Thema: Dieren in Australië vmbo-kgt34

Thema: Dieren in Australië vmbo-kgt34

Intro

Dieren in Australië
Australië is een groot eiland met veel bijzondere diersoorten. Volgens de evolutietheorie zijn deze diersoorten in de loop van de tijd ontstaan. Welke bijzondere Australische dieren zie je in deze video?

Kangoeroes zijn buideldieren. De vrouwtjes hebben op hun buik een grote huidplooi, de buidel. Een pasgeboren kangoeroe-jong is kaal en roze en is maar een paar centimeter lang. Meteen na de geboorte grijpt het jong de vacht van de moeder vast en klimt de buidel in. Daar zoekt het naar een tepel om melk te drinken. In de buidel ontwikkelt het jong zich gedurende negen maanden verder. Daarna komt het af en toe de buidel uit. Na elf maanden blijft het buiten de buidel.

Kangoeroes zijn, net als koala’s en vogelbekdieren, zoogdieren. Zoogdieren behoren tot de gewervelde dieren.
In Australië kom je ook andere gewervelde dieren tegen, met elk hun eigen manieren van ademhalen en voortplanten.

Australië staat niet alleen bekend om kangoeroes, koala’s’ en vogelbekdieren. Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het Groot Barrièrerif kan gezien worden vanuit de ruimte en is gemaakt door levende organismen. Het bestaat uit miljoenen kleine organismen, namelijk koraalpoliepen. In het Great Barrièrerif is een enorme biodiversiteit, er leven duizenden verschillende soorten dieren. Het rif wordt onder andere bedreigd door visserij, vervuiling en het broeikaseffect. Mooie beelden van het Groot Barrièrerif:

In dit thema leer je over de verschillende manieren van ademhalen en voortplanten van gewervelde dieren en insecten. Veel dieren worden door activiteiten van mensen en milieuvervuiling bedreigd. Daarom in dit thema ook aandacht voor milieuvervuiling.

Als afsluiting van dit thema maak je examenvragen die aansluiten bij de leerdoelen.

Colofon

Het arrangement Thema: Dieren in Australië vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-05-31 12:06:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Dieren in Australië' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vmbo kgt leerjaar 4. Dit thema heet dieren in Australië en behandelt 3 onderwerpen. Het eerste onderwerp is ademhaling bij dieren. Je leert omschrijven hoe tracheeën werken bij insecten, omschrijven hoe kieuwen werken bij vissen, omschrijven hoe longen, kieuwen en huid samenwerken bij amfibieën., omschrijven hoe longen bij reptielen, vogels en zoogdieren werken. Het tweede onderwerp is voortplanting bij dieren. Je leert met behulp van voorbeelden het verschil duidelijk maken tussen inwendige en uitwendige bevruchting. en je kunt minimaal twee voorbeelden noemen van dieren die eieren leggen. Het derde onderwerp is milieuvervuiling. Je leert het begrip milieu (omgeving) omschrijven, met behulp van voorbeelden duidelijk maken dat de mens invloed heeft op het milieu, omschrijven wat biodiversiteit is en het belang van biodiversiteit uitleggen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Dynamisch evenwicht; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
9 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ademhaling, arrangeerbaar, biodiversiteit, biologie, milieuvervuiling, stercollectie, tracheeën, uitwendige bevruchting, vmbo kgt 4, voorplanting
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open