Module: Het gaat te goed! - v456

Module: Het gaat te goed! - v456

Intro

Damhert
Het damhert (Dama dama) is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. Damherten leefden vroeger in Nederland, in de laatste ijstijd verdwenen de dieren uit Nederland. De Romeinen brachten de soort weer met zich mee en verspreidden het dier door het gehele Romeinse Rijk. De damherten staan op de Rode Lijst (lijst waarop per land de in hun voortbestaan bedreigde dier- en plantensoorten staan) en toch komt de soort in bepaalde gebieden in groten getale voor. Dit heeft grote gevolgen voor de omgeving.

Bekijk het damhert en zijn leefomgeving in de video hieronder. 

Koraalduivel
De koraalduivel (Pterois volitans) is een prachtige vis met giftige stekels. De vis leeft in de Indische en Grote Oceaan, maar sinds kort ook in de Caribische Zee en Atlantische Oceaan. Waarschijnlijk zijn die koraalduivels nakomelingen van zes vissen die ontsnapten tijdens orkaan Andrew (1992), bij de verwoesting van een aquarium in Miami. De koraalduivel heeft zich daarna snel verspreid langs de oostkust van de Verenigde Staten, de Bahama’s en Bermuda. Nu hebben ze het Caribische gebied bereikt en daar is niet iedereen blij mee.

Bekijk de video met informatie over koraalduivels:

Damherten en koraalduivels
Wat hebben koraalduivels en damherten met elkaar gemeen? Het zijn in ieder geval dieren die voor problemen zorgen. Welke overlast veroorzaken ze? Is het noodzakelijk dat de mens ingrijpt om de populaties damherten en koraalduivels terug te dringen? Welke beheersmaatregelen zijn er en zijn deze effectief?

Aan het eind van deze module heb je bovenstaande vragen beantwoord en hierover een eigen mening geformuleerd.

Eindproduct
Aan het eind van de module geef je jouw mening over het ingrijpen van de mens bij het terugdringen van de van de populatie damherten of de populatie koraalduivels. Je kiest zelf de vorm van het eindproduct (poster, presentatie of artikel) en de doelgroep. In het eindproduct geef je antwoord op de gestelde vragen.

Colofon

Het arrangement Module: Het gaat te goed! - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-06 10:08:43
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’Interactie met de omgeving'. Het onderwerp van deze les is: het gaat te goed! Aan het eind van deze module kun je: een populatiegrootte en populatiedichtheid bepalen; uitleggen hoe en wanneer de draagkracht van een gebied is bereikt; de dynamiek en het evenwicht in een ecosysteem beschrijven; uitleggen welke rol concurrentie (competitie) tussen populaties speelt bij de dynamiek van een ecosysteem; uitleggen welke rol biotische factoren spelen bij de dynamiek binnen een ecosysteem; beargumenteren met welke maatregelen de mens de zelfregulatie van ecosystemen kan beïnvloeden.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Dynamisch evenwicht; Biologie; Zelforganisatie van ecosystemen, dynamiek en evenwicht; Ecosysteem;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, biotische factor, draagkracht, ecosysteem, populatiedichtheid, populatiegrootte, stercollectie, vwo4/5/6, zelfregulatie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open