Thema: Seksualiteit en voortplanting - v456

Thema: Seksualiteit en voortplanting - v456

Intro

#MeToo

In 2017 ontstaat er wereldwijd een beweging die opkomst voor mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De beweging ontstaat in Amerika door actrice Alyssa Milano. Zij postte op Twitter de volgende post:

Door social media ging dit als een lopend vuurtje de wereld over. Alleen op Facebook werd de hashtag binnen één dag door 4,7 miljoen mensen in 12 miljoen facebookposts geplaatst. De beweging zorgde ervoor dat veel bekende mannen werden aangeklaagd. Zo werd de filmproducent Harvey Weinstein (onder andere bekend van de films van The Lord of the Rings) door zestig actrices en modellen beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag.

In Nederland speelden ook een aantal zaken. Onder andere die van filmregisseur en producent Job Gosschalk. Meerdere mannelijke acteurs beschuldigden Gosschalk van grensoverschrijdend gedrag. Uiteindelijk werd door Gosschalk toegegeven dat hij de grens had overschreden, maar hij ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd. Tot een rechtszaak is het nooit gekomen.

In de volgende video zie je hoe #metoo invloed had op de modellenwereld en hoe dit door de politiek werd opgepakt.



Zelfs jaren nadat de eerste tweet de wereld in ging, blijft #metoo nog actueel. Dat komt omdat seksueel overschrijdend gedrag van alle tijden is. Misschien heb je er zelf of iemand in je naaste omgeving ook wel mee te maken gehad.

Kijk naar de weergave van een uitzending van BBNVARA op Radio1. In 2020 wordt Harvey Weinstein schuldig bevonden aan een deel van de aanklachten. In de uitzending gaat het om de gevolgen van de #metoo beweging voor de toekomst van vrouwen en mannen die te maken hebben met seksueel overschrijdend gedrag.
In overleg met je docent kun je er ook voor kiezen om een samenvatting van deze uitzending te lezen op de site van BNNVARA.

Praat na het kijken met een groepje klasgenoten over de #metoo-beweging. Wat verwachten jullie voor de toekomst? Denken jullie dat seksueel overschrijdend gedrag ooit de wereld uit zal gaan? Wat is de rol van de politiek hierin en wat is jullie eigen rol?


Het thema Seksualiteit en Voortplanting gaat over voortplanting van mensen, seksualiteit, soa’s, zwangerschap en bevalling. In de afsluitende opdracht laat je zien dat je duidelijke en reële argumenten kunt geven bij stellingen rondom seksualiteit en voortplanting.
Je sluit het thema af met het maken van een actieplan om een bijdrage te leveren aan het bereiken van één van deze twee millenniumdoelen.

Colofon

Het arrangement Thema: Seksualiteit en voortplanting - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-22 13:40:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit thema Seksualiteit en voortplanting is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO. Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:

www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org


Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit thema heet seksualiteit en voortplanting. Na dit thema: kun je de rol van seksualiteit in verschillende levensfases toelichten. benoem je de embryonale ontwikkeling van de mens en legt uit hoe invloeden van buitenaf (voeding, genotmiddelen, stress) daarop invloed hebben. kun je effectief gebruik van voorbehoedsmiddelen beschrijven. kun je omschrijven hoe je wensen kenbaar kunt maken en grenzen kunt bewaken en respecteren. kun je de relatie tussen seksueel gedrag en seksueel overdraagbare aandoeningen toelichten. benoem je de bouw en werking van voortplantingsorganen en licht daarbij de rol van hormonen toe. kun je diversiteit in seksuele geaardheid toelichten. kun je de acceptatie van seksuele diversiteit relateren aan eigen opvattingen en culturele aspecten. licht je de embryonale bloedsomloop van de mens toe. benoem je de bouw, vorming, ontwikkeling en functie van geslachtscellen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Menselijk ingrijpen in de voortplanting; Biologie; Embryonale ontwikkeling van de mens; Bevruchting bij de mens; Reproductie; Levenscyclus; Seksualiteit;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
26 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, diversiteit, embryonale bloedsomloop, geslachtscellen, seksuele geaardheid, stercollectie, voorbehouedsmiddelen, voortplantingsorganen, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open