PR filmpje voor Duurzaam Ondernemen

PR filmpje voor Duurzaam Ondernemen

Inleiding

We zijn ons als mensen erg bewust dat we de aarde om ons heen op een minder belastende manier moeten gebruiken, anders is er straks niks meer van over voor de generatie na ons. Ook bedrijven maken zich sterk om duurzamer te worden. Sommige bedrijven maken van Duurzaamondernemen zelfs een marketingstrategie. Dat wil zeggen dat ze zichzelf hiermee in de markt zetten en dat door deze manier van ondernemen de producten van hun bedrijf juíst beter verkopen. In deze opdracht ga je kijken hoe en waarom ze dit doen. Je gaat deze informatie verwerken tot een promotiefilmpje voor de website van een bedrijf.
 

Doel: In deze opdracht ga jij bedrijven helpen om hun duurzame kant in beeld te krijgen. Dat ga je doen door een promotie filmpje te maken.


Stappenplan:

  1. Je begint met opdrachten over Duurzaam Ondernemen
  2. Daarna ga je je verdiepen in PR, film media en promotiefilmpjes
  3. Je gaat samenwerken in een groepje en als groep bezoek je een bedrijf dat Duurzaam onderneemt
  4. Je combineert je kennis van PR met de behoeften van het bedrijf en zet dit om in een draaiboek voor een promotie filmpje
  5. Als groepje filmen jullie bij het bedrijf
  6. Jullie verwerken de ruwe beelden met een Edit programma op de computer
  7. Jullie presenteren als groep de resultaten van dit project aan medestudenten en belangstellenden

Plan van Aanpak

In dit project ga je bepaalde onderdelen alleen doen maar je gaat ook samenwerken. Lees de opdracht goed door en maak een plan van aanpak.
Daarvoor geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer ga je wat doen?
  • Met wie ga je wat doen?
  • Wat heb je hierbij nodig?
  • Wat moet je vooraf regelen?
       

Daarnaast hou je de uren bij dat je bezig bent met dit project. Gebruik hiervoor het onderstaande format.
Je vindt een kopie hiervan in het bijgevoegde document.

Open bestand Urenbriefje

Vooronderzoek

Het is nodig om je verder te verdiepen in de opdracht, om te begrijpen wat er van je verwacht wordt voer je een vooronderzoek uit.  

In de opdrachten activeer je de kennis welke je al over het onderwerp hebt en dit breid je uit met een aantal opdrachten en dit vormt de kapstok waaraan je nieuwe informatie ophangt.

In dit vooronderzoek ga je de term Duurzaam Ondernemen beter bekijken. Wat betekent het, hoe kan het een bedrijf op de kaart zetten, waarom is het belangrijk en hoe kijk je er zelf tegen aan.

Opdracht 1

Geef antwoord op de volgende vragen:

  • Waar denk je aan bij een “Duurzaam bedrijf”?
  • Gaat het in jouw gedachte dan vooral om of het bedrijf een duurzaam product maakt of dat de manier waarop een product gemaakt wordt duurzaam is?
  • Wat vind jij belangrijker?
  • Kan je ook beide doen?
  • Kun je nu al voorbeelden noemen van bedrijven die duurzaam zijn?
  • Wat is er duurzaam aan die bedrijven?
  • Wat vindt je van deze bedrijven?
  • Zou je zelf graag bij een duurzaam bedrijf willen werken?

Opdracht 2

Lees onderstaande definitie en maak de vragen:

Definitie van Duurzaam Ondernemen:

Duurzaam ondernemen is de zowel op korte als op lange termijn gerichte afstemming van interne bedrijfsprocessen op het maximaliseren van de winst, het bijdragen aan het welzijn van de maatschappij (inclusief de eigen werknemers) en de instandhouding van ecosystemen die allemaal beïnvloed (kunnen) worden door de bedrijfsvoering. Hierbij is het nodig om continu dialoog aan te gaan met belanghebbenden om hun zienswijze te achterhalen zodat de interne bedrijfsprocessen en – activiteiten in kwestie ook hierop effectief afgestemd kunnen worden.

 

Zoek de betekenis van de volgende woorden op en vul hiervan het schema in zoals hieronder is afgebeeld. Gebruik hiervoor het woordenschrift in het bijgevoegde document: 
            - Bedrijfsprocessen            - dialoog                    - belanghebbenden
            - Maximaliseren                 - ecosysteem            - zienswijze
 

  • Omschrijf in je eigen woorden wat er met deze definitie bedoeld wordt.
  • Denk je dat het belangrijk is dat een bedrijf hier bewust mee bezig is? Waarom wel/ niet?
 

Open bestand Woordenschrift

Opdracht 3

Een van de bekendste Duurzame Ondernemers is het bedrijf Ben & Jerry’s. Je kent ze vast wel van de kartonnen bakken ijs
en misschien van de schep shop in Amsterdam.

  • Bekijk de website van Ben & Jerry’s (onderstaande link)
  • Wat vind je van de website?
  • Ben & Jerry’s hebben een duurzaam product en een duurzame manier van produceren
    - Omschrijf waarom hun ijs duurzaam is
    - Omschrijf waarom hun bedrijf duurzaam produceert

Ben & Jerry's

  • Op de homepage vind je de banner van “Klimaatrechtvaardigheid nu!” Het filmpje wat hierbij hoort staat onder deze opdracht.
    Bekijk het filmpje.
  • Het filmpje laat zien wat er gebeurd als ijs 2 graden warmer wordt dan zou moeten. In het filmpje zeggen ze dat het een troep geeft maar dat het ook een metafoor is voor de wereld.
    - Wat is een metafoor?
    - Op welke manier is een smeltend ijsje een metafoor voor de wereld?
  • Onder het filmpje wordt uitgelegd wat Klimaatrechtvaardigheid is.
    Leg in je eigen worden uit wat dit betekent.

Klimaat rechtvaardigheid

Verdieping

Je eind opdracht is om met de bril op van Duurzaam Ondernemerschap naar een bedrijf te gaan kijken. Je helpt het bedrijf in beeld te brengen waar het goed in is, en waar het zich in onderscheidt. Dit moet allemaal in een filmpje komen van maximaal 3 minuten. Om deze informatie scherp te krijgen is het goed dat je instrumenten of tools leert gebruiken die iets kunnen zeggen over hoe duurzaam iets is.

Eén van die instrumenten is de Ecologische Voetafdruk. Hieronder meer informatie hier over:

Opdracht 4

Geef antwoord op de volgende vragen:

  • Ga naar onderstaande link van het Wereld natuurfonds
  • Doe de voetafdruktest
  • Maak een screenafdruk van jouw voetafdruk.
  • Hoeveel aardes hebben we nodig als iedereen zou
    leven zoals jij?
  • Welke tips kreeg je om jouw voetafdruk te verkleinen?
  • Welke tip was het meest nuttig?

Voetafdruk test

Opdracht 5

Ook bedrijven laten hun voetafdruk na op deze aarde. Duurzame bedrijven streven er naar om die afdruk zo klein mogelijk te maken. Jouw school probeert dit ook, Nordwin College heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan! Kijk maar in de hal naar onze missie statement:

“Wij inspireren en leren mensen om met passie en vakmanschap te werken aan een duurzame, mooie wereld.”
 

  • Op welke manier kun jij zien dat school werkt aan duurzaamheid?
  • Even terug naar Ben & Jerry’s, wat is hun missie statement?
    (http://www.benjerry.nl/)
  • Ben & Jerry’s is een voorbeeldbedrijf als het gaat om duurzaam ondernemen. Maar er zijn natuurlijk meer goede voorbeelden. Zoek er eens twee op in jouw eigen vakgebied.
  • Leg uit waarom deze bedrijven voorbeelden zijn van Duurzame Ondernemers.

Opdracht 6

Op de website van Ben & Jerry’s vindt je filmpjes, tekst, artikels, petities en interviews. Het is belangrijk om met ondernemers in gesprek te gaan over de visie en motivatie achter het bedrijf. Waarom doen ze wat ze doen, op de manier waarop ze het doen? Wat zijn hun motieven, toekomst plannen en dergelijke.
       

  • Lees een interview met één van de mensen in de raad van bestuur:
    http://www.benjerry.nl/over-ons/bedrijfsstructuur
  • Ze stellen deze mensen veel meer vragen dat alleen wat de naam, leeftijd en beroep is. Dit interview is zo gemaakt dat ze de lezers echt een goed beeld willen geven van wie deze persoon ís. Foto, veel vragen, persoonlijke vragen, beroepsgerichte vragen, e.d.
  • Jullie gaan ook naar een bedrijf en gaan de eigenaar interviewen. Maak alvast een lijst met interview vragen die hem/ haar wilt gaan stellen.
  • Interviewen is niet alleen een lijst met vragen aflopen maar ook doorvragen op de antwoorden van de geïnterviewde. Oefen het interviewen met elkaar.
  • Je kunt een interview op papier uitwerken maar je kunt het ook in een filmpje verwerken  zoals je vaak ziet in net nieuws op tv. Zoek op internet een voorbeeld van een interview waarvan jij vindt dat deze goed is afgenomen. Denk hierbij aan de bovengenoemde punten (doorvragen, type vragen, beeld van de geïnterviewde).
  • Geef aan wat je hier goed aan vindt.

PR

PR, ofwel Public Relations is erg belangrijk voor een bedrijf. Pubic Relations betekend letterlijk de relatie met het publiek. In het Nederlands zou je het kunnen vervangen door Publieke Opinie, waarmee bedoeld wordt: "Hoe kijken mensen naar mijn bedrijf".

Het heeft alles te maken met je uitstraling, reputatie, kwaliteit en service.

De belangrijkste vorm van PR is Mond tot Mond reclame. Uit onderzoek is gebleken dat een mens het meest gevoelig is voor het verkoopverhaal van iemand die uit eigen ervaring spreekt. Dit wordt nog versterkt als hij/ zij zich kan identificeren met deze persoon. Het is belangrijk dat je dit onthoud voor je PR filmpje! Het helpt dus als je duidelijk weet wat je doelgroep is!

Na mond tot mond reclame komt het "zien" van resultaat. Op een vakbeurs kunnen ondernemers stands inricht op een manier dat de klant het product kan "ervaren". Mensen raken geinspireerd en gaan makkelijker over tot koop. Daarom infesteren bedrijven ook een flinke som in beurzen, open dagen en deelname aan evenementen. Het mooie van de hedendaagse techniek is dat je een deel van deze ervaring kunt creeren door een PR filmpje te maken en deze op de website te presenteren.

Opdracht 7

Een PR filmpje is een kort filmpje van maximaal 3 minuten waarin een bedrijf zicht presenteert. Ze laten de klant zien wie ze zijn, wat ze doen en waar ze voor staan. Een goed PR filmpje maakt gebruik van de kracht van multimedia en kan op deze manier een breed publiek bereiken via het internet. Een filmpje kan naast de website ook geplaatst worden op media zoals You Tube, Facebook en dergelijke. 

De manier waarop bedrijven zichzelf presenteren in een de media zegt veel over wie ze willen zijn. De media kleurt de werkelijkheid door deze beelden aan een product of merk te "plakken". Deze informatie slaan je hersens op en als je het product of merk ziet of hoort, wordt de opgeslagen informatie in je hersens meteen gekoppeld aan het beeld wat je waarneemt. Een sterk voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Coca Cola. Dit merk heeft in al zijn filmpjes en campagnes blije mensen, zon, en bruisend glas fris. Dankzij deze jarenlang informatie associeer jij Cola met een prettige ervaring. Denk maar aan het merk en onbewust gaan je mondhoeken iets omhoog. Dat komt omdat je hersens bij deze herinnering een stofje vrij maken wat je gelukkig maakt. Dat stofje is dopamine. Dat kan alleen als jij je verbonden voelt met het beeld wat je ziet. Ieder bedrijf zou dit graag wlllen bereiken met een filmpje! Zo word je onthouden! Een goed PR filmpje laat dus niet alleen zien wat het bedrijf doet maar ook wat het bedrijf wil zijn.

  • Het is belangrijk dat je daarvoor op zoek gaat naar een aantal goede voorbeelden om je van inspiratie te voorzien.
  • Zoek minimaal 3 voorbeelden van PR filmpjes die jij goed vindt
  • Leg per filmpje uit wat je hier in aanspreekt
  • Wat kun je zeggen over de doelgroep?
  • Welk beeld wil het bedrijf van zichzelf geven?

Uitvoering

Jullie gaan een aantal bedrijven bezoeken. Deze bedrijven zijn vooraf al door school benadert om aan dit project mee te werken. Je wordt ingedeeld in een groepje en met dit groepje ga je het PR filmpje maken voor een bedrijf. Jullie gaan naar het bedrijf en krijgen hier een rondleiding. Kijk goed om je heen zodat je weet wat je straks in je filmpje terug wilt laten komen. Je gaat in gesprek met de eigenaar en interviewt deze. Jullie maken afspraken over wat je in het filmpje wilt laten zien. Het bedrijf is hierin de lijdende partij, het gaat over zijn onderneming en het moet passen bij het imago van het bedrijf!

Opdracht 8

  • De groepjes worden ingedeeld
  • Je krijgt te horen naar welk bedrijf jouw groepje gaat
  • Kijk op de kaart waar dit bedrijf zich bevindt
  • Bekijk de website van deze bedrijven
  • Schrijf voor jezelf steekwoorden op, denk aan:
    - Branche
    - Waar verdient het bedrijf geld mee?
    - Op welke manier is het duurzaam?
    - Wat valt je op?
    - Waarin onderscheidt dit bedrijf zichzelf?

 

Materiaal

Nu je weet voor welk bedrijf je een PR filmpje gaat maken is het belangrijk dat je een draaiboek maakt. Een draaiboek geeft de grote lijnen aan wat je wilt gaan laten zien. Voor je aan een draaiboek begint moet je helder hebben welke materialen je kunt gaan gebruiken. Je kunt voor één medium kiezen of een combinatie maken van meerdere.

Handycam
Dit is een camera op handformaat die beeld en geluidsopnamen maakt. Je kunt ze makkelijk meenemen en ze werken simpel. Denk wel goed om de batterij! Zorg dat je altijd een extra batterij bij je hebt! En controleer hoe vol de batterij nog zit voor je weg gaat. Met een handycam kun je dus snel en makkelijk shots maken van iets wat je wilt laten zien. Het risico van een handycam is dat de beelden "zenuwachtig" worden omdat je makkelijk beweegt. Het is dus aan te raden om gebruik te maken van een statief en tijdens het filmen rustige bewegingen te maken met de camera.

Camera op de mobiel
Je kunt ook gebruik maken van de camera op je mobieltje. Zorg dan wel dat hij het met HD kwaliteit opneemt! Hierdoor worden de beelden scherper maar het bestand ook groter. Zorg dus voor genoeg opslag capaciteit op je mobiel! Een extra SD kaartje is wel zo makkelijk! Ook een powerbank of twee is geen luxe. Het opnemen van filmpje met een hoge resolutie vergt veel van je batterij.

Flipcam
Dit is een klein apparaat, vergelijkbaar met een mobieltje. Hier kun je net als bij een handycam beeld en geluidsfragmenten opnemen. Er zit een USB aansluiting op waardoor je het toestel makkelijk aan een computer kunt hangen en de beelden kunt importeren voor bewerking. Ook bij dit apparaat is het zaak om te zorgen voor stabiele filmbeelden. Een groot statief is ideaal maar ook een kleine driepoot kun je gebruiken om de camera ergens op te stellen.

Camera & microfoon
Als je het echt goed wilt doen zal je naast de bovengenoemde camera's ook gebruik moeten maken van een professionele camera. Dit zijn de camera's die mensen op hun schouder hebben of op een statief met hierbij vaak een losse microfoon. Deze camera's zijn geavanceerd en kunnen kwalitatief mooie beelden maken. Deze camera's kun je op verschillende manieren instellen waardoor ze optimaal filmmateriaal maken in verschillende situaties. Hier heb je echter wel de nodige kennis van nodig. Het is dan ook het advies om mensen te benaderen die dit hebben en deze te betrekken bij je project zodat ze jullie kunnen ondersteunene bij het maken van de filmbeelden.

Drones
Je kunt tegenwoordig ook hele mooie beelden maken met een drone welke is uitgerust met een camera. Drones zijn er is honderden vormen en maten met ook weer alle mogelijke typen camera's. Het is zeker een aanrader om drone beelden te gebruiken in je PR filmpje! Misschien ken je iemand die een dergelijke drone heeft en wel wil inzetten maar het kan ook zijn dat je een bedrijf of opleiding moet vragen hierbij te helpen. Je vindt hier een aantal voorbeelden van onder het kopje Bijlage I. Hou er rekeing mee dat vliegen met een drone iets is waar je eerst mee moet oefenen en wat aan regels is gebonden! Kijk voor wet en regelgeving ook in Bijlage I.

Opdracht 9

  • Op school bereid je het bezoek aan de bedrijven voor met je begeleider
  • Vergelijk jouw aantekeningen van het bedrijf met die van je teamgenootjes
  • Welke materialen heb je nodig om alles te filmen, fotograferen en voor de interviews?
  • Bespreek met elkaar wat voor ideeën iedereen heeft voor het filmpje en het interview.
  • Verwerk deze gegevens in een draaiboek.

 

Een draaiboek geeft in grote lijnen weer wat je zou willen filmen, welk verhaal je wilt vertellen. Je bepaald vooraf al door wat voor bril je gaat kijken. Wordt het een zakelijk verhaal, ga je een proces in beeld brengen en hier uitleg bij geven, speel je een sketsh, enz. Een draaiboek zorgt voor overzicht en efficentie. Hoe meer ruw materiaal je filmt, hoe meer je moet editen.

Verwerking

Nu je het ruwe materiaal gemaakt hebt kun je dit gaan verwerken. Het verwerken heet Editen. Je kunt je filmmateriaal op een computer zetten en met een speciaal programma gaan bewerken. Het programma laat je het gefilmde frame voor frame zien. Je kunt hier stukjes knippen, plakken, geluid toevoegen of juist weghalen. Je kunt tekst toevoegen en effecten gebruiken zodat het uiteindelijk een gelikt eindresultaat heeft. Welk programma je gebruikt, hangt af van het type computer. Gebruik je een Apple, of een computer met Windows. Gebruik je een tablet of PC. Omdat het per systeem anders werkt staat in de kopjes hieronder in Bijlage II, per systeem een instructie over het editen van filmmateriaal.

Lees nogmaals de opdracht goed door en verdiep je in het programma van jullie keuze voor de bewerking van je filmbeelden. Vraag gerust om hulp!

Opdracht 10

Gebruik de informatie in over het editen van ruw materiaal:

  • Verwerk je ruwe materiaal tot een filmpje van ca. 3 minuten
  • Verwerk hier effecten en muziek in
  • Zorg er voor dat het resultaat professioneel is
  • Vraag het andere groepje en begeleiders om feedback
  • Maak een USB stick voor het bedrijf met hierop jullie filmpje

Opdracht 11

  • Jullie gaan je project presenteren aan een groepje mensen waaronder de directie van school, leden van het Eco team, docenten, de andere projectleden en belangstellenden van de bedrijven.
  • Bereid je presentatie voor. Een presentatie is meer dan alleen het filmpje van 3 minuten van een bedrijf. Het gaat om de presentatie van het hele project en wat je geleerd hebt de afgelopen periode.
  • Oefen je presentatie en vraag om feedback
  • School zorgt na afloop dat de filmpjes op de website komen

Opdracht 12 Evaluatie

Om te leren van de opdracht, is het goed om te weten of je ‘Plan van Aanpak’ volgens verwachting is verlopen. Ieder van het groepje maakt een individuele evaluatie. Geef hiervoor antwoord op de volgende vragen:  

  • Wie heeft wat gedaan?
  • Heeft iedereen zich gehouden aan de afspraken?
  • Was de locatie in orde, was het materiaal dat je mee hebt genomen goed genoeg?
  • Zijn jullie zelf tevreden over het resultaat?
  • Wat ga je bij een volgende opdracht anders of beter doen?

Bijlage I Websites

Vliegend.nl
Bedrijf met specialisme: drones. Hier kun je terecht voor vragen, advies en hulp bij het filmen. Zij kunnen eventueel ook materiaal leveren om opnamen mee te maken.

D'Drive
Opleiding voor Film & Media. Deze studenten kunnen je helpen bij het filmen met professionele apparatuur en eventueel ook bij het editen.

Stenden Hogeschool
Opleiding Media & Entertainment

Inn Holland
Opleiding Media & Entertainment Management

GPtv
Je kunt als voorbereiding op je opdracht een afspraak maken bij een lokaal TV station voor advies en hulp. GPtv is hier een voorbeeld van.

Veilig vliegen met Drones
Op de website van de Rijksoverheid vindt je alle informatie omtrent wet- en regelgeving voor het vliegen met een drone.

Bijlage II Editen

In de kopjes hier onder vind je informatie en instructies over het editen van filmmateriaal.

Windows Movie Maker

Video bewerken Deel 1

Video bewerken Deel 2

iMovie op de computer

Video bewerken met iMovie

iMovie App

Video bewerken met de App

Drones

Beelden van Drones verwerken

Bijlage III Best Practices

Voorbeelden van PR filmpjes kunnen als inspiratie dienen voor je eigen project. Hieronder heb je een aantal voorbeelden uit verschillende beroepstakken en met verschillende doeleinden.

Plosplan Bio-Energie

Plosplan Bio-energie

Kraanverhuurbedrijf De Boer Burgum

Leerbedrijf van het jaar De Boer Burgum

Bierbrouwerij Us Heit

Bierbrouwerij Us Heit

Orchidee kwekerij Sion

Orchideeen kwekerij Sion

Melkveehouderij berijf

Veehouderij bedrijf

Voor de docent

Beste collega,

Hieronder staat informatie die u kunt gebruiken om dit project vorm en inhoud te geven.


- Wat wilt u bereiken met de leerlijn?
De student kan zelfstandig een PR filmpje maken wat geschikt is voor de website van het (stage) bedrijf.

- Hoe is de leerlijn opgebouwd?

  1. Student krijgt op school informatie over PR, wat en waarom. Les over het gebruik van Apple Movie Maker en het gebruik van verschillende camera’s. Basismateriaal vindt u in dit arrangement.
  2. Organiseer een presentatie van HBO studenten over PR Filmpjes (do en don’t). Informatie over geschikte HBO scholen in bijlage I.
  3. Organiseer voor de studenten een workshop vliegen met drones met camera van bijvoorbeeld bedrijf Vliegend.nl (gegevens in de bijlage I).
  4. Studenten gaan vervolgens in tweetallen/ drietallen aan de slag bij een bedrijf om hiervoor een PR filmpje te maken. Geef ze vanuit school begeleiding om de wensen van het bedrijf in kaart te brengen en gaan vervolgens met verschillende camera’s (drone, handycam, flipcam e.d.) het ruwe materiaal filmen.
  5. Op school wordt dit verwerkt tot een filmpje onder begeleiding van een docent. Daarna krijgt ieder tweetal/ drietal feedback van een HBO student van de NHL Multimedia Design om het product te perfectioneren.
  6. Daarna volgt de presentatie aan medestudenten en opdrachtgever. Dit onderdeel kan beoordeeld worden voor bijvoorbeeld Nederlands en/of het project als geheel.

- Welke begrippen uit het competentiemodel mediawijsheid komen aan bod?

Begrip: Zien hoe media de werkelijkheid kleuren -  Kracht van media. Hoe draagt media bij aan het imago van het bedrijf?
Gebruik: Apparaten, software en toepassingen gebruiken - Maken en verwerken ruwe beelden
Communicatie: Content creëren - Ruw materiaal verwerken tot PR materiaal
Strategie: Doelen realiseren met media - Opdrachtgever is tevreden, filmpje draagt bij aan het imago van het bedrijf.