Opzet Wikiwijs leeslogboek

Opzet Wikiwijs leeslogboek

Algemeen

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

1. Nieuwe buren - Saskia Noort - 2 sterren

2. Echt sexy - Renate Dorrestein - 2 sterren

3. Lieveling - Kim van Kooten - 5 sterren

4. Het gouden ei - Tim Krabbé -2 sterren

5. Oliver - Edward van de Vender - 1 ster

6. De passievrucht - Karel Glastra van Loon - 3 sterren

7. Turks fruit - Jan Wolkers - 3 sterren

8. De mannen van Raan - Martine de Jong - 2 sterren

9. Hersenschimmen - Bernlef - 4 sterren

10. Hajar en Daan - Robert Anker - 3 sterren

Boek 1 - Nieuwe buren

Recensie opdracht

Levensstijl van de buren

Ik heb het boek "Nieuwe buren" van Saskia Noort gelezen. Het boek gaat over het stel, Eva en Peter Nijhoff, die gaan verhuizen. Ze komen langs een ander stel, Steef en Rebecca Blok, wonen. Steef en Rebecca hebben een erg aparte relatie, zij zijn erg open over hun seksualiteit. Steef en Rebecca bezoeken ook parenclubs waar zij met andere stellen naar bed gaan.

Een aantal jaar geleden is Eva's kindje dood geboren en zij worstelt daar nog erg mee. Ook is Eva niet meer tevreden maar haar relatie met Peter. Ze mist de spanning in haar leven en Peter kan haar dit niet geven. Als het Eva en Peter het stel langs hun ontmoeten gaat er een nieuwe wereld voor Eva open. Steef en Rebecca laten Eva en Peter kennis maken met hun seksleven en dit wekt de spanning in Eva's leven op wat zij erg leuk vind.

Op een a ond komen de stelletjes bij elkaar en gaan ze met elkaars partner naar bed. Eva met Steef en Peter met Rebecca. Eva en Rebecca hebbe de condoom die Eva en Seef gingen gebruiken kapot prikt zodat Eva zwanger kon raken wat zij erg graag wilde. En ja ze was zwanger geworden wat Steef niet wilde. Peter aan de andere hand is niet met Rebecca naar bed geweest maar heeft eigenlijk bij Rebecca zitten uithuilen dat Eva dit doet. Peter is erg jaloers en denkt dat er was speelt tussen Steef en Eva. Eva wilt vertrekken naar het zuiden om daar haar kind op te voeden. Onderweg beland ze in Kempervennen door een file. Ze verblijft hier en Peter, Steef en Rebecca komen hierachter. Steef, Rebecca en hun zoontje Sem zijn inmiddels al bij Eva om haar te vragen om abortus te plegen waar Eva niet in mee stemt. Eva ligt op de schoot van Steef uit te huilen wanneer Peter aankomt met een pistool die hij voor zijn eigen veiligheid had gekocht. Maar niet deze keer. Hij ziet Eva en Steef en trekt de vroege conclusies. Hij loopt naar Eva, Steef en Rebecca en schiet ze allemaal dood. De laatste kogel was voor Peter zelf bedoeld, maar dan hoort hij opeens het kindje van Steef en Rebecca huilen en realiseert wat hij heeft gedaan. Hij schiet zichzelf neer en een paar dagen later worden de lijken gevonden en is het kindje bijna doodverhongert.

"Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen."

 

Schrijfster

De schrijfster van het boek "NIeuwe buren" is Saskia Noort. Saskia is geboren op 13 april, 1967 in Noord-Holland. Ze woont in Amsterdam, maar heeft ook een huis op het Spaanse eiland Ibiza waar zij regelmatig naartoe gaat om in alle stilte aan haar boeken te werken. Een ander erg bekend boek van Saskia Noort is "De Eetclub". Dit boek heb ik ook gelezen en vond het een erg spannend boek.

Analyse

In het begin van het verhaal staat een flashforward die wordt verteld vanuit het perspectief van de medewerker van de Kempervennen die de 4 lijken en het kind heeft gevonden. Daarna veranderd het perspectief tussen Eva en Peter. Doordat dit perspectief tussen hun veranderd kom je van beide kanten erg veel te weten want fijn is om te lezen. Het verhaal is verder vrij chronologisch verteld wat ik ook fijn vind om te lezen omdat ik het anders niet altijd snap. Het verhaal speelt zich rond 2004/2005 af in Noord-Holland.

Mening

Ik vond het boek niet heel leuk. Ondanks het wel een apart verhaal is interesseerde het me niet zo. Ik vond het verhaal te lang duren waardoor ik vaak afgeleid werd van het boek. Toch vond ik het einde wel erg spannend en die zag ik niet aankomen.

Boek 2 - Echt Sexy

Juryrapport

5 eisen waar het beste boek aan moet voldoen:

  1. Het boek moet een verrassend einde hebben
  2. De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
  3. Het verhaal moet meeslepend zijn; Ik vind dat een boek meeslepend moet zijn omdat je het boek dan veel beter leest. Je snapt de personages in het boek en wilt graag doorlezen. Ook is het verhaal vaak meeslepender als je het verhaal goed begrijpt.
  4. Er moet een boeiend verhaal in zitten; deze eis vind ik belangrijk omdat boeken die over nutteloze dingen gaan zoals een voetbalteam die kampioen wordt niet fijn zijn om te lezen naar mijn mening. Een boek moet een verhaal hebben die spannend en meeslepend is, hierdoor lees je het boek ook sneller uit.
  5. Het verhaal moet origineel zijn; je hebt tegenwoordig zoveel boeken die over hetzelfde gaan, zoals loverboys of dat het thuis slecht gaat bij het hoofdpersonage. Als je een origineel verhaal leest dan weet je niet wat er gaat gebeuren

 

Het boek moet een verrassend einde hebben;

In het boek echt sexy is het einde niet helemaal verwacht. Shireen maakt wereldwijd bekend wat de kinderhandel inhoudt en Fiebie gaat veel nadenken. Ze denkt na over de dood van haar moeder en de pesterijen die ze tegen zal komen op het ponykamp. Dat Fiebie een boek zou gaan schrijven over het verhaal van Sasha had ik ook niet verwacht. Ik vind dus dat het boek ‘Echt sexy’ wel een verrassend einde heeft en dat het boek dus wel aan deze eis voldoet.

 

De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven;

De titel van het boek is ‘Echt sexy’. Ik vind niet dat de titel iets weergeeft over het boek. De titel is een uitspraak die Fiebie in het verhaal meerdere keren zegt. Maar de uitspraak heeft verder niks te maken over het verhaal. Het verhaal gaat over dat de beste vriendin van Fiebie vermist raakt, en de titel ‘Echt sexy’ heeft niks met een vermissing te maken. Ik vind dus dat het boek ‘Echt sexy’ geen perfecte strekking van het verhaal weergeeft en hiermee dus niet aan deze eis voldoet.

 

Het verhaal moet meeslepend zijn;

Ik vind niet dat het boek erg meeslepend is. Ik vind het personage Fiebie best vaag, ze gaat bijvoorbeeld zonder schoenen naar gala omdat ze geen tijd meer had. Zulke dingen vind ik niet echt logisch. Misschien dat het wel de bedoeling is van de schrijver maar ik vind dat door zulke vage rare dingen die het personage doet ik me niet kan verplaatsen in Fiebie. Doordat ik het verhaal ook niet helemaal begrijp is het ook moeilijk om me te kunnen verplaatsen in het verhaal en hierdoor vind ik niet dat het boek meeslepend is. Ik vind dus niet dat het boek voldoet aan de eis dat het verhaal meeslepend moet zijn.

 

Er moet een boeiend verhaal in zitten;

Het verhaal van het boek ‘Echt sexy’ vind ik wel interessant. Het gaat over de beste vriendin van Fiebie die vermist raakt en hoe Fiebie haar wil opsporen. In het proces dat Fiebie Sasha, haar beste vriendin, wil opsporen, gebeuren er verschillende dingen die impact hebben op het verhaal. Zo wordt het verhaal wel leuker om te lezen en gaat het niet om 1 ding maar verschillende dingen. Dus ja, ik vind dat het boek een boeiend verhaal bevat en hiermee ook aan deze eis voldoet.

 

Het verhaal moet origineel zijn;

Ik vind dat het verhaal deels wel origineel is en deels niet. Het deel van de vermissing van Sasha vind ik niet heel origineel omdat er veel boeken zijn die gaan over vermissing en ontvoering. Maar het boek gaat ook over de handel in meisje als seksslavinnen en dit vind ik het verhaal wel origineler maken. Aangezien het verhaal niet geheel origineel is in mijn ogen vind ik niet dat het boek voldoet aan deze eis.

 

Ik vond het boek persoonlijk niet heel leuk. Ik vond hem niet meeslepend en vond hem hierdoor ook lastig te lezen. Het boek voldoet niet aan alle eisen en het is zeker niet het leukste boek die ik ooit heb gelezen. Hierdoor ben ik tot de conclusie gekomen dat het boek ‘Echt sexy’ niet het beste Nederlandstalige boek is.

Boek 3 - Lieveling

Recensie opdracht

"Puck is zijn lieveling"

Ik heb het boek "Lieveling" van Kim van Kooten gelezen. Het boek gaat over een 5 jaar oud meisje genaamd Puck die seksueel wordt mishandeld door de nieuwe man van haar moeder. Puck noemt deze man ome meneer maar hij heet echt Ludovicus. Hoe ouder ze wordt hoe meer ze begrijpt wat er aan de hand is en krijgt door dat het gedrag van ome meneer niet normaal is.

"Als ik er eindelijk uit mag krijg ik het nog kouder, omdat er geen handdoeken zijn. Hij droogt me af met zijn handen."

 

Schrijfster

Het boek "Lieveling" is geschreven door Kim van Kooten. Kim van Kooten is geboren in Purmerend in 1974 en is opgegeroeid in Zuidoostbeemster. Ze is een Nederlandse actrice, scenariste en heeft 2 boeken uitgebracht namelijk; "Pom Ti Dom" en "Lieveling".

Analyse

Het boek wordt geschreven vanuit het perspectief van Puck. In het begin van het boek is Puck 5 jaar in 1975 en snapt niet goed wat er aan de hand is. Doordat Puck ouder wordt begint ze te merken dat wat ome meneer bij haar doet niet normaal is. Je leest ook echt hoe Puck denkt en dit vind ik erg interessant. Je leest dus hoe een kind van 5 jaar oud denkt over bepaalde dingen. Het verhaal zelf vind ik ook erg mooi om te lezen. Er zit spanning, mishandeling en liefde in. Want naast dat Puck wordt mishandeld door Ludovicus speelt de relatie tussen de moeder van Puck en Ludovicus ook een grote rol.

Mening

Ik heb het boek gekozen omdat vriendinnen van mij het boek al hadden gelezen en vertelde dat het een erg mooi boek is. Ik begon met lezen en het boek was meteen al aandachttrekkend. Ik vind dat het verhaal erg mooi is. Het feit dat het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een meisje van 5 vond ik erg mooi. Zij is zich namelijk niks van bewust wat haar allemaal overkomt en het is erg interessant om te lezen hoe zij ertegenaan kijkt. Wel jammer dat er af en toe flashbacks waren maar deze waren niet geheel onbegrijpelijk waardoor ik het verhaal nog wel kon volgen. Kortom vind ik dit boek een echte aanrader.

 

Boek 4 - Het Gouden Ei

Eigen verslag

 

Het boek

Het boek dat ik gelezen heb is "Het Gouden Ei" van Tim Krabbé. Het boek werd in 1984 uitgegeven. In 1993 won het boek de Diepzee-prijs (prijs aan de schrijven die wordt gekozen door havo- en vwo-scholieren).

 

Samenvatting

Ik heb het boek 'Het Gouden Ei' van Tim Krabbé gelezen. Het boek gaat over Rex Hofman en Saskia Ehlvest die elkaar al een tijd kennen en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat even naar de wc en Rex wacht in de auto op haar. Inmiddels wacht Rex al een tijdje op haar, maar ze komt niet terug. Hij gaat naar de service winkel omhaar te zoeken maar de medewerkers weten ook niet waar ze is. Rex is erg ongerust dus belt de politie en het hotel waar ze naartoe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne was de dag van Saskia's verdwijning ook op het tankstation. Raymond heeft altijd al vreemde gedachtes gehad. Op zijn 16de vroeg hij zich af wat er zou gebeuren als hij van een flat af zou springen, het antwoord is dat hij zes weken lang in het ziekenhuis heeft moeten liggen. Inmiddels volwassen is hij een scheikundeleraar , getrouwd en heeft twee kinderen. Op een dag vraagt hij zich af of hij een misdaad kan plegen. Vanaf dat moment is hij bezig met de perfecte misdaad, iemand levend begraven. De mensen om hem heen merken er niks van want hij doet alsof hij zijn vakantiehuisje aan het opknappen is, terwijl hij eigen de misdaad aan het voorbereiden is. Zijn plan is om iemand van het benzinestation mee te lokken. Raymond heeft op de dag van Saskia's verdwijning een mitella om gedaan en vraagt mensen op het benzinestation om hem te helpen met het aankoppelen van zijn aanhangwagen aan zijn auto. Niet iedereen die hij aanspreekt wil hem helpen, maar Saskia wel. Hij neemt haar mee naar het vakantiehuisje waar hij van te voren twee kampeerders dood had geschoten omdat zij voor zijn huisje kampeerden.

Zes jaar later gaat Rex samen met zijn nieuwe vriendin, Lieneke, op vakantie in Italië en vraagt haar ten huwelijk. Rex heeft 's nachts een nachtmerrie en Lieneke merkt dit. Na de vakantie gaat Rex op onderzoek uit wat er met Saskia is gebeurd. Hij zet advertenties online voor hulp bij het antwoord waar Saskia na al die tijd is gebleven. Na een tijdje neemt een Franse man (Raymond) contact met Rex om. Rex herkent Raymond, hij was de man 8 jaar geleden bij het tankstation met de mitella. Raymond wil Rex wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex wilt zo graag weten wat er met Saskia is gebeurd dat hij dit inderdaad doet terwijl bij weet dat hij dan dood zal gaan. Raymond neemt Rex mee naar het tankstation en geeft hem koffie met een slaapmiddel erin en laat hem dit drinken. Dan vertelt Raymond wat er is gebeurd met Saskia. Zodra Rex wakker wordt ligt hij op een matras is een kist. Hij ligt in een doodskist en hij weet dat hij levend begraven is en Saskia dus ook. De verloofde van Rex, Lieneke, gaat op zoek naar Rex maar zij heeft hem nooit meer gevonden.

 

Thema

Het thema van het boek is oneindige liefde. Rex en Saskia gaan samen op vakantie wanneer Saskia spoorloos verdwijnt. Een lange tijd is Rex op zoek geweest naar Saskia maar hij heeft haar nooit gevonden. Tot het moment dat Rex met zijn nieuwe vriendin op vakantie gaat en weer aan Saskia moet denken. Terug van vakantie gaat Rex weer op zoek naar Saskia en wanneer de man die Saskia heeft vermoord zich bij hem meldt wilt Rex alles weten. De enige manier waarop Rex erachter komt is door zelf hetzelfde lot als Saskia te ondergaan en dus ook levend begraven te worden. Dit is het bewijs van oneindige liefde.

 
Motieven

Misdaad: een motief in het verhaal is natuurlijk misdaad. Raymond, de man die Saskia heeft vermoord, wilde weten of hij in staat was om de perfecte misdaad te plegen. Het is hem gelukt want Saskia werd levend begraven en niemand is er ooit achter gekomen. Behalve Rex die hetzelfde lot als Saskia is ondergaan om erachter te komen wat er met Saskia was gebeurd.

Liefde: ook liefde is een motief in het boek. In het boek blijf Rex zoeken naar Saskia omdat hij zoveel van haar houdt. Ook komt de liefde tussen Rex en Lieneke in het verhaal naar voren. Na een lange tijd heeft Rex een nieuwe vriendin Lieneke die hij op vakantie ten huwelijk vraagt. Maar tijdens deze vakantie denkt hij weer aan Saskia en terug van vakantie gaat hij op zoek naar haar.

 

Personages

Rex: Rex is de hoofdpersonage in het verhaal. Rex is erg vriendelijk en heeft veel voor andere mensen over. Hij laat zich niet vertellen wat hij moet doen en is een echte doorzetter. Als hij de kans krijgt om erachter te komen wat er met Saskia is gebeurd moet hij hetzelfde lot als Saskia ondergaan en hij doet dit ook.

Saskia: Saskia wordt in het verhaal vermoord. Saskia is erg vriendelijk en heeft een relatie met Rex. Ze heeft rode haren en geeft veel om haar uiterlijk.

Raymond Lemorne: Raymond is de man die Saskia heeft ontvoerd en levend heeft begraven. Hij is 41-jaar en is een Fransman die werkt als scheikunde leraar. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Hij is erg gewelddadig en heeft zijn hele leven al rare gedachtes. Ook vind hij het niet erg om andere mensen pijn te zien hebben, het liefst bezorgt hij deze pijn zelf.

Lieneke: Lieneke is de verloofde van Rex. Rex heeft haar op vakantie ten huwelijk gevraagd maar na deze vakantie ging Rex weer op zoek naar Saskia waardoor Lieneke Rex niet zo vaak meer zag wat ze niet leuk vond.

 

Perspectief

Het boek wordt geschreven door een alwetende verteller. Doordat het perspectief bij een alwetende verteller ligt kom je veel meer te weten over de personages, Je komt in het algemeen ook meer te weten over het verhaal.

 

Ruimte

In het begin van het boek speelt het verhaal zich af in Frankrijk omdat Rex en Lieneke hier naartoe op vakantie gaan. In Frankrijk wordt Saskia ontvoerd en levend begraven. Daarna speelt het verhaal zich af in Italië omdat Rex en Lieneke hier naartoe op vakantie zijn. In Italië vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Na deze vakantie speelt het verhaal zich af in Nederland bij het huis van Rex.

 

Tijd

Het verhaal begint in 1950 maar het merendeel van het verhaal speelt zich af vanaf 1971. Het heden in het verhaal is ongeveer 1984. Er wordt gebruik gemaakt van flashbacks en flashforwards. Dit is niet moeilijk met lezen omdat dit per hoofdstuk gebeurd. Het verhaal is dus niet-chronologisch.

 

Spanning

Er is veel spanning in het verhaal. Meteen in het begin van het verhaal wordt Saskia vermist en dit brengt al meteen heel veel spanning in het verhaal. Ik vond dat er bepaalde momenten of hoofdstukken waren die er spannend waren. Het gedeelte dat Rex Raymond ontmoet en de beslissing neemt om hetzelfde als Saskia te ondergaan vond ik erg spannend.

 

Einde

In het einde van het verhaal ontmoet Rex Raymond. Raymond wilt Rex alles vertellen maar alleen als hij hetzelfde lot als Saskia ondergaat. Rex staat voor de keuze; of vermoord worden en weten wat er met Saskia is gebeurd of het niet doen en blijven leven maar niet weten wat er met Saskia is gebeurd. Rex kiest voor de keuze vermoord worden omdat hij wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Raymond verteld alles aan Rex nadat Rex koffie heeft gedronken met slaapmiddel. Nadat Raymond alles heeft verteld neemt hij Rex mee een begraaft hem levend. Zodra Rex wakker wordt weet hij dat hij levend begraven is, en dat hij dood zal gaan. Rex en Saskia worden nooit meer gevonden.

 

Titelverklaring

De titel van het boek is "Het Gouden Ei". Het gouden ei komt van een droom van Saskia. Deze droom gaat over dat Saskia in een gouden ei zit opgesloten die door het heelal zweeft. Alles is zwart en er zijn geen sterren. Helemaal niks. Deze droomt had Saskia toen ze klein was en slaat op de eenzaamheid die zij toen voelde. In het verhaal komt deze droom een paar keer ten sprake.

 

 

Boek 5 - Oliver

Brief aan de uitgever

Beste Meneer van de Vendel,

Ik heb uw boek Oliver gelezen en ik zag wel een paar kritiekpuntjes.

Ik vind dat het boek een mooi verhaal heeft, en het is interessant om te lezen hoe Oliver en Bendik omgaan met de gebeurtenissen die ze meemaken. Alleen ik had vaak moeite met het verhaal te begrijpen, en de personages vond ik te onduidelijk aangegeven.

Uw boek vind ik nog niet helemaal klaar om te worden uitgegeven. Ten eerste is in het begin van het verhaal niet helemaal duidelijk wie Tycho is. Aangezien ik de rest van uw boeken niet heb gelezen was het boek soms onduidelijk om te lezen. In uw boek 'De dagen van de bluegrassliefde' wordt het verhaal verteld vanuit Tycho's perspectief en kom je erachter dat hij homoseksueel is. Aangezien ik het boek 'De dagen van de bluegrassliefde' niet heb gelezen was de rol van Tycho vrij onduidelijk voor mij.

Ook was het niet duidelijk wie far en mor waren. Aangezien ik niet Zweeds kan praten was het niet meteen in mij opgekomen dat dat vader en moeder betekent.

En als laatst vond ik de andere Zweedse woorden soms ook apart en irritant om te lezen. Zoals de rare letter die in die woorden zitten. Je schrijft een Nederlands boek dus dan is het het fijnst om ook Nederlandse woorden te gebruiken. Hierdoor was de plaats Noorwegen ook onduidelijk voor mij. Waarom speelt het verhaal zich niet gewoon in Nederland af?

Mijn advies aan u is om de personages duidelijker te maken. Aangezien er gedeeltes duidelijker zijn als je het boek 'De dagen van de bluegrassliefde' hebt gelezen zou ik dit boek een beetje kort samenvatten in het boek 'Oliver'. Dan wordt de rest van het verhaal een stuk duidelijk.

Ook zou ik de Zweedse woorden veranderen in Nederlandse woorden. Zoals far en mor. Dit is duidelijker als het wordt vervangen door vader en moeder. En het punt dat het verhaal zich in Noorwegen afspeelt maakt het naar mijn mening alleen maar moeikijker. Maar dit is niet persé een verbeterpunt, dit was alleen een beetje onduidelijk in mijn ogen.

M.v.g.

Tatum Merks

 

 

 

 

 

Boek 6 - De Passievrucht

Recensie opdracht

Onvruchtbaar

Ik heb het boek "De Passievrucht" van Karel Glastra van Loon gelezen. Het boek gaat over een man genaamd Armin Minderhout en zijn vriendin Ellen. Op een dag hebben Armin en Ellen een vruchtbaarheidstest laten doen omdat zij graag zwanger wilt worden maar het lukt niet. Dan blijkt dat Armin onvruchtbaar is, en altijd al is geweest. Hij heeft namelijk het syndroom van Klinefelter. Dit op zich is al schokkend nieuws, maar wat Armin nog schokkender vind is dat hij een zoon, genaamd Bo, samen met zijn overleden vriendin Monika heeft gekregen. Maar dit is dus helemaal niet zijn zoon, maar van wie dan wel?

Het enige waar Armin aan kan denken is wie dan wel de vader van Bo is. De eerste waar Armin aan denkt is de ex van Monika Robbert Hubeek. Armin gaat op bezoek bij Robbert maar hij blijft niet de vader van Bo te zijn aangezien hij niet eens wist dat Monika 10 jaar geleden is overleden. Dan gaat Armin naar de volgende verdachte namelijk de huisarts van Monika. Maar ook hij blijkt niet de vader van Bo te zijn. Als laatst bezoek Armin Niko Neerinckx, een oud-collega van Monika. Armin raakt aan de praat met de vrouw van Niko en komt erachter dat Niko helemaal in het plaatje past wat Armin voor zich heeft. Armin is ervan overtuigd dat Niko de vader van Bo is en wil hem hiermee confronteren maar Ellen overtuigd hem dit niet te doen.

Na een tijdje overlijdt de vader van Armin. Armin en Bo vertrekken voor een weekend naar Ameland om tot rust te komen. Bo ontmoet hier een meisje waar hij mee in bed beland. Armin was dronken en wist niet wat hem overkwam. Uit woede begint hij tegen Bo te schreeuwen en zegt dat hij niet zijn vader is.

Terug uit Ameland gaat Armin het huis van zijn overleden vader opruimen waar hij een briefje vind met het handschrift van Monika waarop staat "Ik ben zwanger. M.". Armin beseft meteen wat dit betekent. Wanneer hij weer thuis komt blijkt Bo een brief te hebben gekregen van Ellen ook geschreven door Monika. Hierin legt Monika uit dat opa eigenlijk zijn vader is. Na dit alles breekt er een erg moeilijke tijd voor Armin en Bo aan.

 

"Ik had nog een kamer moeten toevoegen aan de plattegrond van het Huis van het Weten, denk ik nu: de Kamer zonder Hoop."

 

Schrijver

De schrijver van het boek "De Passievrucht" is Karel Glastra van Loon. Karel is geboren in Amsterdam op 24 december 1962, en overleed op 1 juli 2005. Hij was schrijver, publicist, columnist, cabaretier en politiek activist. Het boek "De Passievrucht" is een van zijn bekendste boeken en is ook verfilmd. Het boek is inmiddels in 31 talen uit 34 landen vertaald en was daarmee de meest vertaalde Nederlandse roman ooit. Met "De Passievrucht" won Karel de Generale Bank Literatuurprijs.

Analyse

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Armin in de ik-vorm verteld wat ik altijd fijn vind om te lezen. Het verhaal wordt chronologisch verteld maar er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks. Flashback zijn niet altijd fijn vind ik omdat ik dan soms even het verhaal niet begrijp. Het boek is in 1999 uitgegeven en er wordt dus ook aangenomen dat het verhaal zich rond die tijd afspeelde. Verder wordt er namelijk niet zoveel verteld over de tijd waarin ze leven maar alleen de manier waarop waaraan je dit ook wel kan herkennen. Je leest bijvoorbeeld dat de band tussen vader en zoon hetzelfde is als nu, ze spreken elkaar aan met jij en zien elkaar als gelijkwaardig.

Mening

Ik vond het een erg leuk boek. Vooral in het begin vond ik het verhaal meteen erg aandachttrekkend, want er gebeurde al meteen iets erg spannends. Ook vond ik de schrijfstijl fijn om te lezen. Af en toe vond ik het verhaal even saai worden maar dat duurde dan niet lang voordat het weer spannend werd.

Boek 7 - Turks fruit

Recensie opdracht

"Turks fruit, dé klasieker die iedereen een keer gelezen moet hebben."

Ik heb het boek "Turks fruit" van Jan Wolkers gelezen omdat ik er erg veel over heb gehoord en toen ik het boek zag en de recensie op de achterkant las het me wel aansprak.

Het boek gaat over een beeldhouwer, waarvan de naam niet wordt vernoemd in het boek, en zijn relatie met zijn vriendin Olga. Ze hebben een erg intense relatie met veel seks. Een gegeven moment gaan de ik-persoon en Olga uit elkaar met veel tegenzin van de ik-persoon. Ze hebben een tijdje geen contact meer tot hij haar weer tegenkomt. Maar het moment dat hij een telefoontje krijg van de moeder van Olga heeft hij de schrik van zijn leven.

Toen ik begon met lezen schrok ik wel een beetje. Het onderwerp seks komt namelijk erg veel naar boven in het boek, en het wordt ook op een erg gedetailleerde manier geschreven wat ik niet altijd prettig vond.

Ik was aardig in de rotzooi terechtgekomen nadat ze bij me weggegaan was. Ik werkte niet meer, ik at niet meer. Ik lag de hele dag tussen mijn vuile lakens en plakte foto's en naaktfoto's van haar vlak bij mijn gezicht zodat ik op op den duur haar dik onder de rimmel zittende oogharen dacht te zien bewegen als ik me aftrok.


Schrijver

De schijver van het boek Turks fruit is Jan Wolkers. Jan Wolkers overleed in 2007 op 81 jarige leeftijd. Naast schrijver was hij ook schilder en beeldhouwer. Jan Wolkers staat bekend voor zijn openheid over seksualiteit in zijn boeken. In het boek Turks Fruit komt seksualiteit dan ook erg veel naar voren.

 

Analyse

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van de ik-vorm verteld. Ik vind het erg irritant dat de naam van de ik-persoon niet wordt vernoemd in het boek omdat het ook in de samenvatting schrijven erg vervelend is. Het boek wordt niet chronologisch verteld, er zijn namelijk flashbacks naar het verleden. Het boek begint met de zin "Ik was aardig in de rotzooi terechtgekomen nadat ze bij me weggegaan was.". Je weet dus meteen dat Olga de ik-persoon heeft verlaten. Verder in het boek wordt er verteld hoe ze elkaar hebben ontmoet en over hun relatie. Ik vond het verhaal soms moeilijk te volgen door de flashbacks.

 

Eindoordeel

In het begin van het boek vond ik de manier waarop Jan Wolkers schreef erg storend. Persoonlijk vind ik de manier waarop seksuele dingen in het boek worden omschreven niet prettig om te lezen. Als je puur kijkt naar de verhaal kijkt van het boek, vond ik het wel interessant om te lezen.

Als u het niet storend vind om erg seksuele dingen te lezen, naar een goed verhaal, lijkt mij dit zeker een boek voor u.

 

Boek 8 - De mannen van Raan

Recensie opdracht

Verliefd...

Ik heb het boek de mannen van Raan gelezen. Het gaat over een man genaamd Per. Hij is een programmeur en erg op zichzelf. Op een dag ontmoet hij een vrouw genaamd Raan, hij wordt stapel verliefd op haar. Door Raan wordt Per ook minder op zichzelf. Hij krijgt een relatie met haar, alleen deze relatie zit erg raar in elkaar en Per weet niet wat hij ermee moet doen.

Het was kwart over tien, ik was nu echt veel te laat. Voor de deur van het kantoor waar ik werkte stond een meisje te rommelen met een kettingslot. ze had een tas in de vorm van een taartje. Dit meisje was nog nooit in mijn hoofd geweest. 'Lukt het?' vroeg ik. Ze keek me aan. "Het slot is vastgevroren. Ik krijg het niet open." In haar handen hield ze het metalen blok van de ketting, met daarin nog net een zichtbaar sleuteltje. Haar vingertoppen staken rood uit halve halve handschoenen. "Je moet erop blazen," zei ik.

 

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Per in de ik-vorm. Ik vind het lezen in de ik-vorm van 1 persoon het fijnst omdat je het verhaal dan zo meemaakt vanuit één iemand, waardoor je erg veel van deze persoon te weten komt en in mijn ogen dan beter in het verhaal zit. De genre van het boek is een liefdes roman, met verschillende thema's. Je komt er al vrij snel in het boek achter waar het verhaal echt over gaat en wat de belangrijkste thema's zijn. Zo komen de thema's jaloezie en perfectionisme echt naar voren in het boek. Het verhaal heeft niet echt grote flashbacks waardoor ik het makkelijk vind lezen.

 

Mening

Ik vond het een heel interessant boek. Het lezen over hoe ingewikkeld Raan is vond ik het leukst, omdat zij niet wist wat zij wilde. Hierdoor kom je ook steeds meer te weten over Raan. Het feit dat er weinig, tot geen, flashbacks in het verhaal zitten vind ik erg fijn omdat ik flashbacks erg moeilijk vind. Als een boek het hele verhaal door flashbacks bevat begrijp ik het niet. Ik weet dan een gegeven moment niet of ik in het verleden of het heden lees. Ook was het fijn om in de ik-vorm te lezen vanuit het perspectief van Per, zo kom je meer te weten over Per en hoe hij denkt over Raan. Zo is het verhaal goed te volgen. Verder was het boek erg realistisch geschreven, want dit verhaal kon in de realiteit ook handig gebeuren. Door dit boek ben ik erachter gekomen dat ik boeken leuker vind als ze in de ik-vorm zijn geschreven en geen flashbacks hebben.

Boek 9 - Hersenschimmen

Recensie opdracht

Ik weet het niet meer

Ik heb het boek Hersenschimmen gelezen van J. Bernlef. Het boek gaat over Maarten Klein die dement wordt. Hij woont samen met zijn vrouw Vera in Gloucester in de VS. Op een dag staat Maarten voor het raam te wachten totdat de kinderen van school langskomen. Als Vera dit ziet vraagt ze wat hij aan het doen is. Hierna zegt ze hem dat het zondag is en dat de kinderen helemaal niet langs komen. Maarten is verward en denkt dat het aan de sneeuw ligt. Dat het allemaal een beetje hetzelfde is met sneeuw dus dat hij zich daardoor heeft vergist. Die dag laat hij zijn koffie ook koud worden omdat hij die was vergeten en vergeet hij hout buiten te halen voor de kachel wat Vera al 3x aan hem had gevraagd.

"Niet in paniek raken. Zij weet het tenslotte nog allemaal. Dit is dus mijn moeder."

 

Schrijver

De schrijver van het boek Hersenschimmen is J. Bernlef. Hij is geboren op 14 januari 1937 en overleden op 29 oktober 2012. Hij was een Nederlandse schrijver, dichter en vertaler. Het boek Hersenschimmen is uitgegeven in 1984, in 1988 bewerkt tot film en in 2006 tot theaterstuk. Het boek heeft in 1988 Mind Book of the Year award gewonnen en in 1989 de Diepzee-prijs.

Analyse

Het thema van het boek Hersenschimmen is dementie of geheugenverlies. Het boek gaat namelijk over dementie en hoe mensen hiermee omgaan. Het mooie aan het boek Hersenschimmen is dat het perspectief bij Maarten ligt, de dementerende man. Het boek wordt verteld vanuit Maarten in de ik-vorm. Dit is erg mooi om te lezen omdat je zelf ook een beetje dement wordt in het boek omdat je leest vanuit iemand die alles begint te vergeten en hoe hij ermee omgaat en wat hij denkt. Het boek speelt zich af in de VS in het heden (wat toen eind jaren '80 was). Dit boek lijkt qua perspectief erg op Lieveling na mijn mening. Het boek Lieveling is namelijk ook zo mooi om te lezen omdat dat boek wordt verteld vanuit een meisje van 5 die seksueel wordt mishandeld maar dit zelf helemaal niet in de gaten heeft omdat ze nog zo jong is. Met het boek Hersenschimmen wordt het vehaal dus verteld vanuit een dementerende man en zo lees je dus ook hoe Maarten steeds meer dingen gaat vergeten en jij leest hoe hij hiermee omgaan. Heel erg mooi om te lezen dus.

Mening

Ik vond het boek Hersenschimmen een heel mooi boek om te lezen. Het gaat over een onderwerp wat veel voorkomt. Hoe het verhaal wordt geschreven vind ik het mooiste, namelijk vanuit het ik-perspectief. Door dit boek en Lieveling ben ik er helemaal achtergekomen van wat voor soort boeken ik hou. Namelijk een boek wat gaat over een onderwerp wat erg realistisch is en vaak voorkomt. En als het verhaal vanuit de ik-vorm wordt verteld vind ik ook erg mooi. Zo kom je namelijk veel te weten over dat persoon waardoor ik me helemaal kan inleven in die persoon. Het boek Hersenschimmen vond ik voornamelijk mooi omdat mijn opa Alzheimer had (een vorm van dementie) waardoor ik erg veel dingen in het boek terug herkende in mijn opa. Ik vind het boek Hersenschimmen een echte aanrader!

Boek 10 - Hajar en Daan

Recensie

Ze valt als een blok voor hem

Ik heb het boek Hajar en Daan van Robert Anker gelezen. Het boek gaat over een geschiedenis docent genaamd Daan. Hij geeft les aan 5 VWO. In deze klas zit een Marrokkaans meisje genaamd Hajar en zij is Moslims. Hajar en Daan krijgen een relatie en zijn mega verliefd op elkaar. Hajar is buiten school bezig met moslim vrouwen Nederlands te leren. Er komen steeds meer moslimse vrouwen bij die Nederlands willen leren en daarom zet Hajar een stichting op genaam Moeder Marokko Vadertje Holland (MMVH). Om wat meer steun van de imam te krijgen gaat de een hijab en een djellaba dragen. Hajar heeft het zo druk met MMVH dat zij en Daan elkaar nog maar weinig zien. Daan heeft het hier erg moeilijk mee.

'Het oppervlakkige leven van escapist Daan Hollander, leraar geschiedenis aan het DataCare College, neemt een nieuwe wending als hij de slimme Hajar in zijn klas krijgt. De leerlinge, een Marokkaanse met hoofddoek, valt als een blok voor hem. En hij voor haar, al heeft hij dat niet meteen in de gaten.'

 

Schrijver

De schrijver van Hajar en Daan is Robert Anker. Robert Anker is geboren op 27 aprik 1946, en overleden op 20 januari 2017. Hij was een Nederlandse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Het boek Hajar en Daan is uitgegeven in 2004.

Analyse

Het boek is in auctoriaal perspectief geschreven, er is dus een verteller die niet deel heeft genomen aan het verhaal, maar wel van alles af weet. Het verhaal speelt zich af in het huis van Daan en ook een paar keer in het huis van Hajar. Verder speelt het verhaal af in het Datacare college waar Daan les geeft en Hajar les heeft. Op het einde van het verhaal speelt het verhaal zich af in Marokko. Het jammere van het verhaal vond ik wel dat er een aantal flashbacks waren waardoor ik af een toe de draad kwijt was. Het is dus in een niet-chonologische tijd verteld.

Mening

Ik vind het een mooi boek. Ik kon me goed in het verhaal plaatsen alleen ik vond het jammer dat er flashbacks in het boek waren want hierdoor begreep ik het verhaal vaak niet meer. Het perspectief zit in de hij/zij vorm en wordt verteld vanuit een auctoriaal perspectief verteld. Hierdoor kom je wel meer van alle personages te weten, maar ik vind het vertellen vanuit een ik-perspectief leuker om te lezen omdat je je dan in 1 persoon kan meeleven. Ik vind het einde van het verhaal ook jammer omdat je niet echt te weten krijgt hoe het verder gaat met Daan en Hajar, je weet niet of ze elkaar nog ooit tegen komen en waarom Hajar weg is gegaan. Ook vind ik dat het boek erg veel lastige zinnen en woorden bevatten.

Overige opdrachten

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Tatum Merks Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-03 13:40:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.