Film

Film

Film (2.2.7, 4.4.1)

Categorie/kernconcept: 2.2 Software

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

2.2.7 De docent toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/ converteren, publiceren en delen.

  • Digitaliseren van niet-digitale foto’s of teksten

  • Bewerken van digitale foto’s, zodanig dat de beeldkwaliteit, de afmetingen en de grootte van  het bestand aangepast worden aan schermresolutie

  • Opnemen en monteren van video en audio

  • Publiceren van foto’s, video en audio in de ELO of op het internet

 

Categorie/kernconcept: 4.4 Kennisoverdracht

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

4.4.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van ICT in zijn instructie en daarbij diverse hard- en software kan inzetten.

  • Ondersteunen van een onderwijsleergesprek met behulp van een interactieve presentatie

  • Integreren van een YouTube filmpje in een digitale presentatie, bijvoorbeeld PowerPoint, Prezi of digibordsoftware

  • Interactieve instructie met inzet van het digitale schoolbord

  • Het maken en publiceren van beeldschermopnames met instructies voor leerlingen

 

 

Inleiding + presentatie

Veel leerlingen vinden het zien van een filmpje verhelderend en/of meer interessant dan alleen het lezen van tekst. Op bronnen als Youtube, Schooltv en in Teleblik is erg veel filmmateriaal te vinden. Dit materiaal kun je min of meer naar je hand zetten. In Youtube is het mogelijk om het begin- en eindmoment te kiezen zodat je leerlingen alleen het stukje film zien dat je bedoeld hebt. In Teleblik kun je zelfs je eigen fragmenten uit grotere films knippen en de fragmenten (met een unieke link) bewaren in je eigen Teleblik- of Schooltv-omgeving. De link kun je (net als bij Youtube) in digitaal leermateriaal gebruiken of rechtstreeks aan je leerlingen geven. Ook is het bij allebei mogelijk om het filmpje te embedden ofwel in te sluiten in bijvoorbeeld je digitale les.

Je kunt films op veel manieren inzetten. Een paar voorbeelden:

Extra uitleg / differentiatie

  • Leerlingen kunnen thuis of op school de uitleg nog eens terugzien of een alternatieve uitleg krijgen.
  • Leerlingen die voorlopen hoeven niet te wachten tot de docent 'live' uitlegt.

        Zie ook het artikel van Kennisnet.

Flipping the classroom.

Meestal wordt 'flipping the classroom' uitgevoerd met behulp van filmmateriaal. Er zijn allerlei mogelijkheid om dat filmmateriaal te verkrijgen, zoals:

  • Maak van je powerpoint een instructiefilmpje
  • Neem je scherm op met een screencastprogramma zoals Camstudio
  • Neem jezelf op tijdens je uitleg
  • Zoek een al bestaand instructiefilmpje over het onderwerp

Laat leerlingen films maken

  • Geef leerlingen een interviewopdracht waarbij ze moeten filmen en monteren
  • Laat leerlingen een script schrijven en vervolgens een film opnemen en monteren. Dat kan in het Nederlands, maar ook in één van de talen.
  • Laat leerlingen een bestaand filmfragment nasynchroniseren (leerlingen beluisteren het originele fragment, schrijven de tekst uit en spreken na, OF, leerlingen verzinnen een volledig nieuwe tekst)
  • Laat leerlingen een filmfragment ondertitelen
  • Laat leerlingen een instructiefilm maken. Dit kan bij heel veel vakken. Leerlingen kunnen hun scherm opnemen en tekst inspreken, maar ook bijvoorbeeld een bepaald natuurkundig of scheikundig fenomeen uitleggen via bijvoorbeeld Powerpoint en vervolgens een film met tekst maken van hun presentatie.

Presentatie t.b.v. workshop

Hieronder vind je de link naar een presentatie die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als inleiding op een workshop. In de presentatie vind je op veel plaatsen links naar voorbeelden.

PowerPoint presentatie t.b.v. workshop

Youtube: zoeken, gebruiken, uploaden

Handleiding Youtube:

YouTube
YouTube is het meest gebruikte kanaal voor video in Nederland. Je kunt er video's zoeken en bekijken, uploaden en tegenwoordig ook bewerken. Ongetwijfeld ken je YouTube al, de site waar je filmpjes kan delen en bekijken. Het is een misverstand te denken dat er voor het onderwijs niks bruikbaars te vinden is op YouTube. Integendeel, steeds meer scholen en universiteiten publiceren instructiefilms via deze site en er is prachtig educatief materiaal te vinden als je maar goed zoekt. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.

Populaire instructiefilmpjes via Youtube

Kennisnet heeft een overzicht gemaakt van docenten (vooral uit Nederland) die prachtige instructiefilmpjes maken.

Overzicht populaire instructiefilms

 

Begin- en eindtijd Youtube-video instellen

Soms wil je geen heel Youtube-filmpje laten zien maar alleen een fragment. Binnen Youtube kun je wel een begintijd voor het filmpje instellen maar geen eindtijd. Toch is dat wél mogelijk en het is nog heel eenvoudig ook. Zie onderstaand filmpje en klik daarna op de link:

 

http://www.techtipsforall.com/2013/05/embed-part-of-youtube-video-from.html
Bron: Techtipsforall.com

Een filmpje downloaden

Er kunnen redenen zijn waarom je een filmpje van Youtube (of een ander videokanaal) wilt downloaden.

Dit kan heel gemakkelijk door de link naar de betreffende video te kopiëren, naar één van de downloadsites te gaan en de link naar het filmpje op de juiste plaats te plakken. Vervolgens wordt de video gedownload. Soms kan je het formaat kiezen, maar vaak is het standaard mp4.

Hieronder een aantal tools waarmee dit kan:

 

Download van Youtube (simpel)

 

Ga naar VideoGrabby (als je voorbij de advertenties kunt kijken, minder geschikt voor leerlingen):

 

Youtubedownload Veel mogelijkheden en daarom iets minder eenvoudig:

 

ClipConverter 

ClipConverter biedt de mogelijkheid om een GEDEELTE van een filmpje te downloaden. Je moet dan wel iets meer handelingen verrichten maar dan heb je ook wat! Je kunt de begintijd en eindtijd invullen en ClipConverter downloadt netjes alleen het aangegeven gedeelte. Wel redelijk wat advertenties/popups.

 

Alleen het geluid van je film downloaden

Op dezelfde manier als waarop je een filmpje van Youtube of een andere bron downloadt, kun je ook alleen het geluid downloaden. Hiervoor zijn diverse tools beschikbaar.

Downloaden van alleen geluid kan o.a. met Youtube-mp3.org:

Youtube-mp3.org

Interactieve film maken

Lesidee

Laat leerlingen hun eigen interactieve film maken. Om dit te kunnen doen, bedenken leerlingen eerst het scenario. Denk bijvoorbeeld als basis aan een sprookje zoals Roodkapje. Alleen heb je als kijker op een aantal punten de keus: gaat Roodkapje wel naar oma, of gaat ze stiekem bij haar vriendinnetje spelen? Eet de wolf Roodkapje op, of sleurt ze hem aan zijn staart naar buiten? Iedere keus leidt weer tot kleine stukjes film. Leerlingen zetten eerst een structuur op met de verschillende keuzes en de filmscenario's die erbij horen (en werken zo aan 21e eeuwse vaardigheden, nl. aan een stukje 'computational thinking').

Toepasbaar bij veel vakken, van MVT tot wiskunde.

Hoe doe je dat?

Lees het in de handleiding hieronder.

Handleiding interactieve film maken

Film toevoegen aan PowerPoint presentatie

Video in je PowerPoint

  • Start PowerPoint

  • Open een dia

  • Kies in het lint voor ‘invoegen’ en daarna ‘video’

  • Je krijgt nu de keus tussen een online video of een video die op je pc staat. In de meeste gevallen zal je een online video willen tonen. Kies in dat geval dus voor ‘online video’. Het volgende scherm verschijnt:

  • Kies de bron waar je video zich bevindt, kopieer de insluitcode van de film die je gevonden hebt in, of typ je zoekterm in het invulvak ‘zoeken op youtube’

  • Daarna verschijnt de video op je dia:

  • Door slepen kun je de video vergroten, verkleinen of verplaatsen.

Instellen

  • Selecteer je video. Je ziet nu andere mogelijkheden in het lint boven aan je presentatie. Kies voor ‘afspelen’

  • Er zijn allerlei instellingen mogelijk, afhankelijk van de bron van je filmpje. Een belangrijke instelling is de keuze tussen automatisch afspelen als de dia wordt getoond of handmatig starten.

Een film maken van je powerpoint

Je kunt in een handomdraai een fimpje met geluid maken van je PowerPointpresentatie. 

Hieronder vind je de handleiding. Voorwaarde: je hebt wel PowerPoint 2010 of hoger nodig.

 

Film en interactieve vragen met PowerPoint en Office Mix

Van een PowerPoint presentatie maak je snel en gemakkelijk een filmpje met geluid. Dat zijn standaardfunctionaliteiten van PowerPoint (zie hier).

Maar: met de gratis add-on voor PowerPoint 'Office-Mix' kun je zelfs nog verder gaan. Je maakt in een handomdraai een film met geluid van je PowerPoint waarbij je ook nog eens kunt kiezen om je eigen gezicht in beeld te brengen én waarbij je interactieve vragen kunt toevoegen. Je presentatie kun je vervolgens delen.

Nadat je de add-on hebt geinstalleerd kun je diverse 'apps' toevoegen (in filmpje 2 wordt één van die apps gebruikt). Er zijn er inmiddels al veel meer mogelijkheden. Die kun je zelf uitproberen in de Office Mix rechtsonder.

In de filmpjes hieronder van Gerard Lodder wordt uitgelegd hoe het werkt.

Installeren van de add-on en je presentatie opnemen

Meerkeuzevragen toevoegen aan je PowerPoint presentatie

Het delen van je Office Mix presentatie

Dit is een voorbeeldje van alle mogelijkheden binnen een Office Mix presentatie.

 

Werken met Teleblik

Teleblik
In dit arrangement leer je werken met Teleblik voor in de les. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.

Zelf filmen en monteren

Er zijn veel mogelijkheden om het maken van een film door leerlingen een plaats te geven in het onderwijs. Te denken valt bijvoorbeeld aan het maken van een interview, een documentaire, een korte film in een moderne vreemde taal of een instructiefilm. De mogelijkheden zijn groot.

Opnemen

Dat geldt ook voor de technische mogelijkheden om filmmateriaal op te nemen en te monteren. Dit kan met een professionele camera, maar het kan ook met een tablet, een mini-camera zoals de Flip of met mobiele telefoons. Daarnaast kun je een screencast maken waarbij je alles wat op het scherm gebeurt, opneemt.

Werken met de flip (Met Engels instructiefilmpje + nuttige links)

Converteren

Filmmateriaal ontstaat mede daardoor in allerlei vormen/bestandsformaten. Zeker wanneer leerlingen samenwerken aan het totstandkomen van een film kan het nodig zijn om die verschillende vormen om te zetten naar een standaard formaat., bijv. MP4. Je kunt ook bekijken of je het formaat vooraf met je leerlingen kunt afstemmen.  

Moet je een filmformaat omzetten, dan kan dat soms online, bijvoorbeeld via

Online video convertor (met soms vervelende advertenties)

Files-conversion

Daarna dienen de losse stukjes film te worden gemonteerd tot een aantrekkelijk geheel.

Bewerken en monteren van je film

Voor het bewerken en monteren van films zijn erg veel tools beschikbaar, ook afhankelijk van het apparaat waarop je je film gaat monteren.

Voor Windows-machines is Windows Live Moviemaker gratis downloadbaar. Simpel in het gebruik en met voldoende mogelijkheden.

Handleiding Windows Live Moviemaker

Wil je echt alles weten, gebruik dan de gratis cursus van Peter de Smet:

Gratis cursus Windows Live Moviemaker

Voor iPads/iPhonies wordt vaak iMovie gebruikt.

Hoe werkt iMovie

Wil je online bewerken en monteren dan zijn ook daarvoor veel verschillende tools beschikbaar. Bij de gratis versie moet je dan vaak wel een korte videotijd en/of een watermerk voor lief nemen. Het is ook mogelijk om online video's te bewerken via Youtube.

Video's bewerken met Youtube

Werken met de flip (Met Engels instructiefilmpje + nuttige links)


Vaardigheidskaarten

Om het voor leerlingen en docenten gemakkelijker te maken om met filmen en monteren om te gaan heeft het Mondriaan College hiervoor een aantal 'vaardigheidskaarten' ontwikkeld.

Hieronder zijn deze vaardigheidskaarten als pdf-bestand te vinden.  

Online cursus Windows Live Moviemaker (gratiscursus.be)
Zeer volledige online cursus

Clapperboard met eigen tekst maken
Maak een 'clapperboard' als aankondiging van je film

Screencasts maken

Screencasts maken (bewegend)

Het is mogelijk om op simpele wijze je scherm op te nemen met alles wat zich daar afspeelt. Daarnaast kun je ook nog eens geluid inspreken. Heel handig voor het maken van instructiefilmpjes. Een andere toepassing is het opnemen van een Powerpoint-presentatie terwijl je geluid inspreekt. Je hebt dan direct een filmpje dat je bijvoorbeeld op Youtube kunt zetten. De link plaats je vervolgens in de elo. Flipping the classroom!

 

Screencast-o-matic

Met Screencast-o-matic kun je online screencasts opnemen.

De gratis versie is wél voorzien van een watermerk.

tip (1-10-2016) voor gebruikers van Windows 10: sinds de 'laatste versie' kan het zijn dat het geluid van je filmpje ineens niet meer goed wordt opgenomen: het klinkt laag en vervormd. Zo los je het op.

Handleiding

Beknopte handleiding

Beknopte uitleg mogelijk-
heden

 

Camstudio
Leerwiki: camstudio

Camstudio is een gratis tool waarmee je simpel alles wat er gebeurt op het scherm van je pc kunt opnemen en daarbij ook geluid kunt inspreken. Het resultaat is een filmbestand, dat je vervolgens als het nodig is weer kunt bewerken met een filmbewerkingstool.

Je moet Camstudio op je eigen apparaat installeren.

Uploaden video in Office 365

Er zijn verschillende manieren om een film naar internet te uploaden. Dat kan via Youtube of Vimeo, maar als je school werkt met Office 365 kun je ook daar films uploaden.

Standaard zijn geuploade films alleen toegankelijk voor mensen met het juiste Office 365 - account. Je kunt op die manier dus een besloten videokanaal inrichten.

Uploaden video in Office 365

Hoe kun je een tekenfilm inzetten

Tekenfilms kun je op veel manieren inzetten. Leerlingen kunnen een tekenfilm maken over een actueel of juist een historisch onderwerp. Ze kunnen een instructiefilm maken of een tekenfilm maken in een vreemde taal. Mogelijkheden te over.

GoAnimate is één van de gratis tools die je daarvoor kunt gebruiken. In onderstaande video wordt kort getoond hoe het werkt.

Wat is GoAnimate?

GoAnimate heeft ook de mogelijkheid van schoolaccounts. Je werkt dan in een afgeschermde omgeving, kunt groepen maken en zien wat je leerlingen precies aan het creëren zijn, je hebt toegang tot alle mogelijkheden van GoAnimate.

Op http://goanimate4schools.com/public_animations vind je filmpjes die op (Engeslstalige) scholen zijn gemaakt. Bijvoorbeeld deze over ‘global warming’ http://goanimate4schools.com/public_animations/science

Pivot stickfigure animation

Dit pakketje kun je gratis downloaden. Ook hier kun je tekenfilmpjes mee maken en wel met 'stokmannetjes'. Heel simpel in het gebruik. Het werkt hieel anders dan GoAnimate. Het gaat hier niet om tekst of het inspreken van geluid, maar vooral om de bewegingen van de figuurtjes. Die moet je namelijk allemaal beeldje voor beeldje zelf samenstellen door de 'gewrichten' van het stokmannetje stukje bij beetje te verslepen. Best leuk voor een project van LO waarbij leerlingen bewegingen moeten analyseren.

Je kunt pivot sitckfigure animation o.a. hier downloaden: http://pivot-stickfigure-animator.nl.softonic.com/? 

Tekstanimatie

Create your own Animation

Pratende dieren (met tekstballonnen)
Het resultaat is een stukje code dat je in een Wikiwijsarrangement kunt embedden

Als je op de website je tekst hebt ingevoerd krijg je de volgende tekst te zien: "To embed the image on yoou website or blog use the HTML code below:". Kopieer de code die onder dat bericht staat.

Ga nu naar je Wikiwijs arrangement

Kies een tekstelement

Klik op broncode

Plak de code die je hebt gekopieerd er in

Klik nogmaals op broncode

Sla het tekstelement op.

Free screen video capture
Deze software werkt ook goed met Windows 8