Opdracht: Schrijven - Aanhef en afsluiting vmbo-b34

Opdracht: Schrijven - Aanhef en afsluiting vmbo-b34

Intro

Lees het artikel.

Kappen met vr gr, grt, xoxo, x en grtz

Het moet eens afgelopen zijn met die belachelijke afsluitingen in mails. Dat kon in de tijd dat er brieven werden geschreven, maar nu kan die afsluiting geheel weg.

GROTE GROET
'Hoogachtend', 'in afwachting van uw reactie verblijf ik', 'vriendelijke groeten', 'met duurzame groet' en 'grote groet', er zijn talloze varianten om mail af te sluiten. Ook het informele 'grt', 'vr. gr.' en 'xoxo' wordt vaak gebruikt. Maar waarom zou je, betoogt Matthew Malady. In een mail is het altijd duidelijk wie de afzender is, en die afsluitingen worden steeds maller. Malady onderging knarsetandend mailtjes met afsluitingen als 'cheers', 'always', 'warm regards' en 'best regards'.
Hij stelt dat het in oude formele briefwisselingen in vorige eeuwen logischer was om breed af te sluiten met "uw nederige dienaar die uw handen en voeten kust", maar dat het nu niet langer hoeft. Helemaal niet meer afsluiten, is zijn nieuwe beleid. En een aanhef ("hee", "hallo", "beste", "yo") hoeft ook niet als je met bekenden mailt.

IN EEN SMS STAAT OOK GEEN GROET
Wie sluit zijn sms'jes en WhatsApps af met een groet of een naam? Niemand toch? Dus waarom zou je het in mail wel doen? Er wordt te veel over nagedacht, zegt Malady. Er zijn te veel adviezen, zeker hoe je sollicitatiemails moet afsluiten, en mensen raken ook nog eens in de war wat er wordt bedoeld met dat x'je of dat 'tot binnenkort'.

EEN STREEP TREKKEN
Het wordt tijd om eens met zijn allen een streep te trekken onder de groet. Het kan als iedereen meedoet. Het zou zelfs in de formele mailwisseling met onbekenden kunnen, stelt Malady.

Bron: http://www.nrc.nl/carriere/2013/03/19/kappen-met-vr-gr-grt-xoxo-x-en-grtz/ (bewerkt)


Wat is jouw mening? Moeten we stoppen met groeten?

Colofon

Het arrangement Opdracht: Schrijven - Aanhef en afsluiting vmbo-b34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-06-30 14:29:47
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Werken en doorleren', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor vmbo-b34. Tijdens het examen moet bij de schrijfopdracht de juiste aanhef en afsluiting gebruikt worden, daarom wordt daar in deze oefening extra aandacht aan besteed. In de subopdrachten wordt de theorie achter de aanhef en afsluiting behandeld en is er ruimte om te oefenen met het juiste gebruik van aanhef en afsluiting. Dit komt goed van pas in de eindopdracht waar je gaat oefenen met een schrijfopdracht uit een oud examen. Veel succes!
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Schrijfvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aanhef en afsluiting, arrangeerbaar, brief schrijven, examenoefening, nederlands, schrijfopdracht, schrijven- aanhef en afsluiting, stercollectie, vmbo-b34, werken en doorleren

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo-b34

https://maken.wikiwijs.nl/147820/Tijdelijk_vmbo_b34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

Nederlands vmbo-b34

https://maken.wikiwijs.nl/147834/Nederlands_vmbo_b34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open