Stoffen isoleren

Stoffen isoleren

Inleiding

Welkom bij de 'webquest' voor 3VWO. In deze webquest ga je in een groepje van 3 personen ontdekken wat voor schatten er in de natuur verborgen zitten. Je zult merken dat het isoleren van stoffen sterk samenhangt met het vakgebied biologie en nog een ander vakgebied die we nu nog even niet verklappen. 

Jullie zijn de assistenten van Freek Vonk tijdens een tour door Nederland. Jullie laten de burgers zien welke schatten de natuur ons te bieden heeft. Freek heeft jullie hulp hard nodig, dus zet hem op!

Onder het kopje bijlagen staan de doelen van de webquest. Als je aan deze doelen voldoet, heb je voldoende kennis opgedaan om de eindpresentatie te geven.

Je hebt nu misschien nog geen idee hoe je verschillende stoffen kan scheiden, daarom begint deze webquest met een aantal scheidingsmethodes. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met de scheidingsmethodes die later deze webquest weer terug komen. 

In hoofdstuk 2 gaan we ons verdiepen in het gif van slangen. Nu denk je misschien nog dat het alleen maar een gevaarlijke vloeistof is. Ik ben benieuwd hoe je daar na dit hoofdstuk tegenaan kijkt!

In hoofdstuk 3 behandelen we een tweede voorbeeld waarin de ontwikkeling van stoffen isoleren mooi aan het licht komt. We zullen ontdekken dat de pijnstillers die we nu gebruiken, vroeger ook al op een bepaalde manier gebruikt werden. 

De webquest sluit je af met een poster en een korte presentatie. De eisen die hiervoor gelden kun je vinden bij het blok 'Eindopdracht'. 

Hoe werkt een webquest?

In de webquest kom je informatie en vragen tegen. Er staan soms verwijzingen naar site's of filmpjes aangegeven. Vul alle vragen in 'in dit bestand' en je hebt een mooie basis gelegd voor je eindproduct. 

Als je het bestand gedownload en opgeslagen hebt ben je klaar om te beginnen! Werk vanaf hoofdstuk 1 door tot en met hoofdstuk 3. Daarna komt de eindopdracht. Het is verstandig om de eindopdracht nu al even te bekijken.

 

Heel veel plezier en succes!

Colofon

Het arrangement Stoffen isoleren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Nicole Kroes Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-11-10 19:28:07
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VWO 3;
Leerinhoud en doelen
Scheikunde; Systeemdenken (scheikunde); Scheiden;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
DWDD University presenteert 'Gif' door Freek Vonk
https://youtu.be/PeDPIFhW_0Y?rel=0&showinfo=0
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open