Module: Onder gedoken - v456

Module: Onder gedoken - v456

Intro

De eerste negen maanden van je leven heb je zonder problemen onderwater geleefd. Als je nu een tijdje onder water wilt gaan dan heeft dat zijn beperkingen.

  • Wie kan het langste zijn adem inhouden?
  • Wat zorgt ervoor dat je weer gaat inademen?

Kijk naar het filmpje Wereldrecord adem inhouden. Je hoeft niet de hele video te kijken, maar aan de duur van de video kun je al zien hoe ontzettend lang deze man dit kan! Hoe lang kun jij je adem inhouden?


Ademen lijkt gemakkelijk te gaan totdat je merkt dat je ademhaling door ziekte of andere oorzaken wordt bemoeilijkt. In deze module bestudeer je de regeling van de ademhaling en naar aandoeningen en omstandigheden die het ademen belemmeren.

Eindproduct - beoordeling
Stel je voor dat je als (sport)arts of onderzoeker bezig bent met het verblijf van de mens onder water. Je gaat op zoek naar de fysiologische gevaren van het bezig zijn onder water. Je bereidt, samen met een paar medeleerlingen, een gesprek voor tussen een ‘meester’ (in een bepaald vakgebied) en een paar leerlingen die het antwoord zoeken op een vraag die met het verblijven onder water te maken heeft.

Colofon

Het arrangement Module: Onder gedoken - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-06 10:06:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’Gaswisseling'. Het onderwerp van deze les is: onder gedoken. Aan het eind van deze module Kun je: uitleggen hoe de opname, transport en afgifte van CO2 en O2 plaatsvinden en wat de rol van hemoglobine en myoglobine daarbij is. uitleggen op welke manier het Bohr-effect de zuurstofbinding van hemoglobine beïnvloedt. de begrippen diffusie en membraantransport toepassen op de gaswisseling. uitleggen op welke manier de ademhaling wordt geregeld. uitleggen wat de verschijnselen van COPD zijn. omschrijven welke symptomen horen bij een aantal longaandoeningen zoals astma, longembolie, pleuritis, longontsteking, hyperventilatie en taaislijmziekte. uitleggen wat de gevaren voor de gezondheid van roken zijn. uitleggen welke invloeden ‘leven onder water’ op de ademhaling heeft.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Instandhouding; Stofwisseling van het organisme; Ademhaling bij eukaryoten;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
8 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ademhaling, arrangeerbaar, astma, biologie, longaandoening, longembolie, pleuritis, roken, stercollectie, vwo4/5/6

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open