De boer op

De boer op

Wat is het doel van deze leereenheid?

Hoe ziet de planning eruit

Week 1: Introductie en kennis making. (gastspreker oud leerling?)

Week 2: Kies een bedrijf en interview de bedrijfsleider.

  • Vorm een groep.
  • Wie is de voorzitter, secretaris, welke taken hebben de leden?
  • Maak vragen voor dit bedrijf en onderzoek dit bedrijf via internet.

Week 3: Kies een thema, werk deze uit voor een presentatie aan het einde van de cyclus.

Week 4: werken aan het thema

Week 5: werken aan het thema

Week 6: werken aan het thema

Week 7:Presentatie: Maak een voorstelling, PowerPoint, presentatie op een andere wijze voor de groep, ouders en het bedrijf.

Wat is de leerinhoud?

De leerinhoud:

Vak kennis opdoen

Vakvaardigheden opdoen

Taal en rekenvaardigheden

Leren presenteren

Economie

Samenwerken

 

 

Contacten leggen

Interactief werken (geen spelletjes!)

Wat zijn de leeractiviteiten?

Het herkennen van het bedrijf, bedrijf geschiedenis, vaardigheden en kennis, meewerken op het bedrijf daar bewijslast van maken. (foto’s video)

Afspraken maken, samen werken en organiseren.

Ontdek de agrarische wereld in jou woonomgeving.

Bedrijven in Twente teelt, veeteelt, verwerking.

Verdieping.

Open teelt

Open teelt (akkerbouw, boomgaard, bollenveld)

Uitleg van de sector

Het Activiteitenbesluit geeft voorschriften voor de sector open teelt.

BoomgaardOpen teelt is het telen van gewassen in de open lucht, zoals:

  • akkerbouw
  • fruit in boomgaarden
  • bloembollen

De gewassen staan in de volle grond of op substraat. Substraat is een groeimedium en bestaat bijvoorbeeld uit steenwol, kokosvezel of veen.

Akkerbouwbedrijven type A

Akkerbouwbedrijven zijn nogal eens type A-bedrijven (geen melding nodig). Dat is anders dan voorheen, onder het voormalige Besluit landbouw. Akkerbouwbedrijven waren onder het voormalige Besluit landbouw wel meldingsplichtig, voor zover het Wm-inrichtingen waren (artikel 7 van het voormalige Besluit landbouw).

Voorwaarde om onder het Activiteitenbesluit type A-bedrijf te kunnen zijn, is, dat er binnen de inrichting (boerderij + bijbehorende gebouwen) geen van de activiteiten van hoofdstuk 3 en 4 Activiteiten plaatsvinden, of slechts één van de uitzonderingen. Ook moet zijn voldaan aan de andee criteria van de definitie van inrichting type A.

De opslag van kunstmest, een koelinstallatie, afvalstoffen van buiten de inrichting, dieselpompen, enzovoort, kan ervoor zorgen dat het geen type A-bedrijf is (maar type B of eventueel type C).

Kenmerkende activiteiten naar milieuthema

Milieuthema's bij de sector open teelt:

  • Energie
  • Geluid
  • Geur
  • Bodem
  • Lozen
  • Veiligheid

De voorschriften voor energie en geluid gelden voor de hele inrichting.

Openteelt

Grasland bemesting

Gesloten teelt

Gesloten systeem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Ga naar: navigatie, zoeken

In de natuurwetenschap is een gesloten systeem in strikte zin, een systeem dat geen materie en/of energie uitwisselt met de omgeving. In de praktijk spreekt men vaak van een gesloten systeem als er een beperkte uitwisseling plaatsvindt. Bepaalde thermodynamische wetten, zoals de Tweede wet van de thermodynamica hebben specifiek betrekking op gesloten systemen. Een (hypothetisch) gesloten systeem dat niet alleen geen materie maar ook geen energie uitwisselt wordt ook wel een geïsoleerd systeem genoemd.

In de politiek spreekt men van een 'gesloten systeem' wanneer de besluitvorming een gebrek aan openheid vertoont, en niet of nauwelijks toegankelijk is voor buitenstaanders. Onder de naam 'glasnost' probeerde partijleider Michail Gorbatsjov aan het eind van de jaren 1980 openheid te brengen in de politieke situatie van de Sovjet-Unie.

In de rechtswetenschappen spreekt men van een 'gesloten systeem' (of 'gesloten stelsel') als een bepaald begrip wettelijk gedefinieerd is door een opsomming van een beperkt aantal mogelijkheden. Als het begrip wordt gedefinieerd door een omschrijving, waar in principe steeds meer vormen aan kunnen voldoen, spreekt men van een open systeem.

 

 

Biosfeer experimenten[bewerken]

Biosfeer 2 is een ecologisch experiment waarin geprobeerd werd om mensen te laten leven in een afgesloten systeem waar alleen energie in de vorm van zonlicht aan werd toegevoegd. Het experiment is uitgevoerd in de Verenigde Staten eind jaren 1980 en begin jaren 1990. In de Sovjet-Unie was al eerder een vergelijkbaar experiment gedaan onder de naam BIOS-3.

Tuinbouw[bewerken]

In de plantenteelt in de glastuinbouw is er ook sprake van een gesloten teeltsysteem. Er wordt dan geteeld op stromend water dat hergebruikt wordt, zodat er geen meststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen naar het milieu weglekken. Regenwater wordt opgevangen in een waterbassin en gebruikt voor de verder teelt. In dit systeem worden luchtramen gebruikt, waardoor o.a. nog CO2 naar het milieu weglekt. Ook wordt er nog extra warmte toegevoerd.

Een nieuw systeem dat nu op een tomatenteeltbedrijf als proef wordt toegepast is een totaal gesloten systeem. Hier zijn geen luchtramen meer aanwezig en wordt de lucht met luchtbehandelingsapparatuur behandeld. Zowel de temperatuur, het CO2-gehalte als de luchtvochtigheid worden zeer nauwkeurig geregeld. 's Zomers is er door de instraling van de zon een overschot aan warmte dat in een waterbron in de grond wordt opgeslagen om 's winters weer gebruikt te worden met behulp van een warmtepomp. Extra warmte (aardwarmte) wordt uit een 50 tot 100 m diepe bron aan het grondwater onttrokken voor de benodigde extra verwarming.

Gesloten teelt

Veeteelt

Veeteelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Bioscoopjournaal uit 1952 over de Zeeuwse landbouwdagen waarin aandacht voor de paardenfokkerij, en een tentoonstelling waarop trekpaarden en rundvee worden gepresenteerd.
 
Melkkoeien in een moderne open serrestal. Ze blijven vaak gedurende het hele jaar binnen

Veeteelt of veehouderij is de tak van landbouw waarbij men vee houdt voor het verkrijgen van melk, eieren, vlees of bont. Door selectief te kruisen kunnen de gewenste eigenschappen van het nageslacht verbeterd worden.

Veeteelt kan worden onderverdeeld in een groot aantal takken, waaronder:

Intensieve veehouderij is een andere benaming voor de niet grondgebonden veehouderij zoals de varkenshouderij, pluimveehouderij, pelsdierhouderij. Een opkomende vorm van intensieve veeteelt is de aquacultuur (viskwekerij).

Veeteelt in Nederland[bewerken]

Omvang[bewerken]

Er worden in de Nederlandse agrarische sector meer dan 100 miljoen dieren (varkens, runderen, geiten, kippen en schapen) gehouden. [1]

Dier Aantal 2006 Aantal 2007 Aantal 2012
runderen (vlees- en melkvee)  3,8 miljoen  3,7 miljoen  3,9 miljoen
schapen en geiten  1,7 miljoen  1,3 miljoen  1,4 miljoen
varkens 11,6 miljoen  11,6 miljoen  12 miljoen
kippen (vlees- en legkippen)  83 miljoen  92,7 miljoen  95 miljoen
totaal: 100,1 miljoen 109,3 miljoen 112,3 miljoen

Daarnaast zijn er nog kalkoenen, eenden en konijnen. Volgens het Productschap voor Pluimvee en Eieren werden in 2009 bijna 10 miljard eieren gelegd, een groot deel daarvan wordt geëxporteerd.

In 2012 werden 552,5 miljoen runderen, geiten, varkens, schapen en pluimvee geslacht.[2] Dat dit aantal groter is dan het aantal dieren dat in Nederland wordt gehouden komt doordat bijvoorbeeld een vleeskip slechts enkele maanden (6 weken voor een 'plofkip') leeft voordat deze naar de slacht gaat, waarna zijn plaats in de stal weer wordt ingenomen door een ander vleeskuiken - het aantal vleeskippen dat op enig moment gehouden wordt ligt dus stabiel op ca. 50 miljoen, terwijl er jaarlijks toch 500 miljoen worden geslacht.

geslachte dieren Aantal 2006 Aantal 2012
runderen  1,9 miljoen  1,9 miljoen
schapen en geiten  0,7 miljoen  0,6 miljoen
varkens 14 miljoen  14 miljoen
kippen  404 miljoen  534 miljoen
totaal: 420,6 miljoen 550,5 miljoen
 
 

Melk koeien, varkens, zorgboerderij

Kippen boerderij

Zuivelboerderij en buffels

Akkerbouw

Akkerbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Landbouw in Soedan door een Noeba-vrouw

Akkerbouw is een vorm van landbouw: het is het geheel van economische activiteiten waarbij het natuurlijke milieu wordt aangepast ten behoeve van de productie van planten voor menselijk gebruik. Afhankelijk van het product, de productiemethode en het niveau van welvaart wordt gebruikgemaakt van een groot aantal uiteenlopende technieken, variërend van het werken met eenvoudige werktuigen tot het gebruik van grote machines, waarbij arbeid steeds meer vervangen wordt door machines.

Gewassen[bewerken]

Belangrijke akkerbouwgewassen zijn aardappelen, graansoorten (zoals mais, rijst, tarwe, gierst, haver), vlas, katoen, tabak, suikerbieten, koolzaad, maar ook de kleinere gewassen als karwij, blauwmaanzaad, boekweit, erwten, tuinbonen, kanariegras en cichorei behoren ertoe.

Werktuigen[bewerken]

Landbouwwerktuigen en gereedschappen in de akkerbouw zijn:

Akkerbouw en loonwerkbedrijf

Economie

Economie van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Ga naar: navigatie, zoeken
Economie van Nederland
Munteenheid 1 euro (€) = 100 cent
Fiscaal jaar kalenderjaar
Handelsorganisaties EU, WTO and OESO
Statistieken
BBP Rang (2005) 16e in nominaal volume (2014); 7e in nominaal volume per hoofd; 6e in volume in koopkrachtpariteit; 15e in koopkrachtpariteit per hoofd.
Bruto Binnenlands Product (2014) $798,2 miljard
Bruto Nationaal Product (2014) $880,4 miljard
Economische groei (BBP) (2014 Q2) 0,9%
BBP per hoofd (2014) $52,249
BBP per sector (2012) landbouw (2,5%), industrie (24,9%), diensten (72,6%)
Inflatiepercentage (juli 2014) 0,9%
Beroepsbevolking (2013) 7,939 miljoen
Werkloosheidspercentage (juni 2014) 8,4%
Belangrijke industrieën elektronica en communicatiemateriaal, metalen, chemicaliën, petroleum, voedselverwerking, visserij, landbouw gerelateerde producten
Handelspartners
Uitvoer (2012) $540,3 mld
Belangrijkste partners (2012) Duitsland 26,5%, België 13,7%, Frankrijk 8,8%, Verenigd Koninkrijk 8%, Italië 4,5%
Invoer (2012) $476,5 mld
Belangrijkste partners (2012) Duitsland 13,8%, China 12%, België 8,4%, Verenigd Koninkrijk 6,7%, Rusland 6,4%, Verenigde Staten 6,1%
Openbare financiën
Overheidssaldo (% van BBP, 2013)
Staatsschuld (% van BBP, 2013) 73,5%
Openbare schuld (2011) €393 mld
Externe schuld  
Opbrengsten (2012) €358,4 mld
Uitgaven (2012) €389,4 mld
Donor van economische hulp (2004) $4 mld

Nederland is een welvarend land met een open economie die zwaar leunt op buitenlandse handel. De economie wordt getypeerd door stabiele verhoudingen, relatief lage inflatie, een gezond financieel beleid en een belangrijke rol als Europese transportader. Voedselverwerking, chemie, olieraffinage en de fabricage van elektrische apparaten zijn de belangrijkste industriële activiteiten.

In de intensieve, gemechaniseerde land- en tuinbouw werkt weliswaar slechts 4% van de Nederlandse beroepsbevolking, maar er worden door de sector enorme hoeveelheden voedsel voor de voedselverwerkingsindustrie en de uitvoer geproduceerd. Na de Verenigde Staten is Nederland het tweede uitvoerland op het gebied van land- en tuinbouwproducten[1]. De Nederlandse economie is ongeveer de vijftiende tot twintigste economie van de wereld, afhankelijk van hoe er gemeten wordt. Nederland was eerder nog de tiende economie ter wereld, maar werd ingehaald door snel groeiende economieën als Mexico en Zuid-Korea.

De Nederlandse economie maakte eind jaren 90 een grote groeispurt door met groeicijfers boven de 4%. In de eerste jaren na de eeuwwisseling is deze groei afgenomen. De internetzeepbel en de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. In 2006 en 2007 groeide de economie weer met meer dan 3%, maar naar aanleiding van de wereldwijde crisis was er in 2009 een krimp van 3,5%, gevolgd door een zeer beperkte groei en een flink stijgende staatsschuld en werkloosheid vanaf 2010 tot heden.

Nederland was één van de eerste landen die het besluit aangaande de euro als Europese munteenheid hebben geratificeerd. Sinds 1 januari 2002 is de munt er het enige wettige betaalmiddel (met overgangsperiode voor inwisseling). In de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba is de Amerikaanse dollar per 1 januari 2011 wettig betaalmiddel (wederom met overgangsperiode).[2]

 

Economie in de tuinbouw

Plantenteelt op het Nordwincollege

Hoe presenteer je het geleerde?

Hoe maak je een presentatie?
Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden

Beoordelingsformulier

3. De beoordeling

 

Hoe beoordeelt de docent/examinator jou?

Algemene regels hiervoor staan in het examenreglement van de school.

We leggen hier kort uit hoe de beoordeling van een PvB gaat.

 

  • Het arrangement De boer op is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hans Mulder Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-03-09 09:52:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In de groene oriëntatie gaan de leerlingen aan de slag. Leerlingen worden voorbereid op de werelden die van af klas 3 gestart worden. Wanneer er al een duidelijke keuze gemaakt is kan een leerling kiezen voor de VMR opleiding.
    Leerniveau
    VSO;
    Leerinhoud en doelen
    Natuur- en milieueducatie; Plantenteelt;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    groene ruimte, orienteren, vmr

    Bronnen

    Bron Type
    Bedrijven in Twente teelt, veeteelt, verwerking.
    https://youtu.be/MdrLkeyxuc8
    Video
    Openteelt
    https://youtu.be/Rnxkh-vESDE
    Video
    Grasland bemesting
    https://youtu.be/iK7OcB3p1ug
    Video
    Gesloten teelt
    https://youtu.be/E318wX38Sqc
    Video
    Melk koeien, varkens, zorgboerderij
    https://youtu.be/J9mBibjNYFU
    Video
    Kippen boerderij
    https://youtu.be/N-E2ub8RsYk
    Video
    Zuivelboerderij en buffels
    https://youtu.be/anY_di0PVnY
    Video
    Akkerbouw en loonwerkbedrijf
    https://youtu.be/jQ32cWu4-Ew
    Video
    Economie in de tuinbouw
    https://youtu.be/L_Tgw0hyZQk
    Video
    Plantenteelt op het Nordwincollege
    https://youtu.be/UklROAAPTW4
    Video
    Hoe maak je een presentatie?
    http://www.campagneleersucces.nl/producten/checklist-presentatie-geven-2f-28
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.