Atlasgebruik

Atlasgebruik

Intro

Kun jij op een landkaart aanwijzen waar je op vakantie naar toe gaat?
Soms hebben mensen geen idee waar het land ligt, waar zij naartoe gaan. Dat komt doordat ze online iets reserveren en alleen kijken naar de aanbieding of het hotel. Ook de huidige navigatiemiddelen zijn daar min of meer schuld aan.

In deze opdracht leer je hoe een atlas gebruikt wordt, zodat jij in ieder geval wel kunt aanwijzen op de kaart waar je op vakantie naar toe gaat.

Colofon

Het arrangement Atlasgebruik is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-01-04 16:50:34
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO en VWO leerjaar 1. In het thema "Vaardigheden" worden vijf verschillende onderwerpen besproken. Het onderwerp "Atlas" behandelt de opbouw van de Grote Bosatlas en hoe je deze kunt gebruiken om specifieke kaarten te vinden. Allereerst wordt de structuur van de atlas besproken. Vervolgens worden de verschillende soorten kaarten besproken en waarvoor ze gebruikt worden. Maar hoe zoek je iets op in de atlas? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: de bladwijzer, het landenregister, het register van topografische namen en het trefwoordenregister. Wanneer je hebt gevonden wat je zoekt, zal daarachter een nummer en een letter staan, bijvoorbeeld D3. Daarna wordt uitgelegd hoe je aan de hand van de vakken op de kaart kunt bepalen waar jouw locatie zich bevindt. Vervolgens wordt de betekenis van de legenda uitgelegd en hoe je deze kunt aflezen. Ook is het belangrijk om de schaal van de kaart te begrijpen.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, atlas, grote bos atlas, hv123, legenda, schaal, stercollectie, trefwoordenregister, vwo123

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open