Wat is geld / de Europese Unie

Wat is geld en de Europese Unie

In dit blok behandelen we twee onderwerpen. Namelijk "Wat is geld?" en "de Europese Unie". Bij wat is geld krijg je natuurlijk antwoord op de vraag "Wat is geld?", ook kijken we naar wat banken doen en hoe het komt dat de prijzen in de winkels steeds veranderen. Ook zullen we het hebben over het geld dat we in andere delen van de wereld gebruiken. Bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of de Engelse pond. Hier komt (veel) rekenen bij kijken en is een lastig onderwerp.
Het tweede gedeelte van de periode gaan we het hebben over de Europese Unie. 
We zullen dan het ontstaan van de EU, voor- en nadelen van de EU en wat de EU doet bespreken. Ook ga je een reclame filmpje maken voor een land uit de EU. Deze reclame moet in het Engels. Je krijgt hier ook een cijfer voor.

 

Via de linkerkant van deze pagina kun je door de onderwerpen heen werken.

Wat is geld

Bekijk de onderstaande video. Klik daarna op de link om verder te gaan. Via deze link kom je bij een site van de Nederlandsche Bank. Hier vind je 6 lessen. Je maakt deze lessen zelfstandig. Les 5 (over wisselkoersen) mag je voorlopig overslaan. Deze gaan we apart behandelen.

http://www.geldmoetrollen.org/lessons/lesson-01/questions/question-01#content

Wisselkoersen

De aankomende twee lessen gaan we ons bezig houden met wisselkoersen. Wisselkoersen gebruiken we wanneer we buitenlands geld nodig hebben. Je gaat bijvoorbeeld naar Amerika op vakantie. Je hebt dan Amerikaanse dollars nodig want met je Euro kun je niets in Amerika. Of als een Nederlands bedrijf televisies importeert uit China dan zullen ze moeten betalen met de Chinese Yuan. Ze zullen dan met hun Euro's Chinese Yuan's moeten kopen. 

Via onderstaande link krijg je meer informatie en uitleg over wisselkoersen. Ben je klaar met deze uitleg en de vragen die je moet maken dan keer je weer terug naar deze site en kies je links in het keuzemenu voor de "powerpoint wisselkoersen".

Succes!

 

Uitleg en informatie wisselkoersen

Presentatie wisselkoersen

In deze presentatie word je nog een keer uitgelegd hoe wisselkoersen werken. Lees hem goed door en maak daarna de oefeningen. 

Oefeningen wisselkoersen

Gebruik deze wisselkoerstabel voor het beantwoorden van de vragen
Gebruik deze wisselkoerstabel voor het beantwoorden van de vragen

Toets wisselkoersen

De EU

De aankomende lessen gaan we ons bezighouden met de Europese Unie (EU). Wat is de EU, hoe is de EU ontstaan, welke landen zitten er in de EU en wat zijn de voordelen van de EU zijn een aantal vragen waar we ons mee gaan bezig houden. Om te kijken wat je al weet van de EU beginnen we met een introductiequiz.

 

http://kahoot.it

Europa in een notendop

Wat is de Europese Unie?

Europees = gelegen in Europa.

Een unie = verenigt landen en mensen.

Laten we eens verder kijken: Wat hebben de Europeanen gemeenschappelijk?

Hoe heeft de Europese Unie zich ontwikkeld? Wat doet de EU vandaag?

Europa - ons werelddeel

Europa is een van de zeven werelddelen. Europa strekt zich uit van de Noordelijke IJszee in

het noorden tot de Middellandse Zee in het zuiden, en van de Atlantische Oceaan in het

westen tot aan het Oeralgebergte in het oosten. In Europa wonen meer dan 700 miljoen mensen, waarvan 500 miljoen in de Europese Unie.

 

Europa - onze geschiedenis

De Europeanen delen niet alleen een continent, maar ook een gemeenschappelijke geschiedenis. De Griekse filosofen, het Romeinse Rijk, het christendom, de Reformatie en de Verlichting bepalen nog altijd hoe wij denken, voelen en ons gedragen. Dit wordt in onze talen weerspiegeld: veel woorden in de Europese talen hebben gemeenschappelijke wortels in het oud-Grieks en het Latijn; woorden zoals "Europa" (Grieks), "unie" (Latijn) en "democratie" (Grieks). Door de eeuwen heen zijn kunstenaars in heel Europa geïnspireerd door nieuwe stijlen in muziek, architectuur en literatuur. Kijk maar naar de Gotische kerken in Spanje of Polen, of luister naar de klassieke muziek van Italiaanse of Oostenrijkse componisten.

Europese oorlogen

Helaas draait de geschiedenis van Europa niet alleen om grote successen waar we trots op mogen zijn. Eeuwenlang hebben de Europese landen onderling vreselijk oorlog gevoerd. In de 20e eeuw zijn twee oorlogen in dit werelddeel begonnen waarbij uiteindelijk landen in de hele wereld betrokken raakten. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren bijna alle gebouwen in Warschau vernietigd. In de twee zogenaamde "wereldoorlogen" zijn miljoenen mensen omgekomen en na afloop bleef Europa noodlijdend en aan de rand van de afgrond achter. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vroegen de mensen in Europa zich af:

- of er iets gedaan kon worden om deze verschrikkingen in de toekomst te voorkomen, en

- of Europeanen ooit zouden leren om samen te werken in plaats van met elkaar te vechten.

En kijk wat er toen gebeurde.

De oprichting van de EU

Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal 

Om oorlog te voorkomen, moet je samenwerken. Je moet ervoor zorgen dat je samen het beheer voert over de zaken die nodig zijn om oorlog voor te bereiden: staal voor wapens en energie voor fabrieken en vervoer. Daarom zijn zes Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Nederland) overeengekomen hun kolen- en staalindustrie samen te voegen. Ze hebben de "Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal" opgericht.

Europese Economische Gemeenschap (EEG)

De zes landen bleken zo goed samen te werken dat ze besloten verder te gaan en de Europese Economische Gemeenschap (EEG) op te richten. "Economisch" heeft te maken met geld, bedrijven, banen en handel. Het voornaamste idee was de oprichting van een "gemeenschappelijke markt". Dat betekent de afschaffing van alle nationale drempels, zoals grenscontroles, vertragingen en douanerechten, alsof Europa één land was.

 

 

Europese Unie (EU)

Door de jaren heen zijn steeds meer landen bij de EEG gekomen. Ze begonnen op veel meer gebieden samen te werken, zoals milieubescherming en de bouw van betere wegen en spoorwegen in heel Europa. Daarom is besloten de naam van de EEG te veranderen in "Europese Unie". In de tussentijd gebeurden er buiten de grenzen van de EU spannende dingen. In 1989 wisten de landen in Midden- en Oost-Europa zich te bevrijden van het communistische bewind. Daarmee verdween de vreselijke scheiding tussen het oostelijke en het westelijke deel van Europa, het "IJzeren Gordijn". De landen die hun vrijheid hadden herwonnen, hervormden hun wetten en economieën en werden lid van de EU. De EU bestaat nu uit 28 landen.

Wat doet de EU vandaag?

De EU probeert het leven van ons allemaal te verbeteren. Een paar voorbeelden:

Vrijheid voor iedereen

Mensen in de EU mogen zelf kiezen in welk EU-land ze wonen,
werken of studeren. Voor de meeste EU-landen heb je geen
paspoort meer nodig als je de grens overgaat.

Vrijheid voor jongeren

De EU moedigt jongeren aan een tijdje in een ander
Europees land te studeren of een opleiding te volgen.

Geld

Vroeger had elk land in Europa zijn eigen geld, of "munt". Tegenwoordig gebruiken veel EU-landen een 
gemeenschappelijke munt, de euro.

Hulp voor armere gebieden

Sommige gebieden in Europa hebben geld nodig om nieuwe wegen en spoorwegen te bouwen;
op andere plekken zijn veel mensen werkloos. De EU pakt deze problemen aan. Zij geeft geld voor
nieuwe wegen en spoorwegverbindingen, en helpt bedrijven nieuwe banen te scheppen.

Hulp voor buurlanden

De EU helpt andere landen om hun scholen, ziekenhuizen en sociale bescherming te verbeteren. 
Lida en Alina uit Moldavië profiteren hiervan.

Vandaag de dag doet de EU ook veel andere dingen:

 de lucht schoner maken en klimaatverandering bestrijden

 bellen en sms'en goedkoper maken

 ervoor zorgen dat ons eten veilig is

 helpen om energie te besparen

De EU is zelfs actief in de ruimte, met satellieten die ervoor helpen zorgen dat auto's intelligenter rijden, en die het luchtvervoer veiliger maken.

Hoe de EU besluiten neemt

De Europese Commissie

bestaat uit 28 politici ("Eurocommissarissen"), één uit elk EU- land. Ze worden bijgestaan door
deskundigen,  juristen, een secretariaat en vertalers. De taak van de Commissie is om
na te denken over wat het beste is
voor de EU in haar geheel en om nieuwe Uniewetten voor te stellen.

                                                           Het Europees Parlement

vertegenwoordigt alle mensen in de EU. De leden worden elke vijf jaar gekozen en alle volwassen burgers van de EU hebben stemrecht. Het Parlement bespreekt en neemt besluiten over nieuwe Uniewetten, samen met de Raad. De Raad is de stem van de EU-landen. De regeringsministers van de EU-landen komen regelmatig samen om nieuwe Uniewetten vast te stellen.

 

In de Europese Raad komen alle leiders van de EU-landen (presidenten, premiers of kanseliers) samen om de algemene strategie voor Europa te bepalen.

Het Hof van Justitie zorgt ervoor dat alle EU-landen zich houden aan de wetten die ze zijn overeengekomen. Het Hof onderzoekt verder of die wetten de grondrechten eerbiedigen, bijvoorbeeld dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid worden gegarandeerd.

 

 

De lidstaten van de EU

De lidstaten van de Europese Unie

Welke landen zijn lid van de EU en wanneer zijn ze toegetreden?

Je kunt ze in de tabel en op de kaart opzoeken.

1951 België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland

1973 Denemarken, Ierland, het Verenigd Koninkrijk

1981 Griekenland

1986 Portugal, Spanje

1995 Oostenrijk, Finland, Zweden

2004 Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen,             Slowakije, Slovenië

2007 Bulgarije, Roemenië

2013 Kroatië

Test je kennis over de EU

Heb je de tekst over het ontstaan van de EU goed gelezen? Test je kennis door 15 vragen te beantwoorden. Je kunt de antwoorden gelijk controleren en jouw gegeven antwoord vergelijken met wat anderen hebben geantwoord.

 

Test je kennis over de EU

Reclame campagne EU

Tijdens deze opdracht maak je een aantrekkelijke en creatieve reclamecampagnes om Amerikanen ervan te overtuigen dat ze naar Europa op vakantie moeten gaan. Je krijgt hier 1,5 week (dus 3 lesuren) de tijd voor. Je krijgt hier ook een cijfer voor.

De opdracht:

Maak een reclamespotje (radio, tv, internet) over een EU land voor inwoners van de Verenigde Staten. Vertel in het spotje waarom zij in jouw land op vakantie zouden moeten gaan. Hieronder staan een aantal voorbeelden van landen en de hoogtepunten ervan.

Stappenplan

  • 1. Maak een groep van 3 a 4 personen

  • 2. Kies een EU land uit

  • 3. Bedenk tenminste 4 redenen/hoogtepunten waarom Amerikanen in jouw EU-land op vakantie moeten gaan.

  • 4. Bedenk je eigen spotje. Probeer in tien tot vijftien zinnen Amerikanen te overtuigen om in jouw EU-land op vakantie te gaan door de hoogtepunten van het EU-land op te noemen. Ieder lid van de groep moet een stukje van de tekst voor zijn of haar rekening nemen.

 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van EU landen met hun hoogtepunten. Je mag natuurlijk ook zelf een EU land kiezen.

 

1. België

Ardenne, belgie

Vele bekende monumenten, zoals het standbeeld Manneke Pis in Brussel. Bovendien kan je verschillende Europese instellingen bezichtigen in Brussel en survivalen in de Ardennen.

2. Frankrijk

Haven in Cannes, Frankrijk

Skigebieden in de Franse Alpen, maar ook warme vakantiebestemmingen zoals Nice en St. Tropez. Vele bekende monumenten in Parijs, zoals de Eiffeltoren, het Pantheon en de Notre Dame. En niet te vergeten Disneyland Parijs.
 

3. Griekenland

Parthenon-tempel in Athene

Verschillende mooie eilanden, zoals Kreta en Corfu. De vele historische gebouwen uit de oudheid in Athene, zoals de Akropolis.

4. Hongarije

Boedapest, Heldenplein

De mooie hoofdstad Boedapest aan de rivier de Donau. Diverse skigebieden, zoals het Bükkgebergte in het noordoosten van Hongarije.

5. Italië

Het Colosseum in Rome

Mooie monumenten in Rome, zoals het Colosseum of de Sint Pieterskerk en de vele grote meren, zoals het Gardameer. Verschillende andere historische steden, zoals Florence, Milaan en Venetië.

6. Nederland

Nederland

Vele bezienswaardigheden, zoals de Euromast in Rotterdam en Paleis het Loo in Apeldoorn en vele leuke steden zoals Den Haag, Amsterdam en Maastricht. Rondvaart maken in Amsterdam of attractieparken bezoeken, zoals Walibi of de Efteling.

7. Oostenrijk

Bergen met koe in Zuid-Tirol

De wereldstad Wenen, met vele mooie monumenten, zoals het keizerlijk paleis de Hofburg. Diverse wintersportgebieden, zoals Tirol.

8. Spanje

spanje 2010

Leuke steden, zoals Madrid, Barcelona en Valencia. Vele mooie monumenten zoals het Koninklijk Paleis in Madrid en de Kathedraal van Barcelona.

  • Het arrangement Wat is geld / de Europese Unie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Henk-Jan van Mierlo Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-10-03 13:38:10
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    De informatie over de EU is afkomstig van europa.eu

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wat is geld De EU
    Leerniveau
    VMBO theoretische leerweg, 2;
    Leerinhoud en doelen
    Economie; Europa; Internationale ontwikkelingen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/h5UYo2tDdUk
    https://youtu.be/h5UYo2tDdUk
    Video
    http://www.geldmoetrollen.org/lessons/lesson-01/questions/question-01#content
    http://www.geldmoetrollen.org/lessons/lesson-01/questions/question-01#content
    Link
    Uitleg en informatie wisselkoersen
    http://www.geldmoetrollen.org/lessons/lesson-05/questions/question-01
    Link
    http://kahoot.it
    http://kahoot.it
    Link