Opdracht: Vormen van werkloosheid - vmbo-b34

Opdracht: Vormen van werkloosheid - vmbo-b34

Intro

In de tabel zie je de gegevens over de vraag naar arbeid en het aanbod van arbeid in Nederland in 2016.

Totale bevolking in 2016

17.034.000

Aantal personen van 16-67 jaar

12.768.000

Aantal personen met een baan

  8.403.000

Aantal vacatures

     156.000

Aantal werkzoekenden zonder baan

     538.000


Wat denk jij?
Is er voor iedereen die wil werken een baan?
Hoe kan het, denk je, dat er tegelijk werkzoekenden zonder baan en vacatures zijn?

Bespreek de antwoorden met een klagenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Vormen van werkloosheid - vmbo-b34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-23 10:24:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Werk of geen werk', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbo-b34. De opdracht begint met een intro, hier is een tabel weergegeven met de gegevens over de vraag naar arbeid en het aanbod van arbeid. Over deze tabel worden verschillende vragen gesteld. Na de intro komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit zes verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een samenvatting en een reflectie. Voor deze opdracht heb je een rekenmachine nodig. Bij stap 1 is er een opdracht over werkloosheid. Hier is een tekst uit de kennisbank over werkloosheid aan toegevoegd. Bij deze opdracht worden ja/nee vragen gesteld over een werkloosheidsuitkering. Bij stap 2 is er een opdracht over conjuncturele werkloosheid. Hier is een tekst uit de kennisbank over de oorzaken van werkloosheid aan toegevoegd. Bij deze opdracht wordt een vraag gesteld over de stijging in werkloosheid. Bij stap 3 is er een opdracht over vraag naar producten. Hier wordt het begrip 'conjuncturele werkloosheid' uitgelegd, en vervolgens worden hier vragen over gesteld. Bij stap 4 is er een opdracht over structurele werkloosheid. Hier wordt een vraag gesteld over het schrappen van banen en over structurele werkloosheid. Bij stap 5 is er een opdracht over oorzaken structurele werkloosheid. Hier worden vragen gesteld over machines en het buitenland. Bij stap 6 is er een opdracht over nog meer werkloosheid. Hier wordt seizoenswerkloosheid uitgelegd, en vervolgens worden hier vragen over gesteld. Na de laatste stap komt er een opdracht waar de stof nog een keer wordt herhaald en de samenvatting volledig moet worden ingevuld. Na de samenvatting wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Arbeid, productie en bedrijfsleven; Economie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, conjuncturele werkloosheid, economie, lagelonenlanden, seizoenswerkloosheid, stercollectie, structurele werkloosheid, vmbob34, vormen van werkloosheid, werk of geen werk
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open