Samenwerken en communiceren

Samenwerken en communiceren

Samenwerken en communiceren (2.2.2, 4.5.3)

Categorie/kernconcept: 2.2 Software

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

2.2.2 De docent toont aan dat hij de vaardiheden beheerst om met software effectieve samenwerking en communicatie tot stand te brengen.

  • Bestanden delen met anderen door gebruik te maken van toepassingen voor online samenwerking en bestandsdeling, zoals bijgvoorbeeld Microsoft Sharepoint, GoogleDrive en Dropbox

  • Gesprekken voeren via de computer, ook met een groep. Bijv. via Skype, Microsoft Lync of Google Hangout

  • Samenwerken met anderen in online omgevingen, zoals een wiki

  • Het gebruiken van een online discussieforum


Categorie/kernconcept: 4.5 Kennisconstructie

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

4.5.3 De docent toont aan dat hij de synchrone- en asynchrone samenwerking en communicatie tussen leerlingen en docent op een gepaste manier faciliteert door gebruik te maken van ICT.

  • Samenwerken aan producten mogelijk maken door het inzetten van bijvoorbeeld de elektronische leeromgeving, wiki’s, Google Docs

  • Organiseren van het proces van peerfeedback in een online discussieforum

  • Het schrijven van goede feedback naar aanleiding van een asynchrone discussie

Samenwerken

Er zijn inmiddels talloze manieren om het leerlingen (of docenten) mogelijk te maken samen te werken. De focus van de tools kan wel onderling verschillen: sommige tools gaan in eerste instantie uit van 'real time' contact: het is de bedoeling dat twee of meer personen direct online zijn en op elkaar reageren. Dat kan via gesproken tekst, maar ook via geschreven tekst.

Andere tools richten zich vooral op heb bieden van een gezamenlijke bewaarplaats  voor bestanden.

Er zijn er ook die wel uitgaan van communicatie maar waarbij dit niet persé gelijktijdig hoeft te zijn. Bij dergelijke tools reageer je wanneer jou dat uitkomt op binnengekomen meldingen.

Wikiwijs Maken richt zich specifiek op het arrangeren en maken van digitaal lesmateriaal en biedt mogelijkheden om samen met collega's aan een arrangement te werken of samen een team op te zetten.

Al die tools kunnen hun nut hebben, maar het is zeker geen 'must'  om ze allemaal te gebruiken. De meeste tools hebben overigens overlappende functionaliteiten, zodat je met één of twee tools al een heel eind kunt komen.

Een aantal voorbeelden:

Elo's

Er zijn diverse elo's die samenwerkingsomgevingen bieden. De elo's zijn specifiek ingericht voor je school en bieden specifieke mogelijkheden om binnen of buiten een klas samen te werken, waarbij de docent goed kan volgen wat de leerlingen doen. Vanuit de samenwerkomgeving inleveren van je opdracht is vaak maar een kleine stap. In het algemeen kan in een dergelijke samenwerkomgeving worden gechat/een forum worden opgestart en er kunnen bestanden worden geupload. Realtime samenwerken, dus met meerdere personen werken in hetzelfde document, is in het algemeen niet mogelijk.

In SOMtoday zijn mogelijkheden tot samenwerken beperkt: het is wel mogelijk projectgroepen aan te maken en leerlingen gezamenlijk te laten inleveren.

Bestanden delen met Microsoft Office 365 / Google drive

Mappen en individuele documenten kunnen worden gedeeld. Ook is het mogelijk om realime met meerdere personen tegelijk wijzigingen aan te brengen in het document. Daarnaast bieden beide pakketten de mogelijkheid om een enquête samen te stellen en af te nemen.

Zowel Google als Microsoft bieden inmiddels omgevingen aan die specifiek gericht zijn op scholen. Google is hier al wat langer mee bezig en de mogelijkheden lopen momenteel nog voor op die van Microsoft, maar de functionaliteiten zijn in grote lijnen gelijk. Google heeft 'apps for education', Microsoft heeft inmiddels 'class notebook'.  Een schoolomgeving moet wel (net als een elo) echt worden ingericht door een beheerder.

Het Hooghuis werkt met Office365. Het voordeel daarvan is dat alle medewerkers en leerlingen al een account hebben en dus gemakkelijk vindbaar/bereikbaar zijn.

Dropbox

In Dropbox kan iedereen gratis een account aanmaken en anderen uitnodigen tot gedeelde mappen. Je kunt de documenten in de mappen ook online bewerken, maar tegelijkertijd werken in het hetzelfde document leidt tot 'versies' en is niet helemaal intuïtief. Prima bruikbaar om bestanden klaar te zetten voor anderen.

Chatten en spreken

Er zijn diverse tools beschikbaar waaronder Google hangout en Skype waarmee leerlingen online kunnen overleggen, via getypte boodschappen en/of via spraak en eventueel videobeeld. Deze tools lenen zich ook voor het verzenden van niet te grote bestanden.

Daarnaast zijn er tools zoals Slack of Yammer waarbij teams kunnen worden ingericht en discussies kunnen worden gestart. In het algemeen hebben dergelijke tools iets meer mogelijkheden voor het ordenen en terugzoeken van bestanden dan Skype of Google Hangouts.

Specifieke tools

Bijvoorbeeld:

Er zijn diverse gratis tools beschikbaar om samen te werken in 'digitale prikborden', zoals Corkboard.me en Padlet.

Met behulp van dergelijke tools is het mogelijk om bijvoorbeeld in de klas iedereen naar informatie te laten zoeken over bepaalde onderwerpen en de resultaten via het gezamenlijke prikbord te vertonen.

Ook bestaan er tools waarin leerlingen gezamenlijk kunnen werken aan een mindmap, zoals.

 

Bestanden en documenten delen

Microsoft Office 365

Informatie 'OneDrive: eigen werk, delen en samenwerken

OneDrive is een online 'opslagdienst' van Microsoft. Op onze school gebruiken wij een speciale OneDrive-omgeving: OneDrive - Stichting Carmel.

Je kunt OneDrive vergelijken met Dropbox en Google docs. De bestanden die je er opslaat staan in principe in 'de cloud'. Een groot voordeel van werken 'in de cloud' is dat je vanaf iedere computer via internet bij je bestanden kunt. Net als bij Google docs en dropbox is het mogelijk je bestanden te synchroniseren: ze staan dan niet meer alleen in de cloud maar ook op je eigen computer. Op die manier kun je er altijd bij, óók als je eens een keer geen internet hebt. Bestanden en mappen binnen OneDrive kun je 'privé' houden, maar je kunt ze ook delen met je collega's of met je leerlingen. Het biedt dus veel mogelijkheden voor samenwerken, zelfs realtime met meerdere personen tegelijk in één document.

Handleiding

Google Drive

Google Drive is de online 'opslagdienst' van Google. Iedereen kan gratis een account aanmaken en ontvangt dan (gratis) een bepaalde hoeveelheid opslagruimte. 

De bestanden die je er opslaat staan in principe in 'de cloud'. Een groot voordeel van werken 'in de cloud' is dat je vanaf iedere computer via internet bij je bestanden kunt. Je kunt e bestanden synchroniseren: ze staan dan niet meer alleen in de cloud maar ook op je eigen computer. Op die manier kun je er altijd bij, óók als je eens een keer geen internet hebt. Bestanden en mappen binnen Google Drive kun je 'privé' houden, maar je kunt ze ook delen met je collega's of met je leerlingen. Het biedt dus veel mogelijkheden voor samenwerken, zelfs realtime met meerdere personen tegelijk in één document.

Handleiding Google Drive

Bron: Computertotaal
Mappen en bestanden online
opslaan en delen.
Tegelijkertijd online samenwerken
in gedeelde
documenten.

Bron: MKB servicedesk
Hoe werk ik met Google Drive

 

Bron: Google help center
met anderen chatten in een bestand

 

Dropbox

Ook Dropbox is een gratis opslagdienst.

De bestanden die je er opslaat staan in principe in 'de cloud'. Een groot voordeel van werken 'in de cloud' is dat je vanaf iedere computer via internet bij je bestanden kunt. Je kunt e bestanden synchroniseren: ze staan dan niet meer alleen in de cloud maar ook op je eigen computer. Op die manier kun je er altijd bij, óók als je eens een keer geen internet hebt. Bestanden en mappen binnen DropBox kun je 'privé' houden, maar je kunt ze ook delen met je collega's of met je leerlingen. Het biedt dus veel mogelijkheden voor samenwerken, zelfs realtime met meerdere personen tegelijk in één document.

Handleiding dropbox

Bron: Peter de Smet, gratiscursus.be

 

Chatten en online vergaderen

Er zijn veel verschillende tools beschikbaar waarin je 'live' (synchroon) kunt spreken/chatten. De tools lijken op elkaar, maar er zijn ook verschillen in functionalitiet. Zo richten Yammer en Slack zich m.n. op geschreven boodschappen waar je op kunt reageren. Je kunt bestanden meesturen en deze ook weer handig terugzoeken. Je kunt in beide tools teams aanmaken en daarbinnen informatie uitwisselen of een discussie starten.

Via Skype en Google hangout kun je ook rechtstreeks met elkaar spreken, ook in een groep. Indien gewenst kan dat met videobeeld.

Skype (via Office365) en Yammer hebben voor het Hooghuis het voordeel dat wij werken met Office365 en de contactgegevens van alle leerlingen en medewerkers al beschikbaar zijn. 

  spreken Groepsgesprek typen teams Bijlagen Terugzoekfunctie
bestanden
Skype ja ja ja nee ja. nee
Yammer nee nee ja ja ja ja
Google hangouts ja. ja ja nee ja nee
Slack nee nee ja ja ja ja

 

Handleidingen

Skype

Bron: Seniorweb
Hoe werkt skype?

 

Skype in Office365

Aan Office365 is ook een
'skype voor bedrijven' omgeving
gekoppeld. Op die manier kun je
bijvoorbeeld met anderen in
etzelfde document werken en
aarnaast tegelijkertijd chatten/overleggen

Yammer

Yammer in vogelvlucht
Ook Yammer is onderdeel
van Office365. Ter inspiratie:
voorbeeld van Yammer in het
(hoger) onderwijs

Google Hangouts

Bron: MKB servicedesk
Wat is Google Hangouts?
Google hangout starten
vanuit document

Slack

Bron: Isimedia
Wat is Slack?

Samenwerken op een digitaal prikbord

Corkboard

Corkboard is een online virtueel prikbord. Door naar http://corkboard.me te gaan wordt een unieke
link aangemaakt. Wanneer de leerlingen allemaal deze link gebruiken kunnen ze het prikbord
samen vullen.

Padlet

Padlet werkt ongeveer op dezelfde manier: ook hier krijgt je prikbord een unieke link die je met anderen kunt delen en waarop je kunt samenwerken. Je vindt padlet hier:http://padlet.com/

Handleidingen samenwerken digitaal prikbord: Padlet en Corkboard.me

Padlet

Reisgids digitaal leermateriaal
korte beschrijving

Padlet

Herman van Schie
Handleiding

Corkboard.me

Herman van Schie
Handleiding

 

Samenwerken aan een mindmap

Er zijn verschillende (gratis tools beschikbaar om mindmaps te maken. Maar niet alle tools bieden de mogelijkheid om samen aan dezelfde mindmap te werken. Popplet en Coggle bieden die mogelijkheid wel.

Popplet werkt via internet. Met dit tool kun je simpele mindmaps maken, maar ook eenvoudige tijdbalken of fotogalerijen. Iedere 'popplet' krijgt een unieke link die je kunt doorsturen of kunt embedden.

Je kunt anderen (met een Popplet-account) uitnodigen om samen te werken aan dezelfde Popplet.

Daarnaast kan je een Popplet opslaan als presentatie. Je kunt daarbij een volgorde aangeven waarin de onderdelen van je mindmap getoond worden. Het resultaat lijkt dan op een Prezi.

Coggle werkt ook via internet. Dit is een tool waarmee je uitgebreide mindmaps kunt maken.

Handleiding

 

Algemeen: mindmaps

Reisgids digitaal leermateriaal

Algemeen: waarvoor kun je een
mindmap gebruiken?

Popplet

Herman van Schie
Handleiding

Coggle

Herman van Schie:
Handleiding

Samenwerken in Wikiwijs Maken

Om Wikiwijs Maken te kunnen gebruiken heb je een Entree-account nodig en een Wikiwijs profiel. Op het Hooghuis werken we met een zogenaamd schoolaccount. Dat account wordt 'herkend' door diverse andere partijen zoals uitgevers en ook Wikiwijs.

Meld je dus aan bij SOMtoday, ga naar een nieuw tabblad en start Wikiwijs. Je moet eenmalig een profiel aanmaken in Wikiwijs. Daarna is dat niet meer nodig en word je direct herkend.

Samenwerken in Wikiwijs Maken:

Hoe werk je samen in een arrangement en in een team?

  • Het arrangement Samenwerken en communiceren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2017-04-28 14:53:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    College Algemeen, Udens. (z.d.).

    Digitale vaardigheden docenten Udens College - 2016

    https://maken.wikiwijs.nl/71369/Digitale_vaardigheden_docenten_Udens_College___2016