Lesinhoud Zorginnovatie en Technologie Periode 3 & 4 - kopie 1

Lesinhoud Zorginnovatie en Technologie Periode 3 & 4 - kopie 1

Planning periode 3 & 4

Lesschema

wk

datum

onderwerp

bronnen

doelen

1

9-2

kennismaken

uitleg keuzedeel en opdrachten

brainstormsessie

samenstellen groepjes voor opdracht 2

 

 

persoonlijke leervragen opstellen

2

16-2

excursie naar technologiehuis

Winschoten

eigen bpv

technologie en bijdragen aan onderzoek

3

23-2

gastles ( tiltechnieken)

 

technologie en deskundigheidbevordering/trainen van collega’s

4

8-3

hoe doe je nu een goed onderzoek

Factor E: training onderzoek doen

Theoriebronnen 1 t/m 2

technologie en bijdragen aan onderzoek

5

15-3

Theorie hoe doe je een onderzoek

Theoriebron 3 en 4

 

 

Je zal het maar hebben

technologie en bijdragen aan onderzoek

 

 

technologie en ethiek

 

Je zal het maar hebben

Bedenk voor 1 van de mensen een passende oplossing, handig iets etc

6

22-3

Ethiek

 

DWDD university

Alexander Klopping

eigen inbreng studenten

DWDD university

Alexander Klopping

technologie en ethiek

7

29-3

Gastles Negotica

 

technologie en kwaliteit van leven

8

5-4

voorlichting geven aan cliënten

totale communicatie

technologie en voorlichting en communicatie met cliënten

9

12-4

wat weet je doelgroep van techniek?

 eigen BPV

technologie en voorlichting en communicatie met cliënten

 

instructievideo: wat zijn de eisen, welke doelgroep

10

19-4

technologie bij ouderen

Universiteit van Nederland

technologie en kwaliteit van leven

11

26-4

regelgeving overheid

beleid en visie instelling

Input vanuit de stage

Wet Privacy

technologie en visie en beleid

12

10-5

hoever ben je met je persoonlijke leerdoelen?

 hoever zijn we met de grote leervraag?

 

presentatie van wat je tot nu toe te weten bent gekomen en waar wil je nog naar toe.

13

17-5

lezen van de artikelen

Vorm een eigen mening

3 artikelen

 bijlage 2

mening vormen

presenteren via elevator Pitch

14

24-5

Free learning

Mirro.nl

digitale platforms

Welke zijn er en wat kun je er vinden

Free learning

Vilans

klik

technologie en deskundigheidbevordering/trainen van collega’s

technologie en multidisciplinair samenwerken

15

31-5

werken aan de eindopdrachten

bespreking persoonlijk leerdoelen

 

 

16

7-6

Afsluiten opdracht 1

 

Presentatie opdracht 1

 

Reflecteren opdracht 1

17

14-6

 

Assessementweek

 

 

 

 

18

21-6

Eindpresentatie opdracht 2

Reflecteren opdracht 2

Presentatie opdracht 2

 

 

 

Lesmateriaal

Technologie voor ouderen

Tovertafel

Worden we verpleegd door robots als we oud zijn

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen

Ethiek

Zorg een zorg

Free learning

https://www.mirro.nl/

http://www.free-learning.nl/

Casuïstiek

Visie en beleid

Creativiteit
Creativiteit

21st century skills

Opinie: De robots komen (DVHN, februari 2016)

Opinie: De robots komen

•  1 februari   • Rutger Boelsma  • Plus

Volgens alarmerende studies van de Oxford University zal automatisering en robotica 50 procent van alle banen wereldwijd gaan vervangen.

 

In de afgelopen decennia hebben we al gezien dat fabrieksbanen en laaggeschoolde arbeid verdwenen door robotisering. Er is nu, en dat is al een tijdje aan de gang, een tweede golf van automatisering gaande die de arbeidsmarkt veel ernstiger zal raken dan de eerste. Ook miljoenen goedbetaalde en tot nu toe altijd veilig geachte banen in het middensegment worden binnen tien jaar bedreigd, naar schatting zo'n drie miljoen in Nederland (onderzoek Deloitte).

 

Opvallend is dat wij westerlingen weinig hebben met robotisering. We zijn er zelfs een beetje bang voor, lijkt het. Hier kennen we de maairobot, de melkrobot, de stofzuigerrobot, de operatierobot. Gelukkig lijken die niet op ons, maar het zijn wel robots. Nu is er ook de android-robot. Een robot die juist heel veel gelijkenis vertoont met onszelf. Niet alleen in uiterlijk, maar ook al in sociaal gedrag.

 

Mogelijkheden

 

Wetenschapper Hiroshi Ishiguro suggereert dat intelligente, zelflerende robots ons leven helemaal overnemen. Ik ben daar zelf ook van overtuigd, maar ik ben er niet somber over. Immers, het geeft grote economische mogelijkheden, nieuwe kansen en nieuwe banen.

 

Gelukkig ziet men in dat door deze razendsnelle ontwikkeling het onderwijs ook aangepast dient te worden. Door de transformaties in onze samenleving van een industriële naar een digitale revolutie, zal de manier waarop we leven, leren en werken veranderen. Daarom zijn in het onderwijs de 21st Century Skills geïntroduceerd. Een bundel vaardigheden die onmisbaar zal blijken in een sterk veranderende wereld. In Nederland introduceerde Maurice de Hond zijn vernieuwende iPad-onderwijs op de (Steve Jobs) basisscholen.

 

Zorgrobot Alice

 

In de nabije toekomst zal de vraag naar zorg voor eenzame en dementerende ouderen drastisch toenemen. Hiervoor is onder andere de zorgrobot ‘Alice' ontwikkeld. Een robot die een menselijke band met iemand kan opbouwen en daarmee een mens van vlees en bloed vervangt. Zeer interessant is de documentaire Ik ben Alice van regisseur Sander Burger. Wie (nog) niet gelooft dat het kan, zal met verbijstering kijken.

 

Om een massaal verlies van banen te voorkomen en het ontstaan van nieuwe beroepen een kans te geven, moeten burgers, overheid en onderwijs volgens hoogleraar Andrew McAfee, coauteur van The Second Machine Age, snel de bakens verzetten.

 

Vooral banen in de dienstensector zullen er aan moeten geloven: accountants, belastingadviseurs, verzekeraars, receptionistes, verkopers, administrateurs, taxi- en buschauffeurs, operatieassistentes, chirurgen, piloten, obers, gidsen, pizzabakkers en verzorgers. Toch ben ik optimistisch over deze ontwikkelingen Door de uitvinding van de stoommachine werd onze fysieke kracht vergroot. Wat je nu ziet gebeuren, is dat we door de nieuwe ontwikkeling niet langer beperkt zijn in ons denken. Hierdoor kunnen we meer welvaart ontwikkelen, minder saai en routinematig werk doen. Kortom minder geploeter. Het leven kan er mooier van worden. De kans bestaat dat we rijker zullen worden, maar niet meer door onze arbeid in de economie te stoppen. Dat laatste zullen robots doen.

 

'Omarm de toekomst'

 

Omdat er nieuwe banen ontstaan, is het steeds belangrijker om te weten wat bij jou past. Meer dan ooit dien je daar, nu al, over na te denken. Niet bang zijn voor die nieuwe toekomst maar die juist omarmen, is mijn credo. Waar liggen je persoonlijke talenten? Welke stappen durf je te zetten?

 

Er ontstaan allemaal nieuwe banen: online influencer, identity auditor, bitcoinhandelaar, robotreparateur, nostalgist, robotbemiddelaar, disorganizer, 3D handyman. Ga spelen met de kwaliteiten die je bezit. Creëer ‘transformeervermogen'. Zorg ervoor dat je niet je werk bent, maar dat je weet wat je kunt. Belangrijke vaardigheden kun je ook inzetten in andere of nieuwe(re) beroepen.

 

Mentaliteit, ambitie, creativiteit en durf zijn de nieuwe vaardigheden die niet zullen misstaan in het curriculum vitae van morgen.

Factor- E materiaal

Artikelen

Artikel 1, 'De techniek rolt door'

De techniek rolt door…

Door de ogen van een ander
Het is een gegeven dat je eigenlijk op bijna geen plaatsen meer anoniem kunt zijn. Zelfs als je je telefoon niet mee neemt, zijn er overal camera’s die er voor moeten zorgen dat de veiligheid van de mens gewaarborgd is. Hoewel het in veel gevallen niet meer dan misschien een beetje afschrikt, houdt het menig dief of agressieveling niet tegen om rottigheid uit te halen.

Inbreuk op onze privacy is aan de orde van de dag, want ook zonder telefoon, kan je webcam van een afstand overgenomen worden en zonder dat je het in de gaten hebt, zit er iemand in je huiskamer mee te kijken. Dan hebben we het nog helemaal niet over software die op de pc gezet wordt en je zelfs je bankcodes afhandig kan maken.
Is het niet de man of vrouw aan de telefoon die je je codes probeert te bemachtigen, dan is het wel een gezellig mailtje wat je binnenkrijgt en open klikt. Er kan zomaar software op je computer gezet worden, die het de dief een stuk gemakkelijker maakt. De dief is de beveiliger in veel gevallen net een streepje voor.

Even niets
Behalve kwaad willende speelt ook het aspect van geen behoefte hebben aan techniek. We associëren dat meestal als eerste met de telefoon die bij sommige mensen aan het oor is vastgelijmd of de scrollende vinger boven het toestel. Maar er zijn echt mensen die ook zonder kunnen en het gesprek aan willen gaan met iemand. Een piepje van een bericht wat binnen gekomen is, is voor menigeen aanleiding de telefoon te bekijken wie en wat dat is, maar voor degene die sec het gesprek aan wil gaan, is dat mogelijk zelfs schofferend. Immers, is die telefoon belangrijker dan je live gesprek?

Gewoon even niets, geen piepjes, belletjes of ander geluid dat een ander mens aankondigt. Een ander mens dat iets met je wilt delen, mededelen, vragen etc. Kortom, live zou je twee gespreken tegelijk zitten … is dat niet vreemd? Toch doen veel mensen het met de telefoon wel en we vinden het niet gek.

Interactief

Behalve de televisie waar je een programma kunt bekijken, kan je het ook later bekijken of op een andere manier. De bioscoop, die toch iets magisch heeft, halen we in huis. We hebben de beschikking over een enorm aantal films, welke we tegen een kleine vergoeding kunnen bekijken op het moment dat het ons uitkomt. Alles “on demand” waarbij steeds meer mensen zich afvragen of dat het leuker maakt. Zeker, we zien meer, maar wat mis je anders?

Het kan ook anders
Kortom … het leven lijkt steeds meer maakbaar te worden. In een dergelijke situatie is er altijd iemand die dat juist niet wil. Dit maakt dat de groep mensen die even zonder al die technologie willen, groeiende is. Men wil niet altijd bereikbaar zijn, waarom zou je ook? Vergaat de wereld als je zo nu en dan niet bereikbaar bent?

De rust die het geeft is erg belangrijk om in balans te blijven, maar zeker op jongere leeftijd merk je daar nog weinig van. Niet zozeer vanwege de telefoon die je niet over hoort gaan of het niet kunnen checken van je email of andere berichten, maar meer om het continu opdoen van allerlei indrukken iets af te laten nemen. Daarmee geef je je hoofd de kans om tot rust te komen en al je hoge gedachten langzaam aan je voorbij te laten gaan. Waar de een deze rust opzoekt door bijvoorbeeld naar de sauna te gaan en daar kan je je telefoon immers niet meenemen, zal de ander de telefoon op bepaalde momenten op “uit” zetten of thuislaten als hij/zij lekker de natuur in trekt, met (klein)kinderen speelt of een hobby gaat beoefenen.
Even geen telefoon, televisie, live registratie, internet (draadloos uiteraard!) of oortje met favoriete muziek.

Kunnen we echt niet zonder?

Natuurlijk kan je zonder bepaalde zaken, maar de technologische snufjes zijn zo in het dagelijks leven opgenomen, dat het wel moeilijk is. Verkeerd rijden doen we niet m eer met onze spraakzame dame of heer in het dashboard. Zakelijk wordt men geacht altijd bereikbaar te zijn, email moet normaliter binnen bepaalde tijd beantwoord zijn en voor de zekerheid wordt de hele wereld ge-cc’t. Dan kan je immers nooit zeggen dat je het niet geweten hebt. Tja, zo werkt dat.

Natuurlijk is een tekstverwerker een stuk gemakkelijker dan de ouderwetse typemachine en haal je met internet de wereld een stuk dichterbij, lees je je krantje eenvoudig en kan je tijdens de reis nog iets doen voor werk of privé. De mobiele telefoon is natuurlijk ook handig, want in gevallen van nood komt dat ding toch wel erg goed van pas.

Tot slot

En verder? … probeer eens een dagje zonder al die technologie en kijk hoe je dat ervaart! Misschien even afkicken, maar het wordt langzaam even rustig in je hoofd, de wereld draait gewoon door en jij kunt lekker opladen. Ook prettig!

 

 

Artikel 2, 'Technologie ruïneert ons leven'

'Technologie ruïneert ons leven'

De roep om het gebruik van technologie in de maatschappij te minderen klinkt steeds luider. Het maakt ons afhankelijk en verpest sociale relaties.

De roep om het gebruik van technologie in onze maatschappij te minderen klinkt steeds luider. Het maakt ons afhankelijk van apparatuur en verpest sociale relaties, zo zeggen tegenstanders. Is technologie het nieuwe roken geworden?

Dankzij technologie kunnen we kinderlijk eenvoudig met de rest van de wereld communiceren. Daarnaast hebben innovaties ons op economisch gebied ontzettend veel welvaart gebracht waardoor we veel tijd overhouden voor de zaken die het leven leuk maken. Een van de dingen die voor een grote groep mensen het leven leuk maakt is, jawel, technologie. Zijn we verstrikt geraakt in een web waaruit we niet meer bevrijd kunnen worden?

Volgens MIT-professor Sherry Turkle is de opkomst van technologie funest voor persoonlijke relaties, zo laat ze in een interview met Silicon.com optekenen. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek onder duizend Britten dat internetdiensten net zo verslavend te werken als sigaretten. We kunnen niet meer zonder technologie terwijl we van elkaar vervreemd raken omdat we geen tijd meer nemen voor persoonlijke interactie. En daarmee wordt geen direct message, een krabbel of een 'vind ik leuk'-status bedoeld, maar een werkelijke face-to-face ontmoeting.

'Geen technofoob, wel bezorgd'

Waar we vroeger elkaar nog telefoneerden, verkiezen we nu sms-berichten en bespreken we de laatste nieuwtjes binnen onze sociale omgeving op een sociaal netwerk als Facebook, constateert Turkle, die van zichzelf zegt absoluut geen technofoob te zijn. “Ik ben blij dat ik met sommige contacten kan e-mailen", zegt ze. Maar ze is geen voorstander van de trend dat digitale interactie verkozen wordt boven een ouderwets (telefoon)gesprek. “We nemen de technologie die ooit was bedacht om efficiëntie te verbeteren mee in onze intieme relaties. Berichten versturen heeft niets met ontspanning te maken."

“Ik ben op het punt beland waarin ik mijn persoonlijke vrienden behandel als zakelijke contacten… of zelfs cliënten", zegt Turkle. Volgens de professor sociale studies zijn we naar e-mails en persoonlijke berichten van vrienden als zaken gaan kijken die nog 'behandeld' of 'weggegooid' kunnen worden. Omdat we de werkelijke conversatie laten wegcijferen door snelle e-mails en sms'jes, gooien we ook onze werkelijke relaties te grabbel, stelt de professor.

Nu we allemaal internet op onze mobieltjes hebben gekregen, is dit probleem alleen maar erger geworden, vindt Turkle. Iedereen is altijd online en altijd beschikbaar en de gedachte dat je de mobiel opzij kunt leggen om aan de greep van technologische terreur te ontsnappen is inmiddels achterhaald. Deze aanname wordt ondersteund door het eerder aangehaalde Britse onderzoek. Volgens een internetverslaafde respondent is het buitengesloten worden van technologie verschrikkelijk. “Het voelde alsof mijn hand eraf was gehakt." Voor het onderzoek werd bij alle respondenten internet voor 24 uur afgesloten. Maar liefst 40 procent van de respondenten voelde zich in die periode beduidend eenzamer

Technologie maakt eenzaam omdat de relaties die we in digitale omgevingen onderhouden niet opwegen tegen relaties in het echte leven, zegt professor Turkle. Het is eenvoudiger geworden om online contacten te onderhouden, maar in deze vorm van communicatie ontbreken facetten die het samenzijn plezierig maken.

Onze online wereld is 'perfect'

Onplezierig contact kan online eenvoudig worden voorkomen. Je bepaalt immers zelf met wie je contact onderhoud en op welk moment. Daar zomaar vanaf stappen gaat niet, want daarvoor heeft technologie een belangrijke plek binnen ons leven verworven. Turkle stelt voor dat we van een afstandje naar ons eigen gedrag gaan kijken. Hoe laat jij jouw persoonlijke IT het omgaan met relaties beïnvloeden? Waarom is voor jou persoonlijk contact waardevoller dan een 'gesprek' via Facebook of Twitter? Vind jij het als manager de normaalste zaak van de wereld dat iedereen gedurende de lunchpauze meer met zijn smartphone bezig is dan met het voeren van een conversatie met collega's?

Conversatie, ook over vervelende zaken, helpt ons in onze persoonlijke ontwikkeling en kan je een voorsprong geven op anderen die conversaties uit de weg gaan. Turkle geeft een voorbeeld. “Vroeger moest je als kind wel op verjaardagen wel met elkaar praten ook al wilde je dat niet. Als 15-jarige verzette je jezelf daartegen, maar ging je uiteindelijk overstag. Als dat gebeurde had je aan het eind van het feestje uiteindelijk wel iets opgestoken."

Tegenwoordig verkiest men op feestjes gebruik van Facebook en wordt er nauwelijks met elkaar gepraat. Tieners verkiezen een digitale cocon waarin zij met goedgekeurde vrienden praten boven het opdoen van nieuwe contacten. Vervelende mensen worden gemeden. “Een continue stoom van berichten wordt ongemerkt onderdeel van ons leven. We zeggen elkaar minder omdat we bang zijn dat wat we zeggen te snel vergeten wordt", aldus Turkle.

Doodzonde, meent de professor, want zouden we op vroege leeftijd wel die lijfelijke contacten aangaan, dan komt dit onze professionele ontwikkeling ten goede. “Het is moeilijk een baan te vinden als je jezelf niet goed kunt uiten. Voor de meeste banen moet je goed kunnen communiceren en je op je gemak voelen om je vrijelijk te kunnen uiten."

'Bewustwording creëert vanzelf rust'

Een wereld zonder technologie is een utopie. “Maar de volgende grote veranderingen in de samenleving zullen niet samenhangen met technologie, ze zullen samenhangen met veranderingen in de omgang of etiquette rond technologie", denkt Turkle. “Het zullen sociale acties zijn in plaats van technologische vorderingen." De professor verwacht dat we zullen onderkennen dat we plekken nodig hebben waar we zonder technologie kunnen verblijven en met elkaar in gesprek treden. Plekken waarin gevraagd wordt om een toestel uit te zetten of weg te doen. Omgaan met technologie in de 21e eeuw betekent niet van technologie afstappen, “maar een stap opzij doen", aldus Turkle.

Sites waarop handleidingen staan om als internetter van Facebook af te komen lijken misschien overdreven, maar worden steeds serieuzer bekeken nu gebruikers van sociale media trekken beginnen te vertonen die verdacht veel overeenkomsten met gedragingen van harddrugsverslaafden. Bovendien blijkt ook uit officiële studies dat empathische vermogens door veelvuldig gebruik sociale media belemmerd worden waardoor onze normen en waarden te grabbel gegooid worden. Wordt het dan toch tijd voor waarschuwingsstickers op smartphones? Of overdrijft de anti-technologie lobby en is de nieuwe roker ook geen onruststoker?

Artikel 3, 'Het mes snijdt aan twee kanten'

Dient technologie ons, of dienen wij technologie? Je vraagt het je af, terwijl je in slaap valt met de blauwe gloed van je smartphone op je gezicht. Het is hoog tijd dat we het hier eens over hebben.

Het mes snijdt aan twee kanten

Technologie is gereedschap. Het is een middel tot een doel. Het hebben van gereedschap is één ding, weten hoe je het goed kunt gebruiken is een heel ander verhaal.

Ja, we weten allemaal hoe we onze smartphone moeten bedienen. Maar hoe gebruik je zo’n apparaat om je leven te verrijken?

Precies, dat is lastig. Het internet en onze smartphone verrijken onze levens op talloze manieren. Maar voor veel mensen (inclusief mezelf) is deze zelfde smartphone een bron van stress en irritatie. Het internet voelt soms overweldigend. Het idee altijd verbonden te zijn met iedereen is fijn en vervelend tegelijk.

Zoals alles in het leven heeft technologie voor- en nadelen. En het is aan ons om van de voordelen te profiteren terwijl we de nadelen minimaliseren. Tijd voor contemplative computing.

Technologie bewust gebruiken

Contemplative computing draait om mindful gebruik van technologie. Het betekent dat je technologie bewust inzet om je leven beter te maken, en dat je je niet ‘laat gebruiken’ door je apparaten.

Als je niet bewust met technologie omgaat, verval je in een ‘mindless’ gebruikpatroon. Dan laat je je leven deels bepalen door je technologie. Je grijpt bijvoorbeeld naar je smartphone bij iedere notificatie. Je werpt iedere paar minuten een blik op je smartwatch. Je laat je dag constant onderbreken, je trapt in verslavende gewoontes (zoals eindeloze spelletjes, niet-bevredigende sociale contacten, social media verslaving etc.) en je bent constant op zoek naar ‘novelty’ – leuke nieuwigheden om je brein bezig te houden.

Deze constante afleiding veroorzaakt stress, verlaagt productiviteit en vermindert het gevoel van controle en voldoening. Met andere woorden: ‘mindless computing’ maakt je minder gelukkig – niet goed.

Contemplative computing toepassen: 12 tips

Ik wil je niet op stang jagen, maar misschien dat ik het toch doe: Onze hedendaagse technologie is slechts een voorbode van wat er komen gaat.

De komende decennia zullen we meer en meer omringd worden door slimme technologie die ons leven op allerlei manieren kan verrijken én verwoesten. Zelfrijdende auto’s, slimme huishoudelijke apparaten, autonome drones, kunstmatige intelligentie, razendsnelle netwerkverbindingen, virtual reality, echt slimme smartphones en -watches.

We worden meer verbonden, beter zichtbaar. Privacy komt meer en meer onder druk. En met de opmars van echte slimme kunstmatige intelligentie (als in: computers die zo slim worden als mensen) zullen we ons gaan afvragen wat het betekent om ‘mens’ te zijn.

Het is tijd om volwassen te worden rondom onze technologie. We moeten leren welke plaats onze technologie in ons leven moet krijgen. We moeten bepalen hoe we willen leven, wat we uit ons leven willen halen. En vervolgens uitzoeken of en hoe technologie ons daarbij kan helpen. Want zoals met ieder gereedschap werkt technologie twee kanten op. Een mes kan je helpen je leven beter te maken door er je groente mee te snijden, en het kan je leven beëindigen in een paar tellen.

Maar geen zorgen. De weg vooruit ontvouwt zich stap voor stap. Dat geldt zowel voor de innovaties die onze kant op komen, als voor de veranderingen die jij kunt maken om bewuster met technologie om te gaan.

Hieronder heb ik 12 tips voor je op een rij gezet die je helpen bewuster met technologie om te gaan.

  1. Observeer wat de interactie met technologie met je doet. Wat voel je als je je mail checkt, als je Facebook opent, als je een notificatie krijgt? Veel mensen schijnen bijvoorbeeld hun adem in te houden als ze hun mail checken (email apneu). Vind je dit gevoel prettig? Waarom voel je wat je voelt?
  2. Het krijgen van allerlei notificaties is het standaard uitgangspunt van de meeste software. En al die notificaties onderbreken je dag en je flow. Schakel alle notificaties uit, en activeer vervolgens de voor jou essentiële notificaties. Vraag je ook af waarom je deze notificaties als essentieel beschouwt.
  3. Online draait de wereld altijd door. Dat kan een gevoel van onrust creëren, omdat je altijd het idee hebt dat je ‘iets mist’. Besluit dat het oké is om dingen te missen. Train jezelf om te wennen aan dit gevoel. Schakel regelmatig je wifi uit terwijl je je focust op een taak. Laat je smartphone thuis als je op pad gaat of gooi hem in vliegtuigmodus. Je mag offline zijn. Sterker nog, het is gezond voor je brein om zich even te richten op het hier en nu.
  4. Maak je online leven simpeler, niet ingewikkelder. Kies een beperkt aantal diensten en social media accounts waarop je actief wilt zijn.
  5. Ervaar je leven zelf, in het hier en nu. Heb je constant het gevoel dat je dit moment online ‘moet delen’? Leer jezelf dan aan dat het prima is om een leuke tijd te hebben zonder dat anderen daar iets vanaf weten.
  6. Houd je technologie net zo opgeruimd als je huis. Word een tech-minimalist. Verwijder onnodige apps, houd je bureaublad opgeruimd. Hoe simpeler je digitale leven is, des te minder tijd je verspilt aan errors, systeembeheer, syncen, opladen, backups, updates etc.
  7. Neem je digitale leven serieus. Het is een belangrijk onderdeel van je leven. Maak backups, verbeter de beveiliging. Hoe eenvoudiger je setup is, des te makkelijker deze stappen zijn.
  8. Je hoeft jezelf geen technologie te ontzeggen als je merkt dat het je leven beter maakt of als je er simpelweg van geniet. Ik zou momenteel niet zonder mijn iPhone willen leven. Ik heb er wel voor gezorgd dat mijn iPhone me gelukkiger en productiever maakt (of me er op zijn minst niet belemmert).
  9. Technologie is niet goed of slecht. Het is simpelweg een gegeven, en het is overal. Slimme technologie is een bijna onvermijdelijke ‘volgende stap’ in onze evolutie. Houd een open blik maar blijf kritisch. Niet elke nieuwe vernuftigheid maakt je leven beter.
  10. Geniet van offline tijd. Neem regelmatig een digitale detox. Een weekendje in de natuur bijvoorbeeld, zonder computers en met je telefoon in vliegtuigmodus. Denk eens terug aan de jaren ’80/’90, toen je nog volledig onbereikbaar, onverbonden en ontrackbaar bewoog over deze planeet. Dat gevoel van isolatie, rust en vrijheid is geweldig om even op te laden en je leven in eigen hand te nemen.
  11. Gebruik software die je helpt om bewuster te single-tasken. Ik schrijf momenteel bijvoorbeeld in iA writer, mediteer met Calm.com, en gebruik Mailbox om mijn privé mailbox in toom te houden.
  12. Probeer in het moment te blijven als je werkt met technologie. Voel je vingers op het toetsenbord of het touchscreen. Voel het gewicht van je telefoon in je handen. Ervaar je ademhaling en de gevoelens die je ervaart. Besef dat het ‘echte’ leven en de digitale wereld geen aparte dingen zijn. Er is maar één leven. Eén nu. Of je nu met je aandacht hier bent of in San Francisco – dit moment is er maar één keer.

De kunst van contemplative computing zal de komende jaren steeds belangrijker worden, naarmate technologie een belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven zal vormen. En hoe beter je erin wordt, des te meer levenskwaliteit je uit de opmars van slimme technologie kunt halen.

Suggesties studenten

Belevingskussen

Ouderen en zorg versus Technologie

http://stt.nl/nieuws/ideeen-voor-nieuwe-technologie-in-de-zorg-2/
Ideeën voor nieuwe technologie

http://www.immovator.nl/mediatheek/publicaties/nederlandse-applied-game-industrie-op-tipping-point
Applied gaming

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/06/zonder-geheugen-de-wijde-wereld-in-1585568
Zonder geheugen de wijde wereld in

https://www.parnassiagroep.nl/hoe-wij-helpen/online-hulp/temstem
Hoe wij helpen

http://www.invoorzorg.nl/ivz/informatie-vormen-van-domotica-in-de-intramurale-ouderenzorg.html?onderwerp=Technologie
Domotica

http://www.klik.org/Nieuws/eigen-app-boekje-over-en-voor-kinderen-met-een-ernstige-beperking-150312124751
Eigen app boekje

https://www.beeldhorloge.nl/autisme
Beeldhorloge autisme

http://www.psfk.com/2015/02/justocat-robotic-therapy-cat-dementia-malardalen-university.html
Robotica

http://www.voorzet.nl/kennisbank/category/hulpmiddelen-2
Hulpmiddelen

http://www.visio.org/nl-nl/kennis-expertise/onderzoeken/digitale-ontwikkelingen-innovaties/vo-en-va-calender-app
Digitale ontwikkelingen

http://www.zorginnovatie.nl/innovaties/nettie-de-regelapp
De regelapp

Aanvullende bronnen

Beoordelingsformulieren

Tips en richtlijnen essay

Tips en tevens richtlijnen voor de beoordeling schrijven essay.

Een essay schrijven betekent onderzoek doen, analyses maken, de zaken overdenken, argumenten aandragen en de lezer overtuigen. Een essay wordt dan ook vaak vergeleken met een betoog. Een essay schrijven doe je natuurlijk ook niet binnen een dag, maar je hoeft er ook geen maanden mee bezig te zijn. Bij deze heb je tien stappen die jou helpen een goed en compleet essay te schrijven.

Stap 1: Een essay schrijven op basis van research
Je kunt geen essay schrijven puur op basis van je eigen gedachten. Het is nodig onderzoek te doen. Research (onderzoek) is dan ook een belangrijk eerste punt. Op basis hiervan kun je verder met de volgende punten om je essay te schrijven. Bepaal je onderwerp ( Technologie en zorg) en stel een duidelijk standpunt. Het is belangrijk alles rondom het onderwerp te onderzoeken. Zorg dat je een specialist wordt op het gebied, zodat je alle vragen over het onderwerp juist kunt beantwoorden als het nodig is.

Stap 2: Analyseren en argumenteren
Je gaat nu het eerste deel van je essay schrijven; de omschrijving van het onderwerp. Nadat je het onderwerp hebt onderzocht en alles weet wat relevant is, kun je zelf een duidelijk standpunt innemen, dat gebaseerd is op feiten. In dit eerste deel van je essay maak je duidelijk waar het om gaat. Geef stellingen die met het onderwerp te maken hebben.. Analyseer wat anderen beweren, wat jij beweert en waar de feiten liggen. Waar draait het om en wat moet er veranderen?

Stap 3: Kijk eens naar jezelf!
Jij bent jij en je hebt een andere mening dan wie dan ook. Hoewel veel mensen vaak dezelfde mening delen, doen zij dit vaak op basis van andere argumenten. Ga daarom eens bij jezelf na waarom jij een standpunt hebt aangenomen. Wat zijn jouw persoonlijke argumenten? Het is belangrijk dat je dieper in jezelf zoekt naar de antwoorden en niet kiest voor de antwoorden die het eerst binnenschieten. Zeker als een grotere groep personen eenzelfde essay moet schrijven, is het belangrijk dat jouw essay eruit springt met originele argumenten die van binnenuit komen. Argumenten die alleen jij hebt. Dat maakt indruk en wordt beloond! Schrijf deze argumenten op en zorg ervoor dat je het helder houdt.

Stap 4. Wat is het hoofdargument?
Heb je goed nagedacht over jouw argumenten en ben je tot de conclusie gekomen dat je meerdere originele argumenten hebt, die niemand anders heeft? Kies dan het belangrijkste en meest originele argument en maak van dit argument jouw persoonlijke stelling waar de rest van het essay om draait. Dit is jouw mening, jouw argument en jij vindt dat de lezer kennis moet maken met deze stelling en hierover nadenkt.

Stap 5. Deel je essay duidelijk in
Als je een essay gaat schrijven, het daadwerkelijke essay dat na het voorwoord van stap 2 komt, dan is het aan te raden een vaste indeling aan te houden. Een essay moet vooral helder en overzichtelijk zijn. Kortom, een scherpe structuur die uitnodigt om verder te lezen. Maak hoofdstukken en deel deze in alinea’s met subkoppen in. Zorg dat je niet teveel prijs geeft in de titels. Hou het het liefst op een enkel woord of een korte zin. Zo stimuleer je de lezer om verder te lezen. De lezer moet zich afvragen: Wat bedoelt de schrijver nu eigenlijk met deze titel?

Stap 6: Een pakkende inleiding schrijven
Nu komt dan toch echt het onderdeel dat je daadwerkelijk aan je essay gaat schrijven. Je begint met de inleiding. Houd deze kort en bondig, maar zorg wel dat het helder is. Het is goed om in gedachten te houden dat de aanleiding de lezer pakt of loslaat. Dat wil zeggen; de lezer leest eerst de inleiding en besluit daarop of het de moeite waard is om de rest te lezen. Je inleiding moet dan ook pakkend genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de lezer ervoor gaat zitten! Geef je stelling weer en maak duidelijk waar jij naartoe wilt met deze stelling.

Stap 7: Hoofdstukken, voetnoten en alinea’s
Hier begint het doel van je essay; het schrijven van duidelijke hoofdstukken waarin je de gekozen stelling centraal houdt. Schrijf de hoofdstukken eerst voor jezelf op en bekijk of de hoofdstukken echt ‘nodig’ zijn. Breng het aantal terug naar het nodige aantal hoofdstukken en geef deze duidelijke titels. Onder de titel begin je niet direct met de tekst, maar met enkele voetnoten. Wat leest men in het hoofdstuk? Kom niet direct met een hele lijst voetnoten, maar verdeel het hoofdstuk netjes over een aantal delen, die je aangeeft met voetnoten. Deze delen ga je vervolgens in het hoofdstuk beschrijven in enkele alinea’s. Hou het zo kort en concreet mogelijk!

Stap 8: Het eindwoord van je essay
Als je alles helder hebt omschreven in je essay, dan ben je toe aan de conclusie, ofwel het eindwoord. Waarom heb je geschreven wat je hebt geschreven, waarom wil je dat de lezer weet waar jij staat binnen dit onderwerp en wat wil je bereiken? Aan het begin van je essay heb je jezelf een vraag gesteld. Op basis hiervan heb je een onderzoek ingesteld, ben je gaan analyseren en heb je hoofdstukken geschreven. Wat is het duidelijke en korte antwoord op deze beginvraag? Beschrijf deze in je conclusie. Zorg voor een spetterend einde!

Stap 9: Waar heb je de informatie vandaan?
Je essay is nu compleet geschreven, maar heb je dit volledig zelf gedaan? Waarschijnlijk heb je gebruik gemaakt van boeken, internetpagina’s of bijvoorbeeld krantenknipsels. Schrijf altijd op wat je hebt gebruikt om jouw standpunt te onderbouwen. Welke bronnen hebben bijgedragen aan de compleetheid van jouw essay? De bronvermelding is zeer belangrijk, niet alleen om mensen te laten zien dat je veel onderzoek hebt verricht, maar ook om de maker van deze stukken te vermelden, als zijnde ‘bedankje’. Je mag natuurlijk nooit complete teksten van een ander overnemen, maar je mag de informatie wel herschrijven. Beweer dan niet dat het van jezelf is, maar zet er netjes bij van welk stuk tekst het afkomstig is. Zo voorkom je ook problemen met de schrijver van het betreffende originele stuk.

Stap 10: Corrigeren, schrappen en toevoegen
Je essay is nu volledig afgerond. Print deze uit en neem even de tijd om het hele stuk hardop voor te lezen, aan jezelf of aan iemand anders. Zo zie je eventuele fouten sneller en hoor je welke zinnen niet goed lopen. Maak aantekeningen op de prints en corrigeer dit. Schrap zinnen die je achteraf onnodig vindt en voeg eventueel missende informatie bij. Druk de tekst nogmaals af en lees het later nog een keer door. Blijf dit doen tot je een goedlopend en foutloos geheel in handen hebt. Je essay is nu uitstekend om in te leveren. Je essay is nu geprint en zorg dat het geheel er verzorgt uitziet, voordat je het bij de docent inlevert.