Je kijkt vast wel eens naar het nieuws op televisie, je ziet het vast wel eens voorbijkomen op Facebook, Twitter of in de krant: terrorisme.Zo heb je terroristen die zichzelf opblazen op drukke plekken overal ter wereld, maar ook terroristen die geweren gebruiken. Misschien zeggen de namen IS, Hamas of Boko Haram je wel wat. Dit zijn enkele terroristische groepen wereldwijd. Deze lessenserie gaat over terrorisme. Wat weten we eigenlijk van terrorisme? Is het een verschijnsel van de laatste jaren? Wat willen terroristen? Hoe wordt terrorisme bestreden? Dit zijn allemaal vragen die bij je op kunnen komen, maar waar je waarschijnlijk niet gelijk een antwoord op weet.
Maar wat is terrorisme nou eigenlijk? In dit introducerende hoofdstuk gaan wij in op het begrip terrorisme. Gebruik het onderstaande filmpje voor opdracht 1.
Terrorisme is van uit je eigen gedachtegoed dreigen met, voorbereiden van of plegen het plegen van ernstig geweld op mensen. Ook rekenen we daden die de maatschappij verstoren tot terrorisme. Je kunt hierbij denken aan de bevolking ernstig bang maken. Terrorisme heeft het doel om maatschappelijke veranderingen door te voeren en de politiek te beïnvloeden. Deze definitie is opgesteld door de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid in 2004. In de hoofdstukken hierna staan voorbeelden die deze definitie verduidelijken.
Bij de term terrorisme gaat het om 3 elementen:
Er is een dreiging van geweld of het plegen van geweld tegen mensen of tegen de samenleving.
Er worden mensen bang gemaakt.
De terroristen dwingen regeringen iets te veranderen of juist niet te veranderen.
Radicalisering
Aan terroristische daden gaat een proces van radicalisering vooraf. Dit wil zeggen dat iemand grotere veranderingen wil, iets wat hij/zij belangrijk vindt . Zo heb je bijvoorbeeld tegenwoordig jongeren van jouw leeftijd die naar de moskee gaan. In het begin zijn zij van mening dat je in Nederland mag geloven wat je wilt. Als zij gaan radicaliseren dan wordt hun opvatting extremer. Zij zullen dan gaan vinden dat iedereen moslim zou moeten worden. Enige tijd daarna hebben zij weer hun mening bijgesteld en willen zij niets meer te maken hebben met niet-moslims. Dit kan uitlopen op geweld. Radicalisatie kan bij iedereen gebeuren: skinheads, christenen, dierenactivisten en ga zo maar door!
Oefening: 2: Radicaliseren
0%
“Ik ben 16 jaar. Wat ik na deze school ga doen weet ik nog niet, maar ik wens jullie allemaal het beste.” Dit citaat komt uit het vmbo-jaarboek van Victor Droste. In 2004 was hij toen 16 jaar. Op de foto draagt Victor Droste een shirt van zijn favoriete Amerikaanse band, Nirvana. Voor Victor begon na het vmbo een zoektocht naar wat hij wilde gaan doen met zijn leven. Hij kwam uit bij de Islam, radicaliseerde en vertrok naar Syrië om te vechten voor een islamitische staat. Later in deze lessenserie komen wij daar uitgebreid op terug.
Zakariya al-Hollandi, beter bekend als Victor Droste
2. De eerste terroristische golf
'Ach, als we maar de tijd hadden. Dat is de enige tegenslag, dat wij geen tijd hebben. Wij prediken de vernietiging... waarom, en nogmaals waarom is dat ideetje zo boeiend? Maar het is erg nodig, om alvast wat te oefenen. Dus gaan wij branden stichten... we gaan legendes stichten! En juist daarbij zal elk boosaardig 'groepje' ons van pas komen. En juist in die groepjes, zal ik jagers uitzoeken van hetzelfde soort, dat tot ieder schot bereid zal zijn en dan nog dankbaar zal zijn voor de eer. En dan begint de oproer! Er zal een oproer komen die de wereld nooit gezien zal hebben.'
Deze bovenstaande tekst is een deel uit het boek 'Boze Geesten' van de Russische schrijver Dostojevski uit 1872.
Oefening: 3: Analyseren historische bron
0%
Deze opdracht mag uitgevoerd worden in tweetallen.
Terroristen zijn te vergelijken met boze geesten, want ook zij proberen het mooie aan de samenleving kapot te maken. In deze lessenserie wordt je meegenomen langs 4 golven van boze geesten door de geschiedenis. Dit wordt gedaan om het terrorisme van nu beter te kunnen begrijpen.Voor de eerste golf blijven we in Rusland.
Michael Bakoenin en Sergej Nechaev waren het niet eens met de gang van zaken in het machtige Rusland eind 1800. Zij wilde de macht van de machtigste man van Rusland, Tsaar Alexander II verkleinen. Dit deden zij door het plegen van kleine aanslagen om zo meer aanhangers te krijgen. Het idee erachter was dat de staat op zou treden tegen het terrorisme en op een gegeven ogenblik te hard zou optreden tegen alle burgers, waardoor er een volksopstand zou opstaan. De volksopstand zou er toe moeten leiden dat de macht van de politieke leider ingeperkt zou worden. Deze terroristische golf wordt de golf van het anarchisme genoemd, want in het anarchisme verzet men zich tegen de heersende politieke leiders.
Deze golf beperkte zich niet alleen tot Rusland. Door de krant en nieuwe technologieën zoals de stoomtrein en de telegraaf verbreidde het nieuws zich sneller. Naast Tsaar Alexander II kwamen ook konignin Elizabeth van Oostenrijk, koning Umberto van Italië en de Amerikaanse president William Mckinley om het leven door terrorisme van de anarchisten. Onze oud-koningin Wilhelmina werd continu beschermd door onder andere detectives. Ook werden 's avonds de toegangswegen naar haar paleis afgesloten. Niet alleen politieke leiders waren het doelwit. Ook werden onschuldige burgers bij de opera en in cafés getroffen.
Le Petit Journal
Oefening: 4: Analyseren historische bron
0%
Voordat je aan deze opdracht begint is het belangrijk dat je de historische bron goed bekijkt!
De groep was succesvol, want steeds meer mensen sloten zich aan bij de groep. Dit wil niet zeggen dat er ook meer mensen aanslagen gingen plegen. De groep die aanslagen pleegden was klein. Zij gebruikte de tactiek van de Gideonsbende. Dit wil zeggen dat de kleine groep deed alsof zij met heel veel waren. De aanhangers die aanslagen pleegden hadden kaartjes mee met daarop vier cijfers (bijvoorbeeld 5627). Als de aanhanger met dat nummer werd gearresteerd leek het net alsof er meer dan 5600 mensen lid waren van de groep!
Welke les uit het verleden kunnen wij gebruiken voor het heden?
De terroristische groepering IS gebruikt dezelfde Gideonsbendestrategie als de anarchistische terroristen. In 2014 had IS de Iraakse stad Mosul in handen. Het Iraakse leger zou deze stad gaan terugwinnen, maar het Iraakse leger kwam niet opdagen! Wat was er aan de hand? IS had een Twitterbom gebruikt. Dit is niet een echte bom, maar een geplande actie waarin veel twitterberichten tegelijkertijd werden verstuurd over een bepaald onderwerp. Het Iraakse leger dacht dat IS met heel veel waren in Mosul en trok zich daarom terug.
Hoe liep de eerste terroristische golf ten einde?
De politie trad hard op tegen de terroristen en de geheime dienst infiltreerde de groep. Ook werden de aanslagen overschaduwd door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog was veel groter en gruwelijker, waardoor het anarchsime er niets bij leek!
In het vorige hoofdstuk heb je gelezen dat de eerste terroristische golf stopte door de Eerste Wereldoorlog. Het is daarom ook niet gek dat de volgende terroristische golf gelijk begon na de Eerste Wereldoorlog. Deze terroristische golf heeft te maken met de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog: namelijk de koloniale overheersing. Een kolonie is een gebied dat overheerst wordt een ander land. Ook Nederland had koloniën, maar pas na de Tweede Wereldoorlog begon het koloniale rijk te verbrokkelen. Nederland raakte Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Suriname en de Nederlandse Antillen kwijt. De tweede golf van anti-koloniaal terrorisme zwakte begin jaren 60 af.
De terroristen uit deze golf hadden betere mogelijkheden dan de terroristen uit de eerste golf. Zo hadden zij betere wapens tot hun beschikking en werd er meer gebruik gemaakt van radio en televisie om hun boodschap te verkondigen. Het was daarom niet vreemd dat deze golf zich op een wereldwijde schaal voltrok en dat er meer geweld werd gebruikt.
Wat voor boodschap hadden de terroristen eigenlijk? Deze boodschap werd perongeluk bedacht door de Amerikaanse president Woodrow Wilson. In 1918 kwam Wilson met veertien punten aan om zo een einde te maken aan de Eerste Wereldoorlog. In zijn 14 puntenplan kwam naar voren dat landen recht hadden om zelfstandig te zijn. (zelfbeschikkingsrecht).
Oefening: 7: Dekolonisatie
0%
De Amerikaanse Woodrow Wilson pleitte voor dekolonisatie. Je zou je voor kunnen stellen dat landen die andere landen overheersten, zoals Nederland hier niet erg op zaten te wachten. Nederlands-Indië was voor Nederland namelijk een goede inkomstenbron en een prestigeobject. Zij wilde laten zien met de koloniën wat zij hadden gepresteerd in de wereld door het verkrijgen van zo'n groot gebied.
In Nederland vond er ook antikoloniaal terrorisme plaats met name door de Molukkers. In het voorjaar van 1975 probeerden Molukkers koningin Juliana te gijzelen, in december 1975 en 1977 werden er treinen gekaapt bij Wijster en De Punt. Ook werd in 1977 een basisschool in Bovensmilde in gijzeling gehouden met 105 schoolkinderen en 5 leerkrachten. In 1978 werd er een gijzelingsactie gehouden in het provinciehuis in Assen.
Oefening: 8: antikoloniaal terrorisme in Nederland
Je hebt net gelezen door wie, wanneer en waar het terrorisme werd gepleegd in Nederland, maar het waarom is nog niet behandeld. Waarom pleegden de Molukkers aanslagen?
Voor de Tweede Wereldoorlog had Nederland de kolonie Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Tijdens de oorlog viel Nederlands-Indië in handen van de Japanners. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de Nederlanders terug in Nederlands-Indië om het land weer te overheersen. Dit is opmerkelijk, want Nederland was in de oorlog zelf overheerst en ging na de oorlog hetzelfde doen bij een ander land. De Indonesiërs kwamen in opstand en er brak een onafhankelijkheidsstrijd uit. Het Koninklijk Nederlandsch-Indische Leger (KNIL) speelde een grote rol hier in. In het KNIL zaten veel Molukse beroepsmilitairen. Na de onafhankelijkheidsoorlog beschouwden de Indonesiërs de Molukkers als veraders. Nederland had jarenlang onderhandeld voor het zelfbeschikkingsrecht van de Molukkers binnen de nieuwe Indonesische staat. Dit kregen de Molukkers echter niet. Nederland deed de Molukkers de belofte dat zij hun eigen staat zouden krijgen en Nederland haalde 4000 Molukse KNIL'ers naar Nederland als 'tijdelijke' oplossing. Nederland kon zijn belofte niet waarmaken. Het gevolg hiervan was dat Molukse jongeren radicaliseerden. Door middel van terrorisme wilde zij hun eisen kracht bij zetten.
In Nederland woont inmiddels al de derde generatie Molukkers. Dit wil zeggen dat hun opa en oma als eerste generatie overkwamen naar Nederland. De tweede generatie waren de leeftijdsgenoten van de terroristen in de jaren 70. De huidige generatie zet zich nog steeds in voor een eigen staat, maar zij weten ook dat zij hun leven hier hebben. Zij nemen steeds meer deel aan de Nederlandse samenleving. Toch blijft er onrust onder de Molukse gemeenschap, zeker als de situatie op de Molukken verslechterd.
De meeste terroristen kregen wat zij wilden: nationale zelfbeschikking. Hierdoor werd er geen terrorisme meer gepleegd. Landen zoals Vietnam, Indonesië en Cyprus kregen hun eigen staat. Dit lukte door te onderhandelen. IS biedt ook aan om te onderhandelen over een eigen staat.
De derde terroristische golf begon in de jaren 60. Deze golf stond in het teken van links terrorisme. Deze golf surfde ook mee op de nieuwe media van die tijd zoals de kleurentelevisie en op de jongerencultuur. Zij wilde niet zoals de terroristen uit de tweede golf een eigen grondgebied, maar deze terroristen wilden een linkse revolutie ontketenen! Zij wilde namelijk een gelijke en vrije samenleving creëren. Dit betekende dat zij af wilde van het imperialisme, kapitalisme en het autoritaire gezag. Deze visie sluit aan bij het linkse gedachtegoed.
Oefening: 11: Imperialisme, kapitalisme en autoritair gezag
De Ideeën en de tactieken van het linkse terrorisme werd ontleent van het boekje mini manuel of the urban guerrilla door de Brazilaanse communist Carlos Marighella. Hij schrijft dat terroristen vaak kleine groepjes zijn en dat je dus minder wapens hebt dan je tegenstanders. Je moet het goed maken door provoceren, overreacties uitlokken en verrassingsaanvallen. Zo kon er volgens Marighella een revolutie worden ontketend. Bij de eerste terroristische golf zagen wij deze uitlokkende tactiek van provoceren en het uitlokken van overreactie al!
Hoe kwam deze golf aan zijn einde en wat nemen we mee? Deze golf liep ten einde door de val van de Berlijnse muur, het verhaal van de terroristen raakte daarmee failliet. De Berlijnse muur viel namelijk niet door terroristisch geweld, maar op en meer vreedzamere manier. Geweld was dus niet nodig om een doel te kunnen bereiken. Dit zorgde ervoor dat de achterban van de terroristen kromp en uiteindelijk verdween.
Ook was het terrorisme onderdeel van de jongerencultuur. In de jaren 60 steeg de welvaart namelijk en daardoor hadden jongeren meer geld te besteden. Ook wilde de jongeren meer vrijheid hebben. Zij begonnen zich daarom af te zetten tegen hun ouders en de gevestigde orde. Dit noemen wij een tegencultuur. De tegencultuur was lastig te bestrijden, want door de bestrijding werd het juist cooler gevonden door de jongeren. De bestrijding moest daarom van binnenuit komen.
Straathyenas
Oefening: 13: Straathyena
0%
In het bovenstaande filmpje zie je een compilatie van de zogehete Straathyenas. Straathyenas is een Instagramaccount waar jongeren filmpjes kunnen insturen over onder andere gepleegde vernielingen.
Wat komt er naar voren uit de eerste drie besproken golven? Terroristen willen intimideren, provoceren en een achterban mobiliseren. Dit hebben de drie golven met elkaar met elkaar gemeen. Vaak lukt hen dat niet goed, want het plegen van terrorisme is moeilijker dan dat het klinkt. De meeste terroristische groeperingen bestaan na 5 jaar niet eens meer. De groepen die het langer volhouden zijn het gevaarlijkst!
De vierde terroristische golf begon in 1979. Deze golf staat in het teken van heilig terrorisme. Wat willen deze terroristen? Zij willen in het hier en nu al godsstaat verstigen. Zij willen niet wachten op de eindtijd. Dit gebeurt binnen allerlei religies zoals het Boeddhisme en de Islam. Het grootste aandeel komt uit de islamitische hoek. Deze terroristen noemen zichzelf Jihadisten. Jihad betekent heilige oorlog. Deze golf begon in 1979, omdat in 1979 ayatollah Khomeini aan de macht kwam in Iran. Een ayatollah is een geestelijk leider binnen de islam.Hij zei dat de wereld verdeeld was en dat hij stond voor de bevrijding van alle islamitische volkeren. Dit werd wereldijd door de moslims met veel vreugde ontvangen. Het verhaal van Khomeini werd kracht bijgezet door de inval van de Sovjets op kerstavond in Afhanistan. Op deze gebeurtenis kwam een overreactie van de moslims. Overal ter wereld moslims in opstand moesten komen tegen niet-moslims als er gebieden van de moslims worden afgepakt. Vervolgens werd er een fatwa uitgevaardigd. Een fatwa is een soort bevel van een islamitische rechtsgeleerde. In dit fatwa werd verteld dat moslims op jihad moesten gaan. 20.000 Arabieren sloten zich aan bij de strijd. Na een lange oorlog van 10 jaar werd de Sovjet-Unie verslagen. Maar wat nu? Wat moest er gebeuren met al die strijders met al hun wapens en ervaring? Osama Bin Laden wist daar raad mee. Hij trok het verhaal van Khomeini door. Khomeini had het alleen over de afgepakte gebieden van Islamitische volkeren, Bin Laden wilde de heilige oorlog wereldwijd maken. Hij liet daarom aanslagen plegen door zijn organisatie Al Qaida. Zo werd er op 11 september 2001 een aanslag gepleegd op de Twin Towers in New York.
Bin Laden inspireerden ook mensen. Zo werden er ook aanslagen gepleegd door niet-Al Qaida leden. Een bekend voorbeeld is de aanslag op Theo van Gogh in Amsterdam door Mohammed B. Bin Laden moest uitgeschakeld worden en dat gebeurde ook in 2011 door Amerikaanse militairen. Er was even hoop dat dit het einde zou zijn van deze terroristische golf, maar dit bleek niet het geval te zijn. Door de oorlog in Irak en de burgeroorlog in Syrië was er een voedingsbodem gelegd voor een nieuwe groepering: IS. Deze groep overtrof Al Qaida op drie vlakken:
IS riep een kalifaat uit. Aan het hoofd van een kalifaat staat een kalief. Een kalief heeft de zeggenschap over alle moslims wereldwijd. Kalief is een bijzondere titel binnen de Islam, want het betekent dat je de opvolger bent van Mohammed, de belangrijkste profeet uit de islam. Ten tweede maakte IS beter gebruik van de media. IS publiceert dagelijks 2 tot 3 videos en heeft zelfs een eigen magazine, Dabiq. Al Qaida deed dit niet. Ten derde maakt IS gebruik van kindsoldaten. Dit ging zelfs Bin Laden, de man die twee vliegtuigen in het World Trade Center liet vliegen, te ver.
De Jihadisten willen een eigen staat, ook wel een kalifaat genoemd. Op dit moment is er een kalifaat uitgeroepen door de jihadisten, maar waar ligt het kalifaat precies? Wat zijn de grenzen? Wat is er te doen en te zien in het kalifaat?
Je hebt gelezen dat terrorisme voornamelijk voorkomt in gebieden van oorlog. Geweld is namelijk een goede voedingsbodem voor meer geweld. Een staakt-het-vuren moet dus altijd gesteund worden. 90% van de slachtoffers van terrorisme valt in de gebieden waar oorlog is. Dat zijn momenteel dus voornamelijk moslims.
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Nederland zet zich daarom in om terrorisme te voorkomen. Dit doen zij uiteraard niet alleen. Ook wordt er op Europees niveau en wereldwijde schaal met elkaar samengewerkt.
Bij de bestrijding van terrorisme spreekt men van een wicked problem. Het probleem is zo ingewikkeld en het lijkt onoplosbaar en dat je niet goed weet waar je moet beginnen met het bestrijden er van. Je kunt dit vergelijken met een bol wol die volledig in de knoop zit. Je probeert de bol wol uit de knoop te halen, maar als je aan het verkeerde touwtje trekt, dan maak je de knoop alleen maar strakker. Toch draagt de geschiedenis gereedschap aan om terrorisme te kunnen bestrijden. Wat zit er eigenlijk in die gereedschapskist?
- Bombarderen, dit kan terroristen tot overgave dwingen.
- De leider uitschakelen, dit kan er voor zorgen dat groepen uiteenvallen.
- Intelligence, dit zijn de inlichtingendiensten. Zij infiltreren in bijvoorbeeld een organisatie of houden door middel van telefoontaps (mogelijke) terroristen in de gaten.
- Onderhandelen, dit kan soms tot succes leiden. Dit hebben we gezien bij de tweede terroristische golf.
- Tegenpropaganda, dit is tegen de boodschap van de terroristen ingaan. IS zegt dat zij handelen uit de naam van de islam. Moslims over de hele wereld zijn het hier niet mee eens. Zij komen aan met #notinmyname. Zij zeggen dat IS niet handelt vanuit de islam. Hieronder zie je een voorbeeld. Dit kan er voor zorgen dat moslims zich niet aansluiten bij IS.
- Community policing, Mensen die de gemeenschap in gaan, banden leggen met mensen, Dit kan radicalisatie voorkomen of vroegtijdig opsporen. Ook smeet het bondgenoten.
- Internationale samenwerking, want terrorisme is een grensoverschrijdend probleem wat je niet als land alleen kunt oplossen. Informatie uitwisselen leidt tot een betere opsporing en vervolging. Een rechtzaak kan ook weer leiden tot nieuwe informatie.
- Een goede reclassering. Als een terrorist achter de tralies zit dan is het nog niet klaar. Er zitten veel jongeren in de gevangenis voor kleinere vergrijpen zoals het rekruteren van terroristen, haatzaaien etc. Zij komen op een gegeven moment weer uit de gevangenis. Als de gevangenis heeft gewerkt als een diepvries, dan komen deze jongeren hetzelfde uit de gevangenis. In het ergste geval was de gevangenis een broeiplaats. Zij komen met andere radicalen in aanraking. Je hebt dan kans dat zij er juist erger uitkomen dan dat zij er binnen kwamen. Een goede reclassering kan er voor zorgen dat er bij de crimineel een gedragsverandering heeft voorgedaan, waardoor hij/zij beter uit de gevangenis komt.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Zo, jij bent snel klaar met je opdracht! Hopelijk heb je de opdracht wel goed gemaakt. Je vervelen als je klaar bent is natuurlijk saai, dus dan kun je maar beter een leuke opdracht maken, toch?
De opdracht:
Tijdens deze les wordt er een onderwerp behandeld, zoals een terroristische golf of terrorismebestrijding. Zoek op internet naar afbeeldingen die passen bij het onderwerp van de les. Zet deze afbeeldingen in een document en beschrijf onder de afbeelding wat je op de afbeelding ziet, waarom je voor deze afbeelding hebt gekozen en waarom deze afbeelding aansluit bij het thema.
Met deze opdracht ben je bezig totdat er weer een ander lesonderdeel begint. Hopelijk heb je aan het einde van deze lessenserie een mooie collage gemaakt met allemaal mooie, interessante en leerzame afbeeldingen waar jij veel over kunt vertellen! Hieronder vind je een voorbeeld van een collage over terrorisme!
Begrippenlijst
Terrorisme = Is van uit je eigen gedachtegoed dreigen met, voorbereiden van of plegen het plegen van ernstig geweld op mensen. Ook rekenen we daden die de maatschappij verstoren tot terrorisme. Terrorisme heeft het doel om maatschappelijke veranderingen door te voeren en/of de politiek te beïnvloeden.
Radicaliseren = Het krijgen van extreme opvattingen met vergaande gevolgen.
Gideonsbende = Een kleine strijdende groep personen die doen alsof zij een grote groep zijn.
Anarchisme = Aanhangers van het anarchisme, anarchisten, streven naar een samenleving zonder hogere macht of autoriteit.
Kolonialisme = De uitbreiding van politiek en economisch beheer over een gebied door een buitenlandse bezettende staat, die meestal organisatorisch en militair machtiger is.
Dekolonisatie = Dekolonisatie is het proces waarbij kolonies zelfstandig worden van een moederland.
Zelfbeschikkingsrecht = Volkeren over de hele wereld mogenbepalen onder welk staatsgezag zij wilen vallen.
Eerste generatie (allochtoon) = Is in het buitenland geboren en verhuist naar een ander land.
Tweede generatie (allochtoon) = Is in Nederland geboren, maar heeft minstens één ouder die in het buitenland geborenis.
Derde generatie (allochtoon) = Is in Nederland geboren, maar heeft minstens één opa of oma die in het buitenland geboren is.
Links = Linkse partijen willen de samenleving veranderen, omdat ze die onrechtvaardig vinden. Ze vinden dat de overheid actief de verantwoordelijkheid moet nemen en op moet komen voor de zwakkeren in de samenleving. “Links” is voorstander van meer gelijkwaardigheid, een eerlijke verdeling van kennis, inkomen en macht.
Imperialisme = Is het proces waarbij landen hun macht in andere delen van de wereld uit willen breiden door gebieden te veroveren en te beheersen. Het overnemen gebeurt niet, zoals bij kolonialisme, alleen om geld.
Kapitalisme = Kapitalisme is een politiek-economisch stelsel waarbij de productiemiddelen (arbeid, kapitaal en grondstoffen) volledig in bezit zijn van de ondernemer(s) en waarin gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke winst.
Autoritair gezag = Iets of iemand die zijn wil aan een ander kan opleggen, zoals de overheid, werkgevers en ouders.
Tegencultuur = Een stroming die zich afzet tegen de gevestigde orde (groep mensen met veel macht en invloed).
Jihad(isme) = Strijd die moslims voeren tegen tegenstanders, een heilige oorlog.
Burgeroorlog = Een gewapende strijd van burgers tegen elkaar.
Kalifaat = een staat die geregeerd wordt door een kalief (opvolger van de islamitische profeert Mohammed).
Staakt-het-vuren = een officieel tussen oorlogvoerende partijen afgesproken onderbreking van oorlogshandelingen.
Intelligence = dit zijn de inlichtingendiensten. Zij infiltreren in bijvoorbeeld een organisatie of houden door middel van telefoontaps (mogelijke) terroristen in de gaten.
Community Policing = Mensen die de gemeenschap in gaan, banden leggen met mensen, Dit kan radicalisatie voorkomen of vroegtijdig opsporen. Ook smeet het bondgenoten.
Reclassering = organisatie die gestrafte criminelen begeleidt bij hun terugkeer in de maatschappij.
Propaganda = Propaganda probeert medestanders te vinden voor je standpunt. IS probeert door propaganda strijders te werven voor hun oorlog. Tegenpropaganda gaat in tegen propaganda.
Literatuurlijst
Association, I. W. Member anual subscription card. Member anual subscription card. International Workingmen's Association, London.
Dearborn, E. William McKinley assassination - The Death of America’s Social Contract. William McKinley assassination - The Death of America’s Social Contract. New York.
Dostojevski, F. M. (1998). Boze Geesten. Amsterdam: Maarten Muntinga B.V.
Graaf, B. de. (terrorisme-expert). (2016, 12 maart). DWDD University. [TV-Uitzending]. Hilversum: NPO 1
Hartholt, S. (2013, augustus 12). SYRIË-STRIJDER VICTOR DROSTE WEET IN IEDER GEVAL WAT HIJ WIL. Opgehaald van HP DE TIJD: http://www.hpdetijd.nl/2013-08-12/syrie-strijder-victor-droste-weet-nu-in-ieder-geval-wat-hij-wil/
Historiek. (2007, November 11). Molukkers in Nederland. Opgehaald van Historiek: http://historiek.net/molukkers-in-nederland/449/
Le Petit Journal. (1893, December 23). La dynamite a la chambre. Le Petit Journal, p. 1.
Le Petit Journal. (1893, November 25). La dynamite en Espagne. Le Petit Journal, p. 1.
Loesje. Angst maakt terrorisme sterk. Angst maakt terrorisme sterk. Loesje, Arnhem.
Nationaa Coördinator Terrorisme Bestrijding. (z.d.). Radicalisering en rekrutering. Opgehaald van Nationaa Coördinator Terrorisme Bestrijding: https://www.nctv.nl/onderwerpen/tb/watisterrorisme/radicalisering-rekrutering/
Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding. (z.d.). Wat is terrorisme? Opgehaald van Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding: https://www.nctv.nl/onderwerpen/tb/watisterrorisme/
Noordhoff Uitgevers. (2007). Grote Bosatlas 53e editie. Groningen: Noordhoff Uitgevers.
Het arrangement Terrorisme is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Jaron Bliek
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-07-03 15:37:09
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Leerniveau
HAVO 3;
VWO 3;
Leerinhoud en doelen
Dynamische grenzen in de wereld;
Totalitair karakter van het communistisch politiek systeem;
Pluriformiteit vanaf de jaren zestig;
Meningsvorming over mondiale kwesties;
Nationalistische bewegingen in de koloniën en het streven naar onafhankelijkheid;
Sociaal-culturele veranderingen in de jaren zestig;
Sociaal-culturele veranderingen en toenemende pluriformiteit vanaf de jaren '60;
Wereldburgerschap;
Relatie tussen cultuur en identiteit;
Europese integratie;
Burgerschap;
Aardrijkskunde;
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950);
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950);
Cultuur;
Grenzen afbakenen;
Rol van het individu ten opzichte van de wereld en de mondiale samenleving;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
aardijkskunde, criminaliteit, geschiedenis, jihad, m&m, maatschappijleer, mens en maatschappij, terreur, terrorisme, veiligheid
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
1: Wat is terrorisme?
2: Radicaliseren
3: Analyseren historische bron
4: Analyseren historische bron
5: Analyseren historische bron
7: Dekolonisatie
8: antikoloniaal terrorisme in Nederland
9: Molukken
10: onderhandelen met terroristen
11: Imperialisme, kapitalisme en autoritair gezag
12: Hoe zag de samenleving er uit in de jaren 60?
13: Straathyena
Opdracht 16: 11 september 2001
15: Kindsoldaten
16: het kalifaat
17: Voorkomen
18: Genezen
Test jezelf opdracht 1: Terrorisme en radicalisatie
Test jezelf opdracht 2: Analyseren historische bron
Test jezelf opdracht 3: De eerste terroristische golf
Test jezelf opdracht 4: Analyseren historische bron
Test jezelf opdracht 5: Topografie
Test jezelf opdracht 6: de tweede terroristische golf
Test jezelf opdracht 7: de derde terroristische golf
Test jezelf opdracht 8: de vierde terroristische golf
Test jezelf opdracht 9: Terrorisme bestrijding
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.