Project Anne Frank - 2-vwo+

Project Anne Frank - 2-vwo+

Start project

Het Achterhuis van Anne Frank

Informatie
Het Achterhuis is de titel van het dagboek van Anne Frank. Het beschrijft haar periode in het pand van het grachtenhuis aan de Prinsengracht, waar zij tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie ondergedoken zat. Omdat het een dagboek is en dus de realiteit, lees je dit boek met hele andere ogen. Het zal mooie gespreksvragen oproepen waar jullie over na gaan denken.

Tijdens het onderduiken heeft ze weinig om handen, en je merkt dat de frequentie van het schrijven toeneemt. Ze hebben weinig privacy en zitten 24 uur per dag met elkaar in een kleine ruimte, dus de spanningen nemen ook toe. Heel mooi hoe zij dit ook beschrijft vanuit haar kant. Het is mooi om samen te bespreken hoe dit voor haar was, maar ook hoe het voor de andere onderduikers was (we zien het immers alleen vanuit Annes perspectief). Anne heeft met elk persoon in het Achterhuis een andere band. Verder komt Anne langzaam in de puberteit, waardoor ze anders tegen zichzelf, maar ook tegen de wereld aan gaat kijken.

Op 1 augustus 1944 schrijft Anne voor het laatst in haar dagboek. Een paar dagen later wordt hun schuilplaats ontdekt (ze zijn verraden, maar niemand is er ooit achtergekomen door wie).  Ze overleed in concentratiekamp Bergen-Belsen in februari 1945, waarschijnlijk aan uitputting of ziekte.

Aanpak
Wij hebben tijdens de literatuurlessen de literair technische aspecten zoals opbouw, perspectief en personages besproken. Bij Het Achterhuis focussen we ons ook op het verhaal inhoudelijk en bespreek ik veel gevoelselementen uit het boek met jullie. Het is belangrijk om jullie mee te nemen in de wereld van Anne Frank. Jullie hebben van mij allemaal het boek ontvangen om thuis te lezen. Daarbij een leesplanning. Elke les gaan we samen het stuk bespreken wat je hebt moeten lezen.

Het complete project staat hier op Wikiwijs. Je gaat de komende periode steeds wat opdrachten hier uitvoeren.

Voor de komende weken houd je goed in de gaten tot hoever je moet lezen in Het Achterhuis. De planning staat hier op Wikiwijs, maar is ook in de studieplanner van It's Learning verwerkt, daar vind je welke opdracht bij welke datum hoort. Elke les krijg je een opdracht. In de planning staat waar je je informatie vandaan moet halen en hoe je de opdrachten uit gaat voeren.

Colofon

Het arrangement Project Anne Frank - 2-vwo+ is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Saskia Korf - de Wilde Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-04-01 08:46:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit project gaan we een kijkje nemen in het leven van Anne Frank. Jullie gaan het boek lezen en vragen daarover beantwoorden. Ik heb gespreksvragen voor discussie opgesteld en we gaan een documentaire bekijken. We maken het bouwpakket van de Prinsengracht, een Anne Franktijdschrift en sluiten dit project af met een bezoek aan het Anne Frankhuis. Jullie krijgen een cijfer voor de toets en voor het tijdschrift.
Leerniveau
VWO 2;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Begrijpen; Interpreteren; Literatuur; Lezen van fictionele teksten en literaire teksten (Nederlands);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
anne frank, gespreksvragen, het achterhuis, literatuur, onderduiken, tweede wereldoorlog

Bronnen

Bron Type
De tijdlijn van Anne Frank en Het Anne Frankhuis
http://www.annefrank.org/nl/Subsites/Tijdlijn/#!/nl/Subsites/Tijdlijn/Naoorlogse-periode-1945-heden/50-jaar-als-museum/
Link
Hoe maak je een goede video?
http://www.schooltv.nl/video/het-gouden-oog-2013-hoe-maak-je-een-goede-video-opdracht-voor-school/
Link
Het Klokhuis - Anne Frank (deel 1)
http://www.npo.nl/het-klokhuis/03-05-2012/NPS_1204494
Link
Het Klokhuis - Anne Frank (deel 2)
http://www.npo.nl/het-klokhuis/04-05-2012/NPS_1204496
Link
Wie heeft Anne Frank verraden?
https://www.youtube.com/watch?v=s7jiKO9oyOU
Link
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open