Opdracht: China: Verstedelijking 1 - vmbo-kgt34

Opdracht: China: Verstedelijking 1 - vmbo-kgt34

China: verstedelijking 1

Intro

China heeft in de 19e en 20e eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het land heeft op dit moment een van de grootste economieën van de wereld en een steeds groter deel van de bevolking leeft in welvaart. Dat is terug te vinden in de huisvesting: de oude woonwijken, de hutongs, worden steeds vaker afgebroken en vervangen door moderne hoogbouw.
Het aantal inwoners van de Chinese steden is in de laatste decennia enorm toegenomen.

Om een massale migratie vanaf het platteland naar de steden enigszins te beperken, begon communistisch China (al zo'n 4000 jaar geleden) met het registreren van de inwoners. Dit zogeheten Hukou is een soort binnenlands paspoort en bestaat nog altijd. Op dit registratiesysteem is tegenwoordig veel kritiek.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht:

  • aangeven in welke periodes de Chinese steden sterk gegroeid zijn;
  • uitleggen waardoor de stedelijke bevolking na de Industriële Revolutie zo groeide;
  • groeimodellen van Chinese steden herkennen;
  • omschrijven wat hutongs zijn en wanneer deze zijn ontstaan;
  • verklaren waarom hutongs ondanks de enorme groei in steden toch vaak behouden blijven;
  • omschrijven wat het Hukou-systeem inhoudt;
  • voorbeelden geven van kritiek op het Hukou-systeem.

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Je leert over de groei van de Chinese bevolking, met name in de steden, na de Industriële Revolutie. Aan de hand van een grafieksite vul je tabellen in over China en Europa en beantwoordt er vragen over.
Stap 2 Je leest over de periodes waarin de Chinese bevolking meer of minder snel groeide. Je bekijkt een video en beantwoordt vragen.
Stap 3 Je bekijkt drie groeimodellen van Chinese steden en beantwoordt er vragen over.
Stap 4

en

Je leest over het ontstaan van hutong-wijken. Je geeft je mening over het belang van het wel of niet voortbestaan van hutongs voor de bevolking. Bespreek je argumenten met een klasgenoot.
Stap 5 Je leert over het Hukou-systeem: de geschiedenis, de tweedeling en de (snelle) hervorming van het systeem. Je beantwoordt vragen over dit systeem.
Afronding
Onderdeel Activiteit
Eindopdracht A Kies je voor opdracht A: dan maak je de toets.
Eindopdracht B of Je maakt samen een muurkrant, die oproept tot hervorming in China.
Extra opdracht* In overleg met je docent maak je de extra opdracht. Je maakt samen met een klasgenoot een animatie over een groeimodel van een stad in China.
Terugkijken Je kijkt alleen of samen terug op de opdracht.

 


Tijd
Voor deze opdracht heb je ongeveer 5 lesuren nodig.
* De extra opdracht is een tijdrovende opdracht, waar nog extra lesuren voor nodig zijn.

Aan de slag

Stap 1: Groei van de Chinese steden

De grootste bevolkingsgroei in steden, zowel in de Chinese als in de Nederlandse, vond plaats in verschillende periodes van industrialisatie. Gedurende die periodes werden de levensomstandigheden voor mensen beter (bijvoorbeeld door een grotere productie van voedsel, betere gezondheidszorg, beter onderwijs en door meer financiële middelen voor huishoudens). Daardoor konden mensen meer kinderen krijgen, terwijl er minder mensen jong stierven. Omdat de meeste economische groei in de steden plaatsvond, en daar dus meer werk en meer voorzieningen te vinden waren, verhuisden steeds meer mensen naar de stad. Met andere woorden, de stedelijke bevolking nam toe en de steden werden steeds groter.

In Europa begon de Industriële Revolutie rond 1750 in Engeland; de rest van Europa volgde een halve eeuw later, vanaf het begin van de negentiende eeuw. In China kwam de industriële productiewijze pas veel later op gang, vanaf circa 1950. Hoewel het inwonertal van China tot 1960 lager was dan dat van Europa, is het aantal inwoners van China (het bevolkingscijfer van dat land) momenteel bijna twee keer zo groot. China kende in 75 jaar een bevolkingsgroei die bijna het dubbele is van de bevolkingsgroei in Europa in 200 jaar. Het was lang de grootste en snelst groeiende bevolking ter wereld. En die groei vindt met name in de steden plaats.

Bekijk de grafieken op deze website. Gebruik hierbij de onderstaande handleiding.

Handleiding - Grafiek bekijken

  • Als je met je muis beweegt over de grafiek rechts krijgt je het bevolkingsaantal te zien van een bepaald jaar.
  • Boven deze grafiek kun je een jaartal selecteren. Je ziet je keuze direct terug in de bevolkingspiramide links met daarin de bevolkingsopbouw naar leeftijdscategorie en geslacht.
  • Onder de grafiek is het geselecteerde land gemarkeerd. Je kunt ook de gegevens van andere landen opvragen.
 

Beantwoord de volgende vragen over deze tabellen.

Stap 2: Vier periodes

China kent vier periodes van stedelijke groei. In twee van deze periodes groeide de bevolking snel en in twee wat minder.

Periode 1 - Weinig groei tot 1950

De economie was tot 1950 gericht op de landbouw en de steden waren relatief klein. De steden die er waren bestonden uit hutongs. Hutongs zijn traditionele en ommuurde woonwijken met doorgaans kleine huizen en smalle straten. In Stap 4 lees je er meer over.
De Chinese samenleving was een agrarische met weinig economische groei.

Periode 2 - Groei van 1950 tot 1961

De jaren van 1950 tot 1961 vormden de eerste periode van economische groei in China. De industrialisatie was op gang gekomen en er trokken veel arbeiders naar de fabrieken, waardoor steden begonnen te groeien. Rondom de oude hutongs werden nieuwe bedrijventerreinen en woonwijken gebouwd.

Periode 3 - Beperkte groei tussen 1961 en 1979

Toen in de jaren 50 mensen massaal naar de stad trokken, werd er een nieuw systeem ingevoerd: het hukou-systeem. Het is een registratiesysteem waarmee wordt vastgelegd waar je, met toestemming van de regering, woont. Wil je naar een andere regio, dan moet je daarvoor goedkeuring vragen aan de autoriteiten. Het is een middel om volksverhuizingen onder controle te houden en met name plattelanders ervan te weerhouden massaal naar de stad te verhuizen. Een te grote trek naar de stad levert allerlei problemen op, denk aan te weinig werk en woningen. In Stap 5 lees je er meer over.

Periode 4 - Snelle groei vanaf 1979

Het tijdvak van snelle groei begon in eind 1978, begin 1979 toen de Communistische Partij van China zijn economisch beleid herzag: socialistisch maar met Chinese eigenschappen. Door het groter worden van de industriële sector groeiden ook de steden. Momenteel is er zoveel industrie dat er immigranten worden geworven om in China te komen werken.

Stap 3: Groeimodellen

Een stad kan op verschillende manieren groeien. Die groeiwijzen zijn in modellen ondergebracht. De volgende groeimodellen zijn voor deze opdracht van belang:

Model 1 - Concentrisch model

Concentrisch model of monocentrisch model (Burgess): De stad groeit vanuit het centrum naar buiten in steeds grotere ringen.
  1. Centraal ligt het zakendistrict
  2. Overgangsgebied
  3. Woonwijk lage inkomens/arbeiders
  4. Woonwijk middenklasse
  5. Gebied van de pendelaars/forensen

Tussen deze ringen verhuizen mensen van binnen naar buiten zodra ze welvarender worden.

Model 2 - Sectormodel

Sectormodel (Hoyt): Lijkt op concentrisch model. Verschil is dat handel en industrie zich vestigen langs (spoor)wegen.
  1. Zakencentrum
  2. Transport en industrie
  3. Goedkope woningen
  4. Woningen van gemiddelde prijs
  5. Dure woningen

Model 3 - Meerkernenmodel

Meerkernenmodel (Harris en Ulman): De stad groeit per beroepsgroep.
  1. Zakencentrum
  2. Handel en lichte industrie
  3. Goedkope woningen
  4. Woningen van gemiddelde prijs
  5. Dure woningen
  6. Zware industrie
  7. Zakengebied buiten het centrum
  8. Woningen aan de randen van de stad
  9. Industriegebied buiten de stad

 

Stap 4: Hutong wijken

Het woord hutong komt van het Mongoolse woord hottog, dat bron betekent. Een gegraven bron vormde in de Middeleeuwen vaak het centrum van nieuwe woongemeenschappen.
Hutongs zijn ontstaan doordat mensen hun huizen met muren aan elkaar verbonden. Hierdoor ontstonden er smalle straatjes. Volgens de Chinese regels wordt er over hutongs gesproken als de straten minder breed zijn dan 9 meter. In Beijing zijn er wijken waar de straten slechts 50 centimeter breed zijn!

Hutongs kenmerken zich verder door de kleine huizen (van soms maar één kamer) en een muur om de wijk. De huizen hebben over het algemeen geen sanitair, er zijn gezamenlijke toiletten en er is weinig of geen elektriciteit.
De volgende video geeft een beeld van een ‘goed’ onderhouden hutong.

De geschiedenis van de Hutong

De eerste hutongs zijn ontstaan tijdens de Mongoolse Yuan-dynastie (dynastie staat voor een reeks opeenvolgende vorsten uit dezelfde familie) van 1206 tot 1368. Ze ontstonden omdat stadsbewoners muren bouwden om hun huizen met elkaar te verbinden, of hun huizen aan elkaar te bouwen. Ze deden dat om indringers uit hun buurt te houden. Ook om de hutongwijk bouwden ze een muur.

Mensen met dezelfde beroepen woonden vaak bij elkaar in een bepaalde hutong, die dan ook naar hen werd vernoemd. Zo woonden in de wasserij-hutong mensen die de kleren van de keizer wasten. Andere hutongs werden genoemd naar bepaalde families of naar de vorm die ze hadden. De broeken-hutong begint als een laan die zich verderop in twee´broekspijpen’ splitst.
In de hutongs staan veel oude huizen met een binnenplaats, vaak verscholen achter een muur langs de hutong. Je gaat er via een houten deur naar binnen en moet bij het binnengaan om een zogenaamde 'geestesmuur' heen.

Beijing, de hoofdstad van China, is de stad met de meeste hutongs. Oorspronkelijk heeft Beijing duizenden hutongs. Ze liggen rond de Verboden Stad. In hutongs vlak bij de oost- en de westkant van de Verboden Stad woonden leden van de keizerlijke hofhouding en edelen. In andere hutongs noordelijk en zuidelijk van de Verboden Stad woonden kooplui en andere gewone burgers.

De Verboden Stad

De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Yaun-dynastie hun rijk bestuurden. De Verboden Stad (Zijin Cheng) werd gebouwd tussen 1406 en 1420. Het complex is verdeeld in een 'Buitenhof' en een 'Binnenhof'. In het ‘Buitenhof’ waren de vergaderzalen voor de keizers, in het ‘Binnenhof’ stonden hun paleizen.

Afbreken of behouden

Hutong ingang, ooit van de rijke
mensen

In Peking bestaan nog verschillende van deze traditionele hutong-wijken. Enkele zijn sterk gemoderniseerd. Het afbreken van hutongs begon halverwege de twintigste eeuw, onder het bewind van de communistische leider Mao. De wijken zouden te ongezond zijn. De mensen wonen er dicht op elkaar en de huizen hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenzijde en zijn gezamenlijke voorzieningen. Elektrische verlichting is er ook nauwelijks.

Helaas hadden de bewoners zelf geen inspraak. Velen wilden hun huizen niet verlaten maar werden gedwongen. Door de groeiende economie in de jaren 80 en 90 kreeg China de kans om steeds meer hoge flats te bouwen. De stadsmuren werden opgeofferd aan een rondweg. Door al deze bouwwerken kwam er steeds meer verkeer en dus ook uitlaatgassen in de hutongs. De omstandigheden om er te wonen, werden slechter en slechter.

In 2005 waren er nog ongeveer 3000 Hutongs in Peking, met daarin bijna de helft van de stedelijke bevolking. De wijken worden inmiddels beter gewaardeerd door de overheid. Sommige Hutongs zijn opgeknapt en voorzien van elektra en water om te voorkomen dat alles aan sloop ten onder gaat. De Hutongs vormen nu een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en een bezoek aan een gezin in een Hutong is mogelijk.

In 2008 moesten veel hutongs plaatsmaken voor hotels en kantoor, in verband met de komst van de Olympische Spelen.

Stap 5: Hukou-systeem

Hukou

China heeft sinds 1949 een communistische regering, die in feite vrijwel alles bepaalt. De overheid zegt bijvoorbeeld waar je moet wonen en werken. De overheid was bang dat vele tientallen miljoenen boeren de armoede op het platteland zouden ontvluchten. De steden zouden al die mensen niet kunnen opvangen, terwijl de economie op het platteland in elkaar zou storten.
Wonen in de stad heeft diverse voordelen. Er is beter onderwijs en een grote keuze aan banen. Ook zijn er in de stad allerlei producten te krijgen die men op het platteland niet vlug zal vinden. In de stad kan men ook veel beter handel drijven. Kortom, in een stad zijn veel meer mogelijkheden.

Om een massale trek naar de steden te voorkomen, maakt de overheid gebruik van Hukou. Dat is een soort binnenlands paspoort waarin staat waar je vandaan komt. Om ergens te wonen en te werken, heb je een Hukou nodig uit de plaats zelf. Ook naar school gaan, of stemmen bij verkiezingen kan alleen met een Hukou. Je kan ook niet zomaar van de ene stad naar de andere verhuizen. Voor de overheid is dit een middel om de migratie (de trek van groepen mensen van de ene plaats naar de andere plaats) van het platteland naar de steden in de hand te houden.

Geschiedenis Hukou

Grote Chinese hongersnood

Het ontstond al in het oude China, ruim 2000 jaar vóór onze jaartelling. Tot op de dag van vandaag bestaat Hukou en heeft het grote invloed op het leven van de mensen.

Pure armoede dreef veel boeren van het platteland naar de steden. Maar in de stad was zo’n plattelander een illegaal. De politie kon hem oppakken en terugsturen naar zijn geboortedorp. Deze illegale burgers woonden in de regel met vele anderen in een krot, deden slecht betaald en vervelend werk en maakten lange werkdagen. Toch hadden mensen het er voor over, want op het boerenland was het vaak armoede en ellende.
Vele Chinezen op het platteland hebben in hun bestaan te maken gehad met onder meer aardbevingen, overstromingen of juist droogte. Tussen 1958 en 1962 was er een grote hongersnood met naar schatting 35 miljoen doden. Het overgrote deel van de slachtoffers (95 procent) stierf op het platteland. Of je een Hukou had voor het platteland of voor de stad, was een zaak van leven of dood.

Tweedeling

Zware arbeid om het Chinese platteland.

De afgelopen jaren is er veel kritiek op Hukou. De critici noemen het een binnenlands paspoort dat een regelrechte tweedeling in de Chinese maatschappij veroorzaakt: aan de ene kant een arme klasse van mensen met een Hukou voor het platteland en aan de andere kant de mensen met een Hukou voor een stad.
Iemand van het platteland kan alleen met een hoge opleiding of veel geld een definitieve Hukou voor een grote stad krijgen. Als je moeder een Hukou voor het platteland heeft, dan krijg je als kind automatisch ook zo’n Hukou, ook al ben je zelf in de stad geboren. Het motto luidt: Eenmaal een plattelander, altijd een plattelander. Je behoort in China tot de boeren, of je hoort bij de stedelingen. Het is moeilijk om te veranderen. Veel kinderen van boeren die in de stad wonen, hebben daar geen recht op onderwijs. Zij verblijven daarom bij hun grootouders op het platteland, waar ze wel naar school mogen. Naar schatting zijn er 130 miljoen kinderen, die zo zonder hun ouders leven.

Sinds 1980 wonen naar schatting minstens 250 miljoen Chinezen buiten het gebied waar ze van oorsprong stonden geregistreerd. Ze leven vaak lange tijd langs de randen van steden als een soort illegale immigranten. Vaak kijken stedelingen neer op de plattelanders en voelen ze zich superieur.

Sinds de communisten aan de macht zijn, heeft Hukou in het voordeel gewerkt van de stedelingen, vooral tijdens de grote hongersnood van 1958 tot 1962. Slechts een klein deel van de 35 miljoen slachtoffers van de hongersnood woonde in de stad. Heel vreemd natuurlijk, want juist op het platteland zou meer voedsel moeten zijn. De communistische leider Mao Zedung dwong alle kleine boeren om samen te werken op grote staatsboerderijen. De boeren moesten hun eigen land opgeven en dat wilden ze eigenlijk niet. Door diverse oorzaken ging de voedselproductie drastisch omlaag. De boeren kregen de schuld en werden daarvoor afgestraft.
De stedelingen genoten allerlei voordelen, terwijl de burgers op het platteland relatief juist meer belasting betaalden. Het is dan ook logisch dat veel boeren naar de stad wilden verhuizen. Vandaag de dag is die situatie nog altijd zo.

Aanpassingen

Sinds de jaren 80 en 90 heeft de overheid de scherpe kanten van het Hukou-systeem afgehaald. Zo konden plattelanders steeds vaker voor een redelijke prijs een tijdelijke verblijfsvergunning kopen voor een stad. Dan waren ze daar in ieder geval legaal. Ook stuurde de politie in de steden minder vaak mensen terug naar de boerderij. Het leven voor de boeren op het platteland werd langzaam ook wat beter.

China veranderde eind vorige eeuw van staatssocialisme naar vrijemarktsocialisme. De communistische harde lijn van Mao Ze Dong raakte op de achtergrond. Er werden enkele “speciale economische zones” ingesteld rondom steden in het oosten van het land. Daar mochten buitenlandse bedrijven onbeperkt geld investeren. In die zones werden veel nieuwe bedrijven gevestigd, die grote aantallen goedkope arbeidskrachten nodig hadden. Die kwamen natuurlijk voor een deel van het platteland. Vanzelfsprekend werd het Hukou-systeem hierop aangepast.
In een communistisch systeem werkt iedereen voor de gemeenschap en verdienen mensen in bepaalde beroepen precies evenveel salaris. Ná 1980 begonnen veel mensen met een eigen bedrijfje en kwamen er meer inkomensverschillen. Er kwamen ook steeds meer producten beschikbaar die mensen konden kopen. Met als resultaat dat de economie begon te groeien.
Een echte hervorming van Hukou durfde de overheid overigens niet aan. Men was nog steeds bang voor een massale trek naar de steden. Daardoor zou de toch al zwakke economie van het platteland nog verder inzakken. Als een stad te snel groeit ontstaan er uiteraard veel problemen. De wegen moeten bijvoorbeeld worden aangepast, evenals rioleringen en de voorzieningen voor drinkwater. Ook neemt de vraag naar elektriciteit snel toe en moeten er extra ziekenhuizen worden gebouwd. Uiteraard ontstaat er woningnood en gaan mensen noodgedwongen op allerlei vreemde plekken wonen.

Versnelde hervormingen

In 2008 schreven dertig intellectuelen een open brief. Daarin werd gepleit voor afschaffing van Hukou. Ze noemden China een land van grote discriminatie. Maar in 2014 bestaat het Hukou-systeem in de kern nog altijd. Wel zijn er veranderingen op til.
Premier Wen Jiabao riep in 2013 op tot versnelde hervorming van Hukou. In 2020 moet 60 procent van de Chinese bevolking in steden wonen. Dat betekent dat nog eens 80 miljoen boeren naar stedelijke gebieden verhuizen. Mensen van het platteland die al lange tijd illegaal in de stad wonen, mogen nu officieel een stedelijke Hukou aanvragen, zo luidt een van de nieuwe maatregelen. Dat geldt ook voor hun familie.

Mensen in steden hebben meer geld en nemen meer producten en diensten af. De overheid wil dat de Chinezen zelf meer eigen producten gaan kopen. Nu is de economie sterk afhankelijk van de export naar andere landen. Als de Chinezen zelf veel producten en diensten kopen, dan is men minder afhankelijk van het buitenland. Er moet in China een sterke binnenlandse markt ontstaan.
China wil dus dat nog meer boeren verhuizen, maar dat moet wel geleidelijk verlopen. Het Hukou-systeem blijft daarbij een belangrijk controlemiddel. De overheid wil dat men zich vooral vestigt in de kleinere steden. Probleem is echter dat het juist de heel grote steden zijn waar de meeste nieuwe banen ontstaan. Voorbeelden zijn Beijing en Sjanghai, die beide nu al meer dan 15 tot 20 miljoen mensen herbergen.

Een ander probleem is dat veel boeren de overheid wantrouwen. Als ze een stedelijke Hukou accepteren, dan zijn ze het kleine stukje land in hun oorspronkelijke woongebied kwijt. Boeren koesteren hun eigen stukje land en doen er niet graag afstand van. Het zou een oplossing zijn als boeren gemakkelijker land zouden kunnen kopen en verkopen. Er zou een openbare veiling, een soort marktplaats, moeten komen waar men land kan kopen en verkopen tegen commercieel aantrekkelijke prijzen.

Afronding

Eindopdracht A: Toets

Kies je voor eindopdracht A, dan maak je de toets.
Aan het eind van de toets zie je je score en kun je kijken of je alle vragen goed beantwoord hebt.

Eindopdracht B: Muurkrant

In China is de muurkrant een veel gebruikt communicatiemiddel. Meestal is een muurkrant een pamflet, waarin de mening van de overheid wordt verkondigd. De muurkrant wordt echter ook gebruikt door actievoerders. Meestal zijn het intellectuelen, kunstenaars of studenten die een afwijkende mening verkondigen.
Tot die laatste categorie behoort jullie muurkrant. Je maakt samen met een klasgenoot een muurkrant, geheel in de Chinese traditie.
Het wordt een muurkrant die oproept tot hervormingen en moet de volgende inhoud bevatten:

Inhoud muurkrant

  • Je toont er begrip voor dat de overheid wil voorkomen dat te veel mensen van het platteland naar de steden gaan. Als deze migratie naar de steden op een te grote schaal plaatsvindt, dan leidt dat tot enorme problemen. Zowel op het platteland als in de steden.
  • De overheid kan de trek naar de steden echter ook voorkomen door de situatie op het platteland sterk te verbeteren. Men zou daar veel meer banen kunnen creëren. De boeren zouden betere prijzen moeten krijgen voor hun producten en minder belasting moeten betalen.
  • De kern van je betoog is de trieste situatie dat 130 miljoen kinderen gescheiden leven van hun ouders. Ze groeien op bij andere familieleden op het platteland en vervreemden van hun ouders. De overheid zou bijvoorbeeld een plan kunnen opstellen, waardoor over een periode van tien jaar geleidelijk steeds meer plattelandskinderen in de stad naar school mogen. Dat moet wel langzaam gebeuren, want 130 miljoen kinderen betekent een onvoorstelbaar aantal extra scholen in de steden.
  • In nette bewoordingen mag je de overheid verantwoordelijk houden voor de ontstane situatie. De overheid is vooral bezig om de economie zo snel mogelijk te verbeteren. Het welzijn van de mensen lijkt minder belangrijk.

De muurkrant heeft een lengte van maximaal één A4'tje. Het zou bijvoorbeeld een brief kunnen zijn, gericht aan de Chinese overheid. Elke stelling moet worden onderbouwd met argumenten. Je moet schrijven op een beleefde toon. Een beschaafde brief maakt altijd de meeste indruk. De argumenten spreken tenslotte voor zich.

Een muurkrant lijkt een beetje op een column, waarin je kort je mening geeft.
Kijk eens in de gereedschapskist voor meer uitleg.

Beoordeling

De muurkrant wordt beoordeeld door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • de inhoud: uit de tekst blijkt dat jullie de belangrijkste aspecten van Hukou begrijpen.
  • de vorm: de muurkrant is overzichtelijk, zodat het gemakkelijk kan worden gelezen.
  • taalfouten: worden door jullie zoveel mogelijk verbeterd.

Column schrijven

Een column is een kort stukje tekst, waarin de schrijver zijn mening geeft op een grappige of uitdagende manier.

 

Extra opdracht: Video maken

Als extra opdracht ga je samen met een klasgenoot een animatiefilmpje maken over een van de groeimodellen van de steden van China. In Stap 3 hebben we voorbeelden gegeven van groeimodellen. Leg hierbij uit hoe een stad in een groeimodel is opgebouwd en waar welke bevolkingsgroepen wonen.
Doe dit aan de hand van beelden, tekst en (als dat kan) geluid.

Hoe ga je te werk?

  • Maak een account aan in editor.moovly.com. Door de rondleiding in het programma te volgen, krijg je de mogelijkheden te zien. De rondleiding is in het Engels. Kom je er niet uit, vraag dan hulp aan een klasgenoot of je docent.
  • Maak de animatie (minimaal 1 minuut - maximaal 4 minuten).
  • Download de animatie.
  • Deel de video met jullie docent via e-mail.

Het is een grote opdracht en het is belangrijk dat jullie de taken goed verdelen. Schrijf beiden, als jullie klaar zijn, een procesverslag, waarin jullie uitgebreid omschrijven hoe de animatie tot stand is gekomen. Stuur dit verslag naar jullie docent.
In het verslag schrijf je in ieder geval:

  • Hoe de taakverdeling was.
  • Waar de knelpunten lagen binnen de samenwerking.
  • Op welke manier jullie elkaar hebben geholpen.

Hier zie je een voorbeeld van een animatiefilmpje:

Beoordeling

De animatie en het procesverslag worden beoordeeld door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • inhoud:
    • Laat de animatie zien dat je begrepen hebt dat China verschillende periodes van stedelijke groei kende en dat je begrepen hebt hoe deze zijn ontstaan?
    • Geeft de animatie ook een indruk van de opbouw van het groeimodel en de verdeling van de bevolking?
    • Geeft jullie procesverslag een duidelijk inzicht over de totstandkoming van deze animatie?
  • vorm:
    • Is de animatie origineel en creatief samengesteld?
    • Geeft de animatie een goede weergave van het groeimodel?
    • Is jullie procesverslag duidelijk en uitvoerig samengesteld?
  • taalfouten:
    Bevat jullie tekst in de animatie en het procesverslag geen taalfouten?

Video maken

Video kan voor veel dingen gebruikt worden bijvoorbeeld om iets uit te leggen, een project te evalueren of mensen te interviewen.        

 

Terugkijken

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Welke maatregelen neemt de Chinese regering om de binnenlandse markt voor Chinese producten te versterken? Denk daarbij aan het Hukou-systeem.

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 4 uur met de opdracht bezig zou zijn. Had je voldoende tijd om alle theorie te lezen over China en de vragen te beantwoorden? Heb je in overleg met je docent nog tijd gekregen om de extra opdracht te maken?
  • Eindopdrachten en extra opdracht
    Voor welke eindopdracht heb je gekozen? Heb je in de muurkrant duidelijk het hervormingsbeleid aan de orde gesteld?
    Of heb je gekozen voor de toets of het maken van de extra opdracht: een video over het groeimodel van een Chinese stad?
  • Het arrangement Opdracht: China: Verstedelijking 1 - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-11-08 17:28:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema 'Bevolking en ruimte: China', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor vmbo-kgt leerjaar 3 en 4. Tijdens deze opdracht zul je dieper ingaan op de ontwikkeling van de Chinese steden en de factoren die daaraan hebben bijgedragen. Eerst zul je de periodes identificeren waarin de Chinese steden aanzienlijk zijn gegroeid. Hierbij leer je meer over de historische context van stadsontwikkeling in China. Vervolgens kun je uitleggen waarom de stedelijke bevolking na de Industriële Revolutie zo sterk is toegenomen. Je gaat leren om verschillende groeimodellen van de Chinese steden te herkennen en begrijpen, en hoe deze modellen de stadsplanning hebben beïnvloed. Een ander interessant aspect van deze opdracht is gericht op 'hutongs'. Je leert wat hutongs zijn en wanneer ze zijn ontstaan, evenals waarom deze traditionele woonwijken ondanks de groei van steden vaak behouden blijven. Tot slot zul je meer leren over het Hukou-systeem en begrijpen hoe dit systeem de bevolkingsverplaatsingen in China heeft beïnvloed, om vervolgens voorbeelden te kunnen geven van kritiek op het Hukou-systeem. Veel plezier met het maken van de opdracht!
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    5 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolking en ruimte: china, china, china: verstedelijking, hukou-systeem, hutongs, industriële revolutie, stercollectie, vmbo-kgt34

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen