Welkom op de website van het microscopie project. De komende weken maak je op deze website je huiswerk voor biologie. Het microscopie project is anders dan de gewone biologie lessen. Het huiswerk maak je voordat de les begint. Hierdoor weet je al waar de les over gaat en kan je tijdens de les langer met de microscoop werken. Het is verplicht je voorbereidende huiswerk te maken. Wanneer je dit niet hebt gedaan mag je niet meedoen aan de les!
Het microscopie project bestaat uit 5 lessen. Tijdens deze lessen leer je met de microscoop te werken en preparaten te maken. Je begint met het maken vanmakkelijke preparaten en maakt uiteindelijk een preparaat met je eigen cellen. Iedere les teken je de cellen die je door de microscoop kunt zien. Veel plezier de komende weken!
Overzicht van de lessen
les
onderwerp
voorbereiding
inleveren
1
De onzichtbare wereld
2 opdrachten
2
Eencelligen
filmpje
tekenregels
tekening 1
3
Celdeling
2 filmpjes
tekening 2
4
Huidmondjes
1 filmpje
app downloaden
tekening 3
5
Wangslijmvliescellen
1 filmpje
stappenplan maken
tekening 4
stappenplan
Leerdoelen
Je leert:
De namen en functies van de onderdelen van een microscoop.
Hoe je werkt met een microscoop.
Hoe je een preparaat maakt.
Tekenen volgens de tekenregels van de biologie.
Werkwijze
De klas wordt verdeeld in groepjes, ieder groepje krijgt een nummer. Dit nummer komt overeen met het nummer van de microscoop. De hele lessenreeks werk je in deze groep. Je bent als groepje verantwoordelijk voor het netjes houden van de microscoop en andere gebruikte materialen.
Onzichtbare planten en dieren
De microscoop maakt onzichtbare planten en dieren zichtbaar. In een gewone sloot en zelfs in en druppel water leven veel eencelligen (planten en dieren die maar 1 cel groot zijn). Bekijk het volgende filmpje om kennis te maken met deze voor het blote oog onzichtbare planten en dieren.
Alessio Ferrarese
Afronden
Verslag
Aan het einde van het microscopie project lever je een verslag in. In dit verslag moeten de volgende onderdelen aanwezig zijn:
Tekening les 2: Pantoffeldiertje
Tekening les 3: Worteltop van een ui
Tekening les 4: Huidmondjes
Tekening les 5: Wangslijmvliescellen
Stappenplan les 5
Les 1 De onzichtbare wereld
Voorbereiding op les 1
Ter voorbereiding van deze les ga je je verdiepen in de microscoop. De microscoop werkt met een lichtje aan de onderkant, officieel heet de microscoop die je op school gaat gebruiken dan ook een lichtmicroscoop. De microscoop helpt je bij het bekijken van iets wat je niet met het 'blote' oog kunt zien.
De microscoop werkt met 2 lenzen. De eerste lens is het oculair, de tweede lens is een objectief en zit in de revolver. Aan de revolver zitten 3 objectieven. De eerste lens is rood en heeft een vergroting van 4 keer. De tweede lens is geel en vergroot 10 keer. De derde lens is blauw en vergroot 40 keer. Op de vierde plek van de revolver zit een kapje, dit is de opbergstand van de microscoop. Door aan de revolver te draaien kun je verschillende lenzen onder elkaar zetten. Het is belangrijk dat je een klikje hoort na het draaien, dan staan de lenzen recht boven elkaar en kun je er doorheen kijken. in de tabel hieronder zie je een overzicht van de vergrotingen die je met de microscoop kunt maken.
Oculair
Objectief
Vergroting
10 x
rood 4
10 x 4 = 40 keer
10 x
geel 10
10 x 10 = 100 keer
10 x
blauw 40
10 x 40 = 400 keer
Extra
Oude microscopen
De eerste goed werkende microscoop ter wereld is gemaakt door Antoni van Leeuwenhoek, een Nederlander.
Van Leeuwenhoek lukte het om uit glas een lens te maken die 480 x vergrootte.
Met zijn zelfgemaakte microscoop zag hij als eerste ter wereld de kleine pantoffeldiertjes en enkele jaren later bacteriën en spermacellen.
Bekijk de video over de microscoop van van Leeuwenhoek.
Les 2 Eencelligen
Voorbereiding op les 2
Tekenen
Ter voorbereiding op de les ga je wat leren over tekenen. Voor het vak biologie zijn kleine verschillen erg belangrijk. Door goed te kijken kun je bijvoorbeeld zien dat in het plaatje rechts allemaal rondjes zitten. Als je nog beter kijkt dan zie je donkere en licht gekleurde rondjes. Wanneer je iets gaat natekenen moet je goed kijken. Natekenen is daarom een goede manier om details te leren zien. Het is niet belangrijk hoe mooi je tekening word. Het gaat er vooral om dat je de verschillende onderdelen tekent die je ziet.
Ter voorbereiding op de les doe je 3 dingen
Je bekijkt 2 filmpjes
Je leest de tekenregels door
Bekijk het volgende filmpje van een voedende amoebe
Tijdens dit filmpje zie je een amoebe die op jacht is. Bedenkt je goed dat dit jagende diertje maar 1 cel groot is!
De komende les gaat over de gewone celdeling, tijdens de gewone celdeling maakt een cel een kopie van zichzelf. De gewone celdeling noemen we ook wel de mitose. Aan het einde van de mitose zijn er twee de zelfde cellen ontstaan.
Wanneer een ui in een vaas wordt gezet, beginnen uit de onderkant nieuwe wortels te groeien. Om te groeien hebben de wortels nieuwe cellen nodig. Deze nieuwe cellen worden gemaakt tijdens de mitose.
Ter voorbereiding op de les doe je 2 dingen
Je bekijkt 2 filmpjes
Je maakt een opdracht
klik op de onderstaande link om een filmpje te openen. Dit filmpje legt uit hoe de wortel van een ui groeit.
In het eerste filmpje heb je uitleg gekregen over de wortel van een ui. Onder het wortelmutsje bevindt zich het embryonale weefsel. In dit weefsel vind de mitose plaats. Afbeelding 2 laat de stappen van de mitose zien. A is de moedercel. Wanneer de moedercel gekopieerd is, zijn er twee cellen ontstaan die de helft zo groot zijn als de moedercel, deze cellen heten dochtercellen.
Hier onder staat een tweede filmpje, deze geeft extra uitleg over de mitose.
R.Jacobs
Extra
Opdracht:
Zet de fasen van de mitose in de juiste volgorde. Vind je dit moeilijk? Bekijk dan het filmpje over de mitose nog een keer.
Les 4 Huidmondjes
Voorbereiding op les 4
Deze les gaat over huidmondjes. Huidmondjes zijn kleine orgaantjes die bij de meeste planten aan de onderkant van het blad zitten. In afbeelding 1 zie je twee rondjes die een beetje op een mond lijken, dit zijn de huidmondjes. Het zijn geen echte monden omdat de plant er niet door eet. Wel 'ademt' de plant waterdamp uit.
Door het uit ademenen van waterdamp ontstaat er een stroming van sap door de plant. Dit sap bevat alle voedingstoffen die de plant nodig heeft. De stroming zorgt ervoor dat de voedingstoffen door de hele plant gaan.
Een plant kan bepalen hoe veel waterdamp hij uitademt. Het huidmondje heeft namelijk twee lippen, deze worden sluitcellen genoemd. Als de plant water in de sluitcellen pompt blazen de cellen op als een waterballon. Het huidmondje staat dan open.
Een huidmondje is dicht wanneer de sluitcellen leeg zijn. Nu kan het blad geen waterdamp uitademen. Het fimpje hier onder geeft extra uitleg over de werking van een huidmondje.
Ter voorbereiding op de les doe je 3 dingen
Een filmpje bekijken
Een App downloaden
Een opdracht maken
Bekijk het filmpje over huidmondjes
Tijdens dit filmpje worden een aantal moeilijke woorden gebruikt. Deze woorden hoef je gelukkig niet te kennen. Het is wel de bedoeling dat je begrijpt hoe een huidmondje open en dicht gaat.
Biologielessen.nl
App downloaden
Pak je mobiel en download de 'welke boom is dat' app. Deze app heb je nodig tijdens de les.
Extra
Bekijk het filmpje over de huidmondjes nog eens
Hoe komt het dat de sluitcellen dicht gaan? Probeer dit zo goed mogelijk in je eigen woorden uit te leggen.
Les 5 Wangslijmvliescellen
Voorbereiding op les 5
Tijdens de laatste les van het Microscopieproject ga je op zoek naar je eigen cellen. Ook jij bent opgebouwd uit cellen, maar hoe zie je eigen cellen er onder de microscoop uit? Om dit te onderzoeken ga je een preparaat maken van cellen uit je wang. Schrik niet, dit doet geen pijn!
Om te bekijken hoe de wang is opgebouwd kijk je eerst onder de huid, hier zitten de wangspieren (Dit zie je in afbeelding 1.) Aan de binnenkant van je wangspieren zit een slijmvlies, deze wordt het wangslijmvlies genoemd. Tijdens het kauwen schuurt er eten langs je wang. Hierdoor beschadigen veel cellen van je wangslijmvlies. Deze beschadigde cellen worden steeds vervangen door nieuwe cellen.
In Afbeelding 2 zie je een doorsnede van een stukje wangslijmvlies. De verschillende cellen zijn goed te zien. In de les schraap je met een koffielepeltje over de binnenkant van je wang. De cellen van het wangslijmvlies laten dan los. Zo'n losse cel zie je in afbeelding 3.
Ter voorbereiding op de les doe je twee dingen:
Het filmpje bekijken
Een stappenplan maken
Filmpje
Om er achter te komen hoe je een preparaat maakt van je wangslijmvliescellen bekijk je het onderstaande filmpje.
Leo Karper
Een stappenplan maken
De afgelopen lessen heb je gewerkt met een stappenplan. Nu ga je zelf een stappenplan maken met pen en papier. Begin met alle materialen die je nodig hebt voor het maken van dit preparaat. Beschrijf vervolgend per stap wat je gaat doen.
Tips:
Gebruik het stappenplan van de vorige les als voorbeeld.
Bekijk het filmpje nog een keer en zet hem op pauze als je iets op wilt schrijven.
Extra
Kijk goed naar deze foto. Hoe kan het dat deze cel 2 celkernen lijkt te hebben? Leg je antwoord uit.
Ben je helemaal klaar?
Test jezelf of je de microscoop goed hebt leren kennen tijdens deze lessenreeks. klik op de onderstaande link om de test te starten!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement Het Microscopie project is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Pieter Meijering
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-05-27 11:59:29
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Leer de microscoop kennen
Werken met de microscoop
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.