3 boek. Ik heb voor deze leeftijdsgroep gekozen omdat jongeren over het algemeen meer sciene-fiction boeken lezen dan wat oudere mensen.

 

Ik hoop snel een reactie van jullie te krijgen.

 

Met vriendelijke groet,

Robin van Hooff

Boek 3 - havo 4

Het gouden ei

 

Het gouden ei gaat over Rex Hofman en Saskia Ehlvest. Rex en Saskia gingen met de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Toen ze bij een tankstation even pauze wouden houden ging rex de auto ergens parkeren en ging Saskia alvast koffie halen. Alleen is Saskia niet meer terug gekomen. Jaren later ontbreekt nog steeds elk spoor van Saskia. Een tijd later komt er een frans sprekende man genaamd Raymond Lemorne naar rex zijn huis. Raymond beweerd dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en vraagt of rex met hem mee wilt gaan zodat hij uit kan leggen wat er is gebeurd met haar. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Rex wil graag weten wat er met haar is gebeurt besluit hij om mee te gaan. Toen Rex samen met Raymond bij het tankstation is aangekomen waar Saskia is verdwenen krijgt hij een slaapmiddel. Wanneer Rex wakker word beseft hij dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft zich ook dat Saskia is levend begraven. En Raymond de kidnapper was.

 

Stuk uit het boek.

‘‘Gelijkmatig als ruimteschepen bewogen de cabines vol toeristen over de lange brede weg naar het zuiden. De avond begon de golvende landschappen van de Autoroute du Soleil violet te kleuren, het lint van auto’s dunde uit. Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren al tien uur onderweg en nog ongeveer een uur verwijderd van het eindpunt van hun eerste etappe: een hotel in Nuits St Georges. Dat lag iets naast de meest logische route, maar Saskia had de naam de kleine omweg waar gevonden. Het einddoel was en huisje inde heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyvères en zoiets hadden ze wel in één dag gereden, maar ditmaal waren ze veel op de secundaire wegen gebleven en in plaats van de rondweg te volgen hadden ze Parijs dwars doorkliefd en wat gedronken op een terrasje toen ze verdwaald waren.’’

 

1. THEMA
Op zoek naar de ander en elkaar vinden in de dood.

2. GENRE
Het gouden ei is een psychologische triller.

3. PERSONEN
- Rex Hofman
- Saskia Ehlvest
- Raymond Lemorne
- Lieneke

4. PERSPECTIEF:
Het verhaal is geschreven in een alwetende vertelsituatie.

5. PLAATS:
Het verhaal speelt zich af in Frankrijk en Nederland en Italië.

6. TIJD:
Het boek duurt ongeveer acht jaar maar er zit wel een tijdsprong in die een aantal jaar duurt ook zijn er een aantal flash-backs.

Schrijver.
Het boek is geschreven door Tim Krabbé. Hij is geboren op 13 april 1943. En hij is de broer van presentator Jeroen Krabbé. Hij heeft een zoon die Esra heet.

 

Beoordeling
Ik vond het een leuk boek. Was ook makkelijk te lezen omdat er geen moeilijke woorden in stonden. Ook was het een spannend verhaal waardoor je steeds meer leest dan je

Boek 4 - havo 4

Boekverslag De Passievrucht.

  1. Beschrijf elk omslag nauwkeurig. Zeg iets over de afbeelding, het kleurgebruik, de typografie en de compositie.

Op deze omslag zie je een pasgeboren baby.

De baby is het enige wat een beetje opvalt

aan de omslag omdat het kleur heeft.

De baby licht in het midden van de voorkant, en de

tekst is daar overheen gedrukt.

 

Ik vind wel dat de baby bij het boek past omdat,

Het gaat over dat Armin een kind heeft genaamd Bo.

Later blijkt dus dat hij zich niet kan voortplanten

Dus is het niet zijn kind. En omdat het kind dus centraal

Staat vind ik de kaft er wel bij passen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze omslag zie je twee mensen die zoenen alleen zijn ze vervaagd. Wederom zijn alleen de mensen in kleur en ze staan ook centraal op de voorkant. De tekst hebben ze bovenaan geplaats.

Deze omslag vind ik ook wel bij het boek passen omdat het dus gaat over dat die vader het met Armin’s vrouw heeft gedaan.

 

Op deze omslag zie je een jongens pop.

Er zit helemaal geen kleur in de omslag en

ze hebben de tekst onderin geplaats.

 

 

Ik vind deze omslag niet bij het boek passen.

Eerlijkgezegd vind ik het een beetje angstaanjagend.

 

 

op deze omslag zie je een jongentje die op het stand

met een zeilbootje zit te spelen. De hele voorkant is in kleur en de tekst is in een vak bovenaan geplaatst.

 

Deze kaft vind ik wel bij het boek passen omdat,

Het jongentje dus Bo voor moet stellen.

 

Op deze kaft zie je benen van een jongetje en benen van een volwassenen. De voorkant is in kleur gemaakt. De tekst hebben ze de halve kaft mee bedekt waardoor de benen alleen op de onderste helft staan.

 

Deze kaft vind ik ook wel bij het boek

passen omdat je de benen ziet van een jongentje en een volwassenen.

 

 

Op deze kaft is het niet heel duidelijk wat je ziet.

Wat ik eruit op kan maken is dat je een gezicht ziet.

De foto is in een blauwige tint afgedrukt. De tekst staat centraal op de omslag maar neem niet veel ruimte in beslag

 

Deze kaft vind ik niet bij het boek passen want ik zie niet echt wat het inhoud.

 

 

 

 

  1. Welk omslag vind jij het best bij het verhaal passen? Leg duidelijk uit waarom.

Ik vind de omslag met het jongetje op het strand goed bij het boek past. Want zoals ik al zei gaat het om Bo en hij is pas 11 en dat jongetje op de voorkant is ook nog niet heel oud.

 

  1. Welke tip zou jij de maker willen geven om de omslag nóg beter te maken? Waarom?

Hij zou iets meer kunnen afbeelden over de moeder van Bo en de biologische vader van Bo omdat je nu eigenlijk alleen Bo ziet, en dat beeld niet echt goed het boek uit want het gaat wel om Bo maar ook om de ouders.

Boek 5 - havo 4

Juryrapport samensmelting

 

het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.

 

  1. Heeft het boek een Verassend einde?

Ja, het is een van de weinige boeken waarin de hoofdpersoon dood gaat. Ook had je niet kunnen voorspellen dat Tris uiteindelijk dood zou gaan.

 

  1. Geeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?

Ja en nee, De titel samensmelting past bij het boek omdat ze in het boek voor het eerst buiten de stadsmuren komen en gaan zoeken naar andere overlevenden. Toch komt het niet helemaal overeen omdat ze uiteindelijk weer in Chicago gaan wonen afgezonderd van de andere mensen.

 

  1. Is het boek geschreven in makkelijk of moeilijk Nederlands?

Het boek is geschreven in makkelijk Nederlands. Af en toe zitten er wel moeilijke woorden in maar dat zijn niet heel veel en je hoeft niet te weten wat ze betekenen om het verhaal te volgen.

 

  1. Hoe is de opbouw?

De opbouw van het boek vond ik heel slecht. Elk hoofdstuk werd er gewisseld tussen Four en Tris. Hierdoor zag je steeds dezelfde gebeurtenis vanuit een ander perspectief. Dat was nogal heel vervelend omdat je dus niet wist vanuit wiens perspectief je keek en ook was het nogal verwarrend.

 

  1. Kan je je inleven in het verhaal?

Nee, omdat je dus steeds bij elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief kijkt heb je ook niet echt de tijd om je in te leven in een persoon wat wel jammer is.

 

 

Eindoordeel

Ik vind dit niet het beste Nederlandse boek omdat, ik vind dat het niet aan 3 eisen voldoet. Ik vind het daarom niet goed genoeg want ik vind dat het beste Nederlandse boek moet voldoen aan alle 5 de eisen.

Boek 6 - havo 4

Boekverslag die dag aan zee                        Robin van Hooff

Lezen voor de lijst opdracht niveau 2

 

 

A

  1. Weet je welk sterrenbeeld jij bent?

             Mijn sterrenbeeld is Vissen

  1. Welke eigenschappen zijn kenmerkend voor jouw sterrenbeeld?

             Fantasierijk, gevoelig, mededogend, aardig, onzelfzuchtig, onwerelds, Intuïtief en sympathiek

             Maar aan de andere kant…

             Escapistisch,  idealistisch, geheimzinnig en vaag, zwakke wil en makkelijk te misleiden

  1. Klopt dat een beetje met hoe jij jezelf kent?

             Ja

B

De personages van wie je het sterrenbeeld gaat vaststellen zijn: Sibille, Cham, vader, moeder en oma Jeanne.
Geef per personage minstens twee concrete voorbeelden (van hoe het personage doet of reageert) uit het boek. Ga als volgt te werk:

 

 

Sibille: is een echte waterman omdat zij dit doet ze doet de ene keer heel aardig tegen haar vader

           en de andere keer weer niet en de is eigenwijs, en dat is typisch iets voor een waterman.

 

Cham: lijkt een schorpioen te zijn omdat hij vaak alleen over het stand loop maar omdat hij ook

          zorgzaam is en dat is typisch iets voor een schorpioen.

 

Oma Jeanne: Is een Stier omdat ze zorgt goed voor haar kleinkinderen en omdat ze vaak benadrukt dat

                        Cham een rare jongen is, en dat is iets voor een stier.

De moeder: is een leeuw omdat ze zich soms stoort aan Cham en haar man en omdat ze een hele rustige

                     vrouw is, en dat past bij een leeuw.

 

De vader: is een steenbok omdat hij peipkleine schilderijtjes maakt en omdat hij dus ook schildert, en

                  dat is iets voor een steenbok.
 

Boek 7 - havo 5

Allemaal willen we de hemel.

Samenvatting

Tijdens de tweede wereldoorlog komt Ward als nieuw lid bij de fanfare. Hij speelt goed saxofoon en Renée wordt verliefd op hem. Haar broer Jef vindt dat hij en Ward maar vrienden moeten worden. Renée en Ward krijgen verkering en haar ouders vinden hem een goede jongen. Jef en Ward zitten in dezelfde klas, Renée zit een klas lager. Jef en Renée hebben nog een klein broertje: Remi. Hij leert van Ward om op zijn vingers fluiten en als hij groot is zal hij leren saxofoon spelen. De Duitsers vinden dat de fanfare op moet doeken. Er zijn al veel mensen gestopt, vanwege de oorlog, en ze zijn nog maar met z’n vijven. Jef, Renée, Ward, Jefs vader Sander en diens vriend Theo. Theo biedt aan om de fanfare bij hem thuis voort te zetten. Als muziek verboden wordt en koper in beslag wordt genomen, verstoppen Jef, Renée en hun vader hun instrumenten onder de grond.

 

De leraar geschiedenis van Jef en Ward vertelt over de bolsjewieken en de Duitsers. De bolsjewieken willen het christelijk dom uitroeien en de hele wereld communistisch maken. De Duitsers hebben geprobeerd de Russen aan het Oostfront tegen te houden, maar ze zijn niet sterk genoeg. Ze hebben dringend sterke jongens nodig. Jef en Ward willen altijd al een held worden, daarom spreekt dit idee hen aan. Ze gaan naar een bijeenkomst van het VNV, waar alles wordt uitgelegd. Bij Jef thuis viel dit idee niet goed, zijn vader zag de Duitsers als de vijand. Jef en Renée mochten hun vriend Ward niet meer zien. Hij stond nu aan de verkeerde kant. Hij vertrok naar het Oostfront, ondanks alles wat Renée probeerde om hem tegen te houden.

 

Het was er verschrikkelijk. Er klopte niets van wat er bij het VNV verteld was. Hij moest de Hitler-eed zweren en onder Duitse officieren vechten, in plaats van voor het Vlaamse volk, onder Vlaamse officieren. Het was puur overleven. Hij of de ander. Hij stuurde brieven met Jef, en dacht aan Renée. Al snel werd hij Sturmman en kreeg jongens onder zich.

 

Op een verlof mocht hij even naar huis, waar hij werd gezien als overloper. Renée wilde niets meer met hem te maken hebben. Alleen Jef wilde hem nog wel zien, en hij zag hem vaak. Jef wilde nog steeds mee naar het front om te vechten, alleen probeert Ward dit uit zijn hoofd te praten.

 

Ward wordt door het VNV gevraagd om vijf verzetsleden te vermoorden. Hij grijpt elke kans aan om ‘slechte’ mensen uit te schakelen en stemt in. Hij heeft alleen niet door dat hij ’s avonds gevolgd wordt door Jef. Als hij ziet wie hij moet vermoorden, schiet Ward een aantal keer in de lucht als waarschuwing. Het is namelijk Theo. Dan valt Theo dood neer, hij is in zijn rug geschoten door Jef. Hij gaat naar het lijk toe en bemerkt dan pas dat het de vriend is van zijn vader. Ward stuurt hem naar huis, maar wordt zelf herkend. Hij neemt meteen de trein naar het oostfront.

 

Aan het oostfront vlucht hij samen met een Belgische, vijftienjarige jongen. Hij laat de jongen bij een Oekraïense boer achter. Hij snijd de bloedgroep-tatoeage van SS-ers uit zijn arm en schiet erin zodat het lijkt alsof hij een schotwond heeft. Ook schiet hij in zijn eigen been en wordt opgevangen in het ziekenhuis. Zo lijkt hij een oorlogsslachtoffer. Hij wordt verliefd op de zuster die hem verzorgd. Ondertussen heeft hij zijn naam veranderd in Martin Lenz.

 

Eenmaal uit het ziekenhuis gaat hij met Isa, de zuster, mee naar Keulen. Hij gaat er aan het werk als muziekdocent. Als hij op een middag met Isa naar huis loopt wordt de stad gebombardeerd. Isa en haar ouders overlijden. Hij gaat alleen verder en belandt bij Katrina, een weduwe op wiens boerderij hij mag wonen en werken. Hij houdt zich voor als Martin Lenz, oorlogsslachtoffer van het front. Na twee jaar vraagt hij haar met hem te trouwen, omdat mensen over hen praten. Ze vindt dit zo vreemd dat ze verdwijnt, en Ward moet weer alleen verder.

 

Jef is ondertussen gehuldigd voor het redden van de vier verzetsleden en heeft er een medaille voor gekregen. In de krant staat dat Ward Theo dood heeft geschoten. Jef wil niet gehuldigd worden omdat hij gelogen heeft en zijn vriend heeft verraden. Renée verloofd zich met een andere jongen, Emile.

Ward gaat terug naar België en geeft zich aan in Duitsland met zijn echte naam. Het komt meteen boven water dat hij Duits officier is, Sturmman en een verzetsman heeft gedood. Dit is Jefs leugen. Hij wordt de cel in gegooid. Als hij in een nieuwe, nog kleinere cel terecht komt, komt zijn moeder hem opzoeken. Ze regelt voor hem een advocaat: Bielen. Bielen komt bij de Claessens (Jefs familie) zeggen dat Jef liegt, en dat hij tegen Ward moet getuigen in een proces. Jef raakt in paniek, hij had niet verwacht dat hij ooit nog wat van Ward zou horen, en gaat uit huis. Zijn gezin komt erachter dat hij liegt en verbrandt zijn medaille. Een held die liegt is geen held, volgens zijn vader.

 

Op de rechtszaak schiet Jef zijn vriend Ward neer. Ward is de verdachte, maar Jef verdient de straf. Toch neemt Ward de schuld op zich, maar Jef merkt dit niet.

 

Recensie

Ik vind dat het boek een mooi verhaal had. Wel waren er veel bladzijdes maar omdat de spanning goed is opgebouwd lees je er snel doorheen. Wel vond ik het vervelend dat het vanuit verschillende personen word verteld, ondanks dat je dan het verhaal vanuit meerdere perspectieven ziet vind ik het niet fijn.

 

 

 

Boek 8 - havo 5

Een hart van steen

 

samenvatting

De ouders van Ellen, Frits en Margje, hebben altijd al veel kinderen gewild. Billie (Sybille) is de oudste dochter, daarna volgt zoon Kes (Kester), dochter Ellen, zoontje Carlos (Michiel) en er is een baby op komst die Ellen de naam Ida wil geven omdat dat de lelijkste naam is die ze kan bedenken. Ze is duidelijk niet blij met de komst van het vierde kind. Frits en Margje hebben samen een knipselbureau.

 

Na de geboorte van Ida gaat Margje zich steeds vreemder gedragen. Als Ida bijvoorbeeld voor een maagvernauwing naar het ziekenhuis moet, denkt ze dat de mensen daar haar haar baby af willen pakken. En als Ida gedoopt wordt, loopt ze nog voor de plechtigheid begint terug naar huis. Later doopt ze het kind zelf. Margje verwondt de baby ook omdat ze de duivel uit haar wil drijven. Hoogtepunt van deze verwarring is het verdoven en doden van haar man en kinderen. Ze vergeet Ellen, die de hond aan het uitlaten was, en Ellen kan nog net Carlos redden.

 

Ellen en Carlos gaan naar een tehuis en Carlos wordt als snel geadopteerd. Ellen wil dit niet en slaat met Carlos op de vlucht. Ze loopt 's nachts naar het huis van haar rector om te vragen of hij voor hem wil zorgen. Dat kan niet en Carlos wordt wel geadopteerd. Na een bezoek hebben Ellen en hij geen contact meer en als Ellen zelf weggaat uit het kindertehuis, krijgt ze een fotoboek van haar gezin mee. Ze gaat medicijnen studeren en pas tijdens een college over postnatale depressie, begrijpt ze wat er met haar moeder aan de hand was. Er ontstaat echter meteen een nieuwe vraag: waarom heeft haar vader haar niet tegengehouden?

 

Jaren later koopt Ellen het huis waar het gezinsdrama plaatsvond, terug. Ze is gescheiden van haar man en waarschijnlijk zwanger van een avontuurtje. Ze opent eindelijk het fotoboek en verdiept zich in het verleden. Ze ontmoet ook de vroegere portier van het knipselbureau, Bas, die haar met de tuin helpt en met wie ze veel praat. Dan krijgt ze na het werken in de tuin een bloeding en moet ze in bed blijven. De dokter regelt dat er een vrouw met haar kinderen bij haar komt wonen, die door haar man werd mishandeld en bedreigd, een verblijfplaats nodig heeft en nu mooi voor Ellen kan zorgen.

 

Op een gegeven moment vindt Bas een memo van haar vader, geschreven op de dag van de moorden, waaruit blijkt dat hij met zijn vrouw op vakantie naar Florida wilde. Als je dat soort plannen maakt, heb je niet ook plannen voor een moord dus haar vader wist nergens van. Ellen kan zich inleven in haar moeder en begrijpt dat ze haar slechts vergeten is. Ze kan zich verzoenen met het verleden, verkoopt het huis en met Bas praat ze over een nieuwe naam voor het kind.

 

Recensie

Ik vond het tijdens het lezen een heel mooi boek met een mooi een spannend verhaal vol drama. Na het lezen van het boek was ik echter wel teleurgesteld omdat het een openeinde heeft, ik houd namelijk niet van boeken met een open einde want als je een boek leest wil je weten hoe het afloopt en met een openeinde lees je het in mijn ogen eigenlijk voor niks omdat je niet weet hoe het nou eindigt.

Boek 9 - havo 5

Het Achterhuis

 

Samenvatting

Anne Frank is een Duits joods meisje en is met haar ouders en zus naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze verslaat haar belevenissen in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader, Otto Frank, heeft gewerkt. Door middel van een boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden.


Na een week komt de familie Daans (hun werkelijke naam is Van Pels) bij hen inwonen. Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in werkelijkheid Albert Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. Via de radio, die ze 's avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo'n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans.


Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken. De echte namen van deze helpers zijn Anne niet bekend: meneer Kleiman is voor haar meneer Koophuis, meneer Kugler wordt Kraler genoemd. Dan zijn er nog de dames Miep Gies, die Miep van Santen wordt genoemd, en Bep Voskuijl, voor de onderduikers Elli Vossen.


Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beiden aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.

 

Recensie

Ik vond het achterhuis een heel mooi en bijzonder boek. Je werd tijdens het boek ook helemaal als het ware deel van het verhaal. Dit komt omdat het boek het dagboek is van Anne frank en daarin heeft ze heel persoonlijk opgeschreven hoe zij alles heeft ervaren wat het een ontzettend mooi verhaal maakt.

 

Boek 10 - havo 5

Eilandgasten

Samenvatting

Het verhaal gaat over een vakantiehuisje genaamd Duinroos op Vlieland waarin een seizoen verschillende bewoners zitten, met allemaal hun eigen verhaal, de enige in het verhaal die geen vakantieganger is, is de schoonmaakster.
Het begint met de schoonmaakster die het huisje klaar voor de zomer aan het maken is.
Dan komen Dana en Chiel die in een huwelijkscrisis zitten en met hun kind naar Vlieland op vakantie gaan in de hoop dichter tot elkaar te komen. Chiel is vreemdgegaan met een Duitse vrouw en probeert steeds door overdreven gedienstig te zijn, het goed te maken. Zij probeert hem niks te verwijten, maar dat is moeilijker dan ze dacht. Uiteindelijk lukt het haar aardig en heeft ze weer hoop voor hun toekomst.


Dan komen Martine, een carrierevrouw van 43, en Sanne een meisje van twintig, de dochter van Jetta, een vriendin van Martine. Martine zit met Bas in haar hoofd, de man die met haar naar het huisje zou gaan, maar haar heeft laten zitten voor zijn werk. Sanne is net zwanger en heeft dit aan niemand verteld. Ze wil het kind waarschijnlijk houden. Als ze het aan Martine vertelt, komt bij Martine haar abortus van twintig jaar geleden weer boven. Uiteindelijk vergeeft Martine zichzelf voor haar abortus en kan er zijn voor Sanne.
Tussen hen en de volgende bezoeker komt de schoonmaakster even controleren of alles er goed uitziet.
Daarna komt er een weduwnaar die hier zelfmoord wil plegen, omdat hij niet zonder zijn vrouw wil leven. Hoewel hij zijn dood al helemaal uitgestippeld had, begint hij op het eiland weer van zijn leven te houden en uiteindelijk kiest hij ervoor te blijven leven.
Dan komen Nils en Simone en hun kinderen in het huisje. Ze zijn een gelukkig gezin, maar hoewel zijn werk voor Nils altijd op de tweede plaats kwam, komt hij in een flinke dip terecht als hij op vakantie hoort dat een belangrijke functie aan zijn jongere, minder ervaren collega gegeven wordt. Hij brengt zijn vrouw tot wanhoop, niets lijkt hem uit zijn dip te kunnen halen. Maar langzaam beseft hij dat hij puur uit jaloezie die baan ook wil en dat hij zijn vele zegeningen moet tellen.
Vervolgens komen er drie jongeren naar het eiland. Willemijn en Walter, die al twee jaar samenwonen en alles samen delen en elkaar perfect aanvoelen, maar geen passie voor elkaar voelen. Dit vinden zij allebei frustrerend. De derde is Tom een jonge leraar, die stapelverliefd is op Willemijn, maar denkt dat Walter haar vriend is. Willemijn valt echter ook op hem. Als Walter na een tijdje Tom duidelijk maakt dat Willemijn niet de zijne is, is hij onwijs blij. Walter functioneert, ondanks zijn heftige, tegenstrijdige gevoelens hierover, als cupido. Tom en Willemijn krijgen wat, Walter vertrekt met melancholische gevoelens van afscheid.
Als laatste is er een vrouw die binnenkort geopereerd moet worden aan haar buik, met mogelijke dodelijke gevolgen. Je leest haar angsten, haar woede, haar onmacht, haar herinneringen aan haar dochter en vooral haar woede en liefde voor haar moeder.
Als laatste is er weer de schoonmaakster die alles afsluit, ze bekijkt het huis, leest het gastenboek en overdenkt wat ze gezien heeft. Dan is het tijd om weer verder te gaan.

 

Recensie

ik vond het een leuk boek om te lezen omdat ik zelf elk jaar op vakantie ga naar Vlieland. Het verhaal viel mij enorm tegen, het had namelijk niet echt een onderwerp maar ging over zes verschillende mensen en zes verschillende verhalen wat ik niet leuk vind. ook werd het daardoor voor mij heel verwarrend.

Overige opdrachten

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Robin van Hooff Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-04 14:39:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.