Dekolonisatie hv123

Dekolonisatie hv123

Intro

De eerste opdracht van tijdvak 10 gaat over de dekolonisatie.
Eeuwen heersten Engelsen, Fransen en ook Nederlanders over landen buiten Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werden vrijwel al deze landen in snel tempo zelfstandig.

In de volgende video van SchoolTV krijg je een korte indruk van de dekolonisatie van Indonesië, dat voor de dekolonisatie Nederlands-Indië heette. Bespreek met een klasgenoot hoe de Indonesiërs zich waarschijnlijk hebben gevoeld onder de heerschappij van de Nederlanders. Bespreek ook wat jouw reactie zou zijn als jij in een gekoloniseerd gebied zou leven. Zou je je schikken of zou je juist in opstand komen?

Colofon

Het arrangement Dekolonisatie hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-07-29 07:58:28
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp Dekolonisatie. Eeuwen heersten Engelsen, Fransen en ook Nederlanders over landen buiten Europa. Dit heet imperialisme. De buitenlandse landen werden werden voor de producten gebruikt maar ook als afzetgebied. Door de komst van meer fabrieken, konden meer producten ook in de koloniën worden verkocht en vanaf dit moment wordt er gesproken van modern imperialisme. Na de Tweede Wereldoorlog werden vrijwel al deze landen in snel tempo zelfstandig. Dit streven naar dekolonisatie gebeurde vaak onder leiding van een nationalistische beweging. Deze weg naar zelfstandigheid ging in sommige gebieden gepaard met geweld zoals de 'politionele actie' van Nederland in Nederlands-Indië en in sommige landen zonder geweld, zoals in India door het geweldloos verzet van Mahatma Gandhi. Het materiaal bespreekt 'het jaar van Afrika' omdat in 1960 werden veel Engelse en Franse kolonies zelfstandig werden. Daarnaast wordt de Japans-Russische oorlog genoemd als voorbeeld van dekolonisatie. Engeland en Frankrijk hadden veel koloniën in Afrika. Het jaar 1960 werd Verdere begrippen die aan bod komen zijn: onafhankelijkheidsbeweging, moederland en politionele acties.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Nationalistische bewegingen in de koloniën en het streven naar onafhankelijkheid; Nationalisme in de koloniën; De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, dekolonisatie, geschiedenis, hv123, imperialisme, nationalisme, onafhankelijkheidsverklaring, politionele actie, stercollectie, verzet

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2017).

Dekolonisatie vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98896/Dekolonisatie_vmbo12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open