Opzet Wikiwijs leeslogboek

Opzet Wikiwijs leeslogboek

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

In havo 4 heb ik de volgende boeken gelezen:

- Het Diner, Herman Koch

- Geronimo, Leon de Winter

- Winterchalet, Linda van Rijn

- Magnus, Arjen Lubach

- De Vergaderzaal, Albert Alberst

- Sonny Boy, Annejet van der Zijl

 

In havo 4 heb ik de volgende boeken gelezen:

- De Engelenmaker, Stefan Brijs

- IV, Arjen Lubach

- Alles wat er was, Hannah Bervoets

- Het gouden ei, Tim Krabbé

Boek 1

Het Diner - Herman Koch

De opdracht is: brief van de uitgever

Ik geef het boek 3 sterren
Niveau 4

___

 

De heer H. Koch
Schapenlaan 38
1121 XX Amsterdam

 

Oss, 1 november 2016

 

Geachte heer Koch,

Zoals gevraagd heb ik, namens de uitgever, uw boek ‘Het Diner’ gelezen. Ik heb uw boek beoordeeld en ben uiteindelijk tot een besluit gekomen. In deze brief licht ik toe wat eventueel verbeterpunten zijn en ik meldt u mijn bevindingen over de inhoud van het boek.

Ik heb tijdens het lezen weinig, echte, momenten gehad van verveling. Ik vind het goed dat het verhaal vanuit één perspectief wordt bekeken. De hoofdpersoon, Paul Lohman, is heel duidelijk tegen het karakter van zijn beroemde broer, waarschijnlijke toekomstig minister-president. Ook vind ik het mooi om te lezen dat Paul trots is op zijn vrouw Claire en zoon Michel.

Wat ik ook goed vind is dat het lang spannend wordt gehouden waar het verhaal precies over gaat. Daarbij is het de kunst om de lezer geconcentreerd op het verhaal gehouden, wat tevens goed gelukt is.

Echter heb ik wel een paar puntjes die ik minder vind. Tussen de hoofdverhaallijn door, kwamen af en toe passages over gebeurtenissen die vroeger zijn gebeurd. Deze werken toe naar hoe Paul zich in de rest van het verhaal gaat gedragen, maar ik vond het verband met de hoofdverhaallijn niet heel duidelijk. Als dit aangepast wordt, wordt het verhaal makkelijker om te lezen.

Ik vond het ook jammer dat het restaurant, kosten voor het diner, naam van scholieren, etc. geheim werden gehouden door Paul. Dat het een of twee keer geheim wordt gehouden is prima om doorheen te lezen, maar ik vind het zelf lekkerder lezen als deze zaken wel bekend worden gemaakt.

Als derde puntje vind ik jammer dat in het verhaalgedeelte ‘Fooi’ geswitcht wordt tussen verschillende tijden. Voor mijn gevoel gaat dit te snel en is het niet duidelijk genoeg. Ik zou het zelf liever wat langzamer laten verlopen.

Wat ik dus zou adviseren is het volgende: laat de samenhang van verschillende verhaallijnen duidelijker verlopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen d.m.v. kleine aanleidingen te geven om een flashback in te gaan.

Ook zou ik de bovengenoemde zaken niet allemaal geheim houden. Het kan natuurlijk een manier zien om lezers met vragen te laten zitten, maar ik zou een aantal zaken gewoon bekend maken om de lezer actief te houden.

Als laatste zou ik langer de tijd nemen om situaties te beschrijven. Als u hier de mogelijkheid ziet, zou ik meer tijdsaanduidingen om aan te geven dat u naar een nieuwe (of in dit geval oude) situatie gaat.

Wij als uitgeverij zijn zeker bereid om het boek uit te geven, maar stellen deze wijzigingen wel als vereisten. Als deze doorgevoerd zouden worden, zou het verhaal van ons 3 uit 5 sterren krijgen.

Wij wensen u veel succes met het herschrijven en hopen vaker samenwerkingen met u aan te gaan!

Met vriendelijke groeten,

 

Uitgevrij ‘DRUK’


 

 

Max van Uden
Hofmanstraat 21A
5252 AA Oss
 

Boek 2

Geronimo - Leon de Winter

De opdracht is: brief aan de uitgever

Ik geef het boek 4,5 sterren
Niveau 4

___

 

 

Singel uitgeverijen
Spui 10
1012 WZ Amsterdam
 

 

Oss, 1 januari 2017

 

 

Geachte heer/mevrouw,

Mijn naam is Max van Uden en ik ben een beginnend schrijver. Mijn schrijfstijl is te omschrijven als detective/thrillerachtig en/of de stijl ‘psychologische roman’. Ik houd ervan om verhalen te schrijven over reële onderwerpen die het liefst ooit echt zijn gebeurd, of die logischerwijs kunnen ontstaan. Ik heb de afgelopen periode daarom ook aan een psychologische roman gewerkt. Deze heb ik de naam ‘Geronimo’ gegeven. Dit moment leek mij een uitgelezen kans om u een exemplaar toe te zenden.

Zoals ik al zei, het boek draagt de naam ‘Geronimo’. Het thema van het boek is het terugvinden van een meisje waar de hoofdpersoon van dit verhaal veel om geeft.

In dit verhaal bestaan er verschillende verhaallijnen. Deze verhaallijnen hebben allemaal een ander perspectief; ze worden allemaal vanuit een ander personage verteld. Echter wordt wel altijd vanuit ‘ik’ gesproken.

De verhaallijnen komen uiteindelijk samen door de vondst van het meisje- door de hoofdpersoon -die bij een jongen en zijn moeder inwoonden in de straat van de ‘omgekomen’ Osama Bin Laden. Echter blijkt deze niet dood te zijn en samen met een internationale opsporingsdienst, die de hoofdpersoon helpt, wordt Bin Laden alsnog vermoordt.

Het publiek dat dit boek zal aantrekken, zijn voornamelijk jongeren van de leeftijd 15+. Dit baseer ik op de adviezen van Lezen voor de Lijst en recensies van lezers van dit boek.

Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd en veel plezier met het lezen van mijn concept.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Max van Uden
Schalkskampweg 39
5345 GP Oss

 

Boek 3

Winterchalet - Linda van Rijn

De opdracht is: brief van de uitgever

Ik geef het boek 3 sterren
Niveau 1

 

 

 

Mevrouw L. van Rijn
Margrietlaan 2
3481 CH Harmelen

 

Oss, 1 juni 2017

 

Geachte mevrouw Van Rijn,

 

Zoals gevraagd heb ik, namens de uitgever, uw boek ‘Winterchalet’ gelezen. Ik heb uw boek beoordeeld en ben uiteindelijk tot een besluit gekomen. In deze brief licht ik toe wat eventueel verbeterpunten zijn en ik meld u mijn bevindingen over de inhoud van het boek.

Ik heb het boek met veel plezier uitgelezen. Ik vind het prettig dat het verhaal bekeken wordt vanuit meerdere perspectieven. Het verhaal draait om Karen. Zij is in het eerste gedeelte van het boek ook de hoofdpersoon. Daarna wordt het wel een beetje onduidelijk wie de hoofdpersoon wordt, als Karen overlijdt. Het kan Annemieke of rechercheur Günter Wolfsberg zijn. Zij hebben namelijk beiden een eigen verhaallijn.

Wat ik ook goed vind is dat het lang spannend wordt gehouden wie de dader is. Iedere keer werd gespeculeerd dat de ex-man van een van de vriendinnen (Isa) de moordenaar was. Dit werd goed spannend gehouden, doordat Isa deed alsof ze hem zag en deed alsof hij haar dreigberichten stuurde. Dit is goed geheim gehouden.

Echter zie ik wel een paar verbeterpuntjes. In het verhaal blijkt dat Isa de moordenaar was. Zij bleek psychische problemen te hebben. In het verhaal was Isa echter heel emotioneel en open, totaal niet het karakter dat ze aan het einde liet zien. Dit kan wellicht beter uitgewerkt worden.

Ook was het spannender geweest als Isa’s ex daadwerkelijk naar Oostenrijk was gekomen. Dat maakte het nog onduidelijker wie nou uiteindelijk de dader was.

Als derde puntje vind ik jammer dat de Oostenrijkse rechercheur makkelijk achterhaalt dat het Isa was.

Ik zou dus adviseren om Isa in het verhaal nog meer rare dingen laat doen. Dit maakt het toch wat spannender.

Ook zou ik de ex van Isa in Oostenrijk te laten verschijnen en de Oostenrijkse rechercheur het moeilijk maken.

 

 

 

 

 

 

z.o.z.

Wij als uitgeverij zijn zeker bereid om het boek uit te geven, maar stellen deze wijzigingen wel als vereisten. Als deze doorgevoerd zouden worden, zou het verhaal van ons 3 uit 5 sterren krijgen.

Wij wensen u veel succes met het herschrijven en hopen vaker samenwerkingen met u aan te gaan!

 

Uitgevrij ‘Marmer Boeken Bv.’

 

 

 

Max van Uden
De Botter 1
3742 GA Baarn

Boek 4

Magnus - Arjen Lubach

De opdracht is: brief aan de uitgever

Ik geef het boek 4 sterren
Niveau 3

___

Uitgeverij ‘Podium’
Willem Fenengastraat 2A
1096 BN Amsterdam

 

’s-Hertogenbosch, 10 juni 2017

 

Geachte heer/mevrouw,

Mijn naam is Max van Uden en ik ben een beginnend schrijver. Ik zou u, door middel van deze brief, mijn eerste boek willen presenteren. Echter vertel ik u eerst wat meer over mijzelf.

Ik zou mijn schrijfstijl het liefst willen kenmeren als afwisselend. Ik houd ervan om mensen verschillende kanten van een verhaal te laten zien. Ook houd ik ervan om een verhaal spannend op te bouwen. Het liefst schrijf ik verhaal naar aanleiding van een gebeurtenis, of tenminste iets wat realiteit zou kunnen zijn. Zo zou ik ook mijn eerste boek willen kenmerken.

Het boek waar ik het overheb, heb ik ‘Magnus’ genoemd. Magnus verwijst naar een personage in het boek. Het thema van het boek is de zin van het bestaan.

Dit verhaal kent maar één verhaallijn. Deze wordt gezien vanaf de ik-persoon: Merlijn Kaizer. Hij is de hoofdpersoon in dit boek.

Het verhaal gaat over een man (Merlijn Kaizer), waarbij zijn jeugdliefde (Caro) hem verlaat. Hij voelt zich hierna al een tijdje niet meer thuis in Amsterdam. In de periode dat Merlijn om dit verdriet maalt, komt hij erachter dat zijn creditcard wordt gebruikt in Zweden. Hij gaat op onderzoek uit en komt achter een groot geheim.

Dit boek is een ‘psychologische roman’. Het boek is daarom naar mijn menig aan te raden aan lezers boven de 15. Dit baseer ik op adviezen van Lezen voor de Lijst en een aantal recensies.

 

Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd en ik hoop dat u geniet van mijn boek.

 

Met vriendelijke groeten,

Max van Uden
Weegbree 26
5326RD ’s-Hertogenbosch (Empel)

 

Boek 5

De Vergaderzaal - Albert Alberst

De opdracht is: recensie

 

 

Dalem, een vergaderfanaat.  

 

Het boek de vergaderzaal is een leuk en kort boek over het leven van Dalem. Het boek is kort en dat maakt het makkelijk om te lezen. Het is zo geschreven dat je door wilt blijven lezen en graag het einde van elke deel van het boek te weten wilt komen om het daarna pas weg te leggen. Het einde van het boek was ook heel leuk om te lezen, omdat je toen zag dat alles bij elkaar kwam. Het negatieve van het boek is dat het soms vaag is waar Dalem het nou precies over heeft. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het verdwaalde karakter va Dalem zelf.

 

Het was moeilijk om dit boek weg te leggen, want ik wilde graag weten hoe de bizarre situatie waar Dalem zich weer in had bevonden eindigde. Dalem kwam na de vergadering, waar hij was weggestuurd, terecht op een bankje in de volkstuintjes. Daar regelde hij in zijn gedachte een vergadering. Op een gegeven moment ging Dalem hallucineren en had hij zeer komische gesprekken met zijn secretaris. Die secretaris zei het woord daglicht midden in de vergadering en Dalem rent er vandoor. Na zo’n scene was ik weer benieuw waar Dalem nu weer naar toe zou gaan of waar het verhaal zich nu ging afspelen.

 

Ik vind de hoofdpersoon een zeer realistisch persoon, ondanks zijn verwarde gedachtes en zijn gekte richting het vergaderen. Dalem is een hele vriendelijke en beleefde man die altijd anderen liet uitpraten en manieren had. Hij was ook gek op treinen. We komen door het boek steeds meer te weten over wie hij nou eigenlijk echt is en aan het een van het verhaal kwam ik erachter dat hij de zelfde jongen was die in het oude ziekenhuis had gewoond en die in het water was gesprongen. De hoofdpersoon ‘Dalem’ is helaas wel lastig te volgen, omdat hij vaak onduidelijk verteld over bepaalde situaties. Dalem was niet zo’n betrouwbare ik-persoon, omdat hij nogal verward was en het verhaal zich ook wel in zijn hoofd afspeelt. Niet helemaal de werkelijkheid, dus.

 

De beschrijving van ruimtes voegt niets toe aan het verhaal, het verhaal bevindt zich grotendeels in een vergaderruimte. Een vergaderruimte is een redelijk neutrale plek waar door de tijd heen niet veel aan veranderd er kan hoogstens een schilderij of niet hangen maar dat heeft geen gevolgen op dit verhaal. De tijd waar het verhaal zich afspeelt was de tijd dat het boek de vergaderzaal zelf geschreven was. Het zou prima nu in 2017 zich af hebben gespeeld want er zijn altijd wel verwarde mensen, haven en vergaderruimtes. Ook heeft de tijd waar het verhaal zich afspeelt weinig te doen met het verhaal zelf.

 

De schrijver beschrijft de gebeurtenissen in chronologische volgorde, bijna dan. Het verhaal begint in de vergaderzaal waar Dalem wordt weggestuurd, daarna verplaats Dalem zich naar andere plekken en dit gebeurt redelijk chronologisch. Today het einde inzicht komt en het verhaal wordt verteld over een heel groot huis aan de rand van de dijk, vanaf dit verhaal is de progressie van Dalem er niet meer e gaat he over wie er in het huis wonen. Daarna gaat het verhaal weer veder over Dalem en kwam ik erachter dat Dalem de jongen was die in het huis woonde.

 

Ik vind het bijzonder dat het boek zo mooi op de verschillende scenes aansluit het is bijna een toneelstuk. Hij begint in de vergaderzaal, wordt daar weggestuurd gaat veder naar een cafe, etc. Toen Dalem begon over het huis aan de dijk snapte ik eerst niet waar het verhaal heen ging maar met het hoofdstuk dat daarna kwam was alles meteen duidelijk en passte al precies op elkaar.

Boek 6

Sonny Boy – Annejet van der Zijl

De opdracht is: brief aan de uitgever

Ik geef het boek 4 sterren
Niveau 3

___

Uitgeverij ‘Nijgh & Van Ditmar’
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

 

Oss, 20 juni 2017

 

Geachte heer/mevrouw,

Mijn naam is Max van Uden en ik ben een beginnend schrijver. Ik zou u, door middel van deze brief, mijn eerste boek willen presenteren. Echter vertel ik u eerst wat meer over mijzelf.

Ik zou mijn schrijfstijl het liefst willen kenmeren als afwisselend. Ik houd ervan om mensen verschillende kanten van een verhaal te laten zien. Ook houd ik ervan om een verhaal spannend op te bouwen. Het liefst schrijf ik verhaal naar aanleiding van een gebeurtenis, of tenminste iets wat realiteit zou kunnen zijn. Zo zou ik ook mijn eerste boek willen kenmerken.

Het boek waar ik het over heb, heb ik ‘Sonny Boy’ genoemd. Sonny Boy verwijst naar een personage in het boek. Het thema van het boek is krachtige liefde in oorlogstijd.

Dit verhaal kent maar één verhaallijn. Deze wordt gezien vanaf de ik-persoon: Rika van der Lans. Zij is de hoofdpersoon in dit boek.

Het verhaal gaat over Rika, die, in de vooroorlogse periode, haar man verlaat, omdat deze zijn handen niet meer thuis kan houden en omdat Rika de grote stad mist. Ze ontmoet Waldemar Nods. Een Surinaamse man, waarmee ze een relatie krijgt. Rika raakt zwanger van Waldemar en verliest daarmee de voogdij over haar kinderen. Als de zoon – Waldy – geboren is, verhuizen ze naar Scheveningen. Ze krijgen, na een periode op een kleine kamer te hebben gewoond, een pensioen. Ze verhuren wat kamers, waardoor er in de oorlogstijd onderduikers komen te zitten. Hiervoor worden Rika en Waldemar gepakt en worden vervolgens naar een werkkamp gestuurd. Waldy ontkomt. Hoe het verder afloopt, houd ik nog even voor u geheim!

Dit boek is een roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal in de oorlog . Het boek is daarom naar mijn menig aan te raden aan lezers boven de 15. Dit baseer ik op adviezen van Lezen voor de Lijst en een aantal recensies.

 

Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd en ik hoop dat u geniet van mijn boek.

 

Met vriendelijke groeten,

Max van Uden
Schalkskampweg 39
5345GP Oss

 

Boek 7

De Engelenmaker – Stefan Brijs

De opdracht is: brief aan de uitgever

Ik geef het boek 3 sterren
Niveau 3

___

 

Uitgeverij Atlas
Prinsengracht 911 – 915
1017 HJ Amsterdam

 

Oss, 1 maart 2018

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Mijn naam is Max van Uden en ik ben beginnend schrijver. De laatste paar maanden heb ik een conceptboek geschreven en ik zou het graag met u als uitgever willen delen.

 

Het verhaal is gebaseerd op een Belgische dokter met Duits als voertaal. In het verhaal komt naar voren dat de dokter het syndroom van Asperger heeft. In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (midden 20e eeuw), was Asperger nog een vrij onbekend syndroom en zochten mensen dit niet achter de rare gedragingen van de lokale dokter. De dokter heeft drie zoons, maar in het dorp waar de dokter woont, wordt gesuggereerd dat de zoons ziek zijn. De dokter doet een erfelijkheidsonderzoek bij zijn zoons, maar progressie boekt hij niet.

 

Uit zijn verleden heeft de dokter een godstrauma overgehouden. In het verhaal komt naar voren dat de dokter denkt dat hij boven god staat. Aan het einde van het verhaal pleegt hij daarom ook zelfmoord door zichzelf op te laten hangen aan het kruis.

 

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven bekeken: het eerste deel wordt bekeken vanuit de oppas, het tweede deel voornamelijk vanuit de universitaire onderzoeker op het instituut waar de dokter gewerkt heeft en het laatste deel vanuit de dokter zelf.

 

Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan het lezen van dit boek.

 

Met vriendelijke groet,

 

Max van Uden
 

Schalkskampweg 39
5345 GP Oss

Boek 8

IV – Arjen Lubach

De opdracht is: brief aan de uitgever

Ik geef het boek 3 sterren
Niveau 3

___

 

Uitgeverij Atlas
Prinsengracht 911 – 915
1017 HJ Amsterdam

 

Oss, 5 maart 2018

 

Geachte heer/mevrouw,

Mijn naam is Max van Uden en ik ben beginnend schrijver. De laatste paar maanden heb ik een conceptboek geschreven en ik zou het graag met u als uitgever willen delen.

Deel I
Elsa Ruys, (28) een bekende en mooie wiskundige (ze is gek van getallen) hoort via de telefoon dat haar vader is vermoord en ze moet meteen terug naar Nederland komen. Ze is in Zuid-Frankrijk op vakantie met haar relatie Joost en haar kindje Lars. Ze neemt direct het vliegtuig en wordt op Schiphol afgehaald door een man die beweert van de politie te zijn.  Maar dat is achteraf helemaal niet het geval. Ze laten haar in de auto een beeldje zien dat gebruikt is bij de moord op haar vader, maar zo krijgen de mannen haar vingerafdrukken op het beeldje. In de auto krijgt ze ook een briefje van haar vader te zien dat een eerste aanwijzing geeft naar een adres. Ze moet naar het Februariplein en daar woont een studente van haar vader Robin. (aanwijzing 1: alpha). Elsa speelde altijd met haar vader via dergelijke raadseltjes. Ze gaat naar het Februariplein en daar woont inderdaad een meisje Robin dat haar vader kent.

 

Deel II
De ravage in de buurt is groot en er zijn enkele gewonden te betreuren. Van Eck vertelt Robin en Elsa verder over de inhoud van de Thorbecke-brief. De staatsman had enkele ideeën over het koningschap die de toenmalige Koning Willem III (een idiote man) niet welgevallig waren:  o.a. over het morganatisch huwelijk. Dat houdt in dat er een bepaling in de grondwet zou komen waarin het de Koning zou zijn toegestaan te trouwen met iemand van een lagere afkomst. Dat wilde Koning Willem III niet. Thorbecke werd daarom in die tijd tegengewerkt en zelfs bedreigd, weet Van Eck te melden. De documenten moeten veilig worden gesteld en daarom zoeken ze weer contact met Ans Kahn. Die woont in een afgelegen huis in de duinen bij Heemskerk. Ans heeft diezelfde middag te horen gekregen dat ze niet ontslagen zal worden en wil dat met Elsa vieren door whisky met haar te drinken. Ze heeft al aardig wat op en Elsa vraagt haar de Thorbecke-brief in de kluis op te bergen. Dan blijkt dat Ans meer van alles af weet. Waarschijnlijk is ze bewerkt van bovenaf in ruil voor het houden van haar baan. Ze richt een pistool op Elsa, maar uiteindelijk schiet ze na een worsteling in haar eigen been. Elsa belt 112 voor haar en ze wordt weer herenigd met Maarten van Eck en Robin. Die hebben intussen informatie over een derde aanwijzing (de gamma) in het plot: iets met een steen, wat een edelsteen blijkt te zijn die gebruikt is bij oorjuwelen van het Koninklijk Huis. Er is er één verdwenen. Intussen zien de leden van de geheime  groep agenten onder leiding van IV (je kunt halverwege deel II opmaken dat dit Willem IV zou kunnen zijn, oftewel Willem-Alexander) dat het de verkeerde kant opgaat. John Hart zit niet langer op het spoor om Elsa van de moord op haar vader te verdenken. Die moet worden uitgeschakeld  en een telefoontje naar de leidinggevende van John zorgt ervoor dat hij even buiten dienst wordt gesteld. Hij wordt zogezegd verdacht van seksuele intimidatie met zijn collega Mirjam.

Er zijn diverse personale vertellers in deze roman die elkaar vrijwel elk hoofdstuk afwisselen: de belangrijkste vertellende personages (allen in de o.t.t. vertellend) zijn Elsa Ruys (dochter van een wetenschapper.), Ans Kahn (directrice Nederlandsche Bank), Jacob (een geheime beveiligingsagent) en John Hart (politierechercheur).

Het lijkt echter alsof de schrijver dat af en toe vergeten is, wanneer er een ineens een zin met een auctoriale verteltrant te lezen valt.

Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan het lezen van dit boek.

Met vriendelijke groet,

Max van Uden
Schalkskampweg 39
5345 GP Oss

 

Informatie is afkomstig van Scholieren.com

 

Boek 9

Alles wat er Was – Hannah Bervoets

De opdracht is: brief aan de uitgever

Ik geef het boek 3 sterren
Niveau 3

___

 

Uitgeverij Atlas
Prinsengracht 911 – 915
1017 HJ Amsterdam

 

Oss, 5 maart 2018

 

Geachte heer/mevrouw,

Mijn naam is Max van Uden en ik ben beginnend schrijver. De laatste paar maanden heb ik een conceptboek geschreven en ik zou het graag met u als uitgever willen delen.

In het verhaal organiseert Merel met haar productiebedrijf een wetenschappelijk televisieprogramma, waarin het kind Joeri een hoofdrol zal spelen. Hij is een erg slim wiskundejongetje (maar niet hoogbegaafd). De opnames zijn nog maar net begonnen, als er een enorme knal buiten klinkt. Op last van de autoriteiten moet iedereen blijven zitten waar hij zit. Merel zit vanaf dat moment met nog zeven anderen opgesloten in het gebouw waar een ondoordringbare dikke mist omheen hangt. Niemand weet wat er exact aan de hand is, maar ze besluiten de instructies op te volgen en te blijven zitten waar ze zitten. De opladers van de mobiele telefoons liggen helaas thuis, internet ligt er natuurlijk ook uit, maar er is voorlopig water, de elektriciteit doet het en er is genoeg leesvoer aanwezig in de klaslokalen en de schoolbibliotheek.

 

Gedurende het verhaal zullen de 8 belangrijkste personages om bepaalde redenen verdwijnen. Merel blijft tot het laatst over. Ze blijkt zwanger te zijn.

Het verhaal wordt vanuit een perspectief bekeken: die van Merel. Het verhaal wordt niet op een chronologische manier niet verteld.

Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan het lezen van dit boek.

Met vriendelijke groet,

Max van Uden

Schalkskampweg 39
5345 GP Oss

Informatie afkomstig van Scholieren.com

Boek 10

Het gouden Ei – Tim Krabbé

De opdracht is: brief aan de uitgever

Ik geef het boek 3 sterren
Niveau 3

___

 

Uitgeverij Promentheus
Herengracht 48
1015 BN Amsterdam

Oss, 5 maart 2018

 

Geachte heer/mevrouw,

Mijn naam is Max van Uden en ik ben beginnend schrijver. Ik zou graag met u mijn eerste boek willen delen.

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet.

Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden.

Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben.

Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia op dat moment is.

Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan.

Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven.

Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.

Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden.

Voor het verhaal is een auctoriale verteller gebruikt. Dit wordt ook wel een alwetende verteller genoemd. Niemand uit het verhaal vertelt het verhaal, maar iemand van bovenaf lijkt het verhaal te vertellen. Hierdoor weet je als lezer ook meer dan de personages uit het boek weten.

Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan het lezen van dit boek.

Met vriendelijke groet,

Max van Uden

Schalkskampweg 39
5345 GP Oss

Informatie afkomstig van Scholieren.com

Overige opdrachten

Verhaalanalyse

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Max van Uden Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-05 14:08:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.