Voeding zwangere- en kraamvrouw

Voeding zwangere- en kraamvrouw

Inleiding

Beste leerlingen,

In het 3e jaar van de opleiding verpleegkundige niveau 4 volgen jullie lessen over zwangeren, barenden en kraamvrouwen. Diverse onderwerpen komen hierbij aan bod. Een van de onderwerpen die behandeld wordt in deze periode is de voeding aan zwangeren en kraamvrouwen. Op deze website zullen jullie de informatie kunnen vinden die behoort bij dit onderwerp, dit ondersteunt de les die hierover gegeven gaat worden. In de eerste twee onderdelen wordt uitleg gegeven over voeding aan zwangere vrouwen en voeding aan kraamvrouwen. Bij beide doelgroepen is er een verhoogde kans op obstipatie en bloedarmoede. Bij deze aandoeningen zijn voedingsadviezen erg belangrijk. Deze aandoeningen worden daarom apart uitgelegd.

Succes!

Voeding zwangere vrouwen

Vroeger dacht men dat zwangere vrouwen voor twee moesten eten. Dat is een fabel. Wel moeten ze goed opletten wat ze eten. Gevarieerde voeding samen gesteld uit de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.

De volgende regels zijn belangrijk:

  • Eet gevarieerd, niet teveel en beweeg voldoende
  • Eet volop fruit, groente en brood en gebruik minder verzadigd vet
  • Eet voldoende zuivelproducten
  • Ga veilig met voedsel om, vermijd infecties in de zwangerschap

In de PowerPoint presentatie is het belang van enkele voedingsstoffen verder uitgewerkt.

 

In het filmpje krijg je een duidelijke uitleg over de Schijf van Vijf te zien.

Voeding kraamvrouwen

Een kraamvrouw moet herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Ze heeft een grote klus geklaard. Voor het hertsel is veel energie nodig. Dat wordt geleverd door de voeding die ze inneemt. Het is dus belangrijk voor de kraamvrouw om goed te eten. Vaak is ze echter moe van onderbroken nachten, de zorg voor de baby en al het bezoek dat langskomt. Een nieuw en druk leventje. Eten mag er echter niet bij inschieten en is zeer belangrijk. Niet alleen dat ze eet, maar ook vooral wat ze eet is belangrijk. Ze moet via haar voeding voldoende energie binnen krijgen. De volgende adviezen kan je de kraamvrouw geven:

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Maak gebruik van de Schijf van Vijf voor het samenstellen van je maaltijd
  • Eet volop fruit en groente
  • Eet voldoende zuivelproducten

Veel vrouwen geven borstvoeding. Moet hun voedingspatroon dan aangepast worden? Dit is nader uitgewerkt in de PowerPoint presentatie.

 

 

Veel voorkomende aandoeningen

Zwangere vrouwen en kraamvrouwen hebben beiden een verhoogde kans op obstipatie en bloedarmoede. Bij deze aandoeningen zijn voedingsadviezen erg belangrijk. Daarom worden deze aandoeningen nader uitgelegd.

Obstipatie

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op obstipatie. Onder invloed van progesteron is de peristaltische darmbeweging trager, waardoor de ontlasting indroogt en hard wordt. De stoelgang wordt daardoor moeilijker en soms ook pijnlijk. Daarnaast bewegen zwangere vrouwen in de laatste maanden minder, ook dit heeft een nadelige invloed op hun ontlastingspatroon.

Kraamvrouwen hebben ook een verhoogde kans op obstipatie. De defaecatie moet na de partus weer op gang komen. Tijdens de uitdrijving is de endeldarm namelijk geleegd. Tijdens de bevalling eet de vrouw niet of nauwelijks. Vaak hebben vrouwen een gevoelige vagina en anus na de bevalling. De vrouwen durven daarom minder te persen op de ontlasting. Daarnaast bewegen ze veel minder in de eerste dagen na de bevalling. De ontlasting droogt in en wordt hard. Dit heeft een nadelige invloed op de stoelgang.

Voedingsadviezen die je kan geven bij obstipatie:

  • Voldoende drinken
  • Vezelrijke voeding nuttigen: brood, granen, pasta, groente en fruit

In het filmpje wordt uitgelegd wat je kan doen bij obstipatie.

 

 

Bloedarmoede

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op bloedarmoede. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer ijzer nodig. De baby legt namelijk een ijzervoorraad aan in de lever. Deze ijzerreserve is groot genoeg voor 6 maanden borstvoeding. Deze reserve is nodig, omdat moedermelk weinig ijzer bevat. Gedurende de zwangerschap heeft de vrouw daarom extra ijzertoevoer nodig. Gebrek aan ijzer veroorzaakt anemie (bloedarmoede) en dit wil je voorkomen.

Verschijnselen van anemie zijn vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en het gevoel te gaan flauwvallen. Het onderzoeken of iemand anemie heeft gebeurt door bloedonderzoek. Hierbij wordt bepaald hoe hoog het HB(hemoglobuline)- gehalte in het bloed is. Een normale HB waarde voor een  vrouw is 7,5 - 10 mmol/l. Bij anemie is het lager dan 7,5.

De behandeling van anemie bestaat uit  ijzerrijke voeding. Hiermee kan een HB aanzienlijk stijgen.  Als dit niet voldoende werkt dan kunnen ijzerpreparaten nodig zijn.

Kraamvrouwen hebben ook een verhoogde kans op bloedarmoede. Dit wordt veroorzaakt door het bloedverlies tijdens de bevalling. Na een bevalling kunnen vrouwen al erg vermoeid zijn, bloedarmoede is dan een zeer vervelende bijkomstigheid. Bij een laag HB kan ijzerrijke voeding en rust dit herstellen. Bij een te laag HB gehalte in het bloed zal het slikken van ijzerpreparaten of het geven van een bloedtransfusie nodig zijn om het HB te laten herstellen. 

Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten zijn:

  • Groente
  • Noten
  • Rood vlees
  • Volkoren pasta
  • Brood
  • Eieren
  • Muesli
  • Kip
  • Appelstroop

Bij de samenstelling van de maaltijden kan dus het beste gebruik worden gemaakt van bovenstaande middelen.

Vitamine C stimuleert de opname van ijzer in het lichaam. Het is dus goed om fruit te combineren met een ijzerrijke maaltijd. Zuivelproducten verminderen de opname van ijzer. Het is dus af te raden om zuivelproducten te combineren met een ijzerrijke maaltijd. Zuivelproducten kunnen dus beter als tussendoortje worden genuttigd.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat bloedarmoede is.

Bronvermelding

Onderstaande bronnen heb ik gebruikt bij het maken van deze Wiki.

Boeken:

  1. Jonge de, T., Pasch van der, J.W.M., Schenkenberg van Mierop, S.S. (2013). Kraam, kind, jeugd in het ziekenhuis 1. Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.
  2. Reede de, A. (2003). Begeleiding bij borstvoeding. Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en de stischting Zorg voor borstvoeding

Websites

  1. Voeding zwangeren geraadpleegd via: https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger.aspx

  2. Voeding kraamvrouw geraadpleegd via: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/voeding-en-eten-tijdens-de-zwangerschap/welke-voeding-mag-je-na-de-bevalling/item68002

  3. Voeding kraamvrouw geraadpleegd via: http://www.lalecheleague.nl/

  4. Voeding kraamvrouw geraadpleegd via: http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/

  5. Obstipatie geraadpleegd via: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verstopping.aspx

  6. Bloedarmoede geraadpleegd via: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/achtergronden-schijf-van-vijf.aspx

  • Het arrangement Voeding zwangere- en kraamvrouw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    vzvp wincampus Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-03-27 08:53:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/tOYxuZLQL3U
    https://youtu.be/tOYxuZLQL3U
    Video
    https://youtu.be/qGVOfIvkFaU
    https://youtu.be/qGVOfIvkFaU
    Video
    https://youtu.be/7OoZ5CYDGU0
    https://youtu.be/7OoZ5CYDGU0
    Video
    http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/achtergronden-schijf-van-vijf.aspx
    http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/achtergronden-schijf-van-vijf.aspx
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.