De Duitse bezetting - hv123

De Duitse bezetting - hv123

Intro

Deze opdracht gaat over de Duitse bezetting van Nederland.
Hoe raakte ons land bij de oorlog betrokken en welke gevolgen had dat voor de Nederlanders?

Het aantal mensen die de Tweede Wereldoorlog nog mee heeft gemaakt wordt steeds minder. Ken jij nog iemand die de oorlog heeft meegemaakt? Heb je hier wel eens met diegene over gepraat? Bespreek het met een klasgenoot. 

Door het kijken van de volgende video krijg je een indruk van het leven in Nederland tijdens de oorlog.
Let tijdens het kijken goed op. De informatie die je hoort en ziet kun je gebruiken in de rest van deze opdracht.

Colofon

Het arrangement De Duitse bezetting - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-19 15:45:25
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 9 met het onderwerp: Duitse bezetting van Nederland. Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen als onderdeel van de blitzkrieg. Het doel was om het Nederlandse leger snel uit te schakelen en de koninklijke familie en regering te arresteren. Het verzet tegen de Duitse aanval was sterker dan verwacht, waardoor de koninklijke familie en regering naar Engeland konden vluchten. Het Nederlandse leger bood fel tegenstand op strategische plekken. Om Nederland tot overgave te dwingen, bombardeerde Duitsland Rotterdam. Na vijf oorlogsdagen was Nederland bezet door een klein Duits leger. Het Nederlandse volk werd gezien als verwant aan het Duitse volk, maar de steun voor het nationaal socialisme was beperkt. De bezetting zorgde voor verslechterende relaties tussen de Duitse bezetters en de bevolking, met anti-Joodse maatregelen en deportaties. Anne Frank was een bekend slachtoffer van de Holocaust. Er was verzet in verschillende vormen, zowel actief als passief. Na D-day in juni 1944 kwam de bevrijding van Nederland dichterbij. In september 1944 werden de zuidelijke provincies bevrijd, maar boven de grote rivieren waren de zwaarste maanden van de oorlog. Uiteindelijk werd Nederland op 5 mei 1945 volledig bevrijd, en dit wordt nog jaarlijks herdacht. Begrippen bij deze les zijn: 10 mei 1940, Februari 1941 - najaar 1944, Najaar 1944 - mei 1945, De Hongerwinter, Razzia, blitzkrieg, brudervolk, Koninklijke familie, propaganda, ballingschap, NSB, bombardement Rotterdam, concentratiekampen, invasie, dwangarbeid, Radio Oranje, Jodenvervolging, onderduiken, Anne Frank, Westerbork en D-Day.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Duitse bezetting; Duitse bezetting en de Jodenvervolging; De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, brudervolk, concentratiekampen, duitse bezetting, geschiedenis, hongerwinter, hv123, invasie, nsb, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2017).

De Duitse bezetting vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98965/De_Duitse_bezetting_vmbo12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open