Dagboek onderduiken

Dagboek onderduiken

inleiding

 

Beste leerling,


In de les hebben we het leven van de Joden in Nederland tijdens de Duitse bezetting behandeld. Daarin hebben we vooral aandacht gegeven aan het Joodse meisje Anne Frank. Samen met haar gezin en anderen doken zij onder, om zo uit de handen te blijven van de Duitsers. Verder hebben we in de les behandeld waarom Joden wel en niet probeerden onder te duiken. Veel Joden dachten namelijk dat de geruchten die rondgingen over de kampen niet serieus genomen moesten worden. Het kon misschien wel niet zo erg zijn, de Duitsers zouden de Joden te werk stellen en aan de andere kant, onderduiken was gevaarlijk en kon je dood worden. Anderen wilden er liever niet achter komen of de geruchten wel of niet waar waren en probeerden wel onder te duiken. Met de kennis van nu weten we dat de geruchten over de kampen wel waar bleken te zijn en dat onderduiken misschien wel de beste overlevingskans opleverde. Echter was onderduiken ook gevaarlijk en de mogelijkheid dat je verraden of ontdekt werd was altijd aanwezig. Vaak bleven ook niet hele families bij elkaar ondergedoken, waardoor ze gescheiden van elkaar moesten onderduiken, soms helemaal alleen. Moet je, je voorstellen, je bent misschien nog maar een kind en je moet je familie achterlaten en onderduiken bij vreemde mensen die je helemaal niet kent. Afgesloten van de buitenwereld leef je elke dag in een klein kamertje en heb je nauwelijks met iemand contact. Je kunt niet buitenspelen, je hebt niemand om mee te praten en elke dag denk je aan waar je familie is en hoe het met ze gaat. Je bent totaal afhankelijk van de mensen die je helpen en de angst dat je ontdekt wordt is elke dag aanwezig. 

In deze opdracht gaan we ons proberen in te leven in het leven van een Joodse onderduiker. Dit gaan we proberen te doen aan de hand van verschillende bronnen. Sommige bronnen zullen bestaan uit ooggetuigenverslagen. Dit betekent dat deze mensen daadwerkelijk Joodse onderduikers zijn geweest, die de oorlog hebben overleefd en vertellen hoe zij deze tijd beleefd hebben. 

 

De doelen van deze opdracht: 

  • Je kunt aan de hand van verschillende bronnen, je inleven in een Joodse onderduiker.
  • Je schrijft aan de hand van verschillende bronnen een verhaal waarin je de gevoelens en gedachten van een Joodse onderduiker kunt beschrijven. 
  • Je kunt informatie, die je op het internet hebt gevonden, in je verhaal verwerken.
  • Je kunt verantwoorden waar je informatie vandaan haalt.

 

Colofon

Het arrangement Dagboek onderduiken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
jesse marsman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-03-16 14:30:25
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Deze les is geschikt voor 3havo/vwo

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In deze opdracht gaan leerlingen zich proberen in te leven in het leven van een Joodse onderduiker ten tijde van de bezetting (1940-1945)
Leerniveau
HAVO 3; VWO 3;
Leerinhoud en doelen
Jodenvervolging; Duitse bezetting en de Jodenvervolging; De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
dagboek, inleven, joods, onderduiken

Bronnen

Bron Type
http://www.ondergedokenalsannefrank.nl/inhoud.php
http://www.ondergedokenalsannefrank.nl/inhoud.php
Link
http://www.tweedewereldoorlog.nl/themas/vervolging/onderduiken/
http://www.tweedewereldoorlog.nl/themas/vervolging/onderduiken/
Link
http://www.annefrank.org/nl/Subsites/Amsterdam/Tijdlijn/Oorlog/1942/1942/Boris-Kowadlo---Ik-piekerde-er-niet-over/?viewtype=Contextual&subjectId=12176#!/nl/Subsites/Amsterdam/Tijdlijn/Oorlog/1942/1942/Boris-Kowadlo---Ik-piekerde-er-niet-over/?viewtype=Contextual&subjectId=12176
http://www.annefrank.org/nl/Subsites/Amsterdam/Tijdlijn/Oorlog/1942/1942/Boris-Kowadlo---Ik-piekerde-er-niet-over/?viewtype=Contextual&subjectId=12176#!/nl/Subsites/Amsterdam/Tijdlijn/Oorlog/1942/1942/Boris-Kowadlo---Ik-piekerde-er-niet-over/?viewtype=Contextual&subjectId=12176
Link
Aflevering van Vroeger&zo. In deze aflevering zie je nagespeelde stukjes van twee Joodse kinderen die ondergedoken zaten.
http://www.npo.nl/vroeger-zo/27-04-2012/NPS_1197935
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open