Module: Osmoregulatie - v456

Module: Osmoregulatie - v456

Intro

De nieren
Als je een paar dagen hard hebt gestudeerd, dan wordt het tijd om op te ruimen en schoon te maken. Je zou alles uit je kamer op de gang kunnen gooien en dan daar kiezen wat weer terug mag. Misschien is het handiger om in je kamer te blijven en alleen de rommel eruit te doen.

Je lichaam ruimt continu op en doet 24/7 aan de grote schoonmaak. Daarbij gaat het om het constant houden van de samenstelling van je weefselvloeistof. De nieren spelen daarbij een belangrijke rol.

Welke manier zullen je nieren gebruiken? En wat moet er gebeuren wanneer je nieren die functie niet goed vervullen?

Eindproduct
Het schoonmaken van je bloed is van levensbelang. Wanneer je nieren die functie niet goed vervullen moet je je bloed met een filtersysteem buiten je lichaam schoonmaken.
Dat heet Hemodialyse. Een andere oplossing is een niertransplantatie.

Colofon

Het arrangement Module: Osmoregulatie - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-06 10:09:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’uitscheiding'. Het onderwerp van deze les is: osmoregulatie. Je kunt: Uitleggen waarom het uitscheiden van stoffen belangrijk is voor onze cellen. De bouw, werking en functie van de uitscheidingsorganen bij verschillende diergroepen, in het bijzonder de mens, beschrijven. Uitleggen op welke manier in een niereenheid (nefron) de samenstelling van het bloed geregeld wordt. Uitleggen waar en op welke manier voorurine (primaire urine) en urine(secundaire urine) gevormd worden. Uitleggen op welke manier urine uit het lichaam wordt verwijderd. Uitleggen op welke manier de nier bijdraagt aan de buffering van het bloedplasma.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Uitscheiding bij eukaryoten; Biologie; Instandhouding; Stofwisseling van het organisme;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
8 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, bloedplasme, nefron, osmoregulatie, primaire urine, secundaire urine, stercollectie, urine, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open