Noordersport

Noordersport

Inleiding

Groningers in beweging brengen het beste uit zichzelf te halen!

Noorderpoort is ervan overtuigd dat een gezonde samenleving ook een duurzame samenleving is. Mensen die regelmatig bewegen en sporten, zijn minder vaak ziek en zitten lekker in hun vel. Het Noorderpoort zet zich daarom in om sport voor haar studenten en medewerkers leuk en toegankelijk te maken.

Momenteel worden in de stad door NoorderSport sportlessen aangeboden in het sportcomplex Corpushuis. Vanaf november 2018 doen we dit in een nieuw Sportcentrum op  het Europapark. Tijdens de sportlessen wordt er gebruik gemaakt van keuzevrijheid. Deze keuze wordt online aangegeven via Its Learning.

Studenten uit het eerste leerjaar krijgen een sportprogramma gebaseerd op sport oriëntatie. Leerlingen kiezen dan per 3 weken een sport zodat studenten in aanraking komen met verschillende sporten. Het eerste leerjaar heeft 2 periodes sport per jaar.  
Het sportprogramma voor de 2e en 3e jaars is gebaseerd op sport motivatie. Leerlingen maken eenmalig een keuze die de gehele periode gevolgd wordt. Het 2e en 3e leerjaar hebben 1 periode sport per jaar.

Sport (vitaal burgerschap) afronden met een voldoende is een voorwaarde om het diploma te ontvangen. Bij sport is er een aanwezigheidsplicht. Leerlingen moeten 8 van de 10 lessen aanwezig zijn per periode. Daarnaast werken we bij sport met competenties. Aanwezigheid en inhoud binnen de sportles bepaald samen de beoordeling.

 

 

 

NoorderSport en lessen

Programma NoorderSport

Onderwijsprogramma leerjaar 1

In leerjaar 1 staat sportoriëntatie centraal. De eerste 3 weken staan in het teken van kennis maken met elkaar, NoorderSport, het onderwijsprogramma en het in kaart brengen van de huidig leefstijl door de uitkomsten van testjeleefstijl.nu. Na deze weken zullen we starten met module 1. Modules zijn lessenreeksen van 3 weken waarbij je zelf kiest welke sport je wilt gaan doen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit: voetbal, bootcamp, dans of floorball. Aan het einde van elke module wordt je beoordeeld op basis van de competenties die aansluiten bij de gekozen sport. In leerjaar 1 volg je 8 verschillende sportmodules.

Onderwijsprogramma Vitaal Burgerschap theorie

In leerjaar 1 wordt aanvullend op de sportoriëntatie één onderwijsperiode een lessenreeks van 9 lessen Vitaal Burgerschap theorie gedraaid. Tijdens deze lessen staan de leefstijlthema's Vitaliteit, Vitaal Werknemerschap, Voeding, Verslaving, Het lichaam, Mentaal Welbevinden en Beweging & Leefstijl centraal. Door de lessen bij te wonen vullen de studenten iedere les een Vitaal Burgerschap portfolio, waarmee het vak wordt afgerond.

Onderwijsprogramma leerjaar 2

De eerste week staat in het teken van kennismaken, het onderwijsprogramma en testjeleefstijl.nu. Dit jaar gaan jullie een keuze maken op basis van motieven. Je maakt een keuze uit 3 leerlijnen: Recreatie; ik sport/beweeg graag omdat het ik het gezellig vindt, Gezondheid; ik sport graag omdat ik fit wil blijven/worden Prestatie; ik sport graag omdat fanatiek ben en graag wil winnen. Deze motieven bieden wij in een programma van 9 weken aan. Aan het einde van de periode wordt je beoordeeld op basis van de competenties die aansluiten bij de gekozen leerlijn.

Onderwijsprogramma leerjaar 3

In het derde jaar ga je samen met de tweedejaars een leerlijn van 9 weken volgen. Je kunt net als vorig jaar een keuze maken uit Gezondheid, Recreatiesport of Prestatie. Dit jaar ga je je meer verdiepen in de sport die jij interessant vindt. Dit mag een sport zijn die je al beoefend, maar dit kan ook een totaal nieuwe sport zijn. Deze sport moet wel aansluiten bij de leerlijn die je hebt gekozen. Aan het einde van deze leerlijn ga je laten zien hoe je je verdiept hebt in deze sport en ga je een deel van de les verzorgen. Wij adviseren je om een kijkje te nemen bij een externe sportaanbieder waar de door jou gekozen sport wordt gegeven. Het gaat bij het lesgeven vooral om een goede voorbereiding en hoe je voor de groep staat (presenteren). Aan het einde van de periode wordt je beoordeeld op basis van de competenties die aansluiten bij de gekozen leerlijn.                                                                                                                                                                                   

                                             

 

Sportdag

In ieder schooljaar staat een sportdag met vernieuwende leefstijl, beweeg, sport en spel activiteiten op het programma.

Je vind het programma van de sportdagen in de groep NP-GEW-SPORT waar je als student lid van bent. Dit is de link naar de map:

 

 

Zie ook:   NoorderSport Blog                                                                                    

Noordersport op Facebook

Sport op Maat

Sportcentrum Europapark      

Beoordeling sport

Om Vitaal Burgerschap (onderdeel van Loopbaan en Burgerschap) af te kunnen sluiten kijken we naar jullie inzet, ontwikkeling en kwaliteiten tijdens de lessen en moet je voldoen aan 100% aanwezigheid voor de sportlessen en de sportdag.

NoorderSport heeft de opdracht om iedere student de geroosterde uren letterlijk in beweging te brengen! Mocht je onverhoopt toch een les missen, dan kan je deze op verschillende momenten in de inhaalweek komen inhalen.

  • Het arrangement Noordersport is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    MZ Noorderpoort Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-07-16 15:22:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.