Veemanager

Veemanager

Inleiding

 

De afgelopen decenia is er veel veranderd in de melkveehouderij sector. Waar 60 jaar geleden een melkveehouder nog 10 koeien met de hand molk, melken verschillende melkveehouders nu meer dan 100 koeien machinaal. Deze veranderingen zijn niet vanzelf gegaan. In de afgelopen 60 jaar is de technologie met grote passen vooruit gegaan. Melkveehouders zijn steeds meer gaan registreren, ze hebben hun focus verbreed en weten wat er speelt in hun sector. Waar vroeger alles in apparte boekhoudingen opgeschreven werd, worden nu verschillende onderdelen uit de sector aan elkaar gekoppeld. Denk hierbij aan; MPR registratie, diergezondheid, fokkerij, vruchtbaarheid en het mestbeleid. Al deze onderdelen staan met elkaar in verband. Bijvoorbeeld: Als je koe niet gezond is, zal de vruchtbaarheid verslechteren en de melkproductie dalen.

Tegenwoordig maken veel melkveehouders gebruik van een managementsysteem op de computer. In dit arragement gaan we werken met Veemanager van CRV. Er zijn ook andere systemen als Uniform Agri en Ruma. Het principe is hetzelfde als die van Veemanager.

Doel:  In deze opdracht ga je meer inzicht krijgen in het programma veemanager. Je gaat verschillende bedrijfsgegevens vergelijken en dit openbaar maken aan de burgers met behulp van social media. Tot slot ga je de resultaten presenteren aan het bedrijf en medestudenten.

Stappenplan:

  1. Je begint met opdrachten over koeien.
  2. Daarna ga je je verdiepen in de verschillende aspecten van veemanager
  3. Je gaat samenwerken in een groepje en als groep bezoek je verschillende bedrijven die werken met veemanager.
  4. Je combineert je kennis over de veehouderij in praktijk met het programma veemanager.
  5. Als groepje verdeel je de taken en ga je de bedrijfsresultaten uit Veemanager vergelijken met de resultaten die je ziet in de praktijk.
  6. Je gaat kijken hoe je burgers via social media meer inzicht in de sector kan geven.
  7. Je gaat verschillende resultaten openbaar maken via social media.
  8. Jullie verwerken de resultaten in een presentatie die jullie als groep presenteren aan het bedrijfsleven en aan de medestudenten.

 

 

Colofon

Het arrangement Veemanager is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
D van Oort Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-05-30 15:18:28
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit arrangement leren studenten om te gaan met het programma veemanager. Veel ondernemers werken met dit programma, om hun bedrijfsregistratie bij te houden.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Leerinhoud en doelen
Duurzame consumptie en productie; Lezen van zakelijke teksten; Economisch burgerschap; Nederlands; Mondelinge taalvaardigheid; Rol en invloed branche- en vakorganisaties; Sociaal-maatschappelijk burgerschap; Burgerschap; Luisteren; Doel en invloed netwerken; Spreken; Gesprekken voeren; Leesvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
40 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open