Wiki Mens en voeding 2

Wiki Mens en voeding 2

Introductie

Bron: http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/voeding-gezondheid-ouderen-woongroep.html
Bron: http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/voeding-gezondheid-ouderen-woongroep.html

In blok 5 en 6 gaan jullie stage lopen bij verschillende BPV adressen. Veel BPV adressen verzorgen nu zelf de maaltijden, dit betekend dat jullie hier ook een rol in gaan spelen. Deze wiki bevat informatie over het spijsverteringskanaal, voeding en bereidingswijzen. We gaan in op de meest voorkomende situaties waar jullie mee te maken gaan krijgen. Les 1 is vooral theorie met opdrachten en les 2 gaan wij de keuken in om een gerecht te bereiden. 

Voeding en ouderen

Tijdens de komende stage periode komen jullie veelal in aanraking met de oudere zorgvrager. De trend in de zorg is dat de ouderenzorg steeds kleinschaliger georganiseerd gaat worden. Denk hierbij aan kleine instellingen maar ook aan de uitbreiding van de thuiszorg organisatie's. Op deze kleinschalige zorg instellingen word er zelf eten gekookt en bereid. Om inzicht te geven in welke voeidng deze oudere doelgroep nodig heeft zijn deze lessen ontwikkeld. 

 

Opdracht 1

Vul aan de hand van de schijf van vijf in wat jouw eigen voedingsbehoeften zijn:

 

Vul het nu in als 80 jarige, welke verschillen zie jij?

 

In de komende lessen word er stil gestaan bij wat houd gezonde voeding in en op welke manier kan jij als toekomstige zorgverlener een actieve rol hierin spelen. De oudere zorgvrager beschikt vaak niet over een tablet of mobiele telefoon met internet. Met de huidige ontwikkeling met apps is dit jammer want hier is veel informatie te vinden.

Opdracht 2

Ga naar de appstore en ga op zoek naar laatste trends op het gebied van apps met betrekking tot gezonde voeding. Een zo'n app is de zogenaamde "EET meter" Zoek zelf nog 3 apps die interessant zijn.

 

Spijsvertering

Persoonlijke basiszorg 1, H7 t/m 7.9

 

Voedingstoffen en de schijf van vijf

Voedingsstoffen en de schijf van vijf

Boek Huishouden en wonen,

H6 t/m 6.4

H7

 

Bereidingswijze

Na de theoretische onderbouwing te hebben gehad is er nu tijd voor het praktische gedeelte. De doelgroep ouderen zijn over et algemeen gewend aan hun dagelijkse kost. Veelal bestaat deze uit het traditionele "aardappels, groente en vlees". Daarom Bestaat deze praktische les uit:

  • Schillen en bereiden van aardappels
  • Bereiden van broccoli
  • Bereiden van een gehaktbal

 

Schillen en bereiden van aardappels

Bekijk de volgende instructie video over het schillen van aardappels.

 

Bekijk de volgende video over het koken van aardappels(en pasta)

Bereiden van Broccoli

Snijd de roosjes van de stronk broccoli en verdeel deze in een pan. Voeg een snuf zout toe en zet de broccoli in ruim water op het kooktoestel. Wanneer de broccoli kookt laat deze dan tussen de 5 en 8 minuten koken. Giet de broccoli af en serveer met een beetje boter.

Bereiden van een gehaktbal

Bekijk de volgende video over het bereiden van een gehaktbal

Nu je een korte impressie hebt hoe jij een gehaktbal moet maken en bakken ga je aan de slag met het volgende recept:

  1. Snijd de korstjes van het brood en leg in een diep bord. Schenk de melk erover en laat 2 min. weken. Doe het gehakt in een kom, breek het ei erboven en kneed door elkaar. Knijp het brood uit en meng met de geraspte ui, het zout, de nootmuskaat en peper door het gehakt en kneed door.
  2. Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm met licht vochtige handen mooi ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballen erdoor totdat ze helemaal bedekt zijn.
  3. Smelt de boter in de koekenpan en laat uitbruisen. Bak de ballen op hoog vuur rondom goudbruin. Keer voorzichtig. Draai het vuur lager. Laat de gehaktballen in ca. 25 min. gaar worden, keer regelmatig.

Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R845634/gehaktballen

Bereidingstip:

Wil je liever wat zachtere gehaktballen? Voeg dan, nadat je de ballen rondom bruin hebt gebakken, een scheut water toe, leg een deksel op de pan en laat rustig gaar worden.

 

Op dit gerecht bestaan veel variatie's. Naast het koken van aardappels kun je deze ook opbakken of bereiden in de oven. Voor groente zijn er legio keuzes te maken, echter heeft de ene groente een langere bereidingstijd nodig dan een andere. Ook voor de gehaktbal geldt dat er veel optie's zijn, wellicht heeft jouw buurvrouw of oma een geheim recept wat deze extra lekker maakt!

 

Huiswerk opdracht

Zoek naar geschikte recepten en stel een week menu samen voor jezelf en een oudere zorgvrager van 80 jaar. Je kunt gebruik maken van de website www.ah.nl/recepten of www.24kitchen.nl, maar wellicht heb je zelf een betere website met gerechten. 

Bronnen

Bronnen

Abrahams, C. A., & Broeshart, C. M. (2013). Persoonlijke basiszorg 1 (4e ed.). Amersfoort, Nederland: Thieme meulenhoff.

  • Het arrangement Wiki Mens en voeding 2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dirk Woudstra Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-08 12:50:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.