Totalitaire systemen - hv123

Totalitaire systemen - hv123

Intro

Deze opdracht is een vergelijkend onderzoek naar twee totalitaire maatschappijen in het Interbellum:
de communistische Sovjetsamenleving en Duitsland tijdens de nationaal-socialistische regering van Hitler.

Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie stonden vijandig tegenover elkaar.
Toch leken de beide landen ook erg op elkaar. Beide politieke systemen waren totalitair. Dat betekent dat heel het leven werd beïnvloed door de politieke leiders. Je onderzoekt hoe het was om in deze totalitaire maatschappijen te leven.
Hierbij gebruik je allerlei bronnen. Daarmee maak je een vergelijking tussen beide landen:
je zoekt overeenkomsten en verschillen. Tenslotte test je je kennis met een digitale toets.

Werk samen met een klasgenoot. Schrijf allebei voor één van de totalitaire systemen (leven in de Sovjet-Unie en de Nazidictatuur) zoveel mogelijk steekwoorden op.  Welke woorden hebben jullie allebei opgeschreven. Welke overeenkomsten zien jullie dus gelijk?
Probeer samen alvast een overzicht te maken van overeenkomsten en verschillen die jullie nu al weten.
De kennis hiervoor heb je opgedaan in de voorgaande opdrachten.
Bewaar jullie vergelijking. Bij Terugkijken kom je hier nog even samen op terug. Hiervoor kun je gebruik maken van een (gedeeld Google-)document.

Colofon

Het arrangement Totalitaire systemen - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-03-30 09:05:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 9 met het onderwerp: Totalitaire systemen. Het communisme en het nationaalsocialisme hebben overeenkomsten en verschillen. Wat ze gelijk hebben is dat een politiek systeem de volledige controle heeft over de bevolking, dat tegenstanders met geweld werden vervolgd, opgesloten of vermoord en er is sprake van persoonsverheerlijking. Toestand na de Eerste wereldoorlog en armoede is bij beide de oorzaak geweest. Verschillen zijn dat bij het communisme van belang is dat iedereen hetzelfde heeft en privébezit bestaat niet meer, dus een klasseloze maatschappij. Bij het sociaalnationalisme ging het om het maken van een derde wereldrijk. Ook waren de aanhangers van het communisme boeren, soldaten en arbeiders, terwijl het sociaalnationalisme werd aangehangen door de doorsnede bevolking. Belangrijke personen zijn Karl Marx, Vladimir Iljitsj Oeljanov, beter bekend als Lenin en Joseph Stalin voor het communisme en bij sociaalnationalisme is dat Adolf Hitler.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Nationaal-socialisme; Racistisch en totalitair karakter van het nationaalsocialisme; De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
adolf hitler, arrangeerbaar, communisme, geschiedenis, hv123, joseph stalin, karl marx, sociaalnationalisme, stercollectie, totalitaire systemen
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open