Media en beïnvloeding
Lekker beroemd
Onderbouw. Benodigde tijd: 6 lesuren en 10 uur huiswerk.
LET OP: dit was een lessenserie vanuit Stichting Beeld en Geluid. De filmpjes die in de handleidng genoemd worden staan niet meer op de site van Beeld en Geluid. Het materiaal is zeker bruikbaar, maar er zal moeten worden geïnvesteerd in het zoeken naar vervangende filmpjes.
Project mediawijsheid om leerlingen in de onderbouw van het VO kritisch te leren kijken naar beelden in de media. Naar aanleiding van een presentatie van beelden uit de media gaan leerlingen met een eigen onderzoeksvraag aan de slag, maken hiervan een verslag, praten met hun ouders, schrijven een visie en maken een kunstzinnig object dat deze visie verbeeldt. De visie en het object worden tentoongesteld. Het project kan worden ingezet in de vakken culturele en kunstzinnige vorming, maatschappijleer en filosofie. Ook kan een verbinding gelegd worden met de vakken Nederlands en Engels. Er wordt specifiek gewerkt aan de volgende mediawijsheidcompetenties uit het competentiemodel van Mediawijzer.net: begrip: - bewust zijn van de medialisering van de samenleving - begrijpen hoe media gemaakt worden - zien hoe media de werkelijkheid weergeven communicatie: - informatie kunnen vinden en verwerken - informatie kunnen overbrengen strategie: - kunnen reflecteren op het eigen mediagebruik. De doorlooptijd van het project is zes weken. De docenteninstructie is gratis te downloaden
Photoshop: top of flop
Klas 2 -4, duur 50 minuten
Mediawijsheid / Algemeen / Maatschappijleer
Filmpje Dove Evolution commercial
Link naar het filmpje dat je nodig hebt bij deze les.
(Un)real
Onderbouw. Benodigde tijd: 6 lesuren en 10 uur huiswerk.
LET OP: dit was een lessenserie vanuit Stichting Beeld en Geluid. De filmpjes die in de handleidng genoemd worden staan niet meer op de site van Beeld en Geluid. Het materiaal is zeker bruikbaar, maar er zal moeten worden geïnvesteerd in het zoeken naar vervangende filmpjes.
Project mediawijsheid om leerlingen in de onderbouw van het VO kritisch te leren kijken naar beelden in de media. Naar aanleiding van een presentatie van beelden uit de media gaan leerlingen met een eigen onderzoeksvraag aan de slag, maken hiervan een verslag, praten met hun ouders, schrijven een visie en maken een kunstzinnig object dat deze visie verbeeldt. De visie en het object worden tentoongesteld. Het project kan worden ingezet in de vakken culturele en kunstzinnige vorming, maatschappijleer en filosofie. Ook kan een verbinding gelegd worden met de vakken Nederlands en Engels. Er wordt specifiek gewerkt aan de volgende mediawijsheidcompetenties uit het competentiemodel van Mediawijzer.net: begrip: - bewust zijn van de medialisering van de samenleving - begrijpen hoe media gemaakt worden - zien hoe media de werkelijkheid weergeven communicatie: - informatie kunnen vinden en verwerken - informatie kunnen overbrengen strategie: - kunnen reflecteren op het eigen mediagebruik. De doorlooptijd van het project is zes weken. De docenteninstructie is gratis te downloaden.
Begrip
- Bewust zijn van de medialisering van de samenleving
- Begrijpen hoe media gemaakt worden
- Zien hoe media de werkelijkheid weergeven
Communicatie
- Informatie kunnen vinden en verwerken
- Informatie kunnen overbrengen
Strategie
Kunnen reflecteren op het eigen mediagebruik.
Media en message
Onderbouw. 5 lesuren
LET OP: dit was een lessenserie vanuit Stichting Beeld en Geluid. De filmpjes die in de handleidng genoemd worden staan niet meer op de site van Beeld en Geluid. Het materiaal is zeker bruikbaar, maar er zal moeten worden geïnvesteerd in het zoeken naar vervangende filmpjes.
Begrip
- Begrijpen hoe media gemaakt worden
- Zien hoe media de werkelijkheid kleuren
Gebruik
- Apparaten, software en toepassingen kunnen gebruiken
- Kunnen oriënteren binnen media-omgevingen
Communicatie
- Informatie kunnen vinden en verwerken
- Content creëren
- Participeren in sociale netwerken
Strategie
- Kunnen reflecteren op het eigen mediagebruik
- Doelen realiseren met media
Rol van cartoons en spotprenten
Bron: Nieuws in de Klas
Voor VO-onderbouw of VO-bovenbouw, zelfstandig te doen. 50 - 100 minuten.
Sluit aan bij mediawijsheid, geschiedenis en maatschappijvakken.
Cartoons staan in iedere krant. Maar wat betekenen ze precies? Met het lespakket Cartoons in het nieuws leren de leerlingen van alles over cartoons en spotprenten.
Het lespakket is gemaakt in samenwerking met het Persmuseum en behandelt een aantal aspecten van cartoons: de spotprent als commentaar op het nieuws, de herkenbaarheid van prominente personen, het stijlgebruik van cartoonisten en het analyseren van cartoons.
Docenten kunnen het lespakket gebruiken om hun leerlingen voor te bereiden op de Junior Inktspotprijs, een wedstrijd die jaarlijks door het Persmuseum wordt georganiseerd. Zij kiezen met behulp van een voorbereidend lespakket de beste politieke cartoon van het afgelopen jaar.
Medialogica
Serie filmpjes op Schooltv inclusief handleiding en kijkvragen.
Medialogica in de klas (bovenbouw)
Bron: Argos/Schooltv Een artikel in de krant, een programma op tv: de media hebben veel invloed op de manier waarop het publiek een onderwerp beoordeelt. Maar in hoeverre zijn de media een betrouwbare gids?
Online nieuws
Zelf een online nieuwsmedium maken
NieuwsMakers is een lespakket voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met behulp van het lespakket zullen de leerlingen – onder begeleiding van de leerkracht – zelf nieuws maken en deze publiceren in hun eigen online nieuwsmedium: de Nieuwstool. Met behulp van het lespakket maken de leerlingen niet alleen verschillende nieuwsitems, maar worden ze zich ook bewust van de verantwoordelijkheid van de journalistiek om mensen te informeren.
Daarnaast leren zij – door analyses van zelf gevonden nieuwsuitingen – kritisch te kijken naar nieuwsmedia en krijgen ze meer vat op de betrouwbaarheid van bronnen.
Mediawijsheid / Nederlands
Nieuwsmakers
Nieuwsmakers volledig
NieuwsMakers is een lespakket voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In tien lessen zullen de leerlingen het hele proces van nieuwsgaring doorlopen: te beginnen met het leren over de verantwoordelijkheid die je als journalist hebt om andere burgers te informeren tot het daadwerkelijk filmen, schrijven of fotograferen van een nieuwsitem. Daarnaast bevat het lespakket een draaiboek voor het presenteren van de nieuwsproductie aan de ouders.
Nieuwsmakers beknopt (6 uur)
NieuwsMakers is een lespakket voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In zes lessen zullen de leerlingen het proces van nieuwsgaring doorlopen: te beginnen met het leren over de verantwoordelijkheid die je als journalist hebt om andere burgers te informeren tot het daadwerkelijk filmen, schrijven of fotograferen van een nieuwsitem. Daarnaast bevat het lespakket een draaiboek voor het presenteren van de nieuwsproductie aan de ouders.
De tool waarmee je je eigen nieuwsmedium kunt maken
Met deze tool van Nieuws in de klas heb je de mogelijkheid om je eigen nieuwsproductie te maken. De Nieuwstool maakt onderdeel uit van NieuwsMakers. NieuwsMakers is een lespakket voor de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Met behulp van het lespakket kunnen leerlingen zelf nieuws maken en deze publiceren. In een aantal lessen maken de leerlingen niet alleen verschillende nieuwsitems, maar worden ze zich ook bewust van de verantwoordelijkheid van de journalistiek om mensen te informeren. Daarnaast leren zij - door analyses van zelf gevonden nieuwsuitingen - kritisch te kijken naar nieuwsmedia en krijgen ze meer vat op de betrouwbaarheid van bronnen.