Inleiding
Dit is het wikiwijsarrangement van de opleiding tot verzorgende-IG. In het laatste jaar ga je je verdiepen in een branche: verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Jij hebt gekozen voor kraamzorg. Officieel heet dit de ‘’brancheverbijzondering’’.
Dit betekent dat je leert het gehele zorgproces – van plannen, naar uitvoeren, tot evalueren van zorg- toe te passen bij zorgvragers binnen de branche, zowel in laag- als middencomplexe situaties. Dit zijn situaties waarin sprake is van zorgvragers met meerdere zorg- en begeleidingsvragen, op zowel lichamelijk als psychosociaal gebied. Je moet je kennis en vaardigheden dan gecombineerd kunnen inzetten om passende zorg en begeleiding te kunnen bieden. Hierbij besteden we in het bijzonder aandacht aan het omgaan met zorgvragers met grensoverschrijdend gedrag en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.
Je gaat je echter niet alleen verdiepen in de directe zorg voor en begeleiding van zorgvragers binnen de branche (het microniveau). Je gaat je ook verdiepen in de organisatorische kanten van zorg verlenen (het mesoniveau). Dit houdt in dat je leert hoe je als team of instelling de kwaliteit van zorg verantwoordt en hoe je de individuele en onderlinge deskundigheid vergroot. Dit doe je uiteraard vooral in het belang van de zorgvrager, maar ook omdat de omgeving, zoals de zorgverzekeraars die de zorg financieren, dit van jou en je collega’s eisen.
Kraamzorg
De brancheverbijzondering neemt het hele laatste jaar in beslag.
Dit is iedere week een combinatie van stage en school.
Omdat je niet precies weet op welke dag je start in ieder kraamgezin en of er evt. extra dagen bijkomen wisselen de stage - uren per week. Daarnaast heb je ongeveer anderhalve tot twee lesdagen per week.
Dit zijn verplichte lesdagen (varieert per school/student).
Bij het werken aan de exameneenheden (beroepsprestaties) word je ondersteund door docenten van school:
- Docenten, die je integraal begeleiden bij het schooldeel van de exameneenheden (coach) of beroepsprestaties.
De docent helpt je dus ook bij het verwerven van de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van de exameneenheden (beroepsprestaties).
Hierbij kunnen ook deskundigen vanuit de zorginstellingen of andere organisaties ingeschakeld worden. Je hebt dus bijna geen aparte beroepsgerichte kennis- en vaardigheidslijnen, zoals AFP, BGK en ZGK meer.
- Eén docent die je begeleidt in de stage (BPV-docent).
Na afronding van dit laatste jaar moet je in staat zijn als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag te gaan in de verzorgende beroepspraktijk.
Dat betekent ook dat we van je verwachten dat je je leerproces meer en meer zelf aanstuurt.
Verschillende scholen
Iedere school heeft zijn eigen onderdelen die nog moeten worden afgerond
Drenthecollege (Assen/ Emmen/ Hoogeveen)
Naast integrale begeleiding bij de Exameneenheden heb je nog enkele aparte leerlijnen, waarin de lessen vooral gericht zijn op de examinering van de verpleegtechnische en voorbehouden handelingen, van verpleegtechnisch rekenen, van loopbaan en burgerschap en van Nederlands en rekenen. Deze leerlijnen zijn per groep in andere periodes geroosterd, maar zijn allen opgenomen in de leerwijzer. Ook VVT wordt nog afgerond.
Noorderpoort (Groningen/ Assen/ Stadskanaal/ Winschoten)
Naast integrale begeleiding bij de Exameneenheden heb je nog enkele aparte leerlijnen, waarin de lessen vooral gericht zijn op de examinering van loopbaan en burgerschap, Nederlands, rekenen, verpleegtechnische handelingen en werkbegeleiding.
Deze leerlijnen zijn per groep in andere periodes geroosterd, maar zijn allen opgenomen in de leerwijzer. De lessen Nederlands, rekenen, burgerschap en skillsvaardigheden volg je op je eigen locatie.
Alfa College (Groningen)
In het derde leerjaar van je opleiding volg je de gezamenlijke lessen rondom kraamzorg op de woensdag in Assen.
Je krijgt hier ook de begeleiding bij exameneenheid 3 en 4 en de BPV .
Exameneenheid 5 en de reguliere examens en toetsen rond je af in de eerste periode ( 5 sept – 19 november) op het Alfa College.
Je gaat om die reden op de maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag naar je eigen school
Vanaf periode 2 ( 21 november 2016 – 1 juli 2017) ga je de BPV volgen bij je kraamzorg instelling en ga je op de woensdag naar school in Assen.
Alfa College ( Hoogeveen)
In het derde leerjaar van je opleiding volg je de gezamenlijke lessen rondom kraamzorg op de woensdag in Assen.
Je krijgt hier ook de begeleiding bij exameneenheid 3 en 4 en de BPV .
ROC Menso Alting
In het derde leerjaar van je opleiding volg je de gezamenlijke lessen rondom kraamzorg op de woensdag in Assen.
Je krijgt hier ook de begeleiding bij exameneenheid 3 en 4 en de BPV begeleiding.
Exameneenheid 5 en de reguliere examens en toetsen rond je af in de eerste periode ( 5 sept – 19 november) op het ROC Menso Alting.
Je gaat om die reden op de maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag naar je eigen school.
Het rooster vind je iedere periode in magister.
Vanaf periode 2 ( 21 november 2016 – 1 juli 2017 ) ga je de BPV volgen bij je kraamzorg instelling en ga je op de woensdag naar school in Assen.
Exameneenheden/ Beroepsprestatie(s)
In elke periode van de opleiding werk je aan één of meer exameneenheden (EE) of beroepsprestaties (BP).
Een exameneenheid of beroepsprestatie is een grote praktijkgerichte examenopdracht, die opgedeeld is in meerdere kleinere opdrachten.
Via een exameneenheid/ beroepsprestatie ontwikkel je de werkprocessen en competenties die horen bij het beroep verzorgende-IG.
Hiervoor heb je kennis, beroepshouding en vaardigheden nodig.
In de periodes van het laatste jaar werk je aan:
|
|
Exameneenheid 5: geeft werkbegeleiding
|
|
|
|
ALLEEN voor de studenten met BP
(BP3.1, Verdiepen in de branche
BP2.4, Uitvoeren van verpleegtechnische handelingen)
|
ALLEEN voor studenten met BP
(BP3.3, Participeren in kwaliteit van zorg)
|
ALLEEN voor studenten met BP
(BP3.2, Professionaliseren)
|
Roosters en planningen
Je krijgt een weekplanning per periode. In de weekplanning is per week aangegeven wat je gaat doen en wat je hiervoor nodig hebt.
Om een totaalbeeld te krijgen van de planning van de exameneenheden/ beroepsprestatie-opdrachten zie hiervoor de jaarplanning.
Jaarplanning
Periode 9
Periode 10
Periode 11
Periode 12
Om zelf te oefenen
Maak 1-malig een inlog voor drillster: ga hiervoor naar deze link www.drillster.com
Met deze inloggevens kun je inloggen als je klikt op een van de drillsters hieronder. Let op: de resultaten worden alleen bewaard als je ingelogd bent. Je kunt wel oefenen zonder inlog maar je resultaten worden niet bewaard.
Wil je meer weten over leren met Drillsters klik dan hier
Ook kun je een app downloaden op je telefoon, zoek daarna in de DRILLstore op kraamzorg, de verschillende oefeningen. Klik op toevoegen van een oefening. Vervolgens kun je of op je laptop of op je telefoon oefenen en blijven de CIJFERS zichtbaar
In juni moet je met cijfers kunnen aantonen de verschillende onderdelen te beheersen
BPV
Per kraamgezin een PAP
In een PAP geef je aan, aan welke Exameneenheid en Werkproces/ competenties je gaat werken. Maar dat niet alleen. Beschrijf ook welke activiteiten je daarbij gaat uitvoeren. Deze activiteiten kun je vinden in onderstaand document,"Werkplan BPV-2".
De PAP stuur je, voor aanvang van de start van elk stagegezin, naar de praktijkopleider.
Binnen 3 dagen na afloop van elke stagegezin stuur je de pap, met daarin je reflectie en een FOTO van de feedback van de werkbegeleider, naar je praktijkopleider en lever je deze in in de NELO.
NELO
Hoe werkt de NELO: inloggen / groepswerkruimte / inleveren van bestanden, alleen of met een groepje.
Hoe werkt de NELO dl 1
Hoe werkt de NELO dl 2