De balans

De balans

Inleiding

Tostibar

 

Boekhouding, elk bedrijf heeft er een. In een boekhouding worden alle financiele gegevens verwerkt van een bedrijf. Dat kan gaan om een auto die er gekocht is door het bedrijf, of dat er artikelen verkocht zijn aan een klant. De balans is daar een belangrijk onderdeel van. Dat is namelijk een overzicht van alle bezittingen en schulden van het bedrijf. 

Om met de balans kennis te maken gaan jullie in tweetallen de komende weken werken. Jullie gaan namelijk een plan maken om een tostibar in school te beginnen. Daarbij wordt gewerkt met een klein menu, er worden drie soorten tosti’s gemaakt.

Kern

Opdracht 1:

 

Opzet van jullie tosti-bar. Wat gaat jullie uniek maken.

Wat hebben jullie naast een keuken nog meer nodig?

Opdracht 2:

 

Nu jullie een idee hebben over de soort tosti’s kunnen jullie daarop een balans samen stellen. Stel op basis van de onderstaande punten een balans op:

 

  • Je hebt zeker elke week een voorraad nodig met de waarde van €2000. Met de groothandel is afgesproken dat die voorraad volledig op rekening gekocht kan worden. Je krijgt de producten gelijk al, maar je hoeft het pas over twee weken te betalen.

 

  • Jullie inventaris bedraagt minstens €5000. Er moet namelijk een kleine keuken gemaakt worden en een balie waar bestellingen opgenomen kunnen worden. Bepaal zelf het bedrag voor de overige inventaris en bereken op die manier het totale bedrag voor de post inventaris.

 

  • Jullie zijn nog niet eens begonnen maar het docententeam is erg enthousiast en plaatst gelijk een bestelling. Ze willen voor de volgende vergadering een verzorgde lunch hebben. En die lunch zullen zij pas later betalen. Die lunch bedraagt €500.

 

  • Er moet voldoende tegoed op de bank staan, en de kas moet gevuld zijn voor het wisselgeld.

 

  • Wanneer jullie met een goed plan komen en een juiste balans, wilt de Rabobank Burgum jullie een lening van €4000 geven.

Opdracht 3:

 

Nu jullie een balans hebben opgesteld mist er nog een post op de passiva kant. Bepaal het eigen vermogen van jullie onderneming. En wat betekend die post ‘eigen vermogen’ voor jullie onderneming?

Opdracht 4:

 

Nu de balans sluitend is kunnen jullie de verschillende posten op de balans onder categorieën verdelen. Die categorieën vindt je op bladzijde 59.

Oefening

Oefening: Oefening

Start

Verdieping

Opdracht 5:

 

Rechtsvormen

 

Jullie balans ziet er nou uit als die van een eenmanszaak. Maar jullie zijn met z’n tweeën dus eigenlijk zouden jullie een vennootschap onder firma moeten vormen.

 

  • Noem een voordeel en een nadeel van een vennootschap onder firma ten opzichte van een eenmanszaak (gebruik bladzijde 64).
  • Verander het eigen vermogen zodat te zien is dat de balans van een vennootschap onder firma is.

 

 

Jullie zouden ook een onderneming kunnen hebben volgens een BV of NV (rechtspersoon), wat is daar het grootste voordeel van ten opzichte van een eenmanszaak en een vennootschap onder firma.

  • Het arrangement De balans is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jakob Evers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-20 19:06:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Stel de balans op van de tostibar die jullie mogen gaan beginnen op jullie eigen school.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    administatie, balans, boekhouden