Thema Bevolking en ruimte: Nederland - Duitsland vmbo-kgt34

Thema Bevolking en ruimte: Nederland - Duitsland vmbo-kgt34

Inleiding

De exameneenheid Bevolking en Ruimte geeft aan dat je de bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in Nederland moet kunnen beschrijven en moet kunnen vergelijken met een andere regio in Europa. De aangewezen regio hiervoor is Duitsland.

In dit thema komen de volgende opdrachten aan de orde:

  • Demografie Nederland - Duitsland
    In de periode na de Tweede Wereldoorlog is de bevolkingsontwikkeling in Nederland en Duitsland sterk veranderd. Je vergelijkt demografische gegevens van beide landen en kijkt naar de gevolgen voor de toekomstige groei van de bevolking.
  • Migratie nader bekeken
    Sinds de jaren 50 hebben zich veel arbeidsmigranten in Nederland en Duitsland gevestigd. Je kunt immigreren of emigreren om verschillende redenen: push en pull factoren. De laatste jaren komen er veel vluchtelingen en asielzoekers naar Nederland en Duitsland.
  • Inrichting ruimte
    Nederland en Duitsland behoren tot de dichtstbevolkte landen van Europa. Hoe de bevolking zich verspreidt, houdt verband met natuurlijke en sociaaleconomische factoren. Hoe de ruimte ingedeeld wordt voor verkeer, landbouw, industrie, recreatie, huisvesting, maar ook voor natuur in beide landen leer je in deze opdracht.
  • Ruimte om te wonen
    Bij wonen in en om de stad maken we een indeling in vijf woonmilieus. Hoewel veel mensen graag in de buurt van een stad wonen, is het belangrijk dat er ook voorzieningen in dorpen blijven bestaan. Vanwege het stijgende percentage ouderen, moet voor deze groep ook woonvoorzieningen worden getroffen. In Duitsland is dit al verder ontwikkeld door de veel hogere kosten in ouderenzorg.

Colofon

Het arrangement Thema Bevolking en ruimte: Nederland - Duitsland vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-10-26 11:04:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Bevolking en ruimte: Nederland & Duitsland'' worden 4 verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Demografie Nederland - Duitsland", legt het demografische transitie model uit en bespreekt de demografische kenmerken van Nederland en Duitsland. Vervolgens wordt er een vergelijking gemaakt tussen Nederland en Duitsland en wordt gekeken naar hun positie in het demografisch transitie model. Daarna worden de bevolkingsdiagrammen besproken en hoe deze eruitzien in Nederland en Duitsland. Ten slotte worden de bevolkingsontwikkelingen in beide landen besproken, evenals de toekomstige ontwikkelingen en de gevolgen die daarmee gepaard gaan. In het onderwerp "Migratie nader bekeken" wordt verhuizing besproken, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan binnenlandse verhuizingen in Duitsland als gevolg van de scheiding tussen West- en Oost-Duitsland. Daarna komt emigratie aan bod, waarbij wordt besproken welke redenen mensen kunnen hebben om te emigreren, zoals economische, politieke of persoonlijke redenen. De begrippen push- en pullfactoren worden uitgelegd en hoe deze verband houden met emigratie. Vervolgens wordt immigratie uitgelegd, waarbij wordt benadrukt dat immigranten vaak uit voormalige koloniën van het moederland komen. Ook worden de begrippen volgmigratie en gezinshereniging toegelicht. Tot slot wordt er aandacht besteed aan vluchtelingen en de redenen voor hun migratie, evenals de uitleg van het begrip migratiesaldo. In het volgende onderwerp, genaamd "Inrichting ruimte", staan de begrippen bevolkingsdichtheid en bevolkingsspreiding centraal, en worden de factoren besproken die zorgen voor verschillen daarin. Vervolgens wordt het begrip verstedelijking behandeld, samen met urbanisatie, re-urbanisatie en suburbanisatie. Tot slot wordt er beschreven hoe ruimte ook nodig is voor zaken als landbouw, verkeer, recreatie en natuur. Het laatste onderwerp, "Ruimte om te wonen", bespreekt verschillende soorten woongebieden en woonwensen in Nederland. Er wordt uitgelegd uit welke onderdelen een stad doorgaans is opgebouwd, zoals het stadscentrum, tuindorpen, vinex-wijken, flats en woonerven. Daarna wordt beschreven hoe het is om in een dorp te wonen, waarbij het begrip verzorgingsgebied wordt uitgelegd en de relatie met vergrijzing wordt beschreven.
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
13 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijksunde, arrangeerbaar, demografie, duitsland, emigratie, immigraite, migratie, nederland, stercollectie, vmbo leerjaar 3 & 4

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Kennisbank Aardrijkskunde - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/134827/Kennisbank_Aardrijkskunde___vmbo12

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Thema Bevolking en ruimte toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/144714/Thema_Bevolking_en_ruimte_toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open