Voedingsadvies ter ondersteuning van additionele behandelingen

Voedingsadvies ter ondersteuning van additionele behandelingen

Welkom

Welkom bij deze wiki!

In deze wiki krijg je informatie over voeding en het geven van voedingsadviezen ter ondersteuning van een additionele behandeling voor het lichaam.

Naast de verschillende behandelingen die we, als allround schoonheidsspecialist, aan kunnen bieden op het gebied van lichaamsverzorging en afslanken is het van belang dat je cliënten advies kunt geven over verantwoord afvallen en het behoud van een gezond gewicht.

Je leert in deze wiki hoeje een bijvoorbeeld een BMI kunt meten, welke gangbare diëten er zijn, welke factoren een rol spelen bij overgewicht, hoe een evenwichtige maaltijd er volgens de schijf van vijf uitziet en krijgt informatie over welke adviezen je in de praktijk kunt inzetten. De voedingsstoffen zijn al in de anatomieles behandeld en zijn in deze wiki niet opgenomen. Maak daarom de oefentoets om te zien of jouw kennis nog up-to-date is of dat je het boek nog eens moet bestuderen.

Veel succes!

Body Mass Index

Body Mass Index (BMI)

Met behulp van een BMI berekening kun je bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Daarvoor ben je de lengte van het lichaam in centimeters nodig en het lichaamsgewicht.

De berekening laat zien of er een goede verhouding tussen het gewicht en de lengte van een persoon zijn. Wanneer de waarde van de berekening tussen de 18 en 25 ligt heeft iemand een gezond gewicht. Met overgewicht is de kans op gezondheidsrisico's zoals diabetes type 2, hart-en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker groter.

Bereken nu je eigen BMI met behulp van de volgende link.

http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht/bmi-meter.aspx

Uitleg over de uitkomst van je BMI meting kun je hier lezen:

BMI percentage en betekenis
minder dan 18 ondergewicht
18-25 gezond gewicht
25-27 licht overgewicht
27-30 matig overgewicht
30-40 ernstig overgewicht (obesitas)
meer dan 40 ziekelijk overgewicht (morbide obesitas)

 

Als allround- schoonheidsspecialiste is het goed om in te kunnen schatten wanneer iemand overgewicht heeft, zodat je de cliënt van passend advies kunt voorzien. Clienten met een BMI tussen de 25 en 30 kun je begeleiden en ook een BMI van 23-25 kun je ondersteuning bieden bij het afslanken. Bij een BMI hoger dan 30 is het belangrijk de cliënt door te sturen naar een diëtiste (via huisarts) of een gewichtsconsulent.

Buikomvang

Buikomvang.

Naast de berekening van de BMI kun je ook de buikomvang gebruiken als meetinstrument om overgewicht te bepalen. Voor de gezondheid is het ook belangrijk om te weten waar het meeste vetweefsel zit, teveel vetweefsel rondom je buik en je organen is niet gezond.

Je gebruikt hiervoor een centimeterband die je net boven de heupbotjes rondom de middel aanlegt.

Bekijk de volgende afbeelding om te hoe je de buikomvang juist kunt opmeten.

buikomvang meten

Wat zegt de buikomvang?

  • Bij vrouwen: Er is een verhoogd risico bij 80 -88 centimeter. Probeer hier tussen te blijven. Boven de 88 centimeter is het belangrijk om af te slanken.
  • Bij mannen: Er is een verhoogd risico bij 94- 102 centimeter.Probeer hier tussen te blijven. Boven de 102 centimeter is het belangrijk om af te slanken.

Meer informatie over buikvet en de risico's vind je hier:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/108982-oorzaken-buikvet-meer-factoren-dan-overgewicht-alleen.html

Waist/Hip ratio (WHR)

Waist to Hip Ratio (WHR)

De Waist to Hip Ratio geeft het verschil tussen de taille en de heupen aan. Je meet de omvang van de taille en de heupomvang en deelt daarna de omvang van je taille door de omvang van je heupen. Hoe groter het verschil, hoe groter het risico op overgewicht.

Klik op de afbeelding om te zien welke ratio (verschil) een risico kan opleveren.

http://yaserfitness.com/calculators/waist-hip-ratio/

In de volgende video's kun je zien hoe je op de juiste manier de omtrek kunt meten.

http://www.youtube.com/watch?v=OFyftnkhtQs

http://www.youtube.com/watch?v=Ma-MyC_tmHI

 

De belangrijkste kenmerken van een gangbaar dieet

De belangrijkste kenmerken van een gangbaar dieet.

Het woord dieet is afgeleid van het latijnse woord "diata" dat leefregel betekent. Het doel van een dieet is dus niet altijd alleen maar op afslanken gericht, maar kan ook worden gebruikt bij gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Doordat deze wiki vooral over voedingsadvies ter ondersteuning bij het afslanken gaat, volgt hier een beschrijving van gangbare diëten die worden gebruikt bij het afslanken.

Om gewicht kwijt te raken zijn twee maatregelen van groot belang: Het verminderen van de calorie-inname door bijvoorbeeld minder of anders te eten of meer verbranding van caloriën door meer te bewegen. Door dit samen te combineren maak je een dieet nog effectiever. Om een dieet vol te kunnen houden is het belangrijk om kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse voedingspatroon. Een kleine verandering zoals het stoppen met toevoegen van suiker in koffie of thee of het vervangen van een glas cola door een glas water, kan op langere termijn blijvend gewichtsverlies opleveren. Door bewust naar het voedingspatroon te kijken en hier veranderingen in aan te brengen wordt een dieet eigenlijk gewoon een andere voedingsgewoonte. Daarnaast kun je zo het dieet betaalbaar houden en zoveel mogelijk gewoon mee blijven eten met de rest van het gezin.

Daarnaast zijn er speciale diëten die gericht zijn op: Vermindering van koolhydraatinname of  rijk aan eiwitten (bijvoorbeeld bij sporters).

Adviezen over een gezond en gebalanceerd voedingspatroon kun je vinden bij het hoofdstuk over de schijf van vijf.

Naast de voedingsadviezen is het belangrijk om ondersteuning van een dieet bij een arts of diëtist te zoeken wanneer er sprake is van een BMI boven de 27. Ook kun je een gewichtscoach inschakelen, deze geeft adviezen over gezonde voeding en biedt daarnaast mentale coaching aan om het beter vol te kunnen houden en meer succes te kunnen boeken.

 

 

Factoren die een rol spelen bij overgewicht

Psychologische factoren

Psychologische factoren bij overgewicht.

Psychologische factoren hebben vaak grote invloed op de vorming van overgewicht.

Voorbeelden van deze factoren zijn:

  • stressvole situaties
  • problemen
  • schaamte
  • negatief zelfbeeld
  • gepest worden/ zijn
  • schuldgevoelens

Als gevolg van deze factoren kan iemand verstoord eetgedrag ontwikkelen.

In bepaalde gevallen kan het zich uiten in verstoord eetgedrag zoals:

  • Overeten tijdens de maaltijd
  • Grazing (de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel eten)
  • Snoepgedrag
  • Binge Eating Disorder (oncontroleerbare drang om te eten gevolgd door schaamte en schuldgevoel die kunnen zorgen voor nieuwe eetbuien).
  • Boulimia Nervosa (oncontroleerbare eetbuien die gecompenseerd worden door bijvoorbeeld: gebruik van laxeermiddelen, te braken en overmatig te sporten)

 

Sociale factoren

Sociale factoren.

Eten heeft, naast dat het zorgt voor het functioneren van je lichaam, ook nog een sociale factor. Je kunt eten omdat je het gezellig vind en om ervan te genieten. Wanneer je geen hongergevoel hebt , maar toch iets wilt eten noem je dit; lekkere trek. Vaak neem je dan iets wat niet gezond is. Daarnaast hoort eten vaak ook bij gezelligheid zoals: Een stukje taart op een verjaardag en chips op tafel wanneer er visite komt. Dit noem je de genotsfunctie van eten.

Eten kan ook dienen als communicatiemiddel. Wanneer iedereen van het gezin aanschuift voor het avondeten is dit vaak een middel om elkaar te spreken. Ook tijdens je werk kan eten een manier zijn om een gesprek met elkaar te voeren. Tijdens een etentje met bijvoorbeeld vrienden leer je elkaar ook op een andere manier kennen.

Wanneer voedingsmiddelen worden gebruikt om aan te geven hoeveel geld iemand heeft noem je dit een middel om status uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan luxe feestjes waar caviaar geserveerd wordt. Met de dure voedingsmiddelen kan iemand laten zien hoe welvarend iemand is.

Het kan ook een middel zijn om je eigen identiteit uit te drukken. Hierbij kun je denken aan geloofsovertuigingen waarbij bepaalde voedingsmiddelen juist wel of juist niet gegeten worden. Moslims eten bijvoorbeeld geen vlees, maar ook vegetarisch eten is een manier om je identiteit uit te drukken.

Als laatste kan voeding worden ingezet als machtsmiddel. Een voorbeeld hiervan is iemand die om bijvoorbeeld politieke redenen in hongerstaking gaat.Het kan ook een machtsgevoel aan iemand geven wanneer hij/ zij voedsel weigert om psychische redenen, bijvoorbeeld bij de eetstoornis anorexia nervosa. Dit ziektebeeld heeft te maken met een negatief zelfbeeld, waarbij men (vaak ten onrechte) denkt dat hij/zij te dik is.Met het niet eten voeren ze de controle over hun eigen lichaam.

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen.

Je lichaam heeft voedsel nodig om te kunnen functioneren. De verschillende voedingsstoffen krijg je binnen door te varieren in je dagelijkse voeding. Om te kunnen adviseren wat iemand aan voedingsstoffen nodig heeft en welke waarde deze voedingsstoffen hebben, gaan we de lesstof over voedingsstoffen kort herhalen.

Je kunt hiervoor eerst je voorkennis testen met behulp van een toets om te zien van welke voedingstoffen je niet voldoende meer weet. Vervolgens kun je informatie die je nodig hebt over deze voedingsstof opzoeken in Beautylevel 2. Je kunt ook onderstaand filmpje bekijken om je geheugen op te frissen.

Toets: test je kennis: Voedingsstoffen

Start

Stofwisseling

Stofwisselingsprocessen

Stofwisseling.

De stofwisseling is een verzamelnaam voor allerlei chemische processen in je lichaam. Het wordt ook wel metabolisme genoemd. Wanneer je in rust bent heb je een minimale stofwisseling (hart, longen, spijsvertering en spieren) die ervoor zorgen dat je in leven blijft. Dit noem je de grondstofwisseling of het basaalmetabolisme. Daarnaast kennen we nog de processen van opbouwstofwisseling (anabolisme) en afbraakstofwisseling (katabolisme). Bij de opbouwstofwisseling worden bijvoorbeeld voedingsstoffen omgezet in lichaamseigen stoffen, dit wordt gebruikt om nieuwe cellen te bouwen. Bij de afbraakstofwisseling worden stoffen verbrand, waardoor er energie ontstaat. Dit gebeurt in de cellen. Wanneer de opbouwstofwisseling groter is dan de afbraakstofwisseling wordt je zwaarder. Bij een afbraakstofwisseling die hoger is dan de opbouwstofwisseling val je af.

Energie die vrijkomt bij de verbranding wordt uitgedrukt in kilocalorieën of kilojoules. Een kilocalorie (kcal) is de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 liter water 1 graden celcius te laten stijgen. Je lichaam heeft deze warmte die voortkomt uit de verbranding van voedingsstoffen nodig om warm te blijven.

Belangrijk om te weten:

  • 1 gram vet is 9 kcal.
  • 1 gram eiwit is 4 kcal.
  • 1 gram koolkydraat is 4 kcal.
  • 1 gram alcohol is 7 kcal.

 

 

 

Schijf van vijf

Schijf van vijf.

Een hulpmiddel bij het bepalen van een evenwichtig voedingspatroon waarbij je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt die je dagelijks nodig hebt is de schijf van vijf. Zoek nu op de site van het voedingscentrum informatie over de schijf van vijf.

 

gezond advies geven

Gezond advies geven.

Met de volgende adviezen kun je je cliënt helpen om een gezond gewicht te behouden en overgewicht te voorkomen.

  • Eet gevarieerd, probeer elke dag iets van elke groep uit de schijf van vijf te eten.
  • Sla geen belangrijke maaltijden over.
  • wees matig met gebruik van suiker, vet en alcohol.
  • Eet vezelrijke producten zoals aardappelen, groenten, fruit en (bruin)brood. De vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel.
  • Drink genoeg vocht, aanbevolen hoeveelheid is twee liter per dag.
  • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten.
  • Controleer je gewicht regelmatig en grijp direct in wanneer het nodig is. Het is beter voor je lichaam om meteen iets minder te eten en meer te bewegen dan hele strnge diëten te volgen.

Bij een cliënt met licht overgewicht kunnen de volgende tips hulp bieden:

  • Stel een realistisch streefgewicht. Liever een klein doel dat op korte termijn haalbaar is dan een te groot doel over een te lange periode.
  • Verlies maximaal een halve tot een hele kilo per week.
  • Neem de tijd! Het gewicht is er niet in een maand bijgekomen en zal er dus ook niet binnen een maand weer af zijn.
  • Blijf zoveel mogelijk normaal eten, eet zeker niet te weinig.
  • Houd de schijf van vijf in de gaten, zo voorkom je dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelt.

 

 

Bronvermelding

  • Het arrangement Voedingsadvies ter ondersteuning van additionele behandelingen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jose Gerrits Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-06 11:01:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Additionele behandelingen zijn gericht op een specifieke probleemzone van het lichaam. Deze voedingsadviezen bieden ondersteuning tijdens het informeren en adviseren van de cliënt.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    afslanken, diëten, fysiologische behoefte, gezond gewicht, maatregelen overgewicht, oorzaken overgewicht, overgewicht, problemen overgewicht, voedingsadvies, voedselkeuze
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    test je kennis: Voedingsstoffen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.