Module: Darmflora project - v456

Module: Darmflora project - v456

Intro

Cel-orgaan-organisme-populatie-ecosysteem
Weet je het nog? De volgorde van de organisatieniveaus van klein naar groot? Maar wist je, dat jij als organisme ook allerlei ecosystemen vormt? Eén van die ecosystemen zijn de darmen.

“De bacteriën in deze ecosystemen gedragen zich net als dieren in populaties” zegt Jeroen Raes van de Vrije Universiteit Brussel. “Ze kunnen harmonieus samenwerken om complexe moleculen af te breken, maar soms is het ook pure oorlog voor bepaalde voedingsstoffen. Dit ontrafelde netwerk stelt ons nu in staat om de relaties tussen bacteriën verder te onderzoeken. Waar we vooral in geïnteresseerd zijn, is hoe deze ecosystemen verstoord raken en wat we kunnen doen om ze te herstellen”.

In het verleden verliep de studie van de darmbacteriën erg moeizaam. Probleem was dat de meeste darmbacteriën niet te kweken zijn in een lab en alleen overleven in de darm. Tegenwoordig wordt een andere aanpak gebruikt. Jeroen Raes is professor in bio-informatica en metagenomics. In plaats van de bacteriën te kweken, wordt de genetische informatie (DNA) van alle bacteriën samen onderzocht (metagenomics). Dat levert enorme hoeveelheden data op, die via computers wordt geanalyseerd (bio-informatica).

In de volgende video zie je wat bio-informatica inhoudt. Lijkt een studie in bio-informatica jou interessant?

In deze module bestudeer je het spijsverteringsstelsel van de mens en rond je de module af met een kijkje achter de schermen van het darmflora project.

Colofon

Het arrangement Module: Darmflora project - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-06 10:09:25
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’Voeding en vertering'. Het onderwerp van deze les is: darmflora project. Je kunt: de functie van organen van het spijsverteringsstelsel beschrijven de bouw, werking en functie van spijsverteringsorganen van eukaryoten, in het bijzonder van de mens, beschrijven enkele verschillen en overeenkomsten tussen organen van het spijsverteringsstelsel van de mens en verschillende diersoorten herkennen (met name opname van voeding) uitleggen welke voedingsstoffen wel en welke niet worden verteerd beschrijven waar en op welke wijze voedingsstoffen verteerd en opgenomen worden beschrijven waar in het lichaam resorptie plaatsvindt de rol van darmbacteriën beschrijven beschrijven welke enzymen betrokken zijn bij de vertering van koolhydraten, vetten een eiwitten de invloed van temperatuur en pH op de werking van enzymen beschrijven voorspellen wat het effect van verstoring in het functioneren van een orgaan van het spijsverteringsstelsel teweeg brengt.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Instandhouding; Stofwisseling van het organisme; Vertering bij de mens;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
8 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, eiwitten, enzymen, koolhydraten, organen, spijsverteringsstelsel, stercollectie, vetten, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open