Opdracht: China: Hutong - vmbo-kgt34

Opdracht: China: Hutong - vmbo-kgt34

China: Hutong

Intro

China heeft in de 19e en 20e eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het heeft op dit moment een van de grootste economieën van de wereld en een steeds groter deel van de bevolking leeft in welvaart. Dat is terug te vinden in de huisvesting: de oude woonwijken, de hutongs, worden steeds vaker afgebroken en vervangen door moderne hoogbouw.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • een hutong omschrijven en kun je uitleggen hoe de hutongs zijn ontstaan.
  • uitleggen waarom de overheid de hutongs wil afbreken.
  • een reden noemen om de hutongs toch te behouden.

Wat ga ik doen?

Onderdeel Activiteit
Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Lees de informatie. Bekijk de video. Maak dan de opdracht. 
Stap 2 Lees over de geschiedenis van Hutong. Bekijk de video en maak de opdracht. 
Stap 3 Lees de informatie. Maak de opdracht. 
Afronding
Onderdeel Activiteit
Eindopdracht A Kies je voor opdracht A: maak dan de toets 'Hutong'. 
Eindopdracht B of Kies je voor opdracht B: schrijf dan een column over Hutong. 
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.


Groepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 3 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 4) maak je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden
Een website waarop je een blog kunt schrijven.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Aan de slag

Stap 1: Hutongs

Het woord hutong komt van het Mongoolse woord hottog, dat bron betekent. Een gegraven bron vormde in de Middeleeuwen vaak het centrum van nieuwe woongemeenschappen.

Hutongs zijn ontstaan doordat mensen hun huizen met muren aan elkaar verbonden. Hierdoor ontstonden er smalle straatjes. Volgens de Chinese regels wordt erover hutongs gesproken als de straten minder breed zijn dan 9 meter. In Beijing zijn er wijken waar de straten slechts 50 centimeter breed zijn!

Hutongs kenmerken zich verder door de kleine huizen (van soms maar één kamer) en een muur om de wijk. De huizen hebben over het algemeen geen sanitair, er zijn gezamenlijke toiletten en er is weinig of geen elektriciteit.
Het volgende filmpje geeft een beeld van een ‘goed’ onderhouden hutong:

Video - Walk through a Beijing Hutong


Opdracht
Je docent heeft een internetforum aangemaakt met daarop het onderwerp: “Hoe denk je dat het leven in een hutong eruitziet?”. Ga naar dit forum en geef antwoord op deze vraag. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Waar moeten de mensen rekening mee houden?

Stap 2: Geschiedenis van de Hutong

De geschiedenis van de Hutong.

De eerste hutongs zijn ontstaan tijdens de Mongoolse Yuan-dynastie (dynastie staat voor een reeks opeenvolgende vorsten uit dezelfde familie) van 1206 tot 1368. Ze ontstonden omdat stadsbewoners muren bouwden om hun huizen met elkaar te verbinden, of hun huizen aan elkaar te bouwen. Ze deden dat om indringers uit hun buurt te houden. Om de hutongwijk bouwden ze een muur.

Mensen met dezelfde beroepen of woonden vaak bij elkaar in een bepaalde hutong, die dan ook naar hen werd vernoemd. Zo woonden in de wasserij-hutong mensen die de kleren van de keizer wasten. Andere hutongs werden genoemd naar bepaalde families of naar de vorm die ze hadden. De broeken-hutong begint als een laan die zich verderop in twee´broekspijpen’ splitst. In de hutongs staan veel oude huizen met een binnenplaats, vaak verscholen achter een muur langs de hutong. Je gaat er via een houten deur naar binnen en moet bij het binnengaan om een zogenaamde geestesmuur heen.

Beijing, de hoofdstad van China, is de stad met de meeste hutongs. Oorspronkelijk heeft Beijing duizenden hutongs. Ze liggen rond de Verboden Stad. In hutongs vlakbij de oost- en de westkant van de Verboden Stad woonden leden van de keizerlijke hofhouding en edelen. In andere hutongs noordelijk en zuidelijk van de Verboden Stad woonden kooplui en andere gewone burgers.

Maquette vab de Verboden stad
in Beijing

De Verboden Stad

De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Yaun-dynastie hun rijk bestuurden. De Verboden Stad (Zijin Cheng) werd gebouwd tussen 1406 en 1420. Het complex is verdeeld in een 'Buitenhof' en een 'Binnenhof'. In het ‘Buitenhof’ waren de vergaderzalen voor de keizers, in het ‘Binnenhof’ stonden hun paleizen.

Bekijk nu het onderstaande videofragment: 'Floortje bezoekt de verboden stad.'

Video - Floortje bezoekt de verboden stad:


Opdracht
Zoek op internet een afbeelding die te maken heeft met de opstand in de hutongs en de Verboden Stad. Plaats ze op het forum.

 

Stap 3: Afbreken of behouden

Hutong ingang, ooit van de rijke
mensen

In Peking bestaan nog verschillende van deze traditionele hutong-wijken. Enkele zijn sterk gemoderniseerd. Het afbreken van hutongs begon halverwege de twintigste eeuw, onder het bewind van de communistische leider Mao. De wijken zouden te ongezond zijn. De mensen wonen er dicht op elkaar en de huizen hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenzijde en zijn gezamenlijke voorzieningen. Elektrische verlichting is er ook nauwelijks.

Helaas hadden de bewoners zelf geen inspraak. Velen wilden hun huizen niet verlaten maar werden gedwongen. Door de groeiende economie in de jaren 1980 en 1990 kreeg China de kans om steeds meer hoge flats te bouwen. De stadsmuren werden opgeofferd aan een rondweg. Door al deze bouwwerken kwam er steeds meer verkeer en dus ook uitlaatgassen in de hutongs. De omstandigheden om er te wonen werden slechter en slechter. Het maakte de bereidheid de hutong te verlaten niet groter.

In 2005 waren er nog ongeveer 3000 Hutongs in Peking, met daarin bijna de helft van de stedelijke bevolking. De wijken worden inmiddels beter gewaardeerd door de overheid. Sommige Hutongs zijn opgeknapt en voorzien van elektra en water om te voorkomen dat alles aan sloop ten onder zou gaan. De Hutongs vormen nu een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en een bezoek aan een gezin in een Hutong is mogelijk.

In 2008 moesten wel weer een aantal hutongs plaats maken, dit keer in verband met de komst van de Olympische spelen. Vele hutongs moesten toen plaats maken voor hotels en kantoren.

Opdracht
Lees de volgende tekst afkomstig uit een reisverslag:
“We wandelen wat door de straatjes en zijn verbaasd over wat we allemaal zien, onvoorstelbaar hoe die mensen hier leven. Een klein hokje van 3 bij 3, met ‘n stapelbed waarin een moeder met een kind lag, een eenpersoonsbed en een salontafel met een groot schaakbord erop waar de vader bij zat te kijken, dit was hun woning. Een cel bij ons ziet er nog luxer uit! Ze hebben een gezamenlijke openbaar toilet dat je al op afstand kon ruiken, zo smerig, hierbij is ook de douche. Bij een bekende familie van Mickey (= de gids) gingen we lunchen, heel speciaal was dit, het was wel een ‘rijke’ familie; ze hadden zelfs tv en de kamer was ruimer dan we tot nu toe hadden gezien.”

Geef jouw mening over de woonomstandigheden van de mensen in hutongs. Is het acceptabel om ze in deze huizen te laten leven? Moet je ze dwingen te verhuizen naar een moderne flat? Denk je dat de hutongs ook geld kunnen opleveren als ze blijven staan? Schrijf jouw mening op het forum. Reageer met tegenargumenten op een stelling van iemand waar je het niet mee eens bent.

Afronding

Eindopdracht A: Toets

Voor je aan de afsluiting van deze opdracht begint,
maak je eerst de volgende toets.

Vergelijk, na het beantwoorden van de vragen, jouw antwoorden met de goede antwoorden.
Heb je vragen fout, zorg dan dat je begrijpt waarom je antwoord niet goed is.

 

Eindopdracht B: Column schrijven


Maak met z’n tweeën een weblog over de hutong. Je mag er ook voor kiezen om een videoblog te maken: De onderstaande stappen spreek je dan in op een video en plaats je in je weblog. Bijvoorbeeld: je schrijft de samenvatting niet, maar geeft verslag in een video (waar mogelijk). Zorg er wel voor dat je een eerlijke taakverdeling hebt!

  • Bekijk nogmaals al het commentaar over de hutong in het forum.
  • Maak een blog aan op www.wordpress.com met als titel “Opdracht Hutong….(jullie namen)”
  • Stel jullie blog in op privé en maak een wachtwoord aan. NB. Wil je dat je blog openbaar wordt dan heeft school toestemming nodig van je ouders…
  • Op jullie blog maken jullie:
    • Een pagina met een samenvatting van deze les (minimaal 1 A4 of 2 minuten video)
    • Een pagina met een link naar een Excelbestand van een grafiek waarin je aangeeft hoeveel procent er in jullie klas voor en tegen de afbraak van de hutong is.
    • Een pagina met daarin een verslag van jullie beide (eventueel herziene) meningen over de afbraak of het behoud (Minimaal ½ A4 of 1 minuut video)
    • Een pagina met daarin een verslag over ‘de samenwerking’ van je blog. Je vermeldt hierin de taakverdeling en in welk opzicht je elkaar hebt geholpen. Daarnaast ook wat je moeilijk, leuk, etc. vond. (Minimaal ½ A4 of 1 minuut video)
    • Voeg op elke pagina relevante afbeeldingen toe. Mocht je een tekstueel blog hebben, dan mag je ook extra filmpjes toevoegen.

Tip! Sla al je documenten ook op schijf of usb-stick op. Zo gaat je werk niet allemaal verloren als er iets met je weblog aan de hand is.

Tip! Een blog lijkt een beetje op een column. Kijk eens in de gereedschapskist hieronder voor meer uitleg.

Column schrijven

Een column is een kort stukje tekst, waarin de schrijver zijn mening geeft op een grappige of uitdagende manier.

 

Klaar? Zet de link en het wachtwoord naar jullie blog op het forum bij het onderwerp “Bloggen”. Schrijf achter de link jullie namen.

 

Beoordeling
Het eindproduct laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • de inhoud: laat het eindproduct zien dat je begrepen hebt waarom er voor- en tegenstanders zijn van het afbreken van de ‘hutong’? Daarnaast geef je je eigen mening hierover.
  • de vorm: is het eindproduct met zorg gemaakt?
  • taalfouten: bevat het eindproduct niet te veel taalfouten?

Terugkijken

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer _ uur met de opdracht bezig zou zijn.
  • Eindopdracht B
    Wat vond je van de eindopdracht?
  • Het arrangement Opdracht: China: Hutong - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2020-06-30 13:44:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze opdracht hoort bij het thema 'Bevolking en ruimte: China', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor vmbo-kgt leerjaar 3 en 4. In deze opdracht ga je dieper in op hutongs in China. Je begint door meer te leren over een hutong en hoe deze oude woonwijken zijn ontstaan. Hierbij begrijp je hoe deze nauwe steegjes en binnenplaatsen historisch gezien belangrijk waren voor de Chinese samenleving. Daarna leer je meer over waarom de Chinese overheid de hutongs wil afbreken. Je begrijpt de redenen achter deze beslissing, zoals stadsvernieuwing en modernisering. Tot slot weet je meer over de redens waarom ze de hutongs toch zouden willen behouden. Veel plezier met het maken van de opdracht!
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling; Leefbaarheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolking en ruimte, china, de verboden stad, hutong, stsercollectie, vmbo-kgt34
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Hutong

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.