H4 vorm

H4 vorm

Vormen in allerlei gedaantes

Onbeweeglijk in de wind, groot, massief en toch sierlijk staan de drie mensfiguren op afbeelding 1 op het water. Duwen ze tegen elkaar aan omdat ze elkaar weg willen duwen of houden ze elkaar juist in evenwicht? Werken ze elkaar tegen of helpen ze elkaar? Het kunstwerk heet De molecuul mannen en is gemaakt door Jonathan Borofsky. De drie mannen stellen drie stadsdelen voor in Berlijn die door de samenkomst van oost (Friedrichshain) en west (Kreuzberg) met elkaar verbonden werden.

Maar Borofsky wilde met dit beeld meer laten zien dan de samenkomst van de drie stadsdelen. Hij was gefascineerd door het menselijk lichaam en de werking van moleculen, waaruit niet alleen mensen maar eigenlijk alles is opgebouwd. Hij maakte de mensfiguren van stevig aluminium. Hierin maakte hij vervolgens allemaal gaten om de structuur van de moleculen te laten zien. Zoals hij zelf zei: “Ondanks het feit dat wij als mensen er heel sterk uitzien, zijn we toch gemaakt van een moleculaire structuur die zelf weer is opgebouwd uit eigenlijk niets anders dan water een lucht”. > door de gaten in het beeld zie je de lucht en als je hoger staat het water.

afbeelding 1 De molecuul Mannen in Berlijn

 

 

afbeelding 2 De roof van Proserpina 
door Bernini

Op afbeelding 2 zie je ook een sculptuur waarin mensen afgebeeld worden. We zien een grote krachtige man die een vrouw optilt en haar meeneemt. De vrouw zet haar arm af tegen zijn hoofd en schreeuwt. Ze doet haar best zich uit zijn sterkte greep los te rukken.

Dit beeld is gemaakt door de kunstenaar Bernini. Hij wilde ons met dit beeld het mythologische verhaal vertellen van Pluto en Proserpina. Pluto was de God van de onderwereld. Hij was erg eenzaam en ging in de bovenwereld op zoek naar een vrouw. Daar werd hij verliefd op Proserpina en nam haar tegen haar zin in mee naar de onderwereld.

Bernini wil ons met het beeld van Pluto en Proserpina een verhaal vertellen en emoties tonen die bij dit verhaal horen. Door de houdingen van de personen en de details zien we dat Pluto een grote sterke/gespierde man is en dat Proserpina niet mee wil maar zichzelf probeert te bevrijden.

 

 

 

Colofon

Het arrangement H4 vorm is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Marjolein Stokkermans-Gielen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-07-17 10:31:01
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open