Module: Verwant of niet verwant - v456

Module: Verwant of niet verwant - v456

Intro

Bloedverwantschap

Ongeveer 20 jaren geleden werd het mogelijk om aan de hand van een DNA-profiel bloedverwantschap vast te stellen.
Dat biedt veel nieuwe mogelijkheden.

Als je wilt weten wie je voorouders zijn, kun je in de archieven duiken en proberen je afstamming te achterhalen.
Maar tegenwoordig kun je ook de geschiedenis onderzoeken die in je DNA ligt opgesloten.
Aan je DNA kun je zien, uit welk deel van de wereld je voorouders afkomstig zijn. Meer daarover zie je in de video hieronder. Ben jij geïnteresseerd in de afkomst van je voorouders?



Deze mogelijkheden kunnen voor allerlei doeleinden worden benut. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om commerciële testkits te kopen en zo je voorvaderen te achterhalen

In een vastgelopen moordonderzoek kan men aan de hand van DNA-profielen proberen verwanten van de dader op te sporen (en daarna mogelijk de dader). In de veeteelt kunnen DNA-profielen worden meegenomen in de beoordeling van de fokwaarde van het dier.

 

Eindproduct
Aan het eind van deze module maak je een keuze uit twee opdrachten:

  1. je schrijft een folder voor deelnemers aan een DNA onderzoek, zodat zij goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden en de opzet van het onderzoek.
  2. je schrijft een artikel voor een magazine voor melkveehouders om uit te leggen hoe op een moderne manier de fokwaarde van melkvee kan worden bepaald.

 

Colofon

Het arrangement Module: Verwant of niet verwant - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-06 10:06:48
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’Evolutie'. Het onderwerp van deze les is: verwant of niet verwant. Aan het eind van deze module kun je: omschrijven wat onder een populatie wordt verstaan; uitleggen hoe frequenties van genotypen en fenotypen in populaties in tijd en ruimte veranderen; uitleggen dat populaties emergente eigenschappen hebben. beschrijven wat onder genetische variatie in een populatie wordt verstaan; uitleggen hoe genfrequenties in een populatie kunnen veranderen door random mutaties, genetic drift en gene flow; verbanden kwantificeren tussen genfrequenties en frequenties van genotypen van opeenvolgende generaties met gebruik van de regel van Hardy-Weinberg; uitleggen dat adaptatie van populaties door selectie van organismen tot stand komen; uitleggen dat selectiedruk adaptaties bijeen brengt die het voortplantingssucces van de soort vergroten; overeenkomsten en verschillen tussen natuurlijke en kunstmatige selectie beschrijven.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologische eenheid; Biologie; Met DNA-analyse de graad van verwantschap van soorten vaststellen; DNA;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
15 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, hardy-weinberg, kunstmatige selectie, natuurlijke selectie, populatie, selectiedruk, stercollectie, voortplanting, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open