Techniek - klas 1

Regels en afspraken

Op het TBL hebben we bepaalde normen en waarden met elkaar afgesproken. Deze normen en waarden geven aan op welke manier wij graag met elkaar om wensen te gaan. Om ervoor te zorgen dat deze worden nageleefd, hebben we met elkaar afspraken en regels gemaakt.

 

Veiligheid

Het allerbelangrijkste in het technieklokaal is veiligheid. Omdat je tijdens de technieklessen met gereedschappen en machines mag werken en vaak moet rondlopen, moet je bewust voorzichtig zijn. Hier gaat het niet alleen maar om het veilig werken met gereedschappen en machines, maar ook om het vertonen van veilig gedrag.
Stel jezelf altijd de vraag: Ben ik nu veilig bezig?

 

Normen en waarden

Op het TBL gaan we graag plezierig met elkaar om, tonen respect en betrokkenheid voor elkaar en proberen elkaar te helpen i.p.v. tegen te werken. Daarnaast willen we dat alles zonder ongelukken of ongevallen gebeurd. Dit kan alleen maar als we afspraken maken waar iedereen zich aan houdt. Deze afspraken en regels zijn er voor onze veiligheid, maar ook om ervoor te zorgen dat we op een goede manier met elkaar omgaan.

 

Afspraken en regels

- Wees stil en luister wanneer de docent iets uitlegt
- Praat niet door elkaar heen
- Schreeuw niet door het lokaal
- Heb respect voor jezelf en voor de ander
- Ga zuinig met spullen om (van jezelf en van anderen)
- Pak niet zomaar iets zonder het te vragen
- Ren niet door het lokaal
- Er mag niet gestoeid, geklooid, etc worden
- Er mag niet gegooid worden
- Lang haar moet in een staart worden gebonden
- Controleer de machine, je gereedschap en materialen voordat je ermee gaat werken
- Maximaal 2 mensen bij een machine
- Werk "van je af"
- Loop rustig en veilig door het lokaal met gereedschappen en materialen
- Weet waar de noodknoppen zitten in het lokaal. (lokaal 0.23 heeft er 1 en lokaal 0.25 heeft er 3)
- Er mag niet geknipt, geplakt, geschuurd of gegumt worden bij de computers

 

Verantwoordelijkheid

Het leren nemen van verantwoordelijkheid is een grote stap in het volwassen worden. Wij geven leerlingen graag de ruimte om dit te leren, maar verwachten dan ook dat dit gebeurd. Verantwoordelijkheid nemen heeft niet alleen te maken met je op een volwassen manier gedragen volgens de normen en waarden van het TBL en het naleven van de regels, maar ook ervoor zorgen dat je gemaakte afspraken nakomt zoals het netjes op tijd inleveren van opdrachten en communiceren met de docent over eventuele problemen waar je tegenaan loopt.

 

Schoonmaken

Na elk les(blok) dient er schoongemaakt te worden... door IEDEREEN. Het is niet de bedoeling dat iedereen alleen maar zijn eigen spullen opruimt, maar dat jullie er samen voor zorgen dat het lokaal weer netjes en schoon is voor de volgende groep.

Het schoonmaken heeft altijd een vaste volgorde:
1) Ruim als eerste je werkstukken op en berg ze op (voorzien van naam!) in de daarvoor bestemde kratten.
2) Ruim de gereedschappen op
3) Ruim de overige materialen op
4) Zet de krukjes weer netjes op zijn plek
5) Zet de krat met werkstukken weer terug op zijn plek
6) Veeg met een stoffer+blik de tafels, machines en bankschroeven netjes schoon
7) Veeg de vloer met bezems
8) Veeg met een stoffer+blok het laatste vuil van de vloer en doe dit in de grijze afvalbak
9) Ruim de bezems, stoffers en blikken netjes op

Theorie

materialen en gereedschappen

Gereedschappen en materialen

Figuurzaag
Toffelzaag
Kapzaag
Handzaag
Ijzerzaag
Beugel-ijzerzaag
Platkop schroevendraaier
Kruiskop schroevendraaier
Knijptang
Kniptang
Platbek tang
Rondbek tang
Combinatie tang
Waterpomp tang
Ontmantel tang
Grove vijl
Platte vijl
Halfronde vijl
Ronde vijl
Vierkante vijl
Hamer
Klauwhamer
Figuurzaagplankje met klem
Zaagplankje
Snijmatje
Lijmmatje
Verstekbak
Bankschroef
Lijmklem
Veiligheidsbril
Frontaal schuurmachine
Kolom boormachine
Handboor
Triplex (bovenste 2 plankjes)
Multiplex
MDF
IJzerdraad
IJzerdraad
Kunststof platen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

tinkercad uitleg
uitleg tinkercad aan de hand van een voorbeeld

KRACHTEN, hefbomen, tandwielen, snaar-riemoverbrenging, ballister

Technisch Onderzoek

Inleiding

Om je voor te bereiden op de bovenbouw en vervolgopleiding, is het belangrijk om een aantal vaardigheden op te doen op het gebied van onderzoek doen en het schrijven van verslagen (scripties). Om hier een beginnetje mee te maken en je kennis te laten maken hiermee, gaan jullie een technisch onderzoek doen en hier verslag van uitbrengen.

Dit onderzoek en verslag wordt vele malen beter en is leuker voor jezelf om te doen, als je een onderwerp kiest waar je zelf in geinteresseerd bent of waar je jezelf in zou willen verdiepen.

Stel: Je krijgt 500,- en mag hiervoor een nieuwe mobiele telefoon kopen. Dan wil je natuurlijk de beste telefoon die je voor dit geld kunt krijgen en die alle functies heeft die jij er graag op wilt hebben. Dan moet je dus onderzoek gaan doen naar welke mobiele telefoons er zijn en welke in aanmerking komen. Zo moet je dit technisch onderzoek ook gaan beschouwen. Natuurlijk hoeft het onderwerp geen mobiele telefoons te zijn, als het maar een technisch product is. Dit is slechts een voorbeeldje. Je mag bijvoorbeeld ook 2 vliegtuigen met elkaar vergelijken.

Let op: het gaat hier om hardware en niet om software. Het gaat dus om het apparaat zelf en niet om de programma's die erop staan.

Eisen

In het onderzoek moet je minimaal 2 verschillende soortgelijke producten met elkaar vergelijken, die ook nog eens van ongeveer gelijke waardezijn. Het heeft geen zin om een auto met een stofzuiger te vergelijken. Het heeft (in een aantal gevallen) ook geen zin om een mobiele telefoon van de Bart Smit te vergelijken met een Samsung Galaxy S6. Twijfel je, kom even bij me om te overleggen.

Jullie gaan je onderzoek inleveren in verslagvorm, uitgeprint, kaft erbij, netjes ingebonden of in een mapje/hoesje, mooi vormgegeven en goed verzorgd. Geen opgevouwen blaadjes met een nietje! Hier wordt ook op beoordeeld.

Je moet kiezen voor een duidelijk en makkelijk leesbaar lettertype. Lettergrootte kies je 11 of 12 voor de gewone tekst, titels mag je zelf weten (denk aan de layout!).

Verder moeten in het verslag minimaal (!) de volgende dingen worden verwerkt:

1) Inleiding. Hier zet je in voor welk onderwerp je gekozen hebt en waarom. Je verteld erbij wat je belangrijk vindt en geeft zoveel mogelijke informatie over de situatie waarin je zit en je wens.

2) Resultaat. Hier zet je (in tabellen) de gevonden informatie, specificaties, etcetera naast elkaar, zodat in 1 oogopslag te zien is wat deze apparaten kunnen/doen, etc. Zorg ervoor dat duidelijk zichtbaar is over welke apparaten het gaat door goed de namen en foto's van de apparaten weer te geven. Let op de indeling (layout). Dit moet er goed uitzien!

3) Conclusie. Dit is ongeveer het belangrijkste van je hele onderzoek. Zorg ervoor dat je goed en duidelijk (en vooral uitgebreid) laat weten wat nu de conclusie van je onderzoek is en vooral ook waarom je bijvoorbeeld voor het ene apparaat gekozen hebt ipv het andere apparaat. Dit hoeft NIET te zijn omdat de ene overduidelijk beter is dan de ander!

4) Bronvermelding. Hier zet je internet-links (URL's) naar de exacte pagina's die je gebruikt hebt. Zorg ervoor dat je goede bronnen gebruikt. Websites van de fabrikanten zijn goed voor de specs, maar zeker niet voor reviews. Hiervoor moet je naar onafhankelijke websites gaan, waar veel mensen met kennis elkaar kunnen aanvullen en verbeteren. Wikipedia is GEEN goede bron! Je moet je bronnen van minimaal 3 goede verschillende websites of alternatieve lokaties halen.
Voorbeeld van bronvermelding: http://tweakers.net/reviews/3713/apple-iphone-6-niet-vernieuwend-wel-verleidelijk.html

5) Begrippenlijst. Hier zet je alle begrippen die je tijdens je onderzoek bent tegengekomen en moeilijk vond. Je zoekt zelf de betekenis van deze begrippen op en zet deze erbij.

Alternatieve mogelijkheden

Als je nu geen producten wilt vergelijken (of niet alleen maar), zou je ook kunnen denken aan een verslag over de geschiedenis en ontwikkelingen van een bepaald product, bijvoorbeeld de 3D printer. Dit technisch product heeft in de afgelopen jaren een enorme explosieve groei doorgemaakt en maakt 't nog steeds door.

Als je een idee hebt voor een onderzoek en het wijkt iets af van deze opdracht, kom met me overleggen. Dan zal ik kijken of het een bruikbaar onderwerp is en aan welke eisen jouw specifieke verslag zal moeten voldoen.

hefbomen en balans
hefbomen, balans, berekenen

overbrenging, tandwielen en snaaroverbrenging
hier zie je een filmpje met uitleg over overbrenging d.m.v. tandwielen en snaren

van rotatie naar translatie
van rotatie naar translatie

Het ontwerpproces: Van idee naar product

 

Stap 1 - Probleem

Het begint allemaal met een probleem. Dit probleem is bij de techniekles in eerste instantie de opdracht zelf: De docent legt de opdracht uit en geeft jou hierbij een probleem. Jij moet de oplossing van dit probleem gaan bedenken en gaan uitvoeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2 - Programma van eisen

Voordat je over een oplossing voor dit probleem kunt gaan nadenken, moet je eerst weten aan welke eisen de oplossing moet voldoen. Dit noemt men het "Programma van eisen". Bij een opdracht van de docent, worden deze eisen meestal meteen in de opdracht al gegeven, maar soms moet je zelf op zoek gaan naar de eisen. Of misschien moet je zelf de eisen bepalen.

Als jij op zoek gaat naar de oplossing van een probleem zonder dat je weet wat het "programma van eisen" is, is het heel lastig om met een goede en passende oplossing te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3 - Idee

Nu je het probleem weet en weet waaraan de oplossing moet voldoen, kun je beginnen met het bedenken van mogelijke oplossingen. Het beste om hiermee te beginnen, is om te gaan schetsen.
Schetsen zijn simpele, vaak krasserige, tekeningen uit de hand die snel gemaakt zijn om ideeen op papier te zetten. Je hoeft hierbij niet te letten op de netheid van de tekening, als het idee maar duidelijk is voor jezelf en eventueel iemand anders. Je kunt er allerlei dingen bijschrijven om je idee nog duidelijker te maken.

Je moet altijd minimaal 3 verschillende schetsen maken. Dit doe je om je hersenen te trainen problemen van verschillende kanten te leren bekijken en zo tot nog meer mogelijke oplossingen te komen. Wat dat betreft is creativiteit een beetje hetzelfde als leren fietsen of wiskunde: Iedereen kan het leren en je moet het blijven oefenen (trainen) om er beter in te worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 4 - Technische tekening

Nadat je verschillende ideeen hebt bedacht en schetsen ervan hebt gemaakt, ga je je beste idee kiezen. Dit kan een van de minimaal 3 verschillende schetsen zijn, maar het kan ook zo zijn dat je uiteindelijke idee allemaal onderdelen vanuit de verschillende schetsen bevat; zeg maar een samenvatting van allerlei elementen van de verschillende schetsen. Je pakt dan de beste onderdelen van de verschillende schetsen en voegt deze samen tot een nieuw idee.

Wanneer je je uiteindelijke oplossing voor het probleem hebt bepaald (je beste idee), ga je deze netjes tekenen. Dit gebeurd bij het vak techniek met een liniaal, geodriehoek, passer, scherp potlood, etcetera. Er zijn twee manieren van technisch tekenen, maar hier krijg je in een volgend hoofdstuk meer informatie over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 5 - Schaalmodel

Wanneer je je beste idee hebt uitgetekend, ga je hiervan een schaalmodel maken. Een schaalmodel is zoals het uiteindelijke product eruit moet komen te zien, maar dan op kleine(re) schaal. Hierbij let je bij het maken goed op de vorm en de materialen en gebruikt zoveel mogelijk dezelfde materialen waarvan het product op ware grootte ook gemaakt van zal zijn. Alleen op die manier kun je het schaalmodel gebruiken om te testen of het inderdaad aan alle eisen van het "programma van eisen" voldoet en of jouw idee daadwerkelijk de oplossing is voor het probleem (de opdracht).

Als dit niet het geval blijkt te zijn, ga je terug naar stap 2 - Programma van eisen. Kennelijk heb je dus niet goed gekeken naar alle eisen bij het bedenken van jouw oplossing, waardoor jouw idee niet helemaal de oplossing is voor het probleem. Of misschien moet het "programma van eisen" worden aangepast, omdat jij met jouw oplossing een nieuwe eis hebt ontdekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 6 - Prototype

Wanneer jouw schaalmodel wel aan alle eisen voldoet en het inderdaad de oplossing voor het probleem lijkt te zijn, moet er een prototype worden gemaakt. Dit is een eerste versie van het product op ware grootte, waar dan nog meer testen mee kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: De Boeing hierboven wordt dan in het echt gebouwd en er gaat, na veel testen, mee gevlogen worden (zonder passagiers). Alleen zo komen ze te weten of het product echt goed genoeg is.

Wanneer het prototype van het product door alle testen heen komt, gaat het in productie worden genomen.

 

 

 

 

Technisch tekenen

Verschillende manieren van technisch tekenen

__________________________________________________________________________________________________________

Explosietekening

Door Leonardo da Vinci - http://vinci.ru

__________________________________________________________________________________________________________

Opengewerkte tekening

Door Wappen-Reederei GmbH & Co. KG; Johannisbollwerk 20; 20459 Hamburg - Schmidt-Ohm & Partner GmbH, Hamburg, CC BY-SA 2.0 de

__________________________________________________________________________________________________________

Amerikaanse projectie

Thanks to Samuel Z.

__________________________________________________________________________________________________

 

Creative Commons License
 

Amerikaanse en isometrische projectie tekening

Voor alle beide manieren van technisch tekenen geldt:

  • Een voorwerp heeft altijd 6 aanzichten. Je hoeft ze niet alle 6 te tekenen. Soms is 1 aanzicht zelffs voldoende.
  • Je mag meten in de tekening

Isometrische projectie

Bij een isometrische projectie worden alle horizontale lijnen onder een hoek van 30 graden getekend. 

Alle horizontale lijnen lopen parallel.

Je ziet 3 aanzichten in 1 tekening

De rode lijnen zijn hier de figuurlijnen.

De grijze lijnen de hulplijnen.

De gestippelde lijnen de onzichtbare lijnen.

Amerikaanse projectie

Bij een Amerikaanse projectie zijn verschillen de losse aanzichten getekend.

Het vooraanzicht en het zijaanzicht zijn even hoog.

De breedte van het zijaanzicht is geklijk aan de hoogte van het bovenaanzicht.

 

Soorten lijnen in een technische tekening

Soorten lijnen

_________________   Figuurlijn     

______________  Hulplijn  

-----------------------  Onzichtbare lijn

__ _ __ _ __ _ __  Hartlijn     

 Grenslijn           

Maatlijn              

Video - Amerikaanse projectie

Van Amerikaanse projectie naar isometrische projectie

Instructiefilmpje isometrische projectie

Instructiefilmpje isometrische projectie 2

Instructiefilmpje isometrische projectie 3

Praktijkopdrachten

Katapult of ballister maken

Logo figuurzagen

Inleiding

De allereerste praktijkopdracht is het ontwerpen van een logo gebaseerd op de eerste letter van je voornaam en de eerste letter van je achternaam. Tijdens deze opdracht leer je de beginselen van houtbewerking, zoals aftekenen, figuurzagen en schuren. Daarnaast leer je om secuur en voorzichtig te werken: triplex is 3mm dik en breekt snel. Ook kan het makkelijk gaan splinteren als je te hard/ruw/lomp zaagt. 

Het is dus van belang dat je alle onderdelen niet te klein maakt, voorzichtig en rustig zaagt en schuurt en met beleid omgaat met je product.

Ontwerpproces

Ook zijn regels aan verbonden aan het ontwerpen. Deze regels hebben te maken met het ontwerpproces (idee > schetsen > tekening maken > materialen kiezen > maken).

Ideeën voor een ontwerp komen meestal niet zomaar. En als dit wel zo het geval is, wil dat niet zeggen dat je eerste idee meteen het beste idee is. Ideeën kun je creeëren, door te gaan schetsen. Hiermee activeer je je hersens om na te denken over de mogelijkheden voor je ontwerp.

Om dit proces op gang te brengen, maak je altijd minimaal 3 verschillende schetsen van ideeën voor je ontwerp. Deze hoeven niet netjes getekend te zijn, als jouw idee maar duidelijk is voor jezelf en voor iemand anders.

Misschien is je eerste idee het beste. Misschien is geen van de 3 echt het ontwerp dat je wilt gebruiken, maar zie je wel elementen in de 3 schetsen die je misschien kunt samenvoegen. Heb je na deze 3 schetsen nog geen idee, dan moet je nog meer schetsen maken. Net zolang totdat er een idee tussen zit waar je het gevoel hebt dat je er iets mee kunt.

Als je tevreden bent met jouw idee, dan werk je deze in het net uit. Je maakt dus nu wel een mooie technische tekening (met liniaal, passer, geodriehoek, etc).

Het is enorm belangrijk dat jij tevreden bent met je ontworpen logo! Als jij de komende weken aan een logo moet gaan werken waar jij niet tevreden mee bent, werk je hier niet met plezier aan en wordt het eindresultaat ook lang niet zo goed als wanneer je aan een logo werkt waar je trots op bent. Dit zal uiteindelijk ook te merken zijn aan het cijfer wat je ervoor krijgt. Het ontwerpproces is dus belangrijk!

Uitvoering

- Maak minimaal 3 verschillende schetsen op A5 formaat (een half A4tje).

- Werk, na het bespreken met de docent, de beste schets netjes uit op A5. Knip deze daarna uit.
- Zaag het A4 triplex plankje in tweeën (1 helft voor jou en 1 voor je buurman/vrouw).
- Trek je logo over op het plankje triplex.
- Zaag je logo uit.
- Vijl je logo goed zodat alle gezaagde lijnen mooi strak zijn. Houdt het tegen het licht om te controleren.
- Schuur je logo helemaal glad, ook de platte kanten. Voel met je handen of alles glad is.

Instructiefilmpje figuurzaag inspannen

Instructiefilmpje figuurzagen

Instructiefilmpje vijlen en schuren

Filmpje schuurpapier

Beoordeling

Je logo wordt beoordeeld op vorm en afwerking.
- Is de vorm mooi/interessant?
- Is het logo goed afgewerkt: Zijn alle "lijnen" van het logo mooi strak en glad? Zitten er geen ruwe plekjes of randjes meer op?

Magische pennenstandaard

Inleiding

De tweede opdracht voor dit jaar is het maken van een magische pennenstandaard. Dit is een standaard waarbij een pen (die je van ons krijgt) met een metalen dopje rechtop staat. Dat komt omdat er een balans is tussen de zwaartekracht en de kracht van het magneetje. Is de zwaartekracht groter, dan zou de pen omvallen. Is de kracht van de magneet groter, dan zou de pen aan de magneet komen te hangen. Het opzoeken van deze balans is dus cruciaal voor deze opdracht.

Eisen

De pennenstandaard moet aan de volgende eisen voldoen:

1) Hij moet werken zoals bedoeld (zie inleiding).
2) Er moeten 2 houtverbindingen in zitten (2x een plankje verbinden met het latje)
3) Hij moet mooi afgewerkt zijn (houtverbindingen sluiten goed aan, mooi geschuurd, etc).
4) Je moet de standaard in een thema maken, waarbij eigenlijk de basiselementen (2 plankjes en het latje) niet meer herkenbaar zijn.

Stappenplan

Hieronder vind je het stappenplan voor de pennenstandaard. Het maakt niet uit welk thema of ontwerp je gekozen hebt, je moet deze stapjes volgen om tot een geslaagd resultaat te komen!

Stap 1: Teken het latje precies af op het bovenste en onderste plankje. Zaag de openingen uit aan de binnenkant van de lijntjes (het gat wordt dus iets te klein) en vijl de rest eraf. Zo kun je ervoor zorgen dat het latje precies past en dat er dus geen kieren ontstaan.

Stap 2: Ga dan alle losse onderdelen de juiste vorm geven en afwerken (zagen, vijlen, schuren, etc).

Stap 3: Lijm het onderste plankje en het paaltje in elkaar. Dus NIET het bovenste plankje.

Stap 4: Teken op het bovenste plankje af waar je wilt dat de magneet komt. Dit moet minimaal 2-3cm vanaf het paaltje zijn.

Stap 5: De docent boort het gat voor het magneetje en jij lijmt het magneetje erin.

Stap 6: Teken de juiste hoogte van het bovenste plankje af op het paaltje. Je moet dit meten met behulp van de pen, die je van de docent krijgt. Lijm daarna het bovenste plankje vast op het paaltje op de juiste hoogte (juiste kant van het lijntje). Controleer of de pen nog steeds op de juiste manier rechtop blijft staan.

Stap 7: Wanneer de lijm gedroogd is (24u), zaag je het uitstekende stuk van het paaltje af.

Instructiefilmpje frontaal schuurmachine

Instructiefilmpje kolom boormachine

Designstoel

Je gaat voor deze opdracht je eigen "designstoel" maken. Hiervoor moet je eerst een onderzoek doen naar welke stijl en vorm jouw voorkeur heeft en vervolgens zoek je inspiratiebronnen voor jouw stoel.

 

Eisen:

- De stoel qua afmetingen moet in een denkbeeldige kubus van 15x15x15cm passen.

- Je moet minimaal 2 verschillende materialen gebruiken voor de stoel (bevestigingsmiddelen en "bekleding" telt niet als materiaal).

- Je levert de stoel in, samen met minimaal 2 A4tjes met op elk A4tje 2 plaatjes.
* Plaatje 1 is een foto van jouw stoel (die je dus pas kunt maken wanneer jouw stoel klaar is).
* Plaatje 2 t/m 4 zijn foto's van inspiratiebronnen die geleid hebben tot jouw idee voor jouw stoel. (Meer inspiratiebronnen mag, maximaal 6).

- Onder elk plaatje komt 1 regeltje tekst met de volgende punten (Zoals bij het plaatje hieronder te zien):
* Naam van de ontwerper
* Jaartal van het ontwerp
* De gebruikte materialen
--> Bij plaatje 1 (van jouw stoel) is de naam dus jouw naam, het jaartal wanneer de stoel is gemaakt en de materialen die jij gebruikt hebt.

"Bone Chair", Joris Laarman, 2006, 3D printer.
"Bone Chair", Joris Laarman, 2006, 3D printer.

Werkwijze

1) Als eerste ga je plaatjes zoeken. Dit doe je door bijvoorbeeld op google te zoeken naar "strak design stoel" of "romantische design stoel", etc. Bij het bekijken van de plaatjes stel je jezelf de vraag: "Vind ik dit mooi, ja of nee?" Is het antwoord ja, sla je het plaatje op in een map of in een Word-bestand. Is het antwoord nee, dan bekijk je het volgende plaatje.

2) Wanneer je veel plaatjes bekeken hebt, ga je naar het mapje met opgeslagen plaatjes en ga je deze goed bekijken. Je stelt jezelf bij elk plaatje de volgende 2 vragen:
- Waarom vind ik dit mooi?
- Wat vind ik er precies mooi aan?
Zo kun je voor jezelf de stijl gaan bepalen die jij mooi vindt.

3) Wanneer je dit bepaald hebt, kies je 3 tot 6 plaatjes uit die jij het beste vindt. Deze zijn/worden jouw inspiratiebronnen en voor deze plaatjes ga jij uitzoeken wie de ontwerper is, wanneer de stoel ontworpen is en welke materialen ervoor zijn gebruikt. Deze plak je in je techniekschrift.

4) Vervolgens ga je, gebaseerd op jouw inspiratiebronnen, minimaal 3 schetsen maken (op papier, in Google Sketchup of ander 3D programma). Dit hoeft niet netjes; het gaat om het vinden van het idee voor jouw stoel.

5) Als je jouw uiteindelijke idee voor jouw stoel hebt, ga je bedenken welke (minimaal 2 verschillende) materialen je wilt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan: hout, metaal, kunststof, piepschuim, bamboe, riet, karton, etc. Zorg voor je eigen materialen als je twijfelt of weet dat wij deze niet in het technieklokaal hebben.

Tips

- Let op de verhoudingen. Het zitvlak van een stoel is een kubus, maar daar komt een rugleuning bij. De stoel zelf kan dus geen kubus zijn.
- Teken van de stoel op ware grootte eerst het vooraanzicht en het rechterzijaanzicht. Zo kun je een mal op de juiste grootte maken (en eventueel snel aanpassen) voor je materialen. Dit scheelt veel tijd en onnodige verspilling van je materialen.

Beoordeling

Je wordt uiteindelijk beoordeeld op het werkstuk de stoel (je eindproduct), maar ook op je onderzoek (Je inspiratiebronnen).

1 - Bij de stoel letten we op het design, het materiaalgebruik en de afwerking. Natuurlijk moet het aan alle eisen voldoen, zoals in de opdracht omschreven.

2 - Bij het onderzoek letten we erop of je goed de stappen hebt gevolgd en tot de kern van jouw onderzoek bent gekomen (Heb je jezelf de vragen goed gesteld en antwoorden gezocht? Heb je jouw stijl gevonden? Kun je deze goed omschrijven?). En natuurlijk kijken we naar jouw inspiratiebronnen en jouw eigen design.

Hall of Fame

Hier komt het mooiste werk van leerlingen te staan.

Logo

Pennenstandaard

Designstoel

Instructiefilmpjes

instructie gebruik van de schuifmaat

instructie figuurzagen

instructie schuren en vijlen

ikea stoel test

van isometrische projectie naar amerikaanse projectie

maatlijnen en grenslijnen oefenen

bol van 's Gravensande, uitzetten en krimpen

schuren met de frontaal schuurmachine

isometrische projectie met potlood en papier