Terrorisme

Terrorisme

1. Inleiding terrorisme

Je kijkt vast wel eens naar het nieuws op televisie, je ziet het vast wel eens voorbijkomen op Facebook, Twitter of in de krant: terrorisme. Zo heb je terroristen die zichzelf opblazen op drukke plekken overal ter wereld, maar ook terroristen die geweren gebruiken. Misschien zeggen de namen IS, Hamas of Boko Haram je wel wat. Dit zijn enkele terroristische groepen wereldwijd. Deze lessenserie gaat over terrorisme. Wat weten we eigenlijk van terrorisme? Is het een verschijnsel van de laatste jaren? Wat willen terroristen? Hoe wordt terrorisme bestreden? Dit zijn allemaal vragen die bij je op kunnen komen, maar waar je waarschijnlijk niet gelijk een antwoord op weet.
 

Maar wat is terrorisme nou eigenlijk? In dit introducerende hoofdstuk gaan wij in op het begrip terrorisme. Gebruik het onderstaande filmpje voor opdracht 1.

Oefening: 1: Wat is terrorisme?

Start

Wat is terrorisme?

Terrorisme is van uit je eigen gedachtegoed dreigen met, voorbereiden van of plegen het plegen van ernstig geweld op mensen. Ook rekenen we daden die de maatschappij verstoren tot terrorisme. Je kunt hierbij denken aan de bevolking ernstig bang maken. Terrorisme heeft het doel om maatschappelijke veranderingen door te voeren en de politiek te beïnvloeden. Deze definitie is opgesteld door de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid in 2004. In de hoofdstukken hierna staan voorbeelden die deze definitie verduidelijken.  

Bij de term terrorisme gaat het om 3 elementen:

  • Er is een dreiging van geweld of het plegen van geweld tegen mensen of tegen de samenleving.
  • Er worden mensen bang gemaakt.
  • De terroristen dwingen regeringen iets te veranderen of juist niet te veranderen.
     

Radicalisering

Aan terroristische daden gaat een proces van radicalisering vooraf. Dit wil zeggen dat iemand grotere veranderingen wil, iets wat hij/zij belangrijk vindt . Zo heb je bijvoorbeeld tegenwoordig jongeren van jouw leeftijd die naar de moskee gaan. In het begin zijn zij van mening dat je in Nederland mag geloven wat je wilt. Als zij gaan radicaliseren dan wordt hun opvatting extremer. Zij zullen dan gaan vinden dat iedereen moslim zou moeten worden. Enige tijd daarna hebben zij weer hun mening bijgesteld en willen zij niets meer te maken hebben met niet-moslims. Dit kan uitlopen op geweld. Radicalisatie kan bij iedereen gebeuren: skinheads, christenen, dierenactivisten en ga zo maar door! 

Zakariya al-Hollandi, beter bekend als Victor Droste
Zakariya al-Hollandi, beter bekend als Victor Droste

Colofon

Het arrangement Terrorisme is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Jaron Bliek Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-07-03 15:37:09
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
HAVO 3; VWO 3;
Leerinhoud en doelen
Dynamische grenzen in de wereld; Totalitair karakter van het communistisch politiek systeem; Pluriformiteit vanaf de jaren zestig; Meningsvorming over mondiale kwesties; Nationalistische bewegingen in de koloniën en het streven naar onafhankelijkheid; Sociaal-culturele veranderingen in de jaren zestig; Sociaal-culturele veranderingen en toenemende pluriformiteit vanaf de jaren '60; Wereldburgerschap; Relatie tussen cultuur en identiteit; Europese integratie; Burgerschap; Aardrijkskunde; De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Cultuur; Grenzen afbakenen; Rol van het individu ten opzichte van de wereld en de mondiale samenleving;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
aardijkskunde, criminaliteit, geschiedenis, jihad, m&m, maatschappijleer, mens en maatschappij, terreur, terrorisme, veiligheid

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/i1rxqSYfBRQ
https://youtu.be/i1rxqSYfBRQ
Video
Straathyenas
https://youtu.be/3B1BFoCHhaw
Video
Kindsoldaten
https://youtu.be/AUjHb4C7b94
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open